Καραμέλα γάλακτος... αλλιώς Dulce de Leche ή Confiture de Lait

Όταν πρωτοδιάβασα για την καραμέλα γάλακτος από ζαχαρούχο γάλα το πρώτο που σκέφτηκα ήταν...πωπώωωω, τί δύσκολη!!! Αλλά κι επικίνδυνη!!!! Κι αν ανατιναχθεί το κουτί;;; Φαντασιώθηκα το κουτί να ανοίγει και τη καραμέλα να γεμίζει τουλάχιστον τον απορροφητήρα... Ωραίες εικόνες εεεεεε;;;;; 
Ύστερα, η μαμά ενός μαθητή μου, μου έδωσε μια συνταγή για mousse καραμέλας, διαβεβαιώνοντάς με ότι εκείνη φτιάχνει τέσσερα κουτιά μαζί και τα κρατάει στο ντουλάπι της έτοιμα για διάφορες χρήσεις ...σκέφτηκα...ΟΚ, θα το φτιάξω! Και το έφτιαξα... έχοντας πιο πριν φροντίσει να ...απομακρυνθώ από την κουζίνα κατά την ώρα του βρασμού...χαχαχαχα!!!!
Τελικά είναι εύκολο!!! Πιο εύκολο απ΄ ότι ακούγεται!!! 
Αν και είναι μια γνωστή διαδικασία, εγώ σήμερα θα σας δείξω, πώς μπορούμε να κάνουμε την ίδια καραμέλα γάλακτος στην χύτρα ταχύτητος για εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας αλλά και σε απλή κατσαρόλα. Φυσικά, για μικρές ποσότητες υπάρχει πάντα η γνωστή διαδικασία των σεφ ζαχαροπλαστικής που, αν και δεν είναι δύσκολη, χρειάζεται περισσότερη προσοχή.
Την καραμέλα γάλακτος εκτός από τα γλυκά και τα παγωτά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε ροφήματα... δοκιμάστε 1-2 κ.γλ. στον καφέ σας (βραστό  ή στιγμιαίο) και θα έχετε έναν καφέ με γεύση καραμέλας.
Αν προσθέσουμε καραμέλα γάλακτος σε σαντιγύ, εκτός από μια ωραιότατη μους καραμέλας ή γέμιση για κρέπες, μπορούμε να γαρνίρουμε και μια φρουτοσαλάτα με μπανάνες ή ροδάκινα. 
Αν, πάλι, βάλουμε λίγη καραμέλα γάλακτος επάνω σε φρούτα που θα ψήσουμε στο φούρνο γίνονται τέλεια!!!
Πάμε, λοιπόν, να δούμε και τους τρεις τρόπους...
1- Στη χύτρα ταχύτητας: 
Βάζουμε 1-4 κουτιά ζαχαρούχο γάλα στην χύτρα για να έχουμε έτοιμη καραμέλα.
Βγάζουμε από το κουτί (ή τα κουτιά) του ζαχαρούχου γάλακτος την χάρτινη ετικέτα και το βάζουμε μέσα στη χύτρα.
Βάζουμε τόσο νερό τόσο όσο χρειάζεται για να είναι το κουτί σκεπασμένο με νερό.
Αφήνουμε να βράσει για 30-35 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά στο 5 με τελευταίο το 9 (δηλαδή σε μέτρια φωτιά).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είτε το χρονόμετρο της κουζίνας είτε ένα άλλο χρονόμετρο για να μην παραβράσει το κουτί, οπότε θα φουσκώσει και "σκάσει" μέσα στη χύτρα!!!
Ύστερα, βγάζουμε προσεκτικά με λαβίδα το κουτί και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν να το ανοίξουμε.
Εάν δεν χρειαζόμαστε άμεσα την καραμέλα γάλακτος μπορούμε να φυλάξουμε το κουτί (χωρίς να το ανοίξουμε) σε μέρος δροσερό και χωρίς υγρασία.
Έτσι, έχουμε έτοιμη καραμέλα και σας ομολογώ ότι εγώ χρησιμοποιώ ΠΑΝΤΑ αυτή τη μέθοδο χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα.
2- Σε απλή κατσαρόλα: 
Βάζουμε και πάλι 1-4 κουτιά ζαχαρούχο γάλα.
Βγάζουμε και πάλι την ετικέτα από το κουτί (ή τα κουτιά) του ζαχαρούχου γάλακτος και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάζει το κουτί και αφήνουμε να βράσει για 2.5 - 3 ώρες σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, με το καπάκι από πάνω (αφήνοντας μόνον από μια πλευρά λίγο κενό για να μην φουσκώσει το νερό).
Ελέγχουμε κατά διαστήματα να μην μειωθεί το νερό γιατί το κουτί με το ζαχαρούχο πρέπει να είναι μέσα στο νερό, σ' όλη τη διάρκεια του βρασμού.
Αφήνουμε και πάλι να κρυώσει εντελώς πριν το ανοίξουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να κρατήσουμε ακριβώς τη θερμοκρασία και την ώρα που χρειαστήκαμε για να πετύχουμε την καραμέλα μας, στην δική μας κουζίνα για να γνωρίζουμε για επόμενη φορά.
Εάν βιαστούμε να σβήσουμε την κουζίνα, η καραμέλα μας θα γίνει πιο αραιή.
Εάν αργήσουμε πολύ, η καραμέλα μας θα γίνει πιο σκούρα, πιο πικρή αλλά και πιο πηχτή.
3- Στο φούρνο της κουζίνας:
Αυτός είναι ο τρόπος που προτείνει για την καραμέλα γάλακτος από ζαχαρούχο ο γνωστός σεφ ζαχαροπλαστικής David Lebovitz.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα ταψάκι πυρέξ αδειάζουμε 1 κουτι ζαχαρούχο γάλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε το ταψάκι σε άλλο μεγαλύτερο ταψί, επίσης βαθύ, που το γεμίζουμε με βραστό νερό, τόσο όσο να φτάνει στη μέση του μικρότερου ταψιού με το γάλα.
Βάζουμε στο φούρνο και αφήνουμε να "ψηθεί" το ζαχαρούχο 60-80 λεπτά ή έως ότου αποκτήσει ένα καστανό, καραμελένιο χρώμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ελέγχουμε κατά διαστήματα έτσι ώστε να μην μειωθεί το νερό. Σ' αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε προσεκτικά κι άλλο νερό βραστό (όχι κρύο για να μην σταματήσουμε τον βρασμό (ή μάλλον το "ψήσιμο").
Μόλις η καραμέλα ετοιμαστεί, βγάζουμε τα ταψάκια από το φούρνο, ανακατεύουμε την καραμέλα με το σύρμα ή με μίξερ χειρός ώστε να αφρατέψει και γεμίζουμε βάζα που έχουμε αποστειρώσει από πριν (όπως κάνουμε για τα γλυκά κουταλιού ή τις μαρμελάδες).
Διατηρείται στο ψυγείο.
Πριν την χρήση, ζεσταίνουμε λίγο το βαζάκι σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμμάτων στο ξεπάγωμα.
4- Σε αντικολλητικό τηγάνι:
Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι.
Βάζουμε το τηγάνι στην εστία, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς το γάλα έτσι ώστε να μην φουσκώσει αλλά και να μην καεί.
Αυτός είναι ο πιο "μπελαλίδικος" τρόπος, γιατί πρέπει να είμαστε συνεχώς πάνω από το τηγάνι έως ότου το γάλα γίνει μια ωραία καραμέλα.
5- Σε φούρνο μικροκυμμάτων:
Αδειάζουμε το ζαχαρούχο γάλα σε μπολ ειδικό για φούρνο μικροκυμμάτων.
Βάζουμε το μπολ στον φούρνο και τον ανάβουμε στη μεσαία σκάλα για 2 λεπτά.
Μετά, βγάζουμε το μπολ, με πολύ προσοχή γιατί καίει και το μπολ αλλά και το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ξαναβάζουμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμμάτων για άλλά 2 λεπτά, στη μεσαία σκάλα.
Βγάζουμε και πάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ξαναβάζουμε το μπολ στον φούρνο, σε πιο χαμηλή σκάλα και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
Βγάζουμε και πάλι και ανακατεύουμε καλά.
Ξαναφουρνίζουμε για άλλα 6 λεπτά και βγάζουμε το μπολ, για να ανακατέψουμε αλλά και να ελέγξουμε σε τί φάση είναι το ζαχαρούχο, αν δηλαδή έχει ήδη γίνει και πόσο σκούρα καραμέλα.
Εάν χρειάζεται ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.
ΤIPS
Εάν φοβόμαστε τόσο πολύ ώστε να μη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πρώτο ή δεύτερο τρόπο αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε και μεγάλη ποσότητα καραμέλας γάλακτος υπάρχει η εξής λύση...
Ανοίγουμε στο κουτί του ζαχαρούχου γάλακτος 2 μικρές τρύπες, τη μία απέναντι από την άλλη, όπως κάνουμε πολλές φορές στα κουτάκια του εβαπορέ γάλακτος για να βάζουμε στον καφέ μας και βάζουμε το κουτί σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό κατά τα 2/3 του κουτιού και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2.5 ώρες περίπου, με μισάνοιχτο καπάκι.
Η προσωπική μου άποψη
Προσωπικά, έχω βολευτεί με τον πρώτο τρόπο και τη χύτρα ταχύτητος γιατί είναι εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας.
Σε αντικολλητικό τηγάνι κάνω καραμέλα συνήθως από κρέμα γάλακτος ή εάν γνωρίζω ότι δεν θα χρειαστώ να χρησιμοποιήσω όλο το κουτί του ζαχαρούχου γάλακτος, οπότε θέλω να φτιάξω λίγη καραμέλα γάλακτος.
Μια φορά προσπάθησα να χρησιμοποιήσω τον τελευταίο τρόπο (τον φούρνο μικροκυμμάτων) αλλά έκαψα το γάλα και κάθε άλλο παρά καραμέλα γάλακτος έγινε...χαχαχα
Εσείς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιον τρόπο σας βολεύει περισσότερο.

29 σχόλια:

  1. Εγώ Κική εφαρμόζω τον δεύτερο τρόπο,και δεν το φοβήθηκα ποτέ...γιατί δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να σκάσει το κουτάκι...τώρα θάχω το νού μου.Πάντως γίνεται υπέροχη η καραμέλα... Να είσαι καλά και για τους άλλους τρόπους που μας προτείνεις...
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσούλα μου ούτε και ο πρώτος είναι δύσκολος κι επικίνδυνος και μάλιστα γλυτώνεις ενέργεια και χρόνο... άσε που κάνει 3-4 κουτάκια μαζί κι έχεις έτοιμη καραμέλα!
      Χαρομαι που σου άρεσε και φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Την έχω ακούσει αυτη την καραμέλλα ,λένε ότι έχει υπέροχη γεύση εκτός απο τον τρόπο με τη χύτρα που τον φοβάμαι πολύ ,είμαι ανοιχτή σε όλους τους αλλους ,θα τη δοκιμάσω..φιλιά και καλό Σαββατο κύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία, κατατοπιστική ανάρτηση για όλες τις μεθόδους!
    Κι εγώ την πρώτη εφαρμόζω. Σφραγίζω τη χύτρα και...απομακρύνομαι!:)

    Καλό απόγευμα Βασιλική μου πολυπράγμων!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ, σε 'μένα αυτά! Έτσι κι αλλιώς όταν μαγειρεύω όλα λίμπα τα κάνω, το ζαχαρούχο θα φοβηθώ; Τσσσσ!
    Ο τρόπος με το τηγάνι, πόση ώρα χρειάζεται περίπου;
    Πολύ ωραία φαίνεται Κική μου!
    Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα!Καταρχάς εγώ θα πω ότι δεν ήξερα καν ότι υπάρχει συνταγή καραμέλας που γίνεται από ζαχαρούχο γάλα! Κάθε μέρα θα μου πεις όμως κάτι μαθαίνεις!Δεύτερον έφυγες από την κουζίνα έ?Το διάβασα και γέλασα γιατί φαντάστηκα τη μητέρα μου να τρέχει επίσης αν της έλεγα ότι θα έβαζα χύτρα ταχύτητας και το κουτί να βράζει μέσα!!Να είσαι καλά ,καλό βράδυ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ "γλυκιά" ανάρτηση! Και πολύ ωραίες οι συμβουλές!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγω κάνω το δεύτερο τρόπο..η καραμέλα γίνεται τέλεια!
    Αλλά δεν γνώριζα τους άλλους τρόπους που περιγράφεις..Θα προτιμούσα να το φτιάξω σε χύτρα ταχύτητας για να γλιτώσω έτσι αρκετό χρόνο..
    Ευχαριστώ!!
    Υπέροχη ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια ακούω για την καραμέλα από ζαχαρούχο γάλα αλλά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να την φτιάξω. Θα προτιμήσω τον δεύτερο τρόπο γιατί με την χύτρα δεν τα πάω καλά. Ευχαριστούμε Κική μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν τους ήξερα όλους αυτούς τους τρόπους!! Νομίζω αν φτιάξω καραμέλα από ζαχαρούχο θα διαλέξω τον 1ο τρόπο! Έτσι θα καίει λιγότερο η κουζίνα, θα φτιάξω μπόλικη ποσότητα κι έτσι και ανατιναχτεί.. μαύρο φίδι που με έφαγε βέβαια!! χαχα! Αφού έχεις δώσει χρόνο πιστεύω μια χαρά θα είμαι!!
    Καλό βράδυ να έχεις!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επειδή χρησιμοποιώ ζαχαρούχο με σαντιγύ για παγωτό θα δοκιμάσω το καραμέλωμα με το τηγάνι για αλλαγή γεύσης.
    Μπράβο για όλους τους τρόπους που προτείνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική, φτιάχνουμε και εμείς αυτήν την ωραία καραμέλα με τον δεύτερο τρόπο. Ευτυχώς, δεν συνέβη κάποιο ατύχημα. Και ελπίζω να μην συμβεί στο μέλλον. Εξαιρετική αυτή η καραμέλα!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ♡¸.°.¸♫♫♪

    Delícia! Delícia!
    Bom domingo!
    Boa semana!
    Beijinhos.

    ♡彡♫♪°.¸.•°`

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπράβο Κική! Θα κάνω στη χύτρα αλλά για να μη λέμε κι ότι θέλουμε θα βγω από την κουζίνα και θα κλείσω και την πόρτα! Όταν σφυρίξει πως έληξε το ημίχρονο θα πάω να κλείσω την κουζίνα κι όταν τελειώσει ο αγώνας υπόσχομαι να πάω αξιοπρεπώς να παραλάβω τα καραμελωμένα κουτάκια...Είναι ο ποντιακός ασφαλής τρόπος για να κάνω κι εγώ καραμέλα...Ευχαριστώ για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ καλή ενημέρωση και παρουσίαση Συγχαρητήρια.θα ακολουθήσω τον πρώτο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθούν στο ντουλάπι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν δεν ανοιχτεί το κουτί, σε ξηρό,δροσερό και σκοτεινό μέρος διατήρείται μέχρι και 2 μήνες.

      Διαγραφή
  16. πρώτη φορά ακούω ότι μπορεί να φτιάξει κάποιος καραμέλα με τέτοιο τρόπο. Θα μπορούσες να μας πεις τί ρευστότητα έχει η καραμέλα? Είναι όπως και το ζαχαρούχο, ή πιο παχύρευστη?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και μπορεί... η καραμέλα είναι σε ημιστερεή κατάσταση και όχι ιδιαίτερα ρευστή. Γίνεται μια καραμέλα γάλακτος για γλυκά ή για τον καφέ ή ακόμα και για άλειμμα!

      Διαγραφή
  17. I'm extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.

    Here is my webpage; fayetteville car insurance

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η εκτέλεση στη χύτρα είναι πιο ασφαλής από την κατσαρόλα, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη πίεση του αέρα γύρω από την κονσέρβα, δηλαδή μικρότερη διαφορά πίεσης από αυτή στο κουτί, άρα και λιγότερος κίνδυνος έκρηξης. Επίσης είναι πιο δύσκολο να εξατμιστεί το νερό και να κατέβει κάτω από την επιφάνεια των κουτιών, όπου και δημιουργείται πιθανότητα έκρηξης, πάλι λόγω διαφοράς πίεσης.

    Λυπάμαι που βρήκα την ανάρτηση σήμερα μόλις. Είχα σκεφτεί από μόνος μου τη λύση με τη χύτρα, αλλά δεν υπολόγισα να μειώσω το χρόνο μαγειρέματος και μου βγήκε η καραμέλλα, λίγο ...αφρικάνικη!

    Χάρηκα όμως που σας βρήκα, κάλιο αργά παρά ποτέ. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλησπέρα,ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την συνταγή για την καραμέλα γάλακτος.θα βάλω το λινκ για την σελίδα σας στο μπλογκ μου.ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον υπάρχει λινκ φυσικά και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Κανένα πρόβλημα! -:))

      Διαγραφή
    2. Κικη μου, για το αντικολητικο τηγανι ποσος χρονος χρειαζεται να ανακατευεις;

      Διαγραφή
    3. Μέχρι να γίνει καστανό το γάλα!!

      Διαγραφή
  20. Η καραμέλα γίνετε πηχτή αρκετά για να βουτήξουμε ολόκληρο μήλο και να κατση επάνω του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καραμέλα αυτή δεν κάνει για να καραμελώσουμε μήλα... είναι καραμελωμένο γάλα για τούρτες και τάρτες.

      Διαγραφή
  21. Μπράβο σας για την υπέροχη ιδέα σας,έχω μόνο μια ερώτηση...Στην πςρίπτωση που όταν ανοίξουμε το κουτάκι και για οποιοδήποτε λόγο η καραμέλα μας δεν έχει γίνει και τόσο καραμέλα (δεν έχει δέσει όσο θα θέλαμε) μπορούμε να το σώσουμε...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να είμαι σίγουρη αλλά φαντάζομαι ότι μπορεί να "δέσει" μέσα σε κατσαρολίτσα με βράσιμο σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
      Ωστόσο, δεν αποτυγχάνει ποτέ αρκεί να την αφήσουμε να βράσει για τον χρόνο που γράφω.

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!