Κασερογραβιερόπιτα με μπεσαμέλ... η τυρένια αμαρτία


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Μετά από μια εβδομάδα όπου μια ίωση με πυρετό ήρθε και αποφάσισε να μου κάνει παρέα επανήλθα σήμερα με μια πρόταση ελληνικότατη και πολύ νόστιμη! Μια τυρένια αμαρτία, ειδικά φτιαγμένη για όλους αλλά κυρίως για τους μικρούς μαθητές που, έχουν λίγη περισσότερη ανάγκη από θερμίδες. 
Θα μου πεις... και τί το ιδιαίτερο έχει αυτή η κασερόπιτα; Θα σου απαντήσω ...μα φυσικά την μπεσαμέλ που της δίνει μια αφράτη γέμιση και την σόδα που δίνει ένα εκπληκτικά τραγανό φύλλο. Και μη νομίζεις... όχι η συνταγή δεν είναι τόσο σύγχρονη όσο φαίνεται! Είναι μια vintage συνταγή που, όταν ήμουν μικρή, έφτιαχνε η μαμά μου κι εμένα μου φαινόταν απίστευτο να "βρέχεις" την πίτα με σόδα (αναψυκτικό). Τότε, η μαμά μου την έλεγε πατσαβουρόπιτα ή σουφλεδόπιτα και ήταν η μια από τις δύο παραλλαγές γιατί υπήρχε και η άλλη αυτή που η σόδα εμπλουτίζονταν με αυγό και γάλα, πιπέρι και μοσχοκάρυδο ενώ η γέμιση δεν είχε παρά μόνον τριμμένο τυρί, κασέρι ή γραβιέρα.
Αυτή την πίτα την φιλοξενούσαμε συχνά-πυκνά στο οικογενειακό, κυριακάτικο τραπέζι αλλά και στις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις για φαγητό. Κι είχε η "άτιμη" τέτοια επιτυχία! Δεν θυμάμαι να έφαγε κάποιος και να μην ενθουσιάστηκε τόσο με την πλούσια γεύση της όσο και με την ιδιαίτερη υφή της.
Ωστόσο, ο συνδυασμός της σουφλεδόπιτας-πατσαβουρόπιτας με την γέμιση με μπεσαμέλ ήταν μια ιδέα που προέκυψε από μια παρόμοια τυρόπιτα του Α.Πετρετζίκη. Ένα έχω να πω... η καταπληκτική, θεϊκή, θα τολμούσα να πω, νοστιμιά της ζουμερής γέμισης και η τραγανοκριτσανιστή  υφή του φύλλου δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο που είναι άμεσα ερωτεύσιμο και απίστευτα εθιστικό! Συνόδεψέ την με ό,τι θέλεις... κρασί για το γεύμα και το δείπνο, γάλα, καφέ ή τσάι για το πρωινό ή για σνάκ στο γραφείο... είναι πάντα το ίδιο νόστιμη και χορταστική!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25x35 εκ.
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο + 50 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για την μπεσαμέλ
  • 1000 ml γάλα εβαπορέ
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 250 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι & Πιπέρι μαύρο
Για την επιφάνεια
  • 330 ml (1 κουτάκι) σόδα 
  • Λίγο σουσάμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ
  • Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε να λιώσει. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το σύρμα αρχίζοντας να προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας έτσι ώστε η μπεσαμέλ να μην σβολιάσει.
  • Μόλις προσθέσουμε όλο το γάλα, αφήνουμε την μπεσαμέλ να βράσει για 1 λεπτό, μετρώντας από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός έτσι ώστε να πήξει λίγο.
  • Προσθέτουμε πιπέρι και αφήνουμε την μπεσαμέλ να κρυώσει.
  • Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, σε αντιστάσεις πάνω-κάτω & αέρα.
Ετοιμάζουμε την πίτα
  • Μόλις η μπεσαμέλ κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά, το κασέρι και την γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά την γέμιση.
  • Αλείφουμε το ταψί μας με το μείγμα βουτύρου & ελαιολάδου και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.
  • Ρίχνουμε, με πινέλο, λίγο ακόμα από το μείγμα μας επάνω στο φύλλο.
  • Απλώνουμε ένα δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε απαλά χωρίς να το ακουμπάμε με το πινέλο.
  • Για τα επόμενα 5 φύλλα κάνουμε το εξής: Παίρνουμε κάθε ένα από τα φύλλα, το σουρώνουμε κατά μήκος της στενής του πλευράς και το τοποθετούμε στο ταψί (πάλι κατά μήκος της στενής του πλευράς).
  • Μόλις τελειώσουν τα 5 φύλλα, βάζουμε την γέμιση.
  • Για τα επόμενα 5 φύλλα, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία του σουρώματος όπως ακριβώς και την προηγούμενη φορά.
  • Περιχύνουμε με λίγο από το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου.
  • Παίρνουμε το προτελευταίο φύλλο και το στρώνουμε ίσιο, αυτή την φορά, καλύπτοντας όλη την πίτα.
  • Περιχύνουμε, και πάλι, με βούτυρο-ελαιόλαδο και στρώνουμε και το τελευταίο φύλλο, σουρώνοντάς το ελαφρά.
  • Με το πινέλο και λίγο από το βούτυρο-ελαιόλαδο που έχει απομείνει, σπρώχνουμε προς την μέσα μεριά του ταψιού τα φύλλα γύρω-γύρω (δεν κάνουμε κόθρο εξωτερικό).
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, προσέχοντας να μην την κόψουμε μέχρι κάτω και "ξεχειλίσει" η γέμιση.
  • Τέλος, περιχύνουμε την πίτα με την σόδα και την πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Βάζουμε στην δεύτερη από κάτω σχάρα του φούρνου το ταψί και ψήνουμε την πίτα για 45-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ροδοκοκκινήσει η επιφάνειά της.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 5-6 λεπτά να "πέσει" λίγο η θερμοκρασία της και κόβουμε σε κομμάτια.
Tante Kiki
32 Comments
No