Πώς θα πετύχω τους κουραμπιέδες; Τα μυστικά του καλού κουραμπιέ και 5 σίγουρες συνταγές.


Τί λέτε ...φέτος θα τους πετύχουμε;   😊


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μυρίζει Χριστούγεννα δεν συμφωνείτε;; Και μπορεί να μην έχω ακόμα στολίσει το σπίτι αλλά, σήμερα, εγκαινιάζεται η φετινή εορταστική περίοδος κι αρχίζουν οι Χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις. Καλές γιορτές να έχουμε κι εφέτος και ξεκινάμε με ένα από τα πιο αγαπημένα κεράσματα.
Χιονισμένοι κουραμπιέδες και ολόγλυκα μελομακάρονα στολίζουν το τραπέζι. Χριστούγεννα, η μαγική εποχή που μόνον χαρά μπορεί να φέρει ακόμα και σε μια τόσο ταραγμένη και δύσκολη εποχή. Η βουτυρένια γλύκα τους σε κάνει να ξεχνάς για λίγο όλα τα άλλα!
Η ιστορία του χιονάτου γλυκού ξεκινά κάπου στα βάθη της Ανατολής, ίσως στην Περσία ή μπορεί και στον Λίβανο. Στην Ισπανία και τις ισπανόφωνες χώρες συναντάμε παρόμοια γλυκομπισκότα με το όνομα polvorones. Στην Ελλάδα η παραδοσιακή τους συνταγή έφτασε με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες κάπου στο 1924 όταν αυτοί πρωτοπήγαν στη "Νέα Καρβάλη" της γενέτειράς μου Καβάλας. 
Το όνομά τους προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye που σημαίνει ξηρό μπισκότο. 


Ο τέλειος κουραμπιές θέλει καλά υλικά και τέχνη έλεγε η γιαγιά καθώς 'χτυπούσε' το βούτυρο με το χέρι μια που μίξερ δεν υπήρχε ούτε γι' αστείο!
Ο κουραμπιές για πολλά χρόνια αντιπροσώπευε την τέχνη, την εμπειρία, την δυσκολία για μένα! Εξάλλου, με συντρόφευε κάθε χρόνο η υπέροχη γεύση των κουραμπιέδων της Νέας Καρβάλης που η φήμη τους έχει ταξιδέψει ακόμα και εκτός της χώρας μας.
Μέχρι που... με μια καλή συνταγή, μερικά μυστικά και καλή διάθεση έφτασα στους πρώτους μου κουραμπιέδες! Κουραμπιέδες μεταμφιεσμένους με εμφάνιση... αμυγδαλωτού και υφή ...κριτσινιού!!! 


Η τύχη του πρωτάρη μάλλον είχε χάσει τον δρόμο!! Μερικά χρόνια αργότερα... η επιθυμία για σπιτικούς κουραμπιέδες επανήλθε δριμύτερη! Μια νέα συνταγή πολλά υποσχόμενη έκανε την εμφάνισή της, γεμάτη διαπιστευτήρια ικανά να πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο! Και ... το θαύμα έγινε! Οι κουραμπιέδες που ήθελαν να κρατήσουν τα μυστικά τους, τη φήμη της δυσκολίας τους απομυθοποιήθηκαν κι έγιναν ένα "μπισκότο" που, έκτοτε, μας συντροφεύει κάθε χρόνο με την ίδια τραγανοαφράτη υφή και την ίδια βουτυρένια νοστιμιά. Γιατί ο τέλειος κουραμπιές θέλει τα μυστικά του που όμως πια δεν είναι καθόλου αφανέρωτα! Ας δούμε μερικά που θα κάνουν πιο εύκολη αυτή την χιονισμένη, χριστουγεννιάτικη λιχουδιά.


👉 Οι καλές πρώτες ύλες πάντα χρειάζονται για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
👍
👉 Οι κουραμπιέδες θέλουν βούτυρο αιγοπρόβειο, εκείνο που βρίσκουμε σε βαζάκια στο μάρκετ για να έχουν το ιδιαίτερο βουτυρένιο τους άρωμα.
👍
👉 Ποτέ δεν βάζουμε ζάχαρη κρυσταλλική αλλά πάντα άχνη ζάχαρη και μάλιστα σε μικρή ποσότητα γιατί αλλιώς δεν φουσκώνουν καλά.
👍
👉 Το βούτυρο θα το βγάλουμε από το ψυγείο και, αφού το κόψουμε σε κυβάκια θα το χτυπήσουμε μαζί με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα, σχεδόν σαν ...σαντιγύ.
👍
👉 Προσθέτουμε το αλεύρι τελευταίο σε 3 ή 4 δόσεις για να μην σφίξει το μείγμα πολύ γρήγορα και ανακατεύουμε είτε με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα είτε με μια ξύλινη κουτάλα είτε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
👍
👉 Βάζουμε τα αμύγδαλα είτε ολόκληρα και, κατά προτίμηση, ολόκληρα με τις φλούδες ή κομμένα, καβουρδισμένα (σε ταψί ή σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ύλη). 
Πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα των κουραμπιέδων τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
👍
👉 Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε σε ταψί που δεν το έχουμε αλλείψει με ελαιόλαδο ή βούτυρο γιατί, απλά, δεν χρειάζεται.
👍
👉 Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν τους αφήνουμε να σκουρύνουν. Αν παραψηθούν θα χάσουν την βουτυρένια τους γεύση.
👍
👉 Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν τελείως πριν τους αχνίσουμε (πριν τους πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη) για να μην κάνουν ένα νοτισμένο στρώμα στην επιφάνεια.
👍
👉 Αν θέλουμε να μην νοτίσουν καθόλου με το πέρασμα των ημερών προσθέτουμε ελάχιστο κόρν φλάουρ στην άχνη που θα τους πασπαλίσουμε.
👍
👉  Διατηρούμε τους κουραμπιέδες σε αεροστεγές κουτί για να μην πάρουν υγρασία από το περιβάλλον. 
Αν τους βάλουμε σε διπλή σειρά βάζουμε ανάμεσα στις σειρές αντικολλητικό χαρτί.

Ας δούμε τώρα μερικές από τις συνταγές που, ήδη, φτιάξαμε, για σίγουρα επιτυχημένους κουραμπιέδες :

1- Παραδοσιακοί κουραμπιέδες




Tante Kiki
25 Comments

Cupcakes με μπανάνα & σοκολάτα


Καλημέρα, καλημέρα! Γιορτή σήμερα και αύριο και θα ήθελα να στείλω τα δικά μου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όσες και όσους γιορτάζουν. Κατερίνες, Κάτιες, Κατίνες για σήμερα. Στέλλες, Στέλιοι για αύριο. Να είστε καλά και του χρόνου με υγεία!!
Η περίοδος των γιορτών κατέφτασε και ξέρεις πού είναι το τέλος αυτού του γιορτινού δρόμου... έτσι δεν είναι; Φυσικά τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια, του Άη Γιάννη! Ένας γιορτινός δρόμος που με κάνει να ανυπομονώ κάθε μέρα όλο και περισσότερο! Και ναι... εφέτος μετά από καιρό με έχει, ήδη, κυριεύσει η Xmas mood!! Η οθόνη του υπολογιστή έχει πάρει φωτιά! Οι Χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες διαδέχονται η μια την άλλη, θέλω να κάνω καμιά δεκαριά λικέρ, ετοιμάζω δωράκια φαγώσιμα για γνωστούς και φίλους!
Παρ' όλα αυτά υπάρχουν στιγμές που προσγειώνομαι στο σήμερα! Το φθινοπωρινό σήμερα, με τις συννεφιασμένες, γκριζωπές μέρες, τα κιτρινοκόκκινα φύλλα να προσγειώνονται στο έδαφος και το κρύο (εντάξει όχι πολύ) να μας θυμίζει την εποχή και τον ερχομό του χειμώνα! Μ' αρέσει όμως! Είναι ωραία η εναλλαγή των εποχών και δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές... ίσως γιατί θα ήταν ...βαρετά, δεν συμφωνείς κι εσύ; Νομίζω πώς ναι! Όλο τον χρόνο καλοκαίρι ή όλο τον χρόνο άνοιξη ή φθινόπωρο! Μμμμ! Ξαναλέω δεν θα μου άρεσε!
Τώρα όμως... φθινόπωρο στο τέλος του, λαχανικά και φρούτα της εποχής στα καλύτερά τους κι ένα μικρό, ολοστρόγγυλο κεκάκι δίπλα στο αχνιστό τσάι ή στον ζεστό ελληνικό (κατά προτίμηση) καφέ είναι ό,τι καλύτερο! Αυτό το κεκάκι έρχομαι σήμερα να σας κεράσω. Μικρό, αφράτο, μπανανένιο, μοσχοβολιστό, με στίγματα σοκολάτας, αχνισμένο με άχνη και κανέλα ή μεταλλαγμένο σε cupcake με ένα ωραιότατο, λαχταριστό βουναλάκι από κρέμα σοκολάτα που, όταν την πλησιάσεις, αναδύει ένα υπέροχο άρωμα κανέλας. Αυτό το κεκάκι-cupcake ταιριάζει στην εποχή! Σου φτιάχνει τη διάθεση, σε χορταίνει και σε γλυκαίνει σε κάθε του μπουκιά! Εξάλλου, γι αυτό το έφτιαξα! Για να σε κεράσω και να σε γλυκάνω... να σε κάνω να ξεχάσεις τα προβλήματα και να ονειρευτείς τα Χριστούγεννα που έρχονται! Τί λες... θέλεις ένα;; 
ΥΛΙΚΑ  για 12-16 κομμάτια
2 μεγάλες υπερώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες με το πηρούνι
75 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
65 γρ, καστανή ζάχαρη
80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά μεγάλα (L)
60 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
165 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
80 ml αριάνι
1 βανίλια 
1 πρέζα αλάτι
1/3 κ.γλ. κανέλα
Βουτυρόκρεμα επικάλυψης
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
3 κ.σ. κακάο, κοσκινισμένο
120 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 πρέζα κανέλα
2-3 κ.σ. νερό (ή κονιάκ)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι, τα δύο είδη ζάχαρης, την βανίλια και την κανέλα.
Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα αφράτο και ομογενοποιημένο.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι σε 2 ή 3 δόσεις, το αριάνι και τις πολτοποιημένες μπανάνες.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα προσθέτουμε την σοκολάτα γάλακτος.
Ισομοιράζουμε σε θηκάκια και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε τα cupcakes να κρυώσουν και είτε τα πασπαλίζουμε με άχνη είτε ετοιμάζουμε την βουτυρόκρεμα και τα στολίζουμε.
Ετοιμάζουμε την βουτυρόκρεμα
Βάζουμε το βούτυρο με την μισή άχνη και το μισό κακάο, την βανίλια και την κανέλα σε ένα μπολ.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός, σε σιγανή ταχύτητα.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη άχνη, το κακάο, την λιωμένη σοκολάτα και, αν χρειάζεται, το νερό.
Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια αφράτη βουτυρόκρεμα.
Σας εύχομαι ένα ήρεμο και νόστιμο Σαββατοκύριακο! 🙋
Πηγή: Παραλλαγή συνταγής από ΕΔΩ
Tante Kiki
6 Comments

Τα πιο εύκολα ελιοψωμάκια κι ένα υπέροχο δώρο!


Είστε για ταξίδι ή μήπως για εκδρομή;; Μα τί λέω; Δευτέρα πρωί κι εγώ ονειρεύομαι ταξίδια κι εκδρομές! Εντάξει, εντάξει προσγειώνομαι στην πραγματικότητα! Το πρωινό της Δευτέρας θέλει σοβαρότητα αλλά καλή διάθεση, δεν θέλει γκρίνια αλλά αισιοδοξία... πώς αλλιώς θα αντέξεις πέντε μέρες μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο; 
Μμμμ... μήπως όμως το πρωινό της Δευτέρας θέλει και τις νοστιμιές του; Και γιατί να μην τις θέλει άλλωστε... ένα πρωινό είναι κι αυτό σαν όλα τ΄άλλα αν και ...λίγο πιο δύσκολο και με το μυαλό ακόμα στο ΣΚ που πέρασε!! Ναι, όταν περνάει είναι ΣΚ ενώ όταν καταφθάνει είναι Σαββατοκύριακο... χορταστικό, μεγάλο!😉
Κι εκεί που είσαι στο γραφείο δευτεριάτικα και πίνεις το καφεδάκι σου κάτι θέλεις, έτσι δεν είναι; Γλυκό ή αλμυρό μερικές φορές δεν έχει σημασία! Απλά κάτι να μασουλήσεις, να είναι νόστιμο, να κάνει καλή παρεούλα στο καφεδάκι που σε συνεφέρει και μαζεύει το νου στη δουλειά και σε κρατάει μέχρι να γυρίσεις το μεσημέρι στο σπίτι.
Εεεε αυτό το κάτι σου προτείνω σήμερα και μάλιστα με περισσή βεβαιότητα ότι θα το φτιάξεις για ένα σωρό λόγους. Να σου πω μερικούς;
Πρώτον, είναι εύκολο και γρήγορο... κι αν δεν έχεις αλεύρι αυτού του τύπου, φτιάξτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή, μην ζορίζεσαι, και με φαρίνα που φουσκώνει μόνη της κι αν είσαι απ' αυτούς που δεν θέλουν λευκό αλεύρι ...χρησιμοποίησε αλεύρι ολικής... κανένα πρόβλημα!
Δεύτερον, μπορείς να το φτιάξεις από την Παρασκευή και να το βάλεις στην κατάψυξη. Το βγάζεις το πρωί, το αποθηκεύεις σε σακουλίτσα με ζίπερ, το ρίχνεις στην τσάντα σου μαζί με τα υπόλοιπα εκατό πράγματα που κυκλοφορούν εκεί μέσα κι αυτό είναι! Μέχρι να το απολαύσεις... σίγουρα θα έχει ξεπαγώσει!
Τρίτον, ξέχασες να το φτιάξεις; Don't panic (που λένε και στο χωριό μου)! Χρειάζεσαι μόνον λίγα λεπτά για να κάνεις τη ζύμη, μισή με μία ώρα για να φουσκώσει και άλλα 20 λεπτά για να ψηθούν. Μέχρι να κάνεις ένα μπάνιο, να δεις λίγο τηλεόραση και να ετοιμαστείς για ύπνο... τα ψωμάκια θα στέκονται μεγαλόπρεπα στο τραπέζι και θα σε περιμένουν!
Δεν φτάνουν αυτοί οι τρεις λόγοι;; Όχιιι;;;;;
Να σου πω κι έναν τέταρτο;;; Είναι τόσο νόστιμα κι ελαφριά που είναι το ιδανικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους, για το σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή αλλά και για το σπίτι, το βράδυ μαζί με μια απλή ντοματοσαλάτα.
Σε έπεισα ή μου φαίνεται;; Αν ναι... προχώρα ένα βήμα παρακάτω και διάβασε τη συνταγή πριν τρέξεις στην κουζίνα και βγάλεις τα υλικά! 
  • Προετοιμασία : 10 λεπτά
  • Αναμονή :        30-60 λεπτά
  • Ψήσιμο :          20-25 λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος : 60-95 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι για πίτσα (τύπου 00) 
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200-250 ml νερό  χλιαρό (ή γάλα)
6 κ.σ. ελιές σε ροδέλες ή ψιλοκομμένες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, την μαγιά και τις ελιές, ανακατεύουμε το μείγμα και κάνουμε στην μέση μια λακούβα.
Στην μισή ποσότητα νερού διαλύουμε το αλάτι και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα έτσι ώστε να φουσκώσει.
Αφού η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε κομμάτια των 60-70 γραμμαρίων.
Πλάθουμε μικρά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πινέλο (ή με το χέρι) βρέχουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό έτσι ώστε η κόρα τους να μείνει μαλακή.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή τόσο όσο να έχουμε μικρά ροδοψημένα ψωμάκια.
5 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βρέχουμε και πάλι με λίγο νερό.
Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά τα απολαμβάνουμε ή τα καταψύχουμε για να τα έχουμε για όλη την εβδομάδα.
Πριν κλείσω τη σημερινή ανάρτηση θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μαριάννα του αγαπημένου http://latelierdemarieanne.blogspot.gr/ για την έκπληξη που μου έκανε στέλνοντάς μου αυτό το υπέροχο δώρο φτιαγμένο από τα χρυσά της χεράκια που πάντα φτιάχνουν καταπληκτικές δημιουργίες!! Μαριάννα μου σ' ευχαριστώ πολύ για την πανέμορφη έκπληξη αλλά και την τέλεια δημιουργία σου που ταίριασε απόλυτα στην κουζίνα μου!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!!

Tante Kiki
14 Comments

Ψαρονέφρι κρασάτο με λιαστές ντομάτες, πιπεριές και γραβιέρα



Καλημέρα σας! Για μια ακόμα φορά αισθάνομαι έντονα τον χρόνο να τρέχει και δεν ξέρω αν αυτό μου αρέσει ή όχι. Δεν μπορώ να αποφασίσω αν θέλω να φτάσουν τα Χριστούγεννα ή αν θέλω, έτσι απλά, να τα περιμένω... για να έχω κάτι όμορφο και γιορτινό να περιμένω! Κι αυτό δεν μου αφήνει τα περιθώρια να πιστέψω πως είναι καλό! Τα συναισθήματα αλληλοσυγκρουόμενα! Οι σκέψεις μπερδεμένες, το άγχος στα πάνω του!


Κι από την άλλη αυτό το ψαρονέφρι ή καλύτερα όλο αυτό το πιάτο που μου θύμισε ότι ο χρόνος είναι μια έννοια σχετική που με απασχολεί, κυρίως, σε ιδιαίτερες περιστάσεις ή όταν έχω υπερβολικό άγχος για έναν ή περισσότερους λόγους! Τότε είναι που ανυπομονώ για τα πάντα... που θέλω τον χρόνο να ...τρέχει αλλά δεν θέλω και να τον δω να ...χάνεται!! Ξέρω μήπως τί θέλω;; Μάλλον όχι! 


Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι, εδώ και μέρες ήθελα, ένα λαχταριστό ψαρονέφρι στο πιάτο, που θα λιώνει στο στόμα μου και που θα έχει μιαν υπέροχα λαχταριστή παρέα όπως αυτές οι ταλιατέλες! Και, τουλάχιστον, αυτή την επιθυμία όφειλα, στον εαυτό μου, να την εκπληρώσω!
Για το συγκεκριμένο πιάτο χρειάστηκε μόνον ένα σκεύος: ένα βαθύ τηγάνι, αντικολλητικό ή ανοξείδωτο. Αν, δε, έχει και καπάκι... εεεε, τότε είναι ακριβώς το σκεύος που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωσή μας. Ο χρόνος μαγειρέματος τόσος όσος χρειάζεται όταν έχεις άλλα να σκεφτείς και δεν έχεις και πολλή διάθεση!


Ψαρονέφρι κρασάτο, λοιπόν, με γλυκές πολύχρωμες πιπεριές (όχι πράσινες γιατί είναι πιο δυνατές σε γεύση), λιαστές ντομάτες και κύβους  γραβιέρας... σκέτο λουκούμι! Εύκολα και γρήγορα το ψαρονέφρι με σωστό ψήσιμο μου χάρισε μια μοναδική νοστιμιά και φθινοπωρινή απόλαυση, γευστική αλλά και οπτική μια και το καφέ, το πορτοκαλί και το κόκκινο κυριαρχούσαν! 
Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα για οικογενειακά ή φιλικά τραπέζια και για να ευχαριστήσετε τους αγαπημένους σας!
  • Μερίδες:                   4
  • Προετοιμασία:           30 λεπτά
  • Μαγείρεμα:               25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
  • 1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε φέτες
  • 6 -7 φέτες λιαστής ντομάτας κομμένες στη μέση
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη 
  • 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη
  • 1 πιπεριά κίτρινη κομμένη
  • 200 ml κόκκινο κρασί ξηρό (ή ημίγλυκο)
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών "Σπιτικό" (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 1/3 κ.γλ. ρίγανη
  • Αλάτι (λίγο, αν χρησιμοποιηθεί ο κύβος) & πιπέρι
  • 1 ποτήρι νερό ζεστό
  • 1/2 κ.γλ. κόρν φλάουρ (για να δέσει η σάλτσα)
  • 120 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κύβους
  • Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Αφού κόψουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο. 
  2. Μόλις ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε το ψαρονέφρι και το αφήνουμε να σοταριστεί καλά για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
  3. Βγάζουμε το ψαρονέφρι από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη για λίγο.
  4. Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τα λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές και λιαστές ντομάτες) και τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά 2-3 λεπτά.
  5. Μόλις μαραθούν βάζουμε και πάλι το ψαρονέφρι στο τηγάνι και προσθέτουμε το κρασί.
  6. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Πασπαλίζουμε με ρίγανη, μουστάρδα και πιπέρι.
  8. Ρίχνουμε τον κύβο του ζωμού και το ζεστό νερό.
  9. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 10-12 λεπτά έτσι ώστε να μαγειρευτεί το ψαρονέφρι.
  10. Μόλις τα υγρά του μειωθούν, παίρνουμε λίγο από το ζουμάκι και σ' αυτό διαλύουμε το κόρν φλάουρ.
  11. Προσθέτουμε στο φαγητό τους κύβους της γραβιέρας και το κορν φλάουρ.
  12. Ανακατεύουμε προσεκτικά ή κουνώντας το τηγάνι και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
  13. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με ταλιατέλες (ή άλλο  ζυμαρικό) ή ρύζι.
Σας εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!

Tante Kiki
13 Comments

Τηγανίτες σιμιγδαλιού με κανελοζάχαρη


"Όλες του κόσμου οι Κυριακές λάμπουν στο πρόσωπό σου..." λέει το αγαπημένο τραγούδι. Όλες του κόσμου οι Κυριακές θέλουν το σπέσιαλ πρωινό τους λέω εγώ πιο ...πεζά. Κι όταν αυτό το πρωινό είναι αναπάντεχα γλυκό τότε στο Κυριακάτικο τραπέζι βλέπεις ματάκια που λάμπουν, στοματάκια που λερώνονται με ζάχαρη και γίνονται ακόμα πιο γλυκά και χεράκια που κρατούν πιρουνάκια φορτωμένα με μικρές, κατάξανθες μπουκίτσες. Τότε είναι που ακούγονται μικρά (τα μεγαλύτερα δεν ακούγονται... απλά ...δουλεύουν αθόρυβα!!!) χειλάκια να "χτυπούν" από τη γλύκα που νιώθουν, γεμάτα ικανοποίηση. 
Εεεε ναι... είμαι από κείνες που θεωρώ ότι οι γλυκομπουκιές είναι απαραίτητες στη ζωή μικρών και μεγάλων, αρκεί να είναι με μέτρο.
Εξάλλου, είναι πια γνωστό ότι η Κυριακή έχει για μένα το δικό της μέτρο, την δική της ομορφιά, το δική της θαλπωρή γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Κι αυτή τη θαλπωρή τη θεωρώ πολύτιμη! Και τί χρειάζονται αυτές οι πολύτιμες στιγμές αγάπης; Ξεκούραση, χαλάρωση, κουβεντούλα, χαρά, γέλια και ...νοστιμιές που περιλαμβάνουν αλμυρές και γλυκές λιχουδιές! 
Ζούμε μιαν εποχή δύσκολη κι αυτό δεν μπορεί κανείς το αρνηθεί! Μιαν εποχή δύσκολη όχι μόνον για την χώρα μας αλλά και παγκόσμια! Το να προστατέψεις τις Κυριακές με ό,τι αυτές σημαίνουν για τον καθένα είναι κάτι που, είμαι σίγουρη ότι κι εσύ το θεωρείς απολύτως απαραίτητο. Το ξέρω, το νιώθω ότι το νιώθεις!
Σ' ένα σπίτι που, γεμάτο ζεστασιά, με στρωμένα τα χαλιά ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον χειμώνα, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά μικρές, ξανθούλες τηγανίτες για ένα γλυκό πρωινό την Κυριακή σχεδόν επιβάλλονται. Και γίνονται τόσο γρήγορα και με τόσο καθημερινά υλικά που, από τη στιγμή που θα ανοίξεις το ντουλάπι μέχρι  τη στιγμή που τα ξυπόλητα ποδαράκια θα καταφτάσουν αθόρυβα ο χρόνος είναι ελάχιστος. 
Είμαστε όμως στην αρχή της εβδομάδας κι αν εσύ αναρωτιέσαι (που είμαι σίγουρη πως ...δεν αναρωτιέσαι τελικά...) αν θα περιμένεις μέχρι την άλλη Κυριακή, εγώ θα σου πω ότι και κάθε καθημερινό απόγευμα είναι μια καλή στιγμή για γλυκολιχουδιά ... έτσι για μια δόση ενέργειας πριν τις απογευματινές εξωσχολικές δραστηριότητες!
Σας εύχομαι μιαν γλυκιά, ήρεμη και νόστιμη εβδομάδα!
  • Προετοιμασία:             10 λεπτά
  • Τηγάνισμα:                 15 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος:      25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό μεγάλο (L)
1 κ.σ. ζάχαρη
1/3 κ.γλ. αλάτι
100 ml γάλα
80-100 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Κρυσταλλική ζάχαρη & Κανέλα για το σερβίρισμα (ή μέλι & κανέλα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και ανακατεύουμε τα υλικά.
Σταδιακά, προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε έναν  χυλό τόσο πηχτό ώστε να στέκεται στο κουτάλι.
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και βάζουμε να τηγανιστούν.
Βγάζουμε μόλις αποκτήσουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Πασπαλίζουμε αμέσως με κανελοζάχαρη κατά προτίμηση με κρυσταλλική ζάχαρη για να "σκάζει" στο δόντι ή αλλιώς με άχνη.

Tante Kiki
25 Comments

Σοκοκαρέ χωρίς ζάχαρη


Μικρά τετράγωνα και σοκολατένια. Αφράτα με μια ιδιαίτερη νοστιμιά γιατί, αντί για μπισκότα, έχουν μέσα θρυμματισμένες σφακιανές μπουκίτσες με πορτοκάλι και κανέλα κι άλλες με χαρούπι και φουντούκι. 
Απίστευτη νοστιμιά που ικανοποιεί απόλυτα παρά το μικρό μέγεθος (είναι μόνον 3x3 εκατοστά)! Για σκέψου ευχαρίστηση!! Μια τόση δα μπουκίτσα όλο σοκολάτα, φουλ στα αρώματα αλλά και την φουντουκένια γεύση, μαλακή και με το απαραίτητο "κρατς" να σκάει στο δόντι!  
Το μόνο που έχω να προτείνω είναι... κλείσε τα μάτια, άπλωσε το χέρι και πάρε τη μικρή σοκομπουκιά. Διώξτην γρήγορα στο στόμα κι άσε την να λιώσει και να σε ...απογειώσει! Κι ας είναι ελαφρώς δροσερή! Κι ας μην είναι ζεστή ή χλιαρή ή, τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου!
Μπορεί να υποδέχθηκες το Νοέμβρη, μπορεί τα φύλλα των δέντρων να αποφάσισαν να δείξουν την απόφαση της φύσης να ...ξεκουραστεί για λίγο, μπορεί το καλοριφέρ να άναψε, ακόμα κι αν δεν καίει στο φουλ, αλλά τα μικρά αυτά σοκολατένια τετράγωνα με την απόλυτη γεύση της σοκολάτας να τονίζεται από την κανέλα, το πορτοκάλι, το φουντούκι θα σου κρατήσουν συντροφιά με τον καφέ αλλά και, γιατί όχι, με ένα, ημίγλυκο ή γλυκό, ποτήρι κρασί! Τί χρειάζεσαι;;
Το τζάκι ή το καλοριφέρ λίγο αναμμένο, ίσα ίσα για την θαλπωρή, έναν καφέ ή ένα ποτήρι κατακόκκινο κρασί, ένα βιβλίο κι εσύ αραγμένη σ' έναν μαλακό καναπέ με ένα τοσοδούλι πιατάκι που θα έχει ένα ή δύο, το πολύ σοκοκαρέ. Θα μου πεις... γιατί ένα ή δύο;; Επειδή τα παραπάνω είναι επικίνδυνα!! Απελπιστικά επικίνδυνα!! Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις για να συμφωνήσεις ή να ...διαφωνήσεις!!

  • Προετοιμασία:    15 λεπτά
  • Αναμονή:           3 ώρες

ΥΛΙΚΑ
200 γρ. κουβερτούρα (52% κακάο)
180 γρ. γάλα ρυζιού με χαμηλά λιπαρά
150 γρ. σφακιανές μπουκιές με πορτοκάλι & κανέλα 
150 γρ. σφακιανές μπουκιές με χαρούπι & φουντούκι
1/3 κ.γλ. κανέλα για την επικάλυψη
3 κ.σ. φουντούκια χοντροαλεσμένα (ή ψιλοαλεσμένα) για την επικάλυψη*
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το γάλα ρυζιού να ζεσταθεί αλλά χωρίς να βράσει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σε κομμάτια.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε την ganache στο ψυγείο για να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε τις μπουκιές και μόλις η ganache κρυώσει τις προσθέτουμε σ' αυτήν.
Ανακατεύουμε και βάζουμε πάλι στο ψυγείο μέχρι να έχουμε ένα ελαφρώς πηχτό μείγμα.
Καλύπτουμε ένα τετράγωνο ταψί με αντικολλητικό χαρτί που το αλείφουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο.
Ρίχνουμε το μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα φουντούκια.
Χαράζουμε σε τετράγωνα 3Χ3 εκ. το μείγμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε εύκολα όταν θα έχει παγώσει.
Καλύπτουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να στερεοποιηθεί καλά.
TIPS
* Αντί για φουντούκια αλεσμένα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιωμένη κουβερτούρα αν θέλουμε να κάνει ένα στρώμα λίγο πιο σκληρό στην επιφάνεια.
* Τα σοκοκαρέ μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα, με παγωτό ή με ένα απλό γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι που θα το έχουμε κόψει.
Tante Kiki
14 Comments
No