Μαρμελάδα βανίλιες με άρωμα εσπεριδοειδών


Μια μαρμελάδα με το κατακόκκινο φρούτο, γεμάτο βιταμίνη C, τη βανίλια ετοίμασα όταν ακόμη ήμουν στο χωριό, μια που εκεί τα πάντα ή σχεδόν τα αγοράζουμε από παραγωγούς και είναι φρεσκότατα. 
Με βανίλιες δεν είχα ξαναφτιάξει μαρμελάδα κι εντυπωσιάστηκα από τη νοστιμιά της και το χρώμα της , αν και το περίμενα λίγο πιο κόκκινο.
Δεν ξέρω αν μπορεί να βγεί πιο κόκκινη κι αν θέλει κάτι διαφορετικό από τις άλλες μαρμελάδες αλλά εγώ ακολούθησα την γνωστή "οδό" της μαρμελάδας.
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά βανίλιες ώριμες (δαμάσκηνα κόκκινα)
1.600 γρ. ζάχαρη
χυμό από 1/2 λεμόνι
χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
2-3 φύλλα λουίζας (προαιρετικά, για περισσότερο άρωμα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα φρούτα.
Αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Τα ψιλοκόβουμε (δεν τα πολτοποιούμε) στο multi, οπότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη σε ακόμα λιγότερο χρόνο.
Βάζουμε τα φρούτα στην κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού και τα αφήνουμε για 4 ώρες.
Ύστερα, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά έτσι ώστε η μαρμελάδα να αρχίσει να βράζει.
Εάν βάλουμε φύλλα λουϊζας, στη φάση αυτή τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Όση ώρα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα γιατί η μαρμελάδα μπορεί να φουσκώσει και να χυθεί ή να κάνει αφρό που πρέπει να τον αφαιρέσουμε.
Μετράμε 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός και μετά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 15-20 λεπτά, περίπου ή μέχρι να "δέσει".
Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την αναμμένη εστία της κουζίνας.
Αφαιρούμε τα φύλλα της λουίζας και βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια που τα κλείνουμε και τα αφήνουμε επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
TIPS
*Δοκιμάζουμε το δέσιμο της μαρμελάδας ρίχνοντας λίγο σε ένα πιατάκι και χαράζοντας "τον δρόμο" της μαρμελάδας (όπως γράφω σε προηγούμενες μαρμελάδες). Όταν ο "δρόμος" μένει ανοιχτός, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 
Η μαρμελάδα όταν είναι ζεστή δεν πρέπει να είναι πολύ "δεμένη" γιατί όταν κρυώσει θα γίνει πολύ σφιχτή.
* Ανθρώπινο είναι, να τύχει και η μαρμελάδα μας να γίνει πολύ "δεμένη". Σ' αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο νεράκι ή λίγο χυμό πορτοκαλιού (σ' αυτή την περίπτωση) και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Tante Kiki
41 Comments
No