Ζύμη μπριζέ με αυγό για αλμυρές τάρτες

Η ιδανική ζύμη για quiche ή τάρτα αλμυρή. Τριφτή αλλά και αφράτη συνάμα, που λιώνει στο στόμα και σε πηγαίνει στα ουράνια με τη νοστιμιά της. 
Μια ζύμη που πρέπει να γνωρίζουμε να φτιάχνουμε μια και οι αλμυρές τάρτες αποτελούν διαχρονικά αγαπημένα πιάτα.
Η κανονική ζύμη μπριζέ, βέβαια, δεν έχει μουστάρδα ούτε πιπέρι αλλά αν η γέμιση ταιριάζει ...αξίζει να της δώσουμε μια πιο πικάντικη πινελιά. Το καλαμποκάλευρο της χαρίζει μια, ελαφρά γλυκιά γεύση και λίγο πιο τραγανή υφή κάνοντας το αποτέλεσμα μοναδικά νόστιμο.

  • Προετοιμασία:                     10 λεπτά
  • Ζύμωμα:                              5 λεπτά
  • Αναμονή στο ψυγείο:           30-40 λεπτά 
  • Συνολικός χρόνος:               45-55 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για ζύμη 430 γρ.
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
20 γρ. αλεύρι καλαμποκιού, κοσκινισμένο
140 γρ. βούτυρο ανάλατο, κρύο (από το ψυγείο)
1 κρόκος αυγού μεγάλου (L)
1/3 κ.γλ. αλάτι
1/3 κ.γλ. ζάχαρη 
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη (προαιρετικά, ανάλογα με τη γέμιση)
4 κ.γλ. κρύο νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι (γενικής χρήσης & καλαμποκιού), το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι, την μουστάρδα.
Κόβουμε σε κυβάκια ή τρίβουμε (με γρήγορες κινήσεις για να μη ζεσταθεί) στον χοντρό τρίφτη το βούτυρο και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Τρίβουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας (για να μην το ζεστάνουμε) μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο και το κρύο νερό και συνεχίζουμε το γρήγορο ζύμωμα με όλο το χέρι πια, μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη ζύμη.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την πιέζουμε για να μην είναι ακριβώς ολοστρόγγυλη και την τυλίγουμε με διαφανή μεμβάνη.
Την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ανοίγουμε τη ζύμη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σχηματίζοντας έναν κύκλο 24-26 εκ.
Την απλώνουμε σε φόρμα για τάρτες, έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα.
Καλύπτουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλα 10 λεπτά.
Η ζύμη μας είναι έτοιμη να υποδεχθεί την γέμιση.
Πηγή συνταγής: Βιβλίο : "Κουζίνες του κόσμου - Γαλλία", Εκδ. Καθημερινή
Διαβάστε Περισσότερα ...

Ψητό κοτόπουλο με πλιγουροσαλάτα

  
Καλημέρα και Χρόνια πολλά σε μια Ελλάδα που ...υποφέρει! Σε μια στιγμή που γιορτάζουμε μια από τις σημαντικότερες εθνικές επετείους και όλοι ευχόμαστε να τελειώσει πια αυτός ο εθνικός εφιάλτης. Δεν θα σχολιάσω κάτι περισσότερο όχι για έναν αλλά για χίλιους λόγους και κυρίως γιατί θεωρώ ότι δεν έχει θέση ο σχολιασμός σε ένα food blog. Έτσι θα περάσω αμέσως στη σημερινή μας συνταγή.
Από την μια η τούρτα, από την άλλη το γλυκό του κουταλιού και κάπου εκεί στο βάθος η διατροφή... Τί άλλο μένει από ένα πιάτο διαίτης πολύχρωμο και χάρμα οφθαλμών, πολύ χορταστικό, με λίγες θερμίδες που επιπλέον είναι γεμάτο υγεία.
Το πλιγούρι (κατ' άλλος μπλουγούρι, χόντρος ή πιο απλά ...αλεσμένο σιτάρι) το φιλοξένησα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στο πιάτο μου αλλά άξιζε! 'Ενα τρόφιμο ξεχασμένο που τα τελευταία χρόνια ήρθε και πάλι στο τραπέζι μας. Ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία και πληθώρα βιταμινών, πλούσιο σε φυτικές ίνες και σε σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλό δείκτη κορεσμού το οποίο άνετα μπορεί να αντικαταστήσει τα ζυμαρικά και το ρύζι ειδικά όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος απολαμβάνοντας κάτι υγιεινό.
  • Μερίδες:                           2
  • Προετοιμασία:                15 λεπτά
  • Βράσιμο πλιγουριού:     15-20 λεπτά
  • Ψήσιμο κοτόπουλου:     50 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος:        80-90 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
2 μικρά στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα
80 γρ. πλιγούρι
1 φλ. τσ. λάχανο ψιλοκομμένο
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε καρεδάκια
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
4-5 φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα
Αλάτι & Πιπέρι
Ρίγανη & Δενδρολίβανο
Σκόνη μουστάρδας & Σκόρδο σε "σκόνη" (προαιρετικό)
Ελαιόλαδο
Μερικά ντοματίνια για γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Κόβουμε το κάθε στήθος σε 2 ή 4 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που έχει.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δενδρολίβανο (κατά προτίμηση φρέσκο), σκόνη μουστάρδας και σκόρδο.
Το τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο 2 σε 1 δηλαδή με αλουμινόχαρτο που η μια πλευρά του είναι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το χαρτί και αφήνουμε το κοτόπουλο να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
Στο μεταξύ, πλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε να βράσει σε 2 φλ.τσ. νερό για 15-17 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει μαλακώσει τόσο όσο θέλουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ το λάχανο και αφού προσθέσουμε λίγο αλάτι, το τρίβουμε με το χέρι μας έτσι ώστε να μαλακώσει λίγο.
Προσθέτουμε στο μπολ το καρότο, το σέλινο, την πιπεριά και τέλος το πλιγούρι.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι.
Συνοδεύουμε το ψητό κοτόπουλο με την πλιγουροσαλάτα που την περιχύνουμε με λίγο ζουμί από το κοτόπουλο και λίγη κρέμα βαλσαμικού.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Γλυκό κουταλιού με φρέσκα δαμάσκηνα

Δαμάσκηνο, το αγαπημένο φρούτο του Κομφούκιου είναι γνωστό από το 479 π.Χ. αλλά στην Ευρώπη κατέφθασε μόλις το 65 π.Χ. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά του είναι πολύ εκτεταμένη και βαφτίστηκε "δαμάσκηνο" από τους Έλληνες μια και ήρθε από τη Δαμασκό της Συρίας. 
Ένα φρούτο που μπορεί να μπει σε διάφορα γλυκά από πίτες και κέικ μέχρι κρέμες και πάστες. Ωστόσο, το γλυκό του κουταλιού είναι το πιο αγαπημένο και παραδοσιακό στη χώρα μας από την εποχή που οι γιαγιάδες μας το συνόδευαν με ένα απλό καφεδάκι με πηχτό καϊμάκι ή μήπως και ...όχι! 
Ξυπνούσα το πρωί με το άρωμα του ελληνικού καφέ να γαργαλάει τις αισθήσεις και καθώς κατέβαινα τη σκάλα η εικόνα του παππού και της γιαγιάς καθισμένοι στις δύο πλευρές του τραπεζιού στην κουζίνα, με το καφεδάκι και το γλυκό του κουταλιού μπροστά τους μ' αγκάλιαζε τόσο τρυφερά!
Ναι, λατρεύω όλα τα γλυκά του κουταλιού ...αχ... όχι, ξέχασα... μόνον το νεραντζάκι ακόμα δεν μπόρεσα να κάνω φίλο μου!!
Σήμερα, λοιπόν, θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας γλυκά! Με ένα μπορντώ λαχταριστό δαμασκηνάκι που θα σας κεράσω μαζί με το πρωινό, Δευτεριάτικο καφεδάκι.
Ένα δαμασκηνάκι που έγινε με τον παλιό, κλασσικό και, ίσως, παλιομοδίτικο πια αλλά πάντα αλάνθαστο τρόπο της γιαγιάς ...βράσιμο και δέσιμο σε δύο μέρες, γιατί τα φρούτα πολλές φορές βγάζουν υγρά ...συνήθιζε να λέει η δική μου γιαγιά! Το γλυκό του κουταλιού θέλει καλό δέσιμο... για να μην ζαχαρώσει αλλά ούτε και να μουχλιάσει! Και κρατούσε τα γλυκά του κουταλιού σφαλισμένα σε γυάλινα βάζα για ένα και για δύο χρόνια!
Στο δικό μου δαμάσκηνο, βανίλια δεν έβαλα, η κανέλα, που τόσο λατρεύω, του δίνει μια σπιρτόζικη νότα και το δαμάσκηνο κρατά ζωντανή τη γεύση του. Από τα σκουροκόκκινα γλυκά που λατρεύω μαζί με το βύσσινο αν και ...υπάρχει και το πράουστο, εκείνο το κατακίτρινο δαμάσκηνο που γίνεται εξίσου υπέροχο αλλά με άλλο γευστικό και χρωματικό αποτέλεσμα... πιο ήπιο, με λιγότερο ...πάθος!
Μικρά, σχετικά, δαμασκηνάκια βρέθηκαν μπροστά μου και με έκαναν να σκεφτώ πόσο μου αρέσει αυτό το γλυκό σε κάθε εκδοχή του! Από ένα απλό συνοδευτικό για το ελληνικό καφεδάκι, μετατρέπεται σε νηστίσιμο, κομψό κέρασμα αλλά και σε ένα μαγικό συμπλήρωμα για μια γλυκομπουκιά χωρίς ιδιαίτερες θερμίδες όταν το απιθώσουμε επάνω σε λίγο τυρί κότατζ που βρίσκεται με τη σειρά του καθισμένο σε λίγο κουλούρι ή σε ένα digestive μπισκότο. ΘΕΪΚΗ ΓΕΥΣΗ!!!!
  • Μερίδες : όσες και τα μισά δαμάσκηνα (ανάλογα με το μέγεθός τους) 
  • Προετοιμασία: 10 λεπτά
  • Αναμονή: 2 νύχτες             
  • Βράσιμο: 25 λεπτά  + 15 λεπτά          
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό δαμάσκηνα, σφιχτά αλλά όχι άγουρα 
850 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
150 ml μαυροδάφνη (προαιρετικά)
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα.
Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη, το νερό, και τη μαυροδάφνη.
Τα αφήνουμε μια νύχτα για να βγάλουν τα υγρά τους.
Την επόμενη μέρα, τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20-25 λεπτά και φροντίζουμε να ξαφρίσουμε, εάν χρειάζεται.
Αφήνουμε το γλυκό για άλλες 12 ώρες ή και παραπάνω και μετά το βράζουμε για άλλη μια φορά για 10 - 15 λεπτά περίπου, σε μέτρια φωτιά.
Δοκιμάζουμε το σιρόπι αν έχει δέσει σωστά, ρίχνοντας μια κουταλιά σε ένα κρύο πιάτο και βλέπουμε αν το σιρόπι χωρίζεται σε δύο μέρη που δεν ξαναενώνονται.
Βάζουμε το γλυκό γλυκό σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε σφιχτά το καπάκι και τα αφήνουμε επάνω σε μια πετσέτα γυρισμένα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν καλά.
Μόλις κρυώσουν δοκιμάζουμε αν μπορούμε να πιέσουμε το κέντρο του καπακιού για να βεβαιωθούμε ότι τα βάζα έκλεισαν αεροστεγώς και θα συντηρηθεί σωστά το γλυκό.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τούρτα cheesecake μήλου με μπισκότα κανέλας

"Τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό στο μύλο κι όλα γίνονται βαριά στου καιρού τη ζυγαριά" έλεγαν οι στίχοι από το υπέροχο τραγούδι του Ν.Γκάτσου με τον τίτλο "Στου καιρού τη ζυγαριά". Ο καιρός τρέχει, το νερό τρέχει και ποτίζει τη γη που μας γεμίζει φθινοπωρινό άρωμα, το καλοκαιράκι γίνεται πια ανάμνηση που δεν την λαχταρώ πια και το φθινόπωρο άρχισε να χαρίζει το δικό του χρώμα στα δέντρα και τα λουλούδια. Εφέτος, η γιορτή του Άη Δημήτρη έφτασε αλλά τα χρυσάνθεμά μου ακόμα δεν άνθισαν (για πρώτη φορά κι αυτά άργησαν τόσο)! Ωστόσο το μελαγχολικό φθινόπωρο γέμισε τους πάγκους της λαϊκής στη γειτονιά μας με κολοκύθες, αχλάδια, μήλα σε κάθε μέγεθος και σε κάθε χρώμα... κίτρινα, πράσινα, κόκκινα, κιτρινοκόκκινα κι αυτό είναι κάτι που λατρεύω!
Και για μένα την έναρξη του φθινοπώρου δίνει πάντα μια καλή μηλόπιτα ή μια μηλομαρμελάδα ή ένα γλυκό κουταλιού μήλο ή ένα μηλοκέικ αλλά γιατί όχι κι ένα cheesecake μήλου! Κάτι... οτιδήποτε με μήλο... με μήλο και κανέλα!! Αγαπημένες γεύσεις, λατρεμένα αρώματα που σε ταξιδεύουν ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα!
Αυτή τη φορά, ο νους και η διάθεση με οδήγησαν προς μια τούρτα μήλου ή μάλλον ένα αυτοσχέδιο cheesecake μήλου με τη μορφή τούρτας... ναι, τούρτας σαν αυτή που κάνουμε σε γενέθλια, γιορτές, επετείους. Εξάλλου, έχω μια τρομερή αδυναμία στις φρουτένιες γεύσεις που δένουν καταπληκτικά με την άλφα ή βήτα κρέμα, με ή χωρίς σοκολάτα.
Βέβαια, ήθελα να είναι τούρτα και όχι μηλόπιτα, μηλοκέικ ή κάτι παρόμοιο! Κι αν έφτιαχνα τώρα μια τούρτα για τα γενέθλιά μου που έρχονται και φέτος τρέχοντας και κουβαλώντας τη ζυγαριά του χρόνου θα ήταν αυτή ακριβώς! Με μια μικρή παραλλαγή... στην συγκεκριμένη τούρτα-cheesecake η κρέμα έγινε χωρίς καθόλου ζελατίνη ενώ αν την έκανα για να την κόψω σε γενέθλια... θα πρόσθετα και έναν φάκελο ζελατίνη για να είναι πιο σφιχτοδεμένη και να κόβεται τέλεια! 
Τί καλύτερο κέρασμα από μια τούρτα που αφιερώνεται σε όλους όσους αγαπάμε τις φρουτένιες γεύσεις αλλά και την κανέλα!
  • Μερίδες : 10-12                       
  • Προετοιμασία: 40 - 45 λεπτά              
  • Σύνθεση τούρτας: 10 λεπτά            
  • Συνολικός χρόνος: 50 - 55 λεπτά  + 2 - 3 ώρες στο ψυγείο
ΥΛΙΚΑ για μια τούρτα 20 εκ.
Για την βάση
300 γρ. μπισκότα κανέλας, ψιλοθρυμματισμένα στο multi
140 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την γέμιση μήλου
3 μέτρια πράσινα ή κόκκινα μήλα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη ή κομμένα στο multi
8-10 ξερά σύκα, σε κομματάκια
5-6 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. κανέλα
Για την κρέμα*
1 κουτί Μόρφατ
250 γρ. τυρί κρέμα
3-4 κ.σ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. γάλα 
1 φακελάκι βανίλια 
Για την επικάλυψη
25 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 μπισκότα κανέλας ψιλοκομμένα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την γέμιση μήλου
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα κομμένα μήλα και σύκα.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για να μαλακώσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα και συνεχίζουμε για άλλα δέκα λεπτά το βράσιμο, έτσι ώστε να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Για την κρέμα
Βάζουμε την Μόρφατ, το τυρί, την άχνη, την βανίλια και το γάλα και τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με μίξερ χειρός έτσι ώστε να έχουμε μια απαλή κρέμα.
Ετοιμάζουμε την βάση
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά με τα θρυμματισμένα μπισκότα.
Συνθέτουμε την τούρτα
Βάζουμε το τσέρκι σε μια πιατέλα.
Στρώνουμε τα μισά μπισκότα στον πάτο και τα πιέζουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού για να τα στρώσουμε καλά.
Από πάνω ρίχνουμε τα μισά μήλα και τα πιέζουμε λίγο κι εκείνα με το κουτάλι.
Προσθέτουμε την μισή κρέμα.
Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα και τα στρώνουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μήλα και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια και μπισκότα και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μια νύχτα, ώστε να σφίξει.
Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι, αφού το ζεστάνουμε λίγο με ένα πιστολάκι μαλλιών και γαρνίρουμε την τούρτα με 1-2 μπισκότα κανέλας και 1 ξυλάκι κανέλας.
TIPS
*Εάν θέλουμε την κρέμα σφιχτοδεμένη μπορούμε να προσθέσουμε 1 φακελάκι ζελατίνη γκρανυλέ ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
**Τα ξινόμηλα προσθέτουν στην τούρτα μια ελαφρώς υπόξινη, φρουτένια γεύση. Εάν δεν θέλουμε αυτή την γεύση αντικαθιστούμε τα ξινόμηλα με κόκκινα, γλυκά μήλα. 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κόκκινες ντοματοπιπεριές ...πίτσα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Ντοματοπιπεριές, για να πω την αλήθεια, δεν είχα ξαναδεί! Όταν τις αντίκρυσα σε έναν πάγκο στη λαϊκή το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι είναι κάποια καινούργια ποικιλία και πλησίασα γεμάτη απορία τον παραγωγό που τις πουλούσε. "Πήρατε και την προηγούμενη εβδομάδα;" άκουσα να με ρωτάει. "Όχι, την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχα έρθει!" "Όσοι αγόρασαν την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαν αμέσως αυτή την φορά για να προλάβουν!" μου ξανάπε γεμάτος περηφάνεια και σιγουριά για το προϊόν που πουλούσε.
"Θα μου βάλετε μερικές ή να διαλέξω;" "Μπορείτε να διαλέξετε" μου απαντάει και μου δίνει μια σακούλα! "Πώς θα τις φτιάξετε;" ήταν η επόμενη ερώτηση. "Θα τις γεμίσω με πλιγούρι, μανιτάρια και μαϊντανό" του ανταπάντησα έτοιμη και σίγουρη για το τί θα φτιάξω;; "Να σας πω, πώς τις φτιάχνω εγώ;" με ρώτησε κι άλλο που δεν ήθελα. "Φυσικά" του απάντησα χωρίς δεύτερη σκέψη! "Σαν πίτσα" μου είπε και μου εξήγησε τη πιο απλή αλλά και πιο νόστιμη συνταγή του που, εδώ που τα λέμε, ούτε που θα περνούσε από το μυαλό μου!!! "Ίδια η γεύση της πίτσας" με διαβεβαίωσε θαρρείς κι από ένστικτο ήξερε την αγάπη μου για την γεύση της πίτσας. 
Η συνταγή του άγνωστου παραγωγού ακολουθήθηκε κατά γράμμα και τα λόγια του εκτός από σαφή ήταν και ακριβή... οι πιπεριές είχαν τη γεύση μιας νοστιμότατης πίτσας (με αυγό που ήταν δική μου προσθήκη αλλά και χωρίς αυγό που ήταν η δική του συνταγή). Αν τις βρείτε αυτές τις γλυκύτατες και λεπτόφλουδες πιπεριές μην τις προσπεράσετε... και φτιάξτε τις γεμιστές... θα εντυπωσιαστείτε από τη νοστιμιά τους!!
ΥΛΙΚΑ για 3 άτομα
6 ντοματοπιπεριές μέτριες προς μεγάλες
8 φέτες  μπέικον (ή ζαμπόν)
10 φέτες τυρί γκούντα ή κασέρι
350 γρ. μανιτάρια άσπρα
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
Μερικά ντοματίνια κομμένα στη μέση
120 ml ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Ψιλοκόβουμε το γκούντα και το μπέικον (ή το ζαμπόν) και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε με λίγο νερό να "σοταριστούν" μέχρι να μαραθούν.
Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Μόλις ετοιμαστούν τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Τα προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί (γκούντα) και το μπέικον.
Προσθέτουμε και τα δύο αυγά, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε τα υλικά και γεμίζουμε τις πιπεριές.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε τις πιπεριές.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι οι πιπεριές έχουν ψηθεί.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και σερβίρουμε.

Διαβάστε Περισσότερα ...

Ψωμάκια Ναάν με "La vache qui rit" ή γαλλικά ...τυρόψωμα;

Αφράτα, γιαουρτένια, που κλείνουν μέσα τους ένα μικρό, τυρένιο μυστικό! Τα μικρά, τριγωνικά τυράκια με την "αγελάδα που γελάει" που τόσο αγαπούσα στα φοιτητικά μου χρόνια. Κατάλληλα για πρωινό, σνακ αλλά και για να συνοδεύσουμε μια νόστιμη σαλάτα! Απίστευτα νόστιμα αυτά τα ψωμάκια ναάν ή καλύτερα οι ...πιτούλες ναάν από την πρώτη στιγμή που θα τα γευθείς θα χαραχθούν βαθιά στη γευστική σου μνήμη και θα τα αποζητάς σε κάθε ευκαιρία!
Μια συνταγή που θα λατρέψει ο κάθε ουρανίσκος και ειδικά ο παιδικός ουρανίσκος μια και η γεύση που έχουν αυτές οι πιτούλες ναάν είναι ό,τι πιο ήπιο και μαμαδίστικο μπορούμε να βρούμε. 
Με τα μικρά, τρίγωνα τυράκια "La vache qui rit" για γέμιση τα αφράτα αυτά ψωμάκια τρώγονται σαν αλμυρό σνάκ αλλά δεν λένε όχι και σε μια ή δύο κουταλιές μέλι για την πιο τέλεια αλμυρόγλυκη γεύση που θυμίζει κρητική λιχουδιά!
Πέρα απ' όλα αυτά όμως υπάρχει κι ένα άλλο μυστικό σε τούτη τη συνταγή... ένα μυστικό πολύτιμο που την κάνει να διαφέρει από πολλές άλλες τόσο ως προς την διαδικασία όσο και ως προς το αποτέλεσμα. Ποιό είναι αυτό το μυστικό;;; Τα δυο μικρά χεράκια (που μπορεί να γίνουν και τέσσερα) που βοηθούν στο ζύμωμα της απαλής ζύμης και η ευκαιρία να περάσουν ένα δημιουργικό και χαρούμενο μισάωρο, πασπαλισμένα πρώτα με αλεύρι και μετά, εφοδιασμένα μ' ένα τοσοδούλι ρολό ζύμης για να ανοίξουν τα πιτάκια που θα φιλοξενήσουν στην καρδιά τους το περίφημο τυράκι! Πώς, λοιπόν, τούτα τα ψωμάκια να μην είναι τα καλύτερα απ' όλα;;;
  • Μερίδες : 4                       
  • Προετοιμασία - ζύμωμα: 10 λεπτά              
  • Φούσκωμα ζύμης: 1 1/2 ώρα
  • Ψήσιμο: 20 λεπτά            
  • Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά  + 1 1/2 ώρα
ΥΛΙΚΑ
Για τα ψωμάκια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου.
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γλ. μαγιά ξηρή
2 κ.γλ. γιαούρτι αγελάδος
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
8 τρίγωνα τυράκια "La vache qui rit" (2 για κάθε πιτούλα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.
Προσθέτουμε το μπέικιν, την ζάχαρη, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και την μαγιά.
Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα μαχαιράκι.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε την τελική ζύμη που είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
Αλευρώνουμε ελαφρά το μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στον φούρνο της κουζίνας στους 30 βαθμούς Κελσίου τη ζύμη για 1 1/2 ώρα έτσι ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και αφού την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι, την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Κάθε ένα απ' αυτά, το ανοίγουμε σε ένα στρογγυλό πιτάκι με διάμετρο γύρω στα 10 -12 εκατοστά.
Κλείνουμε μέσα τα τυράκια και ανοίγουμε με το ρολό ζύμης ή τα χέρια την πιτούλα.
Βάζουμε στην εστία ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς λιπαρή ύλη, μόλις ζεσταθεί καλά βάζουμε την πιτούλα.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθεί για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά έτσι ώστε να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Απολαμβάνουμε τις πιτούλες ζεστές ή κρύες, σκέτες ή με σαλάτα.

Πηγή:  ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα ...

Γλυκόξινη σάλτσα δαμάσκηνου για κρεατικά

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σας εύχομαι και ελπίζω να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για μένα!
Τον τελευταίο καιρό μου συμβαίνουν περίεργα πράγματα! Ανάμεσα σε πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης στιγμής... μου συνέβη και το εξής: όταν ετοίμαζα τα υλικά για την σάλτσα αλλά και την ίδια την σάλτσα που σας παρουσιάζω σήμερα, έβγαζα, όπως πάντα, φωτογραφίες των υλικών και της διαδικασίας. Ήσυχη ότι όλα είναι εντάξει... έφτιαξα την σάλτσα, έψησα τις πανσέτες, σερβίρισα και φάγαμε!! Κατά το απογευματάκι ανοίγω την φωτογραφική μηχανή μου για να "περάσω" τις φωτογραφίες στον υπολογιστή αλλά... ποιές φωτογραφίες; Η μηχανή μου μάλλον είχε αλτσχάιμερ και είχε ξεχάσει ότι όταν πατάμε το ειδικό ...κουμπάκι κάτι κάνει και η ίδια και βγαίνουν αυτό που λέμε ...φωτογραφίες. "Δεν μπορεί" σκέφτομαι... πλάκα μου κάνει!!! Ναι, ναι... άρχισα να παραμιλώ και να μιλάω με τη μηχανή!!!!! Αλλά τίποτα... ανάλγητη και εντελώς απαθής ... η "γαϊδούρα" η φωτογραφική! Βρε την καλοπιάνω, βρε της λέω γλυκόλογα, βρε την απειλώ, βρε την παρακαλώ... τίποτα!! Ανένδοτη!! Φωτογραφίες γιοκ!!!! "Τις πήρε το ...εύρηκα" (θυμάστε την αντίστοιχη διαφήμιση;;)!!
Μετά απ΄αυτό το σοκ και ανεξήγητο φαινόμενο, τα πράγματα κύλησα πιο ομαλά αν κι εγώ... χρειάστηκε να ξαναβγάλω τις δύο εναπομείνασες πανσέτες και την σάλτσα που είχε περισσέψει για να βγάλω μερικές φωτογραφίες! Κι από δω και μετά... απέσυρα την ψήφο εμπιστοσύνης στην μηχανή μου και, τώρα πια, μόλις βγάλω μια φωτογραφία ...ανοίγω να την δω για να είμαι σίγουρη!!! Βέβαια, η σάλτσα θα ξαναφτιαχτεί γιατί είναι πεντανόστιμη κι έτσι οι φωτογραφίες θα συμπληρωθούν γιατί θα ...σκάσω! Μέχρι τότε... εν αναμονή αλλά αφού δοκιμάσετε την σάλτσα... έτσι;;; 
                                                      :)
ΥΛΙΚΑ για 1 μπολ 
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 δαμάσκηνα ώριμα, πλυμμένα με την φλούδα τους
8 - 10 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
150 ml μηλόξιδο 
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
500 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
1/2 κ.γλ. μπαχάρι
1 κ.σ. μουστάρδα (έτοιμη)
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοκόβουμε στο multi το κρεμμύδι και το βάζουμε να σοταριστεί με το σκόρδο στο ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα δαμάσκηνα ξερά και φρέσκα στο multi και τα ψιλοκόβουμε.
Μόλις το κρεμμύδι μαραθεί προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, την ζάχαρη, το μπαχάρι, την μουστάρδα, το μηλόξιδο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να γίνει ελαφρώς παχύρρευστη.
Σερβίρουμε τη σάλτσα αυτή με κρεατικά.
Διαβάστε Περισσότερα ...