Λικέρ πορτοκάλι με κρόκο Κοζάνης, αγαπημένο και διαχρονικό...


Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, φτιάχνω το αγαπημένο μου λικέρ πορτοκάλι. 
Πέρυσι, για πρώτη φορά, έκανα μια δοκιμή, που τελικά πέτυχε, γιατί το αποτέλεσμα ήταν ένα καλύτερο χρώμα, μια καταπληκτική επίγευση και άρωμα, αλλά και την αίσθηση ότι περιέχει και ένα συστατικό που μας χαρίζει καλύτερη υγεία, τον κρόκο Κοζάνης.
Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι στο κάθε φαγητό ή γλυκό πρέπει να συνδυάζεται η γεύση, το άρωμα, η εμφάνιση αλλά και η υγεία. Έτσι, ακόμα και όταν τρώμε κάτι που είναι λιγότερο υγιεινό, αυτό να αποτελεί εξαίρεση και όχι κανόνα της καθημερινής μας ζωής.
Νομίζω ότι τον κρόκο Κοζάνης τον γνωρίζει πια, όλος ο κόσμος ή τουλάχιστον ο περισσότερος... Για όσους δεν τον γνωρίζουν οι παρακάτω πληροφορίες βοηθούν να καταλάβουμε την αξία του.
Ο κρόκος, το σαφράν ή ζαφορά είναι ο ήμερος κρόκος και είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Είναι ένα από τα σπάνια φαρμακευτικά φυτά και από τα ακριβότερα μπαχαρικά.
Μετά από έρευνες, οι επιστήμονες, κατέληξαν ότι ο κρόκος βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, έχει αντιοξειδωτική, αντιθρομβωτική, τονωτική αλλά και αντικαρκινική δράση.
Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός στα ιατρικά τους σκευάσματα ενώ αναφέρεται στον Όμηρο και σε κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης.
Στην Ελλάδα, καλλιεργείται εδώ και 300 χρόνια στο νομό Κοζάνης. Τον έφεραν εκεί, Κοζανίτες έμποροι τον 17ο αιώνα από την Αυστρία. Είναι βιολογικός και έχει άριστη ποιότητα. 
Οι κάτοικοι της περιοχής, τον φυτεύουν κάθε χρόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο μαζεύουν, με το χέρι, τα πολύτιμα στίγματά του και τα αποξηραίνουν. Από 50.000 περίπου στίγματα προκύπτουν 100 γρ. κόκκινου κρόκου!!!!!
Λικέρ πορτοκάλι με κρόκο
ΥΛΙΚΑ
7 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα
1 lt βότκα
800 γρ ζάχαρη
650 γρ νερό
1/2 φλ.τσαγιού χυμό πορτοκαλιού σουρωμένο
1 ξυλάκι κανέλας
4-5 γαρύφαλλα καρφάκια
1/4 από το φακελάκι με τη σκόνη του κρόκου Κοζάνης 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και, με τον αποφλοιωτή πατάτας, βγάζουμε τη φλούδα (χωρίς το άσπρο μέρος της).
Σε μεγάλο βάζο, βάζουμε τη βότκα, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τις φλούδες πορτοκαλιού και τα αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για 8-10 ημέρες.
Μετά τις δέκα ημέρες, αφαιρούμε τις φλούδες από τη βότκα.
Διαλύουμε τον κρόκο Κοζάνης σε λίγο νερό και αφήνουμε για 2 ώρες, ώστε να βγάλει το χρώμα του.
Βράζουμε τα 650 γρ. νερό με τα 800 γρ. ζάχαρη μέχρι να γίνει σιρόπι, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, τον χυμό πορτοκαλιού, καλά σουρωμένο, και το νερό με τον κρόκο, στο λικέρ.
Το αφήνουμε για άλλες 20-30 ημέρες ώστε να αναμιχθεί καλά, φροντίζοντας να το ανακινούμε συχνά.
Εκτός από την πολύ ωραία γεύση, θα έχει και ένα υπέροχο πορτοκαλί χρώμα.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε σκόνη κρόκου, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα στίγματα, που τα αφήνουμε μέσα σε νερό για 2 ώρες, μέχρι το νερό να γίνει πορτοκαλοκόκκινο.
Η ποσότητα του κρόκου που θα χρησιμοποιήσουμε, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη για να μην επηρεαστεί αρνητικά η γεύση του.
Tante Kiki
6 Comments
No