Τα νοστιμότερα σύμμικτα ψωμάκια για burger

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ο χρόνος κυλάει γρήγορα κι αυτό, κάποιες φορές, μου προκαλεί άγχος! Πότε ήταν Χριστούγεννα ...πότε έφτασε το Πάσχα... ούτε που το κατάλαβα! Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα κι εγώ στον ...κόσμο μου!!! Με εξαίρεση τα δωράκια που ετοιμάζω για τους μαθητές μου δεν έκανα κάτι άλλο κι αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί! Ωστόσο, η κουζίνα εξακολουθεί να είναι ο χώρος όπου χαλαρώνω ακόμα και με το πιο απλό, όπως εκείνο το μοναδικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού και την αδημονία να το γευθείς, να νιώσεις στο στόμα σου την πρώτη, χλιαρή μπουκιά απ' αυτό που, μόλις πριν λίγο, ξεφούρνισες!
Εξάλλου, είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνεις τί εννοώ! Εκείνες τις στιγμές που το άγχος για κάθε τι που συμβαίνει σε κυριεύει, έρχεται η σκέψη και σε οδηγεί σε μονοπάτια άλλα, σε μονοπάτια που τα κυριεύει η μνήμη και η μνήμη είναι παρελθόν και το παρελθόν οδηγεί σε μέρες παλιές που έβλεπες τη μαμά και τη γιαγιά να ζυμώνουν κάποιες Κυριακές και δεν σκεφτόσουν τίποτε, δεν ανησυχούσες για τίποτε... απλά ρουφούσες άπληστα τον αέρα που μοσχοβολούσε ψωμί!!!!
Ακριβώς έτσι ένιωσα γι αυτό το ψωμί! Η μοσχοβολιά του με χτύπησε κατ' ευθείαν στην καρδιά! Ο τρίχρωμος συνδυασμός αλεύρων και το βούτυρο (ή την μαργαρίνη για όσους νηστεύουν) του χάρισαν την ιδιαίτερη γεύση του και την αφράτη υφή του. Το σουσάμι και ο παπαρουνόσπορος το απογείωσαν. Έγινε μοναδικά ιδανικό για σάντουιτς και όχι μόνον μια και μπορεί, άνετα, να είναι επίσημος προσκεκλημένος σε κάθε τραπέζι αλλά και στον δίσκο για ένα ελαφρύ βραδινό μπροστά στην τηλεόραση. Και μετά απ' όλα αυτά τί άλλο να πω και να κάνω πέρα από το να δώσω την συνταγή του;
ΥΛΙΚΑ
  • 150 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 
  • 270-290 ml χλιαρό νερό
  • 30 γρ. βούτυρο (αγελάδος ή μαργαρίνη)λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 γρ. ελαιόλαδο (ή 50 γρ. ελαιόλαδο)
  • 10 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (7,8 ή 9 γραμμαρίων)
     
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα 3 είδη αλευριού, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το νερό, σταδιακά, σε 3-4 δόσεις, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια (ή κολλάει πολύ ελάχιστα).
  • Πασπαλίζουμε το μπολ με λίγο αλεύρι ή το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, σε όγκο, η ζύμη.
  • Αφού φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε και πλάθουμε μικρά ψωμάκια των 70-80 γραμμαρίων.
  • Τα αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν.
  • Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι (προαιρετικά).
  • Τα βάζουμε να ψηθούν για 20-30 λεπτά.
  • Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, εάν θέλουμε, τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο (αγελάδος ή μαργαρίνη) για πιο μαλακή κόρα και για επιπλέον νοστιμιά.

19 σχόλια:

  1. Φαίνονται πεντανόστιμα
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε τρία διαφορετικά άλευρα γίνονται πολύ ωραία!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Τέλεια, αφράτα, φουσκωτά και υγιεινά. Κ σε κανονικό ψωμί, όχι δηλαδή για burger, πιστευω θα ειναι πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και σε ψωμί γίνονται τέλεια!!!

      Διαγραφή
  3. Καλή εβδομάδα αρχόντισσα των γεύσεων!!!

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ επίσης Ελένη μου... κι εσύ να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά πότε ήταν Χριστούγεννα, πότε πέρασε η καθαρά Δευτέρα και πότε φτάσαμε μια ανάσα πριν από το Πάσχα, ούτε που το κατάλαβα! Το σπιτικό ψωμάκι έχει πάντα άλλη χάρη κ πολύ ξεχωριστή γεύση!
    Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο με τα διαφορετικά είδη αλευριού! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες πώς περνάει ο καιρός;; Ειδικά εφέτος ούτε που το κατάλαβα!!
      Αυτό το ψωμάκι είναι ιδιαίτερα νόστιμο Ερμιόνη μου λόγω των διαφορετικών αλεύρων!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Δείχνουν αφράτα και πεντανόστιμα!Γλυκά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οντως φαίνονται πολύ ωραία Κική μου.
    Και τα τρια είδη αλευριού τα κάνει ακομα πιο ωραία.

    Ασε, πάλι ο χρόνος μας έπιασε απροετοίμαστους. Ποτε ηρθε το Πασχα ουτε εγώ κατάλαβα.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ...ειδικά εφέτος δεν ξέρω τί γίνεται με τον χρόνο!!
      Τα ψωμάκια αξίζουν!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Τί φοβερό μείγμα κι αυτό Κική! Φαίνονται τόσο λαχταριστά τα ψωμάκια σου! Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία Ευγενία μου... αξίζουν!

      Διαγραφή
  8. Φτιάχνουμε συχνά σπιτικά burgers και τα ψωμάκια σου φαίνονται τόσο νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. υπεροχα! μ αρεσει αυτο το μιξ με τα αλευρια! τελεια για σαντουιτς η κ σκετα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαίνονται πολύ αφράτα και νοστιμοτατα!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φαίνονται υπέροχα, θα τα δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!