Τα πιο αφράτα τσουρέκια μετατρέπονται σε δύο ... μπονσάι εκδοχές

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα! Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πια πραγματικότητα! Πέρα, λοιπόν, από τα τσουρέκια που ετοιμάσαμε για τους νονούς και τις νονές αρχίζουμε να σκεφτόμαστε και το πρωινό του Πάσχα. Ένα πρωινό που, καθιερωμένα πια, απολαμβάνουμε διάφορες νοστιμιές μια και είμαστε χαλαροί!
Η σημερινή μου πρόταση δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υπέρ-αφράτο, άκρως αρωματικό τσουρέκι, γεμάτο κλωστές και ίνες που ταιριάζει απίστευτα με γάλα, καφέ, κακάο αλλά και τσάι! 
Φέτος, τα τσουρέκια που προορίζονται για δώρα, έγιναν με διάφορες συνταγές. Η φετινή μου μανία... η αναζήτηση του τέλειου τσουρεκιού αλλά με κανονικό αλεύρι... όχι επαγγελματικό! Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα με ψυγείο, τσουρέκια χωρίς ζύμωμα χωρίς ψυγείο, τσουρέκια με μίξερ, τσουρέκια με ζύμωμα στο χέρι, τσουρέκια με 2, 3, 4 λωρίδες και πάει λέγοντας. 
Εκείνο που συνειδητοποίησα είναι ότι το τσουρέκι είναι μια ολόκληρη επιστήμη!! Η ποσότητα και το είδος της μαγιάς, η θερμοκρασία, η υγρασία, το ζύμωμα αλλά και η ώρα ζυμώματος, η ποσότητα των πρωτεϊνών (μεταξύ των οποίων και η γλουτένη) κάνουν ένα τσουρέκι να διαφέρει σημαντικά. Μια επιστήμη γοητευτική, θα έλεγα, αλλά για αυτό ελπίζω να σας μιλήσω στην αμέσως επόμενη ανάρτηση!
'Ετσι, λοιπόν, κατέληξα στην σημερινή μου πρόταση για δύο ειδών διαφορετικά τσουρεκάκια... μαφινάκια γεμιστά με μαρμελάδα και τσουρεκοκουλουράκια ή αλλιώς τσουρεκάκια - πλεξιδούλες, μικρά, σχεδόν σαν τα παραδοσιακά κουλουράκια που ετοιμάζονται σε χρόνο ρεκόρ, ζυμώνονται με το μίξερ και τρώνονται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μια και είναι ...στην κυριολεξία θεϊκά!!! Και φυσικά... δεν είναι μόνον για το Πάσχα!! 😉
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ. αλεύρι Robin  (ή  αλεύρι για τσουρέκι) κοσκινισμένο
  • 200 ml γάλα
  • 70 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη + 2 κ.σ. μέλι ανθέων (ή 110 γρ. ζάχαρη)
  • 35 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 αυγό (L)
  • 2.5 γρ. μαχλέπι
  • 1.5 γρ. κακουλέ (κάρδαμο)
  • 1 γρ. τζίντζερ
  • 1 φιαλίδιο βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. σταφίδες μαύρες 
  • Μαρμελάδα φράουλα ή άλλη της αρεσκείας μας
  • 1 αυγό + 1 κ.γλ. ζάχαρη + 1 κ.σ. γάλα για την επάλειψη της επιφάνειας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το αυγό και τα χτυπάμε ελαφρά με την βανιλίνη.
  • Σε άλλο μπολ, βάζουμε τις σταφίδες μέσα σε νερό για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
  • Σε άλλο μπολ, βάζουμε το μισό γάλα, 1 κ.γλ. από τη ζάχαρη και 1 κ.σ. από το αλεύρι και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  •  Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μισό γάλα, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την ζάχαρη, το μαχλέπι, τον κακουλέ, το τζίντζερ, το αλάτι και την αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Μόλις έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την θερμοκρασία του να πέσει στους 20-25 βαθμούς Κελσίου.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα το χτυπημένο αυγό και την μαγιά που έχει, ήδη, ενεργοποιηθεί (έχει αυξηθεί σε όγκο και η επιφανειά της έχει αποκτήσει φουσκάλες).
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα αυτό και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι (σε 3 δόσεις), ζυμώνοντας (με τον γάντζο) για τα πρώτα 5 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για τα επόμενα 10 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα, μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να αποκτήσει ελαστικότητα.
  • Ύστερα, σταματάμε την ανάδευση και χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση.
  • Τη μισή ζύμη την βγάζουμε από τον κάδο του μίξερ και την βάζουμε σε μια λεκάνη κουζίνας, σκεπάζοντάς την με δαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα.
  • Στην υπόλοιπη μισή ζύμη, προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε με τον γάντζο για άλλα 5 λεπτά μέχρι αυτές να ενσωματωθούν στη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με μια πετσέτα και το βάζουμε μαζί με την λεκάνη που έχει την άλλη ζύμη σε ζεστό μέρος (25-27 βαθμούς Κελσίου) για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ωριμάσουν και να φουσκώσουν και οι δύο ζύμες.
  • Αφού δούμε ότι οι ζύμες διπλασιάστηκαν σε όγκο, τις ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά για να ξεφουσκώσουν και τις χωρίζουμε σε μικρές μπάλες των 30-60 γραμμαρίων (ή ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε).
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Καλύπτουμε 1 λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί και 1 φόρμα για μάφιν με τετράγωνα κομμάτια από αντικολλητικό χαρτί ή χάρτινα θηκάκια.
  • Αρχίζουμε να φτιάχνουμε τα μαφινάκια από τσουρέκι.
  • Ανοίγουμε σε  μικρό δίσκο κάθε μπαλίτσα ζύμης, βάζουμε μέσα μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας και αφού την κλείσουμε, ζυμώνοντας τις άκρες, την τοποθετούμε σε μια θήκη της φόρμας.
  • Μόλις τελειώσουμε με τα μαφινάκια, παίρνουμε μια από τις μπαλίτσες και αφού την κάνουμε μπαστουνάκι, την πλάθουμε σαν κουλουράκι. 
  • Έτσι, έχουμε ένα "τσουρεκοκουλουράκι" γεμάτο σταφιδούλες.
  • Φυσικά, μπορoύμε να κάνουμε μερικά τσουρεκομαφινάκια, τσουρεκοκουλουράκια και ένα ...σχεδόν κανονικό σε μέγεθος, τσουρέκι.
  • Αφήνουμε τα μίνι τσουρεκάκια σε θερμοκρασία 30-35 βαθμούς Κελσίου για 40-50 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών.
  • Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ ή με σουσάμι.
  • Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τα τσουρεκάκια για 15-25 λεπτά (εάν είναι μεγάλο τσουρέκι ψήνουμε για 25-35 λεπτά).
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και απολαμβάνουμε με μια κούπα καφέ.
🍴Συνταγή από το βιβλίο "Τσουρέκι, 20 συνταγές" του Γιώργου Καραγιάννη

14 σχόλια:

  1. όντως, το τσουρέκι είναι επιστήμη. Δεν εχω δοκιμάσει ποτε τσουρέκι με φραουλα κ μου αρεσε πολυ σαν ιδεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμ αφράτα που φαίνονται!! Και του χρόνου κούκλα!Καλή Μεγαλοεβδομάδα<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα Κική
    Τα τσουρεκάκια σου απίστευτα
    γευστικά μοιάζουν!!!!

    Σε φιλώ πολύ πολύ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνονται πεντανόστιμα
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τρελαινομαι για τοσυρεκια !! δεν μπορω να αντισταθω... Και τα δικα σου ειναι καταπληκτικα Κικη μου!! Και του χρονου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πωπω τα ζήλεψα όσο δεν πάει!!! Ευχαριστούμε πολύ Κική μου! Καλή Μεγάλη εβδομάδα! Φιλάκιαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις, φαίνονται τέλεια!!
    Καλή Μεγάλη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιός λέει όχι στο τσουρεκάκι Κική μου;; Από τότε που πρωτοζύμωσα τσουρέκια κάθε χρόνο ανυπομονώ να έρθει και πάλι η στιγμή για να δοκιμάσω κάτι νέο! Την κρατάω την εκδοχή σου!! Φιλάκια πολλά και καλά ζυμώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το τσουρέκι είναι σίγουρα μία από τις αγαπημένες μου ζύμες και πάντα μα πάντα ανυπομονώ να έρθει η ώρα για να μελετήσω και να πειραματιστώ!
    Από ότι βλέπω η συνταγή που μας προτείνεις περιέχει αρκετό γάλα σε σχέση με την ποσότητα του αλευριού και νομίζω τελικά ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για ένα πολύ αφράτο και με τις χαρακτηριστικές ίνες αποτέλεσμα!
    Εύχομαι από καρδιάς καλό Πάσχα Κική μου, με υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πωπω ποσο αφρατα φαίνονται!
    Γεια στα χερια σου Κικη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κ ειπα φέτος να μην φτιάξω...γιατι τα τσακιζω κ μετα γκρινιαζω που ανεβαινει η ζυγαριά....αλλά κάτι τέτοιες φωτογραφίες βλέπω κ μου τρέχουν τα σάλια...κ το ξανασκέφτομαι σοβαρά!
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
    Να περάσεις όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νόστιμα και αφράτα τα τσουρεκάκια σου Κική μου, εγώ άυριο θα τα φτιάξω μαζί με το αυγουλάκια θα ετοιμαστούν και αυτά!!!Καλή συνέχεια σου εύχομαι και καλή Ανάσταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τι ωραια σχεδια!! και τα μικρα πλεξουδες και τα μαφινακια!! ωραια ιδεα και για δωρακι!! οντως το τσουρεκι θελει υπομονη ειναι επιστημη!! καλη ανασταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρομαι που σας άρεσαν αυτά τα τσουρεκομαφινάκια και τσουρεκοκουλουράκια. Είναι ό,τι καλύτερο για σνακ αλλά και για το σχολικό ταπεράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!