Petits-beurre ... μα φυσικά... σπιτικά!


Καλησπέρα σας! Εδώ και καιρό, ήθελα να φτιάξω σπιτικά petits-beurre μιας και είναι τα αγαπημένα μπισκότα του τριωρόφου. Νομίζω ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην κοσμούν την κουζίνα μας με περισσή φινέτσα. Μας κάνουν παρέα πάρα πολλές φορές ... στο πρωινό με το γάλα και τον καφέ ή το τσάι, στο κολατσιό σκέτα ή με σοκολάτα... ακόμη και στο δείπνο πολλές φορές αλλά πάρα πολύ συχνά και σαν επιδόρπιο, όταν στρογγυλοκάθεται πάνω τους κάποια λαχταριστή και συννεφένια κρέμα!
Έτσι, λοιπόν, κάποια μέρα περιδιαβαίνοντας στο Ίντερνετ ανακάλυψα μια γαλλική ιστοσελίδα που είχε χειροποίητα petits-beurre... και μάλιστα είχε κι ένα ωραίο κουπ-πάτ που το ..."λιγουρεύτηκα" αμέσως η ...ζηλιάρα (αν και δεν ζηλεύω ποτέ ...λαχταράω πάντα ό,τι έχει σχέση με βιβλία και φορμάκια ζαχαροπλαστικής!!!!!!!). Εντάξει, εντάξει ...μη γελάτε... έχω κι εγώ τα κουσούρια μου, τί να κάνω!!!!!! Τί έκανα;;;; Με το που είδα το συγκεκριμένο κουπ-πάτ, μπήκα σε γαλλική ιστοσελίδα πωλήσεων και το ...παρήγγειλα (άντε εσύ τώρα να κάνεις οικονομία!! ...είμαι απαράδεκτη το ξέρω αλλά... δεν είναι ακριβό.)! Στο πακέτο όμως με το κουπ-πάτ που φαίνεται στη φωτό, υπήρχε και ένα βιβλιαράκι με τη βασική συνταγή για τα συγκεκριμένα μπισκότα καθώς και διάφορες παραλλαγές τους.
Μετά από μερικές μέρες το βιβλιαράκι κατέφθασε... σίγουρο ότι θα το καλοδεχθώ κι εγώ έτρεξα αμέσως στην κουζίνα προς εφαρμογήν της συνταγής. Όμως, η λαχτάρα μου ήταν τόση που κατέληξα να την κάνω τρεις φορές!!!!! Τώρα ξέρω... εσείς σκέφτεστε ότι εγώ ή εμείς φάγαμε τόσα petits-beurre σε χρόνο ρεκόρ!!! Αμ δε!!!! Όταν λέω την έκανα τρεις φορές εννοώ ότι την πέτυχα με την τρίτη!!! Κι αυτό όχι γιατί η συνταγή δεν είναι καλή και ήθελε διόρθωμα αλλά γιατί τις δύο πρώτες φορές δεν ...διάβασα σωστά τη συνταγή!!!!!!!!! Τη πρώτη φορά, δεν έβαλα καθόλου νερό και 1 ώρα μετά που την έβαλα στο ψυγείο, έγινε ...πέτρα... πέτρα όμως!!!! Τη δεύτερη φορά, έβαλα το διπλάσιο νερό ενώ έκανα τη μισή δόση (πάντα όταν πρωτοφτιάχνω μπισκότα κάνω τη μισή δόση για ...ευνόητους λόγους) κι έγινε ψιλοσούπα και πολύ αραιή η ζύμη!!!! Όλα αυτά τα ανακάλυψα εκ των υστέρων κι αφού αναρωτιόμουν γιατί τα περισσότερα γαλλικά ιστολόγια έχουν αυτή τη συνταγή!!!!!!!!!! Μου ήρθε κάτι σαν "φλασιά" ψάχνοντας να καταλάβω τί είχε συμβεί!!!! Την τρίτη φορά όμως ...τα πέτυχα!!!!! Ζήτωωωωωω!!! χαχαχα
Μου άφησαν μόνον ένα παράπονο... το ότι η σφραγίδα τους για κάποιο λόγο που ακόμα προσπαθώ να καταλάβω δεν φαίνεται και πάλι έντονα! Πού θα μου πάει όμως... έτσι κι αλλιώς είναι τόσο νόστιμα που θα επαναληφθούν συντόμως...-:))))
Αυτή είναι η ιστορία τους, για να μην νομίζουν οι πιο άπειρες ότι κι εμείς που έχουμε πείρα δεν κάνουμε γκάφες!!!! χαχαχαχα
Και τώρα, μετά την εξομολόγηση... πάμε να δούμε τη συνταγή;;;;
ΥΛΙΚΑ για 50 petits-beurre
200 γρ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
200 γρ. βούτυρο ημιαλατισμένο (εγώ έβαλα κανονικό)
125 ml νερό
2 γρ. αλάτι (εγώ έβαλα 2 και λίγο ακόμη)
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα μικρή, βάζουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό και το αλάτι και την βάζουμε σε σιγανή φωτιά έως ότου λιώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν και τη βανίλια.
Προσθέτουμε το μείγμα του λιωμένου βούτυρου, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου η ζύμη μαζευτεί σε μια μπάλα (σαν τη ζύμη των σου).
Ύστερα, ζυμώνουμε με το χέρι για λίγο, έως ότου πετύχουμε μια ζύμη ομοιογενή και μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον (την άφησα 3.30 ώρες).
Όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, η ζύμη έχει γίνει σκληρή και μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλευρώνουμε τον πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο, πάχους 0.5 εκατοστού.
Κόβουμε σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια (ή χρησιμοποιούμε το κουπ-πάτ με τη σφραγίδα) και τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με φύλλο σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί.
Μόλις τελειώσουμε τα μπισκότα, τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά και μετά τα βάζουμε να ψηθούν για 12-14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η άκρη τους αλλά να μείνουν άσπρα στο κέντρο.
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσουν στο ταψί και μετά τα μεταφέρουμε σε σχάρα έτσι ώστε να κρυώσουν εντελώς, πριν τα απολαύσουμε μόνα τους, με σοκολατένια ή φρουτένια επικάλυψη ή με κρέμα-γέμιση με τη γεύση που λατρεύουμε.
Όπως βλέπετε ...έχουν και τη βαλιτσούλα τους μαζί!!! Μαζί σας στην εκδρομή, στη θάλασσα, στο σχολείο με τα παιδιά αλλά και στο σπίτι με τον καφέ ή το γάλα... Δοκιμάστε τα, είναι νόστιμα και τραγανά όσο πρέπει!!! -:))))))
Tante Kiki
31 Comments
No