Ψωμάκια ατομικά ...


Κυριακή σήμερα και έχοντας αρκετό χρόνο ελεύθερο, σκέφτηκα να φτιάξω μια από τις αγαπημένες, εύκολες και πασίγνωστες συνταγές για μοσχομυριστά, ατομικά ψωμάκια, που λατρεύουμε όλοι και ειδικά η μεγάλη μου ανιψιά, Ιωάννα.
Βέβαια, και η μικρή μας Βασιλικούλα, που είναι σχεδόν 19 μηνών, τα τίμησε δεόντως, και πολύ το χάρηκα βλέποντας αυτά τα μικρούλικα χεράκια να κρατούν το ψωμάκι και να το οδηγούν στο μικρό ανοιχτό στοματάκι!
Λατρεύω τις Κυριακές που μαζευόμαστε και τρώμε όλοι μαζί (το έχω ξαναπεί, νομίζω). Η οικειότητα του σπιτικού, με κάνει να ξεφεύγω από τους σύγχρονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Μοσχοβολιές, γεύσεις, ατμοί που ξεφεύγουν μαγικά από την κατσαρόλα κι ο αναμμένος φούρνος να κάνει αισθητή την παρουσία του!
Λιχουδιές, λιχουδιές γλυκές και αλμυρές που μετά από λίγο εμφανίζονται και παίρνουν τη θέση τους στο τραπέζι της κουζίνας κι ύστερα της τραπεζαρίας. Χέρια που απλώνονται, πιρούνια που παίρνουν φωτιά κι εκείνες οι υπέροχες φωνές ανακατεμένες με γέλια και μμμμμμμ της νοστιμιάς! Όλα αυτά είναι ανεπανάληπτα γιατί όλα αυτά είναι η παραδοσιακή μορφή της Ελληνικής οικογένειας!
Να, λοιπόν, η δική μου εκδοχή της συνταγής, που κάποιες φορές τη χρησιμοποιώ και σαν βάση για ψωμάκια με γραβιέρα, φέτα, ελιές ή ζαμπόν.
ΥΛΙΚΑ
540 γρ φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
330 ml μπύρα (δηλ. 1 κουτάκι)
2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για να αλείψουμε το ταψί
2 κοφτά κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. baking powder
2 κ.γλ. ζάχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το baking, τη ζάχαρη και λίγη μπύρα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά, ζυμώνοντας, προσθέτουμε όλη τη μπύρα.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη που δεν κολλάει (δεν βιαζόμαστε να προσθέσουμε αλεύρι γιατί με το ζύμωμα, η ζύμη γίνεται καλή και δεν κολλάει).
Φτιάχνουμε 6 μπαλίτσες που, αν τις βάλουμε σε στρογγυλό ταψί, φτιάχνουμε τη γνωστή μας "μαργαρίτα" (με ή χωρίς σουσάμι).
Αφήνουμε, για 1 ώρα στο φούρνο, στους 40-50 βαθμούς Κελσίου, ώστε το ψωμί να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε το ψωμάκι μας για 40-50 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινήσει.
Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το βρέχουμε, με το πινέλο κουζίνας, με νερό για να γυαλίζει.
Τέλος, το σκεπάζουμε για 5-10 λεπτά με μια πετσέτα για να διατηρήσει την υγρασία του.
TIPS
* Την ώρα που ψήνουμε το ψωμί, στο κάτω μέρος του φούρνου, καλό είναι να υπάρχει ένα άλλο ταψάκι με νερό, για να μην κάνει το ψωμί πολύ σκληρή κόρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!
Tante Kiki
5 Comments
No