Σπιτικό γλυκό παιδικό σνακ σε 3 μορφές... ειδικά για παιδιά που το "δεν πεινάω" είναι έμβλημα!


Καλησπέρα! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε όλοι και όλες καλά!!
Οι εξετάσεις πλησιάζουν για τα μεγαλύτερα παιδιά, μια και διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της σχολικής χρονιάς ενώ για τα μικρότερα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, το σχολείο συνεχίζεται! 
Η ανάγκη για καλή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή είναι συνεχής. Ειδικότερα στις δύσκολες ηλικίες των 5-7 ετών, που είναι η περίοδος της αντίδρασης και της τροφικής επιλεκτικότητας, αλλά και της εφηβείας, πολλά είναι τα παιδιά που επιμένουν με το στόμα κλειστό μπροστά σ' ένα πιάτο καλού σπιτικού φαγητού. Είναι όμως λίγο πιο δύσκολο να αντισταθούν σ'ένα γλυκό σνακ! 
Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι καλό είναι η κατανάλωση της ζάχαρης να είναι περιορισμένη γι αυτό και τα γλυκά, σπιτικά σνακ είναι υγιεινότερα για τα παιδιά... μια και φροντίζουμε να έχουν καλής ποιότητας πρώτες ύλες, περιορισμένη ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα μια πιο φυσική μορφή ζάχαρης (π.χ. μέλι) αλλά και να είναι πλούσια διατροφικά για να βοηθήσουμε τον παιδικό και εφηβικό οργανισμό και μυαλό να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις.
Οι σημερινές συνταγές είναι η βάση για ενδιαφέρουσες παραλλαγές απογευματινού κολατσιού ή, γιατί όχι, πρωϊνού... που συνήθως τα παιδιά αρνούνται με επιμονή!
ΥΛΙΚΑ
1- για την κρέμα σοκολάτας
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
2 φλ. γάλα
4 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ.γλ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (προαιρετικά)
2- για τις αβγόφετες τσουρεκιού
4 φέτες τσουρέκι ή μπριός
1 αβγό
1/2 φλ. γάλα
λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη για το τηγάνισμα
3- για τις καραμελωμένες μπανάνες
2 μπανάνες
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. νερό
4- για τη σάλτσα σοκολάτας
125 γρ. κουβερτούρα
1/2 φλ. γάλα εβαπορέ
για το γαρνίρισμα
1-2 μπάλες παγωτό βανίλια
χρωματιστή τρούφα για τα μικρότερα παιδιά (προαιρετική)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
1- για την κρέμα σοκολάτας
Πλένουμε καλά 2 βάζα των 250 γρ και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό (είναι καλύτερο να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων). 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 110 βαθμούς Κελσίου.
Στεγνώνουμε τα βάζα και τα καπάκια. 
Τα βάζουμε στον ζεστό φούρνο για 15-20 λεπτά, για να αποστειρωθούν.
Μόλις περάσει τα 15-20 λεπτά, σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας...
Βάζουμε το γάλα, με το βούτυρο και το μέλι να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τη κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Εγώ βέβαια πρόσθεσα και το άνθος αραβοσίτου γιατί την ήθελα λίγο πιο σφιχτή αλλά και σκέτη, όταν κρυώσει, είναι μια χαρά!
Μόλις ομογενοποιηθεί η κρέμα, βγάζουμε από τη φωτιά και την μοιράζουμε στα βάζα, κρατώντας λίγη για το σάντουιτς με τις αυγόφετες και τις μπανάνες.
Αφήνουμε τα βάζα με την κρέμα να κρυώσουν και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Η κρέμα αυτή είναι υπέροχη και για άλειμμα σε ψωμί και όχι μόνον.
2- για τις αυγόφετες τσουρεκιού
Ετοιμάζουμε τις αβγόφετες τσουρεκιού, κόβοντας τις φέτες λεπτές (εάν υπάρχει στην κατάψυξη τσουρέκι από το Πάσχα, είναι μια χαρά).
Χτυπούμε το αβγό με το γάλα και βάζουμε τις φέτες τσουρεκιού.
Τις αφήνουμε να απορροφήσουν από το μείγμα του αβγού και τις τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο βούτυρο ή μαργαρίνη.
Μπορούμε, βέβαια, και να τις ψήσουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Φυσικά, οι αβγόφετες τρώγονται και χωρίς άλλο συνοδευτικό παρά μόνον ελάχιστη καστανή ζάχαρη ή και σκέτες γιατί το τσουρέκι είναι ήδη γλυκό.
3- για τις καραμελωμένες μπανάνες
Λιώνουμε το βούτυρο, σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τις μπανάνες κομμένες σε φέτες.
Πασπαλίζουμε με τη καστανή ζάχαρη και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να καραμελώσουν καλά οι μπανάνες.
4- για τη σάλτσα σοκολάτας
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα να ζεσταθεί το γάλα και προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προτάσεις για τα σνάκ
1- Κρέμα σοκολάτας με τσουρέκι
Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε το τσουρέκι.
Προσθέτουμε από πάνω την χλιαρή κρέμα σοκολάτας.
Σερβίρουμε :
[α] "στολισμένο" με χρωματιστή τρούφα ή ακόμη και φρέσκες φράουλες κομμένες
[β]  με μια μπάλα παγωτό βανίλιας (προτιμούμε το σπιτικό παγωτό)
2- Σάντουιτς με αβγόφετες τσουρεκιού και καραμελωμένες μπανάνες
Πολτοποιούμε τις μπανάνες με το πηρούνι.
Βάζουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες ανάμεσα σε δύο αβγόφετες τσουρεκιού.
Κλείνουμε το σάντουιτς και προσθέτουμε από πάνω χλιαρή κρέμα σοκολάτας (εάν την έχουμε στο ψυγείο, βγάζουμε όση χρειαζόμαστε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή την ζεσταίνουμε ελάχιστα) ή σάλτσα σοκολάτας.
3-Καραμελωμένες μπανάνες
Σερβίρουμε τις καραμελωμένες μπανάνες και τις γαρνίρουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια (σπιτικό κατά προτίμηση) και σάλτσα σοκολάτας.
4- Κρέμα σοκολάτας πάνω σε φέτα ψωμιού
Βγάζουμε από το ψυγείο όση κρέμα σοκολάτας χρειαζόμαστε, την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο ή την ζεσταίνουμε ελαφρά και την αλείφουμε σε ψωμί που το συνοδεύουμε με ένα ποτήρι γάλα.
Αλήθεια, σε τέτοιες λιχουδιές ποιό παιδί, μικρότερο ή μεγαλύτερο, μπορεί να αντισταθεί αλλά και ποιός γονιός μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι υγιεινά σνακ;
Προσοχή, όμως, αν το βάρος του παιδιού μας είναι παραπάνω από το κανονικό καλό είναι να αποφεύγουμε αυτές τις λιχουδιές γιατί είναι πραγματικές θερμιδικές "βόμβες"!
Πηγή: Cook book, τεύχος Σεπτεμβρίου 2010
Tante Kiki
5 Comments
No