Φακές σούπα του Δρ Φ. Λίντμπεργκ


Όσοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας προσπαθήσαμε να χάσουμε βάρος συνειδητοποιήσαμε ότι το δύσκολο δεν είναι να χάσουμε κιλά αλλά να μην ξαναβάλουμε κιλά. 
Οι διαιτολόγοι που με την διατροφή που μας δίνουν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία, κατέληξαν πια ότι το μυστικό για να διατηρήσει το χαμηλό βάρος για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι η στέρηση του φαγητού ή του γλυκού αλλά η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. 
Ο Δρ Φαίδων Λίντμπεργκ είναι πια πολύ γνωστός στην Ελλάδα και φυσικά διεθνώς αναγνωρισμένος παθολόγος-διαβητολόγος και ειδικός σε θέματα διατροφής. Έχει εργαστεί στα πεδία της ενδοκρινολογίας, της παχυσαρκίας και των διαταραχών του μεταβολισμού στις ΗΠΑ και στη Νορβηγία, όπου έχει μια σειρά από πολύ επιτυχημένες κλινικές μεταβολισμού. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 500.000 αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.
Το κύριο χαρακτηριστικό της δίαιτας Λίντμπεργκ είναι η ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών, υδατανθράκων και υγιεινών λιπαρών με έμφαση στο χαμηλό ¨Γλυκαιμικό Φορτίο". Έτσι, τα φαγητά που τρώμε μας χορταίνουν, έχουν καλή γεύση, διευκολύνουν τις καύσεις απομακρύνοντας τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου και βοηθούν στην μόνιμη απώλεια βάρους.
Επειδή, λοιπόν, κι εγώ εδώ και χρόνια ασχολούμαι με το συγκεκριμένο "σπορ", είπα να σας δώσω μια συνταγή εύκολη και καθημερινή που μπορεί να την υιοθετήσει όλη η οικογένεια.
Να σας πω, μόνον, ότι η ανιψιά μου Ιωάννα, που με το φαγητό δεν έχει και πολύ στενή σχέση, ξ ε τ ρ ε λ λ ά θ η κ ε !!!
ΥΛΙΚΑ  για 4 μερίδες
1 φλ. φακές (αποφλοιωμένες)
2 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. σάλτσα ντομάτας (εγώ προτιμώ να πολτοποιώ ντομάτες φρέσκες)
1 φλ. πιπεριές Φλωρίνης πολτοποιημένες
1 φλ. ξηρό λευκό κρασί 
1 φλ. νερό
1/2 φλ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά
1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
1/2 κ.γλ. μπαχάρι
1-2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ελάχιστο αλατοπίπερο


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (εγώ πάντα προτιμώ την χύτρα ταχύτητας για εξοικονόμηση χρόνου), σε μέτρια φωτιά. 
Προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι και τα σωτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Ρίχνουμε και τις φακές, ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Σβήνουμε με το κρασί και τέλος προσθέτουμε το νερό.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το πουρέ από τις κόκκινες πιπεριές, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά.
Βάζουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με το γιαούρτι και αν θέλουμε (όπως έκανα εγώ) και λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
Είναι ένα φαγητό καθημερινό και ταυτόχρονα διαφορετικό από αυτό που όλοι έχουμε συνηθίσει. Είναι υγιεινό αλλά και ελαφρύ. Οι φακές με το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και φορτίο τους βοηθούν να κρατήσουμε σταθερό το σάκχαρο.  
Λοιπόν, όσες φορές το έχω δοκιμάσει, αν και το συνδυάζω με μια φρυγανιά, το συγκεκριμένο πιάτο είναι απίστευτα χορταστικό!!! Τρως χωρίς ενοχές !!!!!!!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!
Tante Kiki
1 Comments
No