Σουτζουκάκια σμυρνέικα σε σύγχρονη εκδοχή

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Βροχερή, χειμωνιάτικη, με χαμηλή θερμοκρασία αλλά όταν η αισιοδοξία φωλιάζει στην καρδιά μας αυτά δεν μας πειράζουν μια και είναι η εποχή τους. 
Ποιός δεν γνωρίζει το πιάτο που σας προτείνω σήμερα; Πιστεύω κανείς ή σχεδόν κανείς! Εξάλλου, σηματοδοτεί μιαν ολόκληρη εποχή και μερικές γενιές που η ζωή τους, παρά τις πάμπολλες νοστιμιές και όμορφες αναμνήσεις είχε αρκετές δυσκολίες αλλά και κινδύνους.
Ωστόσο, το γενικό κλίμα στην Σμύρνη όπου έχει τις ρίζες του το συγκεκριμένο πιάτο, ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα είναι κλίμα ευημερίας του ελληνικού στοιχείου.
Η Σμύρνη με τα έξι ποτάμια που εκβάλλουν στον κόλπο της, με το προστατευμένο λιμάνι της αλλά και τη γεωγραφική της θέση μετατρέπεται από τα μέσα του 16ου αιώνα σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι αντικαθιστώντας το λιμάνι της Χίου. Έτσι ξεκινά ο γνωστός σμυρναίικος κοσμοπολιτισμός και η Σμύρνη γεμίζει από εμπόρους αλλά και εμπορικούς οίκους απ' όλη την Ευρώπη.
Το μαργαριτάρι του Λεβάντε, όπως ονομάζουν την Σμύρνη πολλοί ταξιδιώτες, εντυπωσιάζει το 1806 τον περαστικό Σατομπριάν που εκστασιασμένος την παρομοιάζει με το Παρίσι αποκαλώντας της "όαση πολιτισμού, Παλμύρα στη μέση της ερήμου και της βαρβαρότητας."
Ωστόσο, η Σμύρνη πλέον αναλαμβάνει και τον ρόλο της μεγάλης ελληνικής πόλης "με τραπέζια τόσο εκλεκτά και με τέτοια αφθονία όσο πουθενά αλλού στην Ανατολή" όπως τονίζει ο ακόλουθος της γαλλικής Πρεσβείας J. M. Tancoigne. Η καλύτερη περίοδος της σμυρναίικης κουζίνας αρχίζει από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνει μέχρι την Καταστροφή. Είναι μια κουζίνα με επιρροές πολυπολιτισμικές από την Ευρώπη και την Ανατολή, μια κουζίνα "δουλεμένη" με ιδιαίτερες τεχνικές, χωρίς στεγανά αλλά και αφθονία υλικών. Όσο πιο εύπορη η μαγείρισσα τόσο πιο ευρωπαϊκές οι συνταγές της ενώ στις φτωχότερες τάξεις κυριαρχεί η αιγειοπελαγίτικη "πειραγμένη" κουζίνα με σαφείς τουρκικές επιρροές.
Γενικά, η κουζίνα της Σμύρνης με ευρωπαϊκές ή τουρκικές επιρροές δεν είναι αυτό που ονομάζουμε "ελαφριά" αντίθετα είναι ευρωπαϊκή κουζίνα της παλιάς σχολής με άφθονο βούτυρο, μπαχαρικά, τηγανητά...με άλλα λόγια η αποθέωση της "βαριάς και ανθυγιεινής" κουζίνας αλλά ταυτόχρονα και η αποθέωση της νοστιμιάς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αγαπημένες συνταγές όπως το ατζέμ πιλάφι, τα ντολμαδάκια, το ιμάμ αλλά και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια που δείχνουν και την επιρροή της κουζίνας της Σμύρνης στην Ελλάδα όταν οι πρόσφυγες κατέφθασαν φέρνοντας μαζί τους μπαχαρικά και μυρωδικά. Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι αρκετά παλιά, βγαλμένη από το βιβλίο συνταγών της γιαγιάς μόνον που εγώ της έδωσα μια πιο σύγχρονη κι ελαφριά πινελιά ...ψήνοντας τα μπιφτεκάκια αντί να τα τηγανίσω κάτι που οι ..."τολμηροί" μπορούν να το παραλείψουν ακολουθώντας την διαδικασία του τηγανίσματος.
Μετά, λοιπόν, απ' αυτήν την ιστορική "βόλτα", απολαύστε ένα τόσο μεστό στην γεύση πιάτο!
ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά χοιρινό
  • 5 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε νερό με λίγο ούζο και καλά στυμμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο multi
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη στο multi
  • 2 αυγά 
  • 1/2 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι

Για την σάλτσα

  • 700 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη)
  • 2 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1/3 κ.γλ. κύμινο
  • 1/3 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τα μπιφτεκάκια

  • Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (ψωμί, κρεμμύδια, σκόρδο, αυγά, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, αλάτι, μηλόξιδο και ελαιόλαδο) και ζυμώνουμε καλά, για 
  • 7-8 λεπτά περίπου έτσι ώστε το μείγμα να πάρει αέρα και να γίνει αφράτο.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο.
  • Ύστερα, λαδώνοντας τα χέρια μας, πλάθουμε μέτρια, μακρόστενα σουτζουκάκια.
  • Βγάζουμε το ζεστό ταψί από τον φούρνο και, προσεκτικά για να μην καούμε, τα τοποθετούμε εκεί.
  • Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε τα σουτζουκάκια για 20 λεπτά.
  • Στο μεταξύ...
Ετοιμάζουμε την σάλτσα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ντομάτας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ρίγανη, το πιπέρι, το κύμινο και τα φύλλα δάφνης.
  • Βράζουμε την σάλτσα για 5 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  • Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, βγάζουμε το ταψί, γυρίζουμε τα σουτζουκάκια και προσθέτουμε την ζεστή σάλτσα.
  • Ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρις ότου δούμε ότι η σάλτσα έχει βράσει.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ που περιχύνουμε με λίγη από την σάλτσα.
  • Η παραδοσιακή συνταγή θέλει τα σουτζουκάκια να τρώγονται την επόμενη μέρα για να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις αφού πρώτα φυλαχθούν σε πήλινη γαβάθα με καπάκι.
Και τώρα πάμε στην κλήρωσή μας...
Οι συμμετοχές ήταν οι εξής...

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
Δώρα Κουτρολού
28
29
30
31
32
33
34
35

Το πρώτο δωράκι, τα σύνεργα ζαχαροπλαστικής πηγαίνουν στο Νο 28,  την Ελπίδα - two boys and hope

True Random Number Generator  28Powered by RANDOM.ORGΚαι το δεύτερο δωράκι, οι δύο φόρμες για σοκολατάκια πάνε στο Νο 11, τον Ονειρόκοσμο.

True Random Number Generator  11Powered by RANDOM.ORGΣυγχαρητήρια κορίτσια και περιμένω τα mail σας για να στείλω τα δωράκια!





Διαβάστε Περισσότερα ...

Φρέσκο ψωμί με προσπάθεια 5 λεπτών & χωρίς ζύμωμα

Όλοι το γνωρίζουμε πια... το ζύμωμα είναι χαλαρωτική διαδικασία! Ζυμώνεις, ζυμώνεις και το στρες εξαφανίζεται ...ως δια μαγείας!! Αγαπάμε τις ζύμες και ειδικά αυτές του ψωμιού που δεν φοβάσαι και δεν τσιγκουνεύεσαι να ζυμώσεις! Τις ζύμες που δεν σε βάζουν στην διαδικασία να ζυμώνεις μετρώντας από μέσα σου τα δευτερόλεπτα και τα λεπτά για να μην τις πιάσει ιδιοτροπία και γίνουν σκληρές. Κι ύστερα, μια μέρα, προσγειώνεσαι! Ανακαλύπτεις, εντελώς τυχαία, ένα ζευγάρι που ...ισχυρίζεται ότι οι αραιές ζύμες, χωρίς καθόλου ζύμωμα γίνονται εξαίρετο ψωμί! Το μυαλό τρέχει... τρέχει στην χαλαρωτική διαδικασία που σου στερεί αυτό το ...μοντέρνο ψωμί! Δεν σου αρέσει... εσύ το είχες για ...χόμπυ και τώρα; Αααα, όλα κι όλα... εγώ θα ακολουθώ τη γνωστή διαδικασία... συλλογίζεσαι. Κι όμως κάτι έχεις ξεχάσει! Μια μικρή αλλά τόσο σημαντική λεπτομέρεια! Την περιέργειά σου που, αν δεν δει τί ακριβώς συμβαίνει μ' αυτό τον πηχτό χυλό που, όπως ισχυρίζονται οι "εφευρέτες του", Jeff Hertzberg M.D. & Zoë François, μετατρέπεται σε ένα καταπληκτικό ψωμί σε ελάχιστες ώρες αλλά και διατηρείται στο ψυγείο για δύο εβδομάδες έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινά φρεσκοψημένο καρβέλι γεμίζοντας το σπίτι με ανυπέρβλητο άρωμα!
Authors Zoe Francois and Jeff Hertzberg
Διαβάζεις, διαβάζεις κι όσο διαβάζεις τόσο μεγαλώνει η περιέργειά σου! Μα τέτοιο ψωμί με το τίποτα;; Κι όλοι αυτοί εκεί έξω που ζυμώνουν και ξαναζυμώνουν το ψωμί πριν το φουρνίσουν; Γιατί το κάνουν; Ωστόσο ο δημιουργός αυτού του σούπερ γρήγορου ψωμιού ξεκίνησε τις δοκιμές του κάπου στο 2000. Αρκετά χρόνια πίσω... γιατί όχι; Η δοκιμή επιβάλλεται!
Ξεχνάς, λοιπόν, προς το παρόν τη χαλάρωση του ζυμώματος (γλυτώνεις και τα χέρια σου από την ταλαιπωρία εδώ που τα λέμε) και μαζεύεις τα απαραίτητα ...μπολ, ξύλινη κουτάλα, μια "ιδέα" μαγιά, αλεύρι, νερό (κατά προτίμηση χλιαρό), αλάτι και μια στάλα ζάχαρη επάνω στον πάγκο.
Ρίχνεις τα πάντα στο μπολ (τί τραβάει κι αυτό!) και ανακατεύεις τον χυλό καλά!!! Και τώρα;; Αυτό θα γίνει ψωμί;;;; Εεεεε ναι, λοιπόν! Η απορία σου απαντιέται την άλλη μέρα όταν λίγο πριν το μεσημέρι έχεις επάνω στο τραπέζι σου ένα λαχταριστό, φρεσκότατο, μοσχοβολιστό καρβέλι με κόρα όπως ακριβώς την ονειρεύεσαι... κριτσανιστή ή πιο μαλακή! Εντυπωσιακό; Ακριβώς!!! Κυρίως γιατί μπορείς να το απολαύσεις 2-4 ώρες μετά το ...μαγικό ανακάτεμα ή την άλλη μέρα αφού το βγάλεις από το ψυγείο!
ΥΛΙΚΑ 

  • 650 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 1 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και την μαγιά.
  • Επειδή προσθέτουμε αμέσως όλο το αλεύρι δεν φοβόμαστε μήπως το αλάτι "χαλάσει" την μαγιά.
  • Με μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά γρήγορα μέχρις ότου να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο, υγρό μείγμα.
  • Τοποθετούμε το καπάκι επάνω στο μπολ και το αφήνουμε έτσι χωρίς να το κλείσουμε εκτός κι αν έχουμε βαλβίδα ή κάνουμε μια μικρή τρυπούλα στο καπάκι του για να διαφεύγουν τα αέρια που δημιουργεί η ζύμωση.
  • Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιούμε πάντα το ίδιο μπολ μπορούμε να κάνουμε μια μικρή τρυπούλα στο καπάκι για να διαφεύγουν τα αέρια της ζύμωσης κι έτσι θα μπορούμε να κλείνουμε καλά το καπάκι.
  • Αφήνουμε το μπολ για 2-4 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου για να φουσκώσει το μείγμα.
  • Εάν η κουζίνα μας είναι πολύ κρύα, αφήνουμε το μπολ μέσα στον φούρνο της κουζίνας με αναμμένο το λαμπάκι και χωρίς να ανοίξουμε την θερμοκρασία.
😏Προσοχή: Εάν πειράξουμε την ζύμη και ξεφουσκώσει θα πρέπει να την αφήσουμε άλλες 2 ώρες για να ξαναφουσκώσει.

  • Η ζύμη ακόμα και μετά το φούσκωμα θα έχει επίπεδη επιφάνεια.
  • Μετά τις 2-4 ώρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη που θα κολλάει πολύ στα χέρια.
  • Προσθέτοντας λίγο αλεύρι σχηματίζουμε ένα καρβελάκι.
  • Ωστόσο, για να αποφύγουμε αυτή την δυσκολία καλό είναι να  βάλουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 2-3 ώρες έτσι ώστε να μπορούμε χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι καλαμποκιού να πλάσουμε το ψωμί μας και να το ψήσουμε.
  • Είναι πολύ εύκολο να κάνουμε την ζύμη μας το βράδυ, να την αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες και μετά να την βάλουμε στο ψυγείο για να ψήσουμε το ψωμί μας την επόμενη μέρα ό,τι ώρα θέλουμε.
  • Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 2 εβδομάδες και να βγάζουμε λίγη λίγη για να έχουμε φρέσκο, ζεστό ψωμάκι κάθε μέρα.
  • Όταν ανοίξουμε το μπολ την επόμενη μέρα θα δούμε ότι η ζύμη έχει ξεφουσκώσει (και δεν πρόκειται να ξαναφουσκώσει μέσα στο μπολ) κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Ρίχνουμε αλεύρι επάνω στην επιφάνεια της ζύμης για να μην κολλήσει στα χέρια μας καθώς θα την σηκώσουμε για να την πλάσουμε σε καρβέλι.
  • Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική γιατί αν είναι στεγνή και σπάει καθώς πάμε να την βγάλουμε από το μπολ τότε θα πρέπει να προσθέσουμε μερικές κουταλιές νερό και να την αφήσουμε για λίγο ώστε να το απορροφήσει.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια και με αλευρωμένα χέρια το πλάθουμε σε καρβέλι, διπλώνοντάς το προς την κάτω επιφάνειά του.
  • Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί (μπορούμε να το ψήσουμε και σε γάστρα) και την πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο ή το ίδιο αλεύρι που χρησιμοποιήσαμε για το ψωμί.
  • Τοποθετούμε επάνω στο καρβέλι μας και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 40-50 λεπτά. 
Προαιρετικά, μπορούμε να το αφήσουμε 60-90 λεπτά εάν θέλουμε να έχουμε μεγαλύτερες κυψέλες στην ψίχα του ψωμιού.

  • Το ψωμί μας, σ' αυτό το στάδιο, δεν φουσκώνει πολύ και μπορεί να απλώσει, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό.
Εναλλακτικά, μπορούμε να πλάσουμε το καρβέλι μας και να το αφήσουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο για να το ψήσουμε την επόμενη μέρα.

  • Χαράζουμε το καρβελάκι σε 4-5 σημεία για να μην το αφήσουμε και "σκάσει" μόνο και το βάζουμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε το ταψί στην μεσαία σχάρα του φούρνου στον αέρα ή αέρα και αντιστάσεις.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός του.
  • Εάν θέλουμε το ψωμί μας να μην έχει πολύ σκληρή κόρα, το ψεκάζουμε με λίγο νερό και μετά το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, νιφάδες βρώμης, λιναρόσπορο ή τίποτα.
  • Δέκα λεπτά πριν το ξεφουρνίσουμε, το βγάζουμε και ξαναψεκάζουμε με λίγο νερό. 
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  • Μόλις βγάλουμε το καρβέλι από το φούρνο το ψεκάζουμε με νερό για τελευταία φορά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
  • Εάν θέλουμε το ψωμί μας να έχει τραγανή κόρα, απλά βάζουμε κάτω από την σχάρα που το ψήνουμε ένα ταψάκι με νερό.
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα το καρβελάκι μας.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη που περίσσεψε και την χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε ψωμί όποτε θέλουμε μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.
Δείτε και τα σχετικά βίντεο

Κι ακόμα ένα βίντεο

Πηγή: ΕΔΩ    http://artisanbreadinfive.com/
😊
Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσου άφησαν σχόλιο και ευχές στην προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε στα γενέθλια του  "tantekiki.blogspot.com". 
Οι δύο νικητές της κλήρωσης που θα πάρουν τα δωράκια που βλέπετε στην φωτογραφία θα ανακοινωθούν στην ανάρτηση της Δευτέρας, 30/1/2017.

Διαβάστε Περισσότερα ...

Σοκολατένια τούρτα γενεθλίων με κουραμπιέδες κι ένα Giveaway

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Ας ξεκινήσουμε γλυκά τούτη την εβδομάδα για δύο λόγους. Πρώτα πρώτα κάνοντας μια γλυκιά αρχή αισθάνεσαι καλύτερα... έτσι δεν είναι; Εεε, ας το κάνουμε, λοιπόν, για να έχουμε την ελπίδα ότι θα κυλήσει όμορφα και η εβδομάδα!
Έπειτα, δυο μέρες πριν το αγαπημένο μου μπλογκοσπιτάκι είχε... γενέθλια και μάλιστα έκλεινε, αισίως, τα 6 του χρόνια!!!! 
Πώς να πω ότι όταν πάτησα το κουμπάκι για να εμφανιστεί η πρώτη συνταγή περίμενα κάτι τέτοιο; Η απόλυτη αλήθεια είναι ότι ούτε που το είχα διανοηθεί ότι θα αυτό το μπλογκοσπιτάκι θα ήταν ανοιχτό για τόσα χρόνια, ότι θα είχε τόσους φίλους και αναγνώστες κι ότι θα μου έδινε τόση χαρά και ικανοποίηση αλλά κι ότι θα με βοηθούσε, σαν άλλον ψυχαναλυτής, σε δύσκολες στιγμές! 
Και μπορεί να μην το περίμενα αλλά έγινε! Αυτή, εξάλλου, είναι και η ομορφιά... βαδίζεις σιγά - σιγά... χωρίς να ξέρεις πού ακριβώς θα φτάσεις, απλά απολαμβάνεις την διαδρομή! 
Θα ήθελα, λοιπόν, μ' αυτή την υπέροχη σοκολατονοστιμιά να σας κεράσω και να σας ευχαριστήσω για τις επισκέψεις, τα σχόλια και την αγάπη σας όλα τούτα τα χρόνια και να σας υποσχεθώ ότι θα συνεχίσω να σας δίνω νοστιμιές και ιδέες για μια ...νόστιμη ζωή! Να ξέρετε ότι έχετε την αγάπη μου μια και όλα αυτά τα χρόνια σας νιώθω σαν τους καλύτερούς μου φίλους!
Γι αυτό και δύο δωράκια - έκπληξη περιμένουν να συναντήσουν 2 τυχερούς. Αφήνοντας το σχόλιό σας κάτω από την σημερινή ανάρτηση και κάνοντας like ΕΔΩ και αίτημα φιλίας (αν δεν είμαστε ήδη φίλοι) ΕΔΩ  μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή που θα μπει η νέα συνταγούλα, μπαίνετε στην κλήρωση! 
Πάμε τώρα στην σοκολατονοστιμιά που βοήθησε να ανακυκλώσω την τελευταία δόση κουραμπιέδων που υπήρχαν στο σπίτι; Μια τούρτα-μπόμπα γεμάτη βελούδινη κρέμα σοκολάτας που ταίριαζε απόλυτα με τους θρυμματισμένους κουραμπιέδες αλλά και την μαρμελάδα φράουλα που έκρυβε η καρδιά της. Θεσπέσιο γλυκοσύνολο με την σοκολατένια κρέμα να έχει την αρωματική πινελιά του μοσχάτου κρασιού και την μαρμελάδα φράουλα να φέρνει στον ουρανίσκο ανοιξιάτικη φρουτένια γεύση ενώ οι αμυγδαλένιοι κουραμπιέδες χάριζαν την γήινη  νοστιμιά του αγαπημένου ξηρού καρπού αφήνοντας απόηχο Χριστουγέννων!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. κουραμπιέδες, χονδροσπασμένους ή θρυμματισμένους
200 γρ. μαρμελάδα φράουλα (ή πορτοκάλι)
Για την σοκολατένια κρέμα
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, μαλακό, σε κομμάτια
60 γρ. άχνη
60 γρ. μέλι
20 γρ. κακάο
125 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
2 αυγά μεγάλα 
1 βανίλια
100 ml μοσχάτο κρασί  "Λήμνος"  (ή χυμό πορτοκαλιού ή νερό)
Για την ganache
100 ml γάλα φρέσκο
100 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την σοκολατένια κρέμα
Σε ένα μεταλλικό μπολ, βάζουμε τα αυγά με την άχνη, το μέλι και την βανίλια.
Βάζουμε το μείγμα σε μπαιν μαρί και το ανακατεύουμε με (αυγοδάρτη) ή με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να δούμε ότι το μείγμα έγινε σαν κρέμα κι έχει πήξει ελαφρώς.
Εάν έχουμε θερμόμετρο, ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να φτάσει στους 85 βαθμούς Κελσίου για να αποστειρωθούν τα αυγά.
Σβήνοντας την εστία, συνεχίζουμε προσθέτοντας το κρασί, το κακάο και την κομμένη κουβερτούρα.
Κατεβάζουμε το μπολ από το μπεν μαρί, αφήνουμε για λίγο το μείγμα και μετά ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί, με έναν αυγοδάρτη (σύρμα) και όχι με το μίξερ γιατί αν γίνει πολύ αφράτο θα αλλάξει η υφή του και θα μοιάζει περισσότερο με μους.
Μόλις η κρέμα ομογενοποιηθεί καλά, την αφήνουμε στην άκρη και...
Ετοιμάζουμε την τούρτα
Καλύπτουμε ένα μεταλλικό μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες.
Προσθέτουμε κρέμα και πιέζουμε λίγο με το κουτάλι έτσι ώστε να "κολλήσουν" οι κουραμπιέδες και να κόβεται εύκολα το γλυκό.
Συνεχίζουμε, απλώνοντας μια στρώση με μαρμελάδα και επαναλαμβάνουμε κουραμπιέδες- κρέμα-μαρμελάδα - κουραμπιέδες και κρέμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με ένα άλλο κομμάτι διαφανούς μεμβράνης και όχι μ' αυτή που προεξέχει για να μπορέσουμε να βγάλουμε εύκολα το γλυκό από το μπολ.
Βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες ή για μια νύχτα.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το γλυκό, το ξεφορμάρουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο και...
Ετοιμάζουμε την ganache για να το γαρνίρουμε
Ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι.
Προσθέτουμε την κομμένη κουβερτούρα και την αφήνουμε να λιώσει πριν ανακατέψουμε το μείγμα για να γίνει ομοιογενές.
Περιχύνουμε προσεκτικά το γλυκό μας με την γκανάς και το στολίζουμε με λίγα τρίμματα κουραμπιέδων.

         ΚΑΛΗ & ΓΛΥΚΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ σας εύχομαι!! 💗💛
Διαβάστε Περισσότερα ...