Η νηστίσιμη μελιτζανοσαλάτα της μαμάς μου...


Καλησπέρα σας, για σήμερα μια σαλατούλα με τί άλλο...μελιτζάνες! Η μελιτζανοσαλάτα της μαμάς μου, που, αν και ξέρω, ότι δεν είναι μια πρωτότυπη συνταγή, παρόλα αυτά είναι πολύ πολύ νόστιμη.
Φυσικά, με αυτή τη βάση μπορούμε να κάνουμε και παραλλαγές ανάλογα με την επιθυμία μας... δηλαδή, να αυξομειώσουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το λεμόνι, να προσθέσουμε κομματάκια πράσινης μοσχοβολιστής πιπεριάς ή κομματάκια ντομάτας και, αν δεν είναι νηστεία, φέτας.
Όμως, μια που είμαστε μέσα στη νηστεία και πολύ κοντά στη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου που για μένα, σχεδόν πάντα σηματοδοτούσε, το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου μιας και πάντα τελείωνε η άδεια των γονιών μου και αργότερα η άδεια της αδερφής μου (εγώ έτσι κι αλλιώς καλοκαιρινά μαθήματα γαλλικών σπάνια είχα, οπότε για μένα η σχολική περίοδος αρχίζει από την πρώτη Σεπτεμβρίου) ας την αφήσουμε νηστίσιμη... Δεν χάνει καθόλου από τη νοστιμιά της και φαντάζει προκλητικά υπέροχη πάνω σε μια φετούλα ψωμί για σνακ ή σαν ντιπ με κρακεράκια.
Θυμάμαι, όταν ήμουν στο γυμνάσιο, την έβαζα σαν ...πέστο (!!!!) επάνω σε σπαγγέτι... μοναδική νοστιμιά κι αν είχε και φέτα... ήταν το καλύτερό μου!!!
Όποιος την έχει δοκιμάσει... δεν απογοητεύθηκε και μάλιστα σε μέρες νηστείας μπορεί να μας χορτάσει και να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για κάτι απλό, παραδοσιακό και νόστιμο.
Αν μάλιστα και 1 από τις τρεις μελιτζάνες (ή και οι τρεις) είναι ψημένη στα κάρβουνα, εεεεε, τότε είναι μοναδική καπνιστή νοστιμιά!!!!
Ας δούμε τη συνταγή, γιατί καλές οι σύγχρονες και οι πρωτότυπες αλλά και οι παραδοσιακές έχουν τη θέση τους και αποτελούν διαχρονικές αξίες της ελληνικής διατροφής.
ΥΛΙΚΑ
3 μελιτζάνες φλάσκες, ψημένες στο φούρνο και ξεφλουδισμένες
2 μεγάλες φέτες ψωμιού, χωρίς την κόρα, μουσκεμένες σε νερό και στραγγισμένες καλά
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
4-5 κ.σ. μηλόξιδο
Χυμός από 1 μικρό λεμόνι
αλάτι και άσπρο πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη ψίχα του ψωμιού σε ένα μπολ και τη μουσκεύουμε με νερό.
Ύστερα τη στραγγίζουμε πολύ καλά.
Βάζουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες σε ένα πιάτο, με το μαχαίρι τη ψιλοκόβουμε  και τη βάζουμε στο μπολ του μίξερ.
Τη χτυπάμε για 3-4 λεπτά, στη μεσαία ταχύτητα, έως ότου πολτοποιηθεί εντελώς.
Ύστερα προσθέτουμε, το χυμό λεμονιού και το ψωμί και ξαναχτυπάμε για άλλα 2-3 λεπτά.
Βάζουμε αλάτι και λίγο πιπέρι.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε εναλλάξ, ελαιόλαδο και ξίδι, χτυπώντας πάντα το μείγμα με το μίξερ χειρός  έως ότου γίνει αφράτο και πικάντικο όσο θέλουμε.
Στην περίπτωση αυτή, λίγο πριν να βγάλουμε τη μελιτζανοσαλάτα από το μπολ του μίξερ, δοκιμάζουμε εάν είναι όσο πικάντικη θέλουμε.
Τη βάζουμε σε μπολ και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Πριν τη σερβίρουμε, εάν θέλουμε, της προσθέτουμε ψιλοκομμένες πράσινες πιπεριές, θρυμματισμένη φέτα ή κύβους ντομάτας.
Γαρνίρουμε με μαϊντανό και ελιές.
Tante Kiki
20 Comments
No