Cupcakes μόνον με κρόκους και επικάλυψη λαχταριστή κρέμα σοκολάτας...


το συμπληρωματικό (yellow butter cake) του κέικ των αγγέλων 
Θυμάστε τί υποσχέθηκα εχθές;  να αναρτήσω σήμερα το κέικ που γίνεται μόνον με κρόκους. Η συνταγή του είναι προσαρμοσμένη για να χρησιμοποιήσουμε τους κρόκους των 4 αβγών που με τα ασπράδια τους φτιάξαμε το κέικ των αγγέλων! 
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλλιώς τους κρόκους (π.χ. σε μπισκότα αλλά και σε κάποιες γλυκές ή αλμυρές σάλτσες... ακόμα και σε αυγόφετες μπορούμε να βάλουμε μόνον τους κρόκους βάζοντας ανάλογη ποσότητα γάλακτος).
Αλλά όταν είναι να πάμε ένα δώρο κάπου, τα δύο κέικ είναι μια εύκολη λύση ή ακόμα και τα cupcakes όπως αυτά.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
4 κρόκους αβγών
115 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου
160 ml αριάνι (ή γάλα)
200 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής κοσκινισμένο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2/3 κ.γλ. + 2/3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
2 φακελάκια φυσική βανίλια vahiné
Ελάχιστο αλάτι
Για την κρέμα σοκολάτα
75 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο) σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. γάλα
150 γρ. κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος σε κομμάτια
15 γρ. κακάο
230 γρ. ζάχαρη άχνη
1 φυσική βανίλια vahiné
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε για λίγο με το "σύρμα" τους κρόκους, τις βανίλιες και τα 60 ml γάλα.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι κοσκινισμένο, τη βανίλια και το υπόλοιπο γάλα  και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε και το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου τα στεγνά συστατικά βραχούν.
Αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 2 λεπτά, καθαρίζοντας ταυτόχρονα το μπολ με μια μαρίζ για να ανακατευθεί καλά όλο το υλικό.
Προσθέτουμε σταδιακά, σε 3 δόσεις το μείγμα των αβγών, χτυπώντας το μείγμα για κάθε δόση αβγού μέχρις ότου ομογενοποιηθεί καλά.
Βάζουμε στη φόρμα με τα 12 cupcakes, χαρτάκια και γεμίζουμε με ένα κουτάλι το μείγμα μας.
Ψήνουμε για 20-30 λεπτά και μόλις δούμε ότι είναι έτοιμα, αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν μετά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε 1-2 ώρες να κρυώσουν καλά για να τα καλύψουμε με βουτυρόκρεμα.

Για την κρέμα σοκολάτα
Βάζουμε σε μπεν μαρί* την κουβερτούρα, το βούτυρο, το κακάο και το γάλα να λιώσουν σε σιγανή φωτιά.
Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η κουβερτούρα και το μείγμα γίνει απαλό και ομοιογενές.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και σταδιακά την ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, χτυπώντας με το μίξερ χειρός για 1-2 λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα μείγμα αφράτο και ομοιογενές.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μερικές ώρες, μέχρι να πήξει τόσο ώστε να μπορεί να απλωθεί επάνω στο cupcake.
Μετά, βγάζουμε τη κρέμα από το ψυγείο, την ξαναχτυπούμε για 2-3 λεπτά με το μίξερ χειρός ώστε να γίνει αφράτη και την βάζουμε σε κορνέ για να γαρνίρουμε μ' αυτή τα cupcakes.
Τέλος, στολίζουμε με χρωματιστή τρούφα και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
* Βάζουμε ένα ανοξείδωτο μπολ μέσα σε μια κατσαρόλα γεμάτη κατά τα 2/3 με νερό που είναι ζεστό. 
Tante Kiki
17 Comments
No