Μελιτζανόπιτα... να κεράσω;

Πάει καιρός που δεν έφτιαξα πίτα! Και μου έλειψε!
Όπως ακριβώς το διαβάζεις... μου έλειψε! Μου έλειψε το ζύμωμα του φύλλου (όποιο κι αν είναι το είδος του), μου έλειψε η διαδικασία της ετοιμασίας της γέμισης (πόσο δημιουργική διαδικασία με πρωταγωνιστή την φαντασία και τη γεύση), μου έλειψε η αίσθηση ότι μέσα σε ένα τετράγωνο κομμάτι που βγαίνει ζεστό ή χλιαρό από το ταψί (καλύτερα από αλουμίνιο) κρύβεται ένας διατροφικός θησαυρός, μια μοναδική νοστιμιά αλλά και ένα υπέρ-πλήρες (τις περισσότερες φορές) γεύμα!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Για σαφάρι στην Αφρική; Σοκολατάκια πήρατε μαζί;

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!!! 
Καλέ, πού είστε μέσα στο κατακαλόκαιρο;;;
Είστε για σαφάρι στην Αφρική; Καθόλου παράξενο! Διακοπές έχουμε, ταξιδάκια κάνουμε, άλλοι μεγαλύτερα άλλοι μικρότερα (όχι μιζέρια τούτη δω την ώρα!) κι εκεί που κυνηγάτε ή απλά θαυμάζετε τα άγρια θηρία νιώθετε κάτι... μια λιγούρα... μια δίψα... όχι για μάθηση αλλά για κάτι γλυκό!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Φρουτοσαλάτα με καρπούζι & πεπόνι; Κάθε άλλο... μια σαλάτα-γεύμα!

Καλησπέρα σας! Έτσι, για να κλείσουμε την εβδομάδα της καλοκαιρινής σαλάτας σήμερα θα δούμε μια ακόμα πιο πλούσια καλοκαιρινή, γλυκόξινη σαλάτα!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Καρπουζοσαλάτα... γιατί το καλοκαίρι θέλει τη σαλάτα του!

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! 
Η ζέστη καλά κρατεί, το καλοκαίρι προχωρά ακάθεκτο και οι παραλίες γεμίζουν ολοένα και περισσότερο! Είναι η εποχή που το καρπούζι και το πεπόνι κυριαρχούν σχεδόν πανηγυρικά παρά το πλήθος των πολύχρωμων φρούτων που νοστιμίζουν την ζωή μας.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Η ομελέτα της δίαιτας & της υγείας

Καλημέρα, καλημέρα! Το μενού σήμερα δεν έχει ιδιαίτερη συνταγούλα αλλά μια ιδιαίτερη ιδέα! Για σκέψου!! Καλοκαίρι χωρίς ελαφρά γεύματα γίνεται; Δεν γίνεται! Η ιδανική εποχή για να απολαύσει κανείς όχι μόνον ελαφρά πιάτα αλλά και με πολλά λαχανικά, αρωματικά αλλά και φρούτα που είναι κι αυτά στην καλύτερη εποχή τους.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Γλυκοπατάτα γεμιστή με πιπεριές και κατίκι

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Αν ρωτήσουμε 100 γυναίκες αυτή την εποχή είναι σίγουρο ότι οι περισσότερες ακολουθούν κάποιου είδους διατροφή και όχι απαραίτητα για να χάσουν κιλά.
'Αλλες για να διατηρήσουν τα κιλά τους, άλλες γιατί θέλουν ένα γεύμα ελαφρύ τώρα με τη ζέστη κι άλλες γιατί θέλουν, απλά, κάτι υγιεινό αν και νόστιμο.          
Η σημερινή συνταγή είναι για όσες και όσους θέλουν κάτι ελαφρύ! Για όσες και όσους αγαπούν τις πιπεριές, το κατίκι Δομοκού αλλά και τη δροσιά του γιαουρτιού με μια πρέζα πικάντικο κάρυ τυλιγμένα με την ...γλυκιά, πορτοκαλί θαλπωρής μιας καλοψημένης γλυκοπατάτας! Ένα γεύμα ...σκέτη νοστιμιά!


ΥΛΙΚΑ
2 μεγάλες γλυκοπατάτες
1/2 πιπεριά κόκκινη, σε καρεδάκια
1/2 πιπεριά κίτρινη, σε καρεδάκια
1/2 πιπεριά πορτοκαλί, σε καρεδάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. κατίκι
1 πρέζα κάρυ (ή όσο χρειάζεται για να γίνει η γεύση που θέλουμε)
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία.
Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε να ψηθούν για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά (ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθός τους... όσο μεγαλύτερες τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζονται).
Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν μαλακώσει, πριν τις βγάλουμε από τον φούρνο τις τρυπάμε με ένα μαχαιράκι.
Όση ώρα ψήνονται οι γλυκοπατάτες ετοιμάζουμε την γέμιση.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο από το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις κομμένες πιπεριές και τα κρεμμυδάκια.
Τα πασπαλίζουμε με το κάρυ, την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να μαραθούν.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα αναμειγνύουμε με το γιαούρτι και το κατίκι.
Μόλις δούμε ότι οι γλυκοπατάτες έχουν μαλακώσει αρκετά, τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Κόβουμε ένα καπάκι από την κάθε γλυκοπατάτα (περίπου στα 2/3 από το ύψος τους).
Αφαιρούμε την σάρκα της γλυκοπατάτας από το καπάκι αλλά και από την ίδια την γλυκοπατάτα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια κοιλότητα.
Προσθέτουμε στο μείγμα με τις πιπεριές την σάρκα της γλυκοπατάτας και μετά τις γεμίζουμε.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε και πάλι στο φούρνο για 10-12 λεπτά.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Παγωτό αβοκάντο με lime... το φυτικό παγωτό

Η εβδομάδα του παγωτού έφτασε στο τέλος της!! Σήμερα έχω την τιμή να σας παρουσιάσω ένα πολύ ιδιαίτερο παγωτό. Αβοκάντο με αρώματα εσπεριδοειδών και σοκολάτα!
Αβοκάντο το αγαπημένο θα μπορούσα να πω... για μένα τουλάχιστον!
Το αβοκάντο με ξετρελλαίνει... αλμυρό ή γλυκό με γυρίζει πίσω πολλά χρόνια, όταν πρωτοέφαγα γουακαμόλε και από τότε ο ...έρωτας ήταν κεραυνοβόλος!! Για πολλά χρόνια, όσο εγώ και η ...κουζίνα δεν είχαμε τόσο στενές σχέσεις, ούτε που είχα φανταστεί το αβοκάντο σε γλυκό!
Ήταν ένα υλικό που πάντα επισκεπτόταν το τραπέζι σε αλμυρή έκδοση! Πότε σαν κλασσικό γουακαμόλε και πότε σαν κυβάκια δε διάφορες σαλάτες. Η μόνη περίπτωση που συνάντησα σε γλυκιά εκδοχή το επονομαζόμενο... "αχλάδι του αλιγάτορα" ήταν αλειμμένο σε ψωμί σαν βούτυρο (μην ξεχνάμε ότι το λένε και βουτυρόδεντρο) με μέλι από πάνω για το παιδάκι κάποιου χορτοφάγου συναδέλφου!
Μη διαχειρίσιμη πληροφορία-γεγονός από μένα ...εκείνη εκεί την εποχή. Την εποχή όπου ακόμα τριγυρνούσα μέσα σε ένα πλήθος από διατροφικά ...στεγανά σε σχέση με διάφορα τρόφιμα και ακόμα περισσότερο τα ...εξωτικά τρόφιμα που σε μια μικρή πόλη σαν την γενέτειρά μου Καβάλα ήταν σχεδόν άγνωστα αλλά και σπάνια να τα δεις σε πάγκο του μανάβη!!
Τα χρόνια πέρασαν, τα στεγανά έπεσαν, η γενέτειρα αντικαταστάθηκε από μια πόλη όπου βρίσκεις τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, οι αντιλήψεις άλλαξαν με τους διατροφικούς ορίζοντες να διευρύνονται και με την χρήση του Ίντερνετ  να συμβάλλει σε ...νέες γνωριμίες και άπειρες δοκιμές στο πεδίο της γαστρονομίας. Αυτή ήταν η πορεία προς το παγωτό αβοκάντο. Μια πορεία με προδιαγεγραμμένη την αγάπη για ένα παγωτό φυτικό, υγιεινό αλλά και πολύ αρωματικό! Όχι, δεν θα μιλήσω για θερμίδες μια και το αβοκάντο τα έχει τα ...λιπαρά του αλλά, ωστόσο, αυτά είναι ποιοτικά καλύτερα για την υγεία από τα αντίστοιχα ζωικά αν και, προσωπικά, είμαι φανατική οπαδός του "παν μέτρον άριστον" (έστω και με μονοτονικό!!) θεωρώντας ότι εκεί βρίσκεται το ...μυστικό της υγείας.
Απολαύστε, λοιπόν, ένα παγωτό αβοκάντο (βασική προϋπόθεση να σας αρέσει η γεύση του που δεν εξαφανίζεται με την σοκολάτα και το lime) σε δύο εκδοχές με κομματάκια σοκολάτας και λεμονιού αλλά και εντελώς σοκολατένιο.
ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλα πολύ ώριμα αβοκάντο
500 ml γάλα καρύδας
4 κ.σ. μέλι (ανάλογα πόσο γλυκό θέλουμε το παγωτό)
1 κουβερτούρα με κομματάκια λεμόνι
1/2 κ.γλ. ξύσμα μοσχολέμονου (lime)
1 κ.σ. αράπικα φιστίκια ωμά, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1 κ.γλ. χυμό μοσχολέμονου (lime)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζεσταίνουμε 100ml γάλα καρύδας και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και μετά το αφήνουμε να κρυώσει.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί (ή στον φούρνο μικροκυμμάτων) την μισή κουβερτούρα.
Την υπόλοιπη κουβερτούρα την τρίβουμε στον τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε στο multi και την διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και αφού βγάλουμε το κουκούτσι  τα βάζουμε στο multi με το γάλα καρύδας, το μείγμα με το γάλα καρύδας και το μέλι, το ξύσμα και τον χυμό του μοσχολέμονου (lime).
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το χωρίζουμε στη μέση.
Στο μισό ανακατεύουμε ελαφρά την τριμμένη κουβερτούρα.
Στο άλλο μισό ανακατεύουμε την λιωμένη κουβερτούρα μέχρι να έχουμε ένα σοκολατένιο μείγμα.
Εάν θέλουμε, σε κάποιο από τα δύο ή και στα δύο προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αράπικα φιστίκια.
Βάζουμε στην κατάψυξη και σερβίρουμε μετά από 2-3 ώρες.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Παγωτό dulce de letche με 3 υλικά, χωρίς παγωτομηχανή

Πιο εύκολο παγωτό δεν υπάρχει!
Άργησα εφέτος... πολύ άργησα!! Όλο τον χρόνο το παγωτό βανίλια δεν λείπει από την κατάψυξη και τώρα, παρά τις ζέστες ένα παγωτό διαφορετικό δεν έφτιαξα! 

Λίγο τα τρεχάματα, πολύ η ...κλασσική καλοκαιρινή τεμπελιά, ακόμα περισσότερο το ότι όλοι οι ...πελάτες στο τριώροφο προτιμούν βανίλια και σοκολάτα, η άλλη γεύση του παγωτού αργούσε να έρθει και μαζί της το ανάλογο ...ποστ!!! Τα νεύρα μου!!! 
Κι ένα ηλιόλουστο πρωινό, με τον ήλιο να έχει αποφασίσει ότι θα μας δείξει τί σημαίνει καλοκαίρι... έφτασε ένα τηλεφώνημα που ανήγγειλε τον ερχομό φίλων αγαπημένων! "Να η ευκαιρία!" αναφώνησα και... σίγουρα, δεν εννοούσα την παλιά εκπομπή ταλέντων!! Οποιοσδήποτε είχε αντίρρηση ...αγνοήθηκε παντελώς (ακολούθησα αποφασιστικά...αμετακίνητη γραμμή ...γερμανική) και το ζαχαρούχο φυλακίστηκε μέσα στην χύτρα ταχύτητος για να μην ...χάνουμε και χρόνο!! Ο αντιρρησίας... (βλέπε...αγαπημένος συγγενής και κάτοικος τρίτου ορόφου!!) έφτιαξε ένα άλλο συμπληρωματικό γλυκό, μια ωραία υγρή ινδοανανοκαρυδόπιτα (ΕΔΩ) που του ταίριασε ...γάντι και που συνόδευσε το πολυαναμενόμενο (εκ μέρους μου!) παγωτό dulce de leche με κάθε επισημότητα και περισσή περηφάνεια!
Η αφεντιά μου, έψαξε, βρήκε και διάβασε ένα σωρό συνταγές μα τελικά η επιθυμία υπερτέρησε της λογικής και έκανε ό,τι ήθελε... μα, ό,τι ήθελε!!! Με άλλα λόγια το παγωτό έγινε τελικά καραμέλα-ινδοκάρυδο που σερβιρίστηκε με αράπικα φιστίκια ή τριμμένη κουβερτούρα που του πάει τρελλά γιατί σπάει την καραμελένια του γλύκα και όλοι κατέληξαν ότι η ...δημιουργός του είχε δίκιο που επέμενε τόσο!!
Δεν έχετε παρά να το φτιάξετε για να διαπιστώσετε τη νοστιμιά του! Κι αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα καρύδας μπορείτε πολύ απλά να την αντικαταστήσετε με φυτική σαντιγή.
ΥΛΙΚΑ
400 ml κρέμα καρύδας
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, καραμελωμένο (Δείτε  ΕΔΩ πώς γίνεται)
2 κ.σ. κορν φλάουρ (ή κούσταρ πάουντερ)
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Έχουμε ετοιμάσει από πριν το καραμελωμένο γάλα και το έχουμε βάλει στο ψυγείο για να είναι πολύ κρύο.
Παίρνουμε τα 2/3 από την κρέμα καρύδας, προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε λίγο με το μίξερ για να αφρατέψει.
Προσθέτουμε και το καραμελωμένο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε στο ψυγείο.
Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε λίγη κρέμα καρύδας απ' αυτήν που κρατήσαμε.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα την υπόλοιπη κρέμα και μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
Την βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.
Ύστερα, την προσθέτουμε στο ήδη κρύο παγωτό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βάζουμε στην κατάψυξη και μετά από 30 λεπτά, βγάζουμε και ανακατεύουμε και πάλι.
Εάν θέλουμε, επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά (αν και δεν είναι ανάγκη) μετά από 30 λεπτά.
Αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει.
Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το παγωτό στο ψυγείο για 10-12 λεπτά.


Διαβάστε Περισσότερα ...

Καλοκαιρινή, δροσερή σάλτσα

Καλημέρα και καλό μήνα!!! Πωπωωωωω, έφτασε και ο Ιούλιος... είμαστε πια στο κατακαλόκαιρο! 
Διαβάστε Περισσότερα ...