Tούρτα αμυγδάλου με σοκολατένια επικάλυψη


Tούρτα αμυγδάλου με σοκολατένια επικάλυψη

Καλή εβδομάδα!!! Και ναι... φτάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού! Ενός καλοκαιριού όμορφου, ζεστού και ηλιοφίλητου αν και... παράξενα ήσυχου σε σχέση με όλα όσα συμβαίνουν!! Ωστόσο, ελπίζω να το ευχαριστήθηκες κι εσύ όπως κι εγώ! Πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό κατάφερα να μείνω στο πατρικό σπίτι, στο χωριό είκοσι ολόκληρες μέρες! Είκοσι μέρες που είχαν όλες τις δουλειές ενός σπιτιού αλλά όταν έβγαινα στην βεράντα κι έβλεπα την θάλασσα, όταν άκουγα τον παφλασμό των κυμάτων και τον άνεμο που, κάποιες μέρες, μας επισκέφθηκε και μας έκανε επίδειξη δύναμης, ξεκουραζόμουν και ξεχνούσα τα πάντα. Η δύναμη της φύσης που, όταν την αφήσουμε να μας μαγέψει και να μας κατακτήσει, είναι ανυπέρβλητη και μεγαλειώδης! 
Ωστόσο... οι μέρες κύλησαν κι έγιναν αναμνήσεις ή μάλλον μνήμες που θα με συντροφεύουν όλο τον χειμώνα μέχρι που στο ημερολόγιο θα διαβάσω και πάλι την λέξη... Ιούλιος! Και τότε, θα αρχίσω και πάλι να ονειρεύομαι την θάλασσα που είναι η μεγάλη μου αγάπη!


Η επιστροφή όμως έχει κι αυτή τις χαρές της, ίσως μικρότερες αλλά πάντα καλοδεχούμενες. H ανακαίνιση του Tante Kiki με συνεπήρε κι ύστερα... μια νέα αρχή... και τα γενέθλια της αγαπημένης μας μαμάς αλλά και γιαγιάς, κάπου εκεί ... λίγο πριν το τέλος Αυγούστου. Και πώς να γιορτάσεις 82 ολόκληρα χρόνια γεμάτα χαρές και λύπες, αγάπη κι έγνοια για τους άλλους;; Μια τούρτα, λόγια αγάπης, φιλιά από μικρούς και μεγάλους κι ένα βράδυ ήρεμο, οικογενειακό και γεμάτο τρυφεράδα με δυο νεαρές κυρίες να χοροπηδούν γύρω από την γιαγιά τους και μια γιαγιά με πρόσωπο ήρεμο, χαρούμενο, ευτυχισμένο! :) Από τις υπέροχες οικογενειακές στιγμές ...δεν συμφωνείτε; 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ μαμά και γιαγιά!!  Σ' αγαπάμε πολύ!!!

Tούρτα αμυγδάλου με σοκολατένια επικάλυψη

Όσο για την τούρτα... έψαχνα κάτι διαφορετικό κι αυτή την φορά όχι από την "μανία και την διαστροφή" του foodblogger αλλά από αγάπη κι επιθυμία να δείξω, έστω και με έναν τόσο ταπεινό τρόπο, την αγάπη, την τιμή, την έγνοια για όλα όσα έχει προσφέρει μια υπέροχη μαμά κι ακόμα πιο υπέροχη γιαγιά!

Tούρτα αμυγδάλου με σοκολατένια επικάλυψη

Αυτό το διαφορετικό το βρήκα στο τελευταίο περιοδικό των "Γλυκών Αλχημειών" με τον τίτλο: "Λευκή τούρτα με μαστίχα" αν και... στο δικό μας τριώροφο, η μαστίχα είναι κάτι που δεν είναι καλοδεχούμενη!! Έτσι η μαστίχα έγινε φυσικό εσάνς αμυγδάλου και η εξωτερική σαντιγύ διακόσμησης έγινε σαντιγύ σοκολάτας για να ...παρηγορηθούν οι σοκολατομανείς του σπιτιού!! Το αποτέλεσμα;; Ακριβώς όπως το ...ονειρευόμουν! Τέλεια υφή, απίστευτη νοστιμιά και η λιγοστή σοκολάτα που έκρυβε το πολύτιμο περιεχόμενο απόλυτα ταιριαστή! Μια τούρτα για τις άκρως ιδιαίτερες περιστάσεις που θέλουμε έναν γευστικό θησαυρό!

Tούρτα αμυγδάλου με σοκολατένια επικάλυψη

ΥΛΙΚΑ
για 10 μερίδες

Για την βάση
  • 225 γρ. βούτυρο που έχει μαλακώσει
  • 225 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
  • 5 αυγά L
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. αμύγδαλα ωμά με την φλούδα
  • 25 γρ. καρύδια ωμά
  • 1/2 κ.γλ. σταγόνες εσάνς αμυγδάλου Vahiné
  • 250 γρ. μαρμελάδα δαμάσκηνο ή άλλη της αρεσκείας σας + 100 ml νερό
Για την λευκή κρέμα αμυγδάλου
  • 1000 ml. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 130 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
  • 7 κρόκοι αυγών L (περίπου 150 γρ.)
  • 1/2 κ.γλ. εσάνς αμυγδάλου Vahiné
  • 14 γρ. ζελατίνη (σε φύλλα ή κρυσταλλική)
Για την σοκολατένια σαντιγύ της διακόσμησης
  • 250 ml κρέμα γάλακτος (1 κουτάκι) με 35% λιπαρά
  • 200 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (στα μικροκύμματα)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Tούρτα αμυγδάλου με σοκολατένια επικάλυψη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε την βάση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο Κελσίου, στον αέρα.
  • Στο multi, αλέθουμε σαν σκόνη τα αμύγδαλα και τα καρύδια.
  • Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρις ότου αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και την εσάνς αμυγδάλου συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι είτε συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα είτε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα πλαστική (μαρίζ).
  • Τέλος, προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια και ανακατεύουμε έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 20 εκατοστά, τα πασπαλίζουμε  με ελάχιστο αλεύρι και ισομοιράζουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 25-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το "παντεσπάνι" έχει ψηθεί.
  • Μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κάθε "παντεσπανιού" για να βεβαιωθούμε ότι η λάμα του βγαίνει καθαρή κι έχει ψηθεί.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε.
  • Μόλις κρυώσουν καλά, κόβουμε το κάθε "παντεσπάνι" σε δύο δίσκους (οριζόντια) κι έτσι έχουμε 4 δίσκους.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
  1. Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό για να μαλακώσει.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα 250 γρ. από την κρέμα γάλακτος.
  3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά (με ένα σύρμα) τους κρόκους με τη ζάχαρη.
  4. Ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών λίγη από την κρέμα γάλακτος της κατσαρόλας.
  5. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα αυτό ξανά στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος.
  6. Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Εάν έχουμε και χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής αποσύρουμε την κρέμα από την εστία μόλις φτάσει στους 85ο Κελσίου.
  8. Χωρίς θερμόμετρο, βλέπουμε την κρέμα να αχνίζει πολύ και λίγο πριν κοχλάσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία.
  9. Μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλη κατσαρόλα έτσι ώστε να μην ψηθούν τελείως οι κρόκοι και χαλάσει η υφή της.
  10. Προσθέτουμε στην κρέμα την ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να λιώσει.
  11. Μόλις φτιάξαμε μια κρεμ αγκλέζ, που την αφήνουμε να κρυώσει καλά και να την αισθανόμαστε στο χέρι χλιαρή προς κρύα (με θερμόμετρο ελέγχουμε να έχει φτάσει στους 35ο Κελσίου). 
  12. Μέχρι να κρυώσει η κρέμα αυτή, χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με το μίξερ έτσι ώστε να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
  13. Ενσωματώνουμε αυτή την κρέμα με την κρεμ ανγκλέζ ανακατεύοντας απαλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  14. Αφήνουμε την κρέμα να σταθεροποιηθεί ελαφρώς στο ψυγείο πριν την χρησιμοποιήσουμε στην τούρτα.
Συναρμολογούμε την τούρτα
  1. Σε μια βάση για τούρτα ή σε μια πιατέλα, απλώνουμε ελάχιστη κρέμα.
  2. Τοποθετούμε επάνω τον ένα δίσκο "παντεσπανιού".
  3. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε την μαρμελάδα και το νερό και τα ζεσταίνουμε ελαφρώς, ανακατεύοντάς τα έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα λίγο πιο αραιής μαρμελάδας.
  4. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής ή με ένα κουτάλι, απλώνουμε μια στρώση χλιαρής μαρμελάδας επάνω στον πρώτο δίσκο βάσης ("παντεσπανιού").
  5. Ύστερα, απλώνουμε επάνω στην μαρμελάδα το 1/3 της λευκής κρέμας.
  6. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, βάζοντας επάνω στην κρέμα ακόμα έναν δίσκο "παντεσπανιού", ύστερα μαρμελάδα, κρέμα και τέλος πάλι "παντεσπάνι", μαρμελάδα, κρέμα και τελευταίο τον τελευταίο δίσκο "παντεσπανιού".
  7. Απλώνουμε και πάλι λίγη ζεστή μαρμελάδα και, αφού βάζουμε γύρω από την τούρτα ένα τσέρκι για να την κρατάει ίσια μέχρι να σφίξει, την  βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή και περισσότερο.
Ετοιμάζουμε την σαντιγύ της διακόσμησης
  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
  2. Προσθέτουμε την λιωμένη κουβερτούρα (προσοχή: δεν πρέπει να είναι ζεστή) και την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
  3. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε για να διακοσμήσουμε την τούρτα.
  4. Μόλις, βγάλουμε από το ψυγείο, απλώνουμε γύρω της και στην επιφάνειά της κάνοντας τα σχέδια που θέλουμε με κορνέ, την σαντιγύ σοκολάτας.
  5. Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  6. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε την τούρτα για μισή ώρα εκτός ψυγείου έτσι ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματά της. 
Tούρτα αμυγδάλου με σοκολατένια επικάλυψη

Tante Kiki
20 Comments

Φανουρόπιτα με 7 υλικά


Καλησπέρα σας!! Το σχέδιο ήταν να ξεκινήσω με γλυκιά συνταγή από Δευτέρα! Ναι, έτσι σκόπευα να ξεκινήσω τον νέο κύκλο συνταγών στο ανανεωμένο Tante Kiki! Σκόπευα αλλά άλλο τί σκέφτεσαι κι άλλο τί σου προκύπτει καθ΄οδόν! Εξάλλου, κάπως έτσι δεν συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στη ζωή;; Πόσες φορές δεν κάνουμε σχέδια κι όταν έρχεται η στιγμή να πάρουν σάρκα και οστά, κάτι άλλο έχει προκύψει και τα σχέδια μένουν στο νου, στα χαρτιά, στην σφαίρα της επιθυμίας! Κι όμως αυτό δεν είναι πάντα κακό! Αν, ειδικά, αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ανοιχτό μυαλό και θετική σκέψη...εεε, τότε απλά συνειδητοποιούμε ότι έχουμε κερδίσει ηρεμία, ελευθερία αλλά και την ικανότητα να απολαμβάνουμε τη ζωή!
Όλα αυτά όσον αφορά στη ζωή!! Γιατί όσον αφορά στην μαγειρική ή μάλλον στις συνταγές που 'βλέπουν το φως' σ' αυτό το μπλογκοσπιτάκι τότε τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά! Τί εννοώ;; Τίποτα περισσότερο από το ότι είχα, εντελώς, ξεχάσει ότι ανάμεσα στην ερχόμενη δευτέρα και την μέρα της ανακαίνισης υπήρχε η γιορτή του Αγίου Φανουρίου, ενός Αγίου στον οποίο κάθε χρόνο (ή σχεδόν) αφιερώνω μια ανάρτηση της πίτας που γίνεται στην χώρα μας προς τιμήν του! Ο Άγιος Φανούριος ξεχωρίζει ανάμεσα στους Αγίους της χριστιανοσύνης για το νεαρό της ηλικίας του και για την ιδιοτυπία της λατρείας του ως ευρετής χαμένων αντικειμένων.
Οι φανουρόπιτες που, συνήθως, φτιάχναμε στο σπίτι ήταν με 9 υλικά. Η παράδοση θέλει οι φανουρόπιτες να έχουν 7,9 ή 11 υλικά και να είναι συνήθως κέικ νηστίσιμα ή πίτες με μαγιά στην ακόμα πιο παραδοσιακή τους μορφή κάπως σαν τον άρτο της αρτοκλασίας.
Η σημερινή συνταγή είναι απλή και πεντανόστιμη! Γρήγορη και εύκολη! Ένα απλό κέικ (όχι με μαγιά αλλά με μπέικιν) με, μόνον, 7 υλικά που ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ προς τιμήν του Αγίου αλλά και για κάθε περίσταση που θέλουμε μια λιχουδιά για τις ξαφνικές λιγούρες. Η συνταγή είναι του Στ. Παρλιάρου.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 18-20 εκ.
160 γρ. ηλιέλαιο (εναλλακτικά: αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
160 γρ. χυμό πορτοκαλιού
170 γρ. άχνη ζάχαρη
280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. σταφίδες ξανθές
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε τις σταφίδες και το μπέικιν μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το ηλιέλαιο, τον χυμό, την άχνη, την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η άχνη.
Σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τις σταφίδες.
Ανανατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Αλείφουμε με ηλιέλαιο ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
Πηγή: ΕΔΩ
'Αλλες συνταγές για Φανουρόπιτα...
Καλό βράδυ και αύριο με υγεία!!
Tante Kiki
8 Comments

Βασική ζύμη για φουσκωτά σου Νο 1


ΥΛΙΚΑ Για 40-44 μικρά σου *
4 αβγά μεγάλα
75 γρ. μαργαρίνη
250 ml νερό
150 γρ. αλεύρι σκληρό (ή για τσουρέκι), κοσκινισμένο
1/3 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη μαργαρίνη, το αλάτι και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί, ανακατεύοντας γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις η ζύμη σφίξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά χτυπώντας τη με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός (και τα εξαρτήματα για το ζύμωμα).
Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για 5-10 λεπτά.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με φαρδύ στόμιο.
Βάζουμε στη λαμαρίνα μικρές ποσότητες ζύμης (ίσα με ένα μεγάλο καρύδι).
Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο 170 και ψήνουμε άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. 
(Προσοχή: σε κάθε φούρνο αυτός ο χρόνος μπορεί να διαφοροποιείται ελαφρώς.)
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού να τα χρησιμοποιήσουμε.
Τα σου αυτά, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για 5 μέρες και να χρησιμοποιηθούν αφού ξεπαγώσουν.
Tante Kiki
1 Comments

Μαρμελάδα κόκκινο σταφύλι με ζάχαρη καρύδας


"Μαράκιιιι, έλα, έτοιμο το απογευματινό σου! Πλένε χεράκια, κάθισε και φάε την φέτα σου! Ύστερα πάλι παιχνίδι!" ακούγεται μια γερασμένη αλλά ζωηρή και γεμάτη αγάπη φωνή... η φωνή της γιαγιάς που φροντίζει με περισσή στοργή το εγγονάκι της! "Ναι, γιαγιά!! Και τα άλλα παιδιά πήγαν να φάνε και μετά θα παίξουμε!" Μια πρώτη, γρήγορη και γεμάτη ανυπομονησία δαγκωματιά στην λεπτή φέτα κατακίτρινου ψωμιού που επάνω του ξαπλώνει ένα στρώμα βουτύρου κι από πάνω άλλο ένα στρώμα... τούτο κατάγλυκο και φρουτένιο...άλλοτε κόκκινο ή μπορντώ, άλλοτε κίτρινο κι άλλοτε πορτοκαλί... το γλυκό στρώμα από την φρέσκια, σπιτική μαρμελάδα της γιαγιάς! 
Μια μαρμελάδα γεμάτη φρούτο αλλά και λίγη ζάχαρη, μια μαρμελάδα που κατακτά τον ουρανίσκο με τη νοστιμιά της, το βλέμμα με το προκλητικό χρώμα της και το νου με τον συνδυασμό τους. Ποιός μπορεί να της αντισταθεί; Και μόνον που την έφτιαξε η γιαγιά έγινε ...ακαταμάχητη! Πόσο μάλλον που έγινε με τα σταφύλια του κήπου που τα γέρικα, πολύπειρα και ροζιασμένα χέρια καθάρισαν, ένα ένα, με τόση προσοχή, από τα κουκούτσια!
Και μπορεί η σημερινή μαρμελάδα να μην έγινε από τα ροζιασμένα χέρια κάποιας πολυαγαπημένης γιαγιάς, μπορεί να έχει μια πιο μοντέρνα πινελιά στα ...σπλάχνα της, όπως η ζάχαρη καρύδας που οι γιαγιάδες του παλιού καιρού, είμαι σίγουρη, ότι ούτε που... είχαν ακούσει αλλά παρ' όλα αυτά έγινε μια μαρμελάδα πε-ρί-φη-μη με όλα τα χαρακτηριστικά της σπιτικής μαρμελάδας.
Εξαιρετική, αρωματική, με αποχρώσεις βύσσινου και γεύση μοσχάτου σταφυλιού! Με τα κομματάκια από τις ρόγες ή μάλλον τις φλούδες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να βοηθούν ακόμα περισσότερο στο απίστευτο σουξέ της. Εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της και ειδικά με την ζάχαρη καρύδας και την φυσική πηκτίνη μήλου έτσι ώστε να γίνει μια από τις πιο υγιεινές γλυκομπουκιές για κάθε ώρα της μέρας. Απλώνεται στο ψωμί αλλά, πιστέψτε με, τρώγεται άνετα και σαν γλυκό του κουταλιού και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες τύψεις αν και, πάντα με προσοχή, μια που το σταφύλι έχει, από μόνο του, αρκετά σάκχαρα. Μια μαρμελάδα που σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σταφύλια κόκκινα
150-200 γρ. ζάχαρη καρύδας (ή απλή καστανή/λευκή ή καθόλου ζάχαρη)
1 κ.γλ. (5-6 γρ.) φυσική πηκτίνη μήλου + 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ή απλή καστανή/λευκή) 
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κομμάτι τουλπάνι ή τούλι
Τα κουκούτσια των σταφυλιών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα σταφύλια και αφαιρούμε τις ρόγες από τα τσαμπιά.
Με  ένα μαχαιράκι, κόβουμε τις ρόγες στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια που τα κρατούμε σε ένα μπολ.
Βάζουμε τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι ή ένα τούλι και το δένουμε καλά.
Ψιλοκόβουμε τις ρόγες των σταφυλιών στο multi αλλά δεν τις πολτοποιούμε εντελώς.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 150 ml νερό και το τουλπάνι με τα κουκούτσια.
Βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Ύστερα, προσθέτουμε την ζάχαρη καρύδας και ανακατεύουμε.
Δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την μαρμελάδα να βράσει για άλλα 10 λεπτά.
Τέλος, ανακατεύουμε την πηκτίνη με την 1 κουταλιά της σούπας από την ζάχαρη καρύδας και την προσθέτουμε στο μείγμα.
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-8 λεπτά και μετά αποσύρουμε από την φωτιά.
TIPS
* Στην μαρμελάδα αυτή μπορούμε να μην προσθέσουμε καθόλου ζάχαρη εάν τα σταφύλια είναι πολύ γλυκά (κατόπιν δοκιμής) ή να αυξομειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης ανάλογα με την γλύκα των σταφυλιών αλλά και την γλύκα που επιθυμούμε.
** Εάν βάλουμε αρκετή ζάχαρη η πηκτίνη δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο βοηθά στο να "δέσει" γρήγορα η μαρμελάδα και να διατηρήσει την λεπτή, αρωματική γεύση των σταφυλιών.
*** Αντί για φυσική πηκτίνη μήλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άγαρ άγαρ.
**** Μια πολύ ωραία παραλλαγή γίνεται εάν προσθέσουμε 200 ml λιαστό, ημίγλυκο, μοσχάτο κρασί στην μαρμελάδα 1-2 λεπτά πριν την αποσύρουμε από την φωτιά.
***** ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μαρμελάδα που γίνεται με πηκτίνη είναι σχετικά αραιή όταν την αποσύρουμε από την φωτιά και "πήζει" καθώς κρυώνει.

Tante Kiki
2 Comments

Μαρμελάδα με κορόμηλα


...στην κλασσική της εκδοχή
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Είναι φορές που σκέφτομαι πόσο σοφή είναι η φύση κι έτσι το ίδιο φρούτο να μας χαρίζει δύο ή και τρία διαφορετικά είδη μαρμελάδας. Για πρώτη φορά εφέτος η μικρή κορομηλιά στον κήπο μας γέμισε από τα αγαπημένα ξινούτσικα φρούτα.
Πράσινα, κίτρινα και κόκκινα τα μικρά κορόμηλα έκαναν τα κλαδιά της να λυγίζουν κάτω από το βάρος τους. Δοκίμασα πρασινωπά, κιτρινωπά αλλά και κατακόκκινα... το κάθε ένα με την χάρη του! Άλλα περισσότερο ή λιγότερο ξινά αλλά πάντα νόστιμα. Κι ύστερα η αποκάλυψη... βγάζοντας τη φλούδα η γεύση τους αλλάζει κι αποκτά μια γλύκα που σε ξαφνιάζει! Κι όσο από άρωμα... αυτό περισσεύει! Μαγικά φρουτάκια γεμάτα βιταμίνες Α και C, ιδανικά αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά με ευεργετική δράση κατά της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Χρησιμοποιούνται τόσο στην μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική!
Εμένα πάντως, εκείνο που μου ήρθε στο νου, απλώνοντας το χέρι να κόψω και να γευτώ το πρώτο κορόμηλο ήταν ένα βάζο γεμάτο γλυκιά μαρμελάδα που θα μπορούσε να μας συντροφεύει σχεδόν όλο τον χειμώνα αλλά και να αποτελεί ένα ιδανικό δωράκι από την κουζίνα και τον κήπο μας. Τί καλύτερο από το να ανοίγεις το ντουλάπι σου τον Οκτώβριο, να απλώνεις το χέρι κι ένα τόσο απλό βάζο με μαρμελάδα να σε ταξιδεύει πάλι πίσω σε γεύσεις και αρώματα καλοκαιρινά!
Έτσι τα κορόμηλα άρχισαν να ...μαζεύονται σταδιακά και να ορμούν στην κατσαρόλα συναντώντας άλλοτε ζάχαρη, άλλοτε μέλι κι άλλοτε κανελοζάχαρη ή  απλά βανίλια!
Κάθε μια για έναν διαφορετικό χαρακτήρα και ουρανίσκο! Άλλος την ήθελε κανονική μαρμελάδα με αλεσμένο φρούτο, με ή χωρίς κομματάκια, άλλος ήθελε ζελέ μαρμελάδας, άλλος πορτοκαλοπράσινη κι άλλος με κόκκινες ανταύγειες! Ωωωω, μην ανησυχείτε... σε κάθε έναν τα κορόμηλα μπορούν να χαρίσουν την μαρμελάδα που ονειρεύεται!
Η σημερινή μαρμελάδα είναι η πρώτη, η κλασσική μαρμελάδα με το αλεσμένο φρούτο και μάλιστα με την φλούδα που αρέσει στους άντρες της οικογένειας. Εξάλλου, δικαιωματικά κατέλαβαν την πρώτη θέση μια και ήταν εκείνοι που μάζεψαν τα περισσότερα φρούτα. Τούτος ο πολτός, έγινε μαρμελάδα με ζάχαρη και μάλιστα καστανή που μαζί με το μέλι και την άλλοτε κιτρινοκόκκινη κι άλλοτε κατακόκκινη φλούδα των μικρών φρούτων, της χάρισαν αποχρώσεις πορτοκαλοκόκκινες και χρώμα πάθους. Κι όσο για την ζάχαρη... στα συγκεκριμένα φρούτα όταν χρησιμοποιούμε την φλούδα η ζάχαρη χρειάζεται ενώ αφαιρώντας την φλούδα είμαστε ελεύθεροι να την μειώσουμε όσο θέλουμε.
Η ιδιαίτερη, ξινούτσικη γεύση της ταιριάζει απόλυτα με γλυκά μπισκοτάκια, με κέικς αλλά και με αλμυρά κρακεράκια μαζί με μια γραβιέρα με έντονα πικάντικο χαρακτήρα! 
Η συγκεκριμένη όμως μαρμελάδα μπορεί να γίνει με τα κορόμηλα ξεφλουδισμένα, σε κομμάτια και τότε αλλάζει χρώμα και γίνεται πρασινοκίτρινη. Κι αν την περάσουμε από σήτα τότεε... μετατρέπεται σε ένα υπέροχο ζελέ μαρμελάδας.
Εμείς όμως τώρα πάμε να ετοιμάσουμε την κλασσική μαρμελάδα; 
ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό κορόμηλα κομμένα, με την φλούδα χωρίς τα κουκούτσια
900 γρ. ζάχαρη καστανή
3-4 κ.σ. μέλι
2 φακελάκια φυσική βανίλια με ζάχαρη Vahiné
χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα κορόμηλα στο multi και τα πολτοποιούμε ή τα ψιλοκόβουμε (αν θέλουμε να έχει κομματάκια φρούτου η μαρμελάδα μας).
Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη και το μέλι.
Βράζουμε την μαρμελάδα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έτσι ώστε να δέσει γρήγορα για να μην πάρει σκούρο χρώμα.
Δεν απομακρυνόμαστε και ξαφρίζουμε προσεκτικά όταν μαζευτεί πολύς αφρός.
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα κοντεύει να δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και 2 φακελάκια φυσικής βανίλιας Vahiné.
Πριν αποσύρουμε την μαρμελάδα από την εστία της κουζίνας, ελέγχουμε  το δέσιμό της, ρίχνοντας λίγη ποσότητα σε ένα πιατάκι που το έχουμε βάλει για 15 λεπτά στο ψυγείο. 
Βάζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Όταν τα γυρίζουμε με το καπάκι επάνω ελέγχουμε το κέντρο του καπακιού. 
Εάν δεν "βουλιάζει" όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο τότε είναι εντάξει.
Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία αφού αποστειρώσουμε και πάλι τα βάζα.

Tante Kiki
9 Comments

Πανακότα λευκής σοκολάτας με...


άρωμα μαστίχας και κερασένια καρδιά

Κατακαλόκαιρο κι ο Αύγουστος τρέχει προς το τέλος του. Ο ήλιος, η ζέστη, τα μπάνια... όλα ζητούν δροσερά κι ελαφρά γλυκά. Κι όταν έχεις νέες, καταπληκτικές φόρμες σιλικόνης, δωράκι της SILIKOMART τότε το πρώτο που σκέφτεσαι είναι μια ελαφριά πανακότα με βελούδινη υφή, υπέροχο άρωμα μαστίχας που όταν την κόβεις σου έχει και μια έκπληξη... μια σκουροκόκκινη κορδέλα από ζελέ κεράσι που φυσικά μπορεί να αντικατασταθεί με ζελέ από οποιοδήποτε άλλο φρούτο.


Όταν πήρα το συγκεκριμένο δωράκι η αλήθεια είναι ότι το πρώτο που σκέφτηκα ήταν το παγωτό ή ένα ζελέ αλλά ύστερα ο νους με οδήγησε σε έναν πανάλαφρο και γεμάτο δροσιά ακαταμάχητο συνδυασμό. 
Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής την συγκεκριμένη φόρμα την ...ερωτεύτηκα! Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις από μικρά κεκάκια μέχρι χαλβά, κρέμες, παγωτά, αλλά και cheesecakes! Έχει άπειρες δυνατότητες για κάθε περίσταση και κάθε εποχή!


ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες

Για την πανακότα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος (2x250 ml)
  • 6 φύλλα ζελατίνης
  • 180 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομμάτια
  • 2 σπυριά μαστίχας κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
Για το ζελέ κεράσι
  • 1 φακελάκι με ζελέ κεράσι
  • 120 γρ. κεράσια, πολτοποιημένα
  • 1 ποτήρι ζεστό νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το ζελέ κεράσι
  1. Βάζουμε τη σκόνη από το ζελέ κεράσι και ρίχνουμε το ζεστό νερό, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η σκόνη καλά.
  2. Βάζουμε τον πολτό των κερασιών στο ίδιο ποτήρι που μετρήσαμε το ζεστό νερό και συμπληρώνουμε με παγωμένο νερό μέχρι τα 3/4.
  3. Το ρίχνουμε στο ζελέ και ανακατεύουμε καλά.
  4. Βάζουμε σε μεγάλο, ρηχό σκεύος το ζελέ έτσι ώστε να έχει πάχος γύρω στο 1 εκατοστό (το πολύ) υπολογίζοντας ότι θα το χωρίσουμε σε μερίδες τόσες όσες θα έχουμε από την πανακότα.
  5. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για μερικές ώρες να σφίξει καλά.
  6. Μόλις ετοιμαστεί κόβουμε κύκλους με διάμετρο μικρότερη απ' αυτήν της φόρμας για την πανακότα με ένα φορμάκι.
Ετοιμάζουμε την  πανακότα
  1. Βάζουμε τα 250 γρ. από την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη με την μαστίχα να ζεσταθούν καλά αλλά χωρίς να βράσουν.
  2. Προσθέτουμε την λευκή κουβερτούρα και την αφήνουμε να λιώσει.
  3. Βάζουμε σε παγωμένο νερό τη ζελατίνη και την αφήνουμε να μαλακώσει.
  4. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
  5. Μόλις λιώσει η λευκή κουβερτούρα, προσθέτουμε στο μείγμα την ζελατίνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει κι αυτή εντελώς.
  6. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να κρυώσει το μείγμα.
  7. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε την κάθε κοιλότητα της φόρμα κατά τα 2/3.
  8. Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε την πανακότα να σφίξει λίγο.
  9. Κόβουμε έναν κύκλο από το ζελέ κεράσι, λίγο μικρότερο από την διάμετρο που έχει η κάθε κοιλότητα στην φόρμα.
  10. Προσεκτικά και με μια  σπάτουλα τοποθετούμε τον κύκλο του ζελέ επάνω σε μία από τις κοιλότητες της φόρμας SILIKOMART που έχουμε γεμίσει με πανακότα.
  11. Με την ανάποδη ενός μικρού κουταλιού βυθίζουμε σιγά σιγά το ζελέ έτσι ώστε να καλυφθεί από την πανακότα.
  12. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για κάθε κοιλότητα της φόρμας.
  13. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί καλά η πανακότα.
  14. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και σερβίρουμε με λίγα κεράσια και δυόσμο.

Tante Kiki
5 Comments

Νηστίσιμο, σοκολατένιο ρυζόγαλο με ...4 υλικά!


Νηστίσιμο, σοκολατένιο ρυζόγαλο με ...3 υλικά!

Καλησπέρα και καλό μήνα! Αύγουστος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού κι ο μήνας με την πιο σημαντική γιορτή, την γιορτή της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο! 
Η νηστεία άρχισε αλλά πέρα απ' αυτό ένα δροσερό, σοκολατένιο ρυζόγαλο με ελάχιστο μέλι και φυτικό γάλα νομίζω πώς είναι πάντα καλοδεχούμενο! Μας χαρίζει νοστιμιά και δροσιά και μάλιστα χωρίς λακτόζη και με λίγες θερμίδες! 

Νηστίσιμο, σοκολατένιο ρυζόγαλο με ...3 υλικά!

Ένα vintage ρυζόγαλο που, αφού το γευθείς, είναι αδύνατον να το αποχωριστείς!! Νοστιμιά και υγεία ταυτόχρονα με μόνον 4 υλικά!!!
Κάθε κουταλιά και μια ιδιαίτερη απόλαυση για τον ουρανίσκο αλλά και το νου! Το μόνο που χρειάζεται είναι να του αφιερώσουμε λίγο χρόνο μέχρι να ετοιμαστεί μια και δεν χρησιμοποιούμε κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο για να το βοηθήσουμε να πήξει με άλλα λόγια ένα καταπληκτικό σνακ στην πιο απλή και παραδοσιακή του μορφή όπως τότε... παλιά... που η γιαγιά μην έχοντας γάλα κακάο (με κανονικό γάλα βέβαια) έβαζε μέσα στο ρυζόγαλο που έβραζε μια κουταλίτσα κακάο και το έκανε να φαντάζει θεϊκό στα παιδικά μου μάτια!!! 
Μια δοκιμή θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για την ευκολία και τη νοστιμιά του αλλά και για την δύναμη των γευστικών αναμνήσεων. 

Νηστίσιμο, σοκολατένιο ρυζόγαλο με ...3 υλικά!

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
  • 700 ml σοκολατένιο γάλα αμυγδάλου
  • 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 50 γρ. κουβερτούρα
  • 2 κ.σ. μέλι (ή maple sirop)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Καθαρίζουμε, πλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε κατσαρόλα με 350 ml χλιαρό νερό και το σιγοβράζουμε μέχρι να τελειώσει το νερό.
  2. Ύστερα, προσθέτουμε στο ρύζι, το σοκολατένιο γάλα αμυγδάλου, την κουβερτούρα και το μέλι.
  3. Αφήνουμε το ρυζόγαλο να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει, μέχρι να έχουμε ένα ρυζόγαλο παχύρρευστο και χυλωμένο με ρύζι που είναι μαλακό(το δοκιμάζουμε για να δούμε εάν είναι όπως το θέλουμε). 
  4. Αν θέλουμε το ρύζι πιο μαλακό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα αμυγδάλου ή νερό.
  5. Μόλις το ρυζόγαλο ετοιμαστεί, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το μοιράζουμε σε 4 μπολάκια.
  6. Πασπαλίζουμε με κανέλα ή, προαιρετικά, με αμύγδαλα φιλέ.
Νηστίσιμο, σοκολατένιο ρυζόγαλο με ...3 υλικά!

Tante Kiki
16 Comments
No