Γύρος κοτόπουλου σε τηγανόπιτες...όλα σπιτικά



Είστε για σπιτικό fast food; Βέβαια, η σημερινή πρόταση κάθε άλλο παρά γρήγορο φαγητό είναι... μιας και έχει μια μικρή διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο!!
Τα δύο τελευταία τεύχη του περιοδικού "Γαστρονόμος" μπορώ να πω ότι τα λάτρεψα και όχι μόνον... έχω "κολλήσει" πάνω τους γιατί έχουν τόσες συνταγές που μου αρέσουν!!!!
Γενικά, βέβαια είμαι υπέρ του σπιτικού fast food γιατί και το απολαμβάνουμε και ξέρουμε ότι τουλάχιστον είναι απολύτως καθαρό και υγιεινό (ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση που περνάμε).
Χωρίς, λοιπόν, να κάνω κάτι πρωτότυπο... ακολούθησα με κάποιες παραλλαγές τη συνταγή του περιοδικού και να ο γύρος που έφτιαξα και που "έγινε" καπνός!!!!
Η πρώτη προσαρμογή που έκανα ήταν να πάρω έτοιμα σουβλάκια κοτόπουλου αντί για φιλέτο από μπούτι που, έτσι κι αλλιώς, πάλι πρέπει να γίνει σουβλάκι και να περαστεί σε καλαμάκι για να ψηθεί και να κοπεί.
Τα σουβλάκια κοτόπουλου στον κρεοπώλη μου, τουλάχιστον, έχουν ανάμεσα και πιπεριά πράσινη οπότε δεν χρειάστηκα περισσότερη για να έχει και λίγο άρωμα πιπεριάς. 
Επίσης, πρόσθεσα και λίγη σκόνη μουστάρδας αλλά και κόλιανδρου για να γίνουν ακόμη πιο αρωματικά.
Μερίδα γύρο ή πίτα με γύρο;
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
  • 6-8 σουβλάκια κοτόπουλου (ή 1300 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου σε κομμάτια)
  • 1 1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γλ. ρίγανη, ξερή
  • 2/3 κ.γλ. θυμάρι, ξερό
  • 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 μεγάλο ποτήρι νερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
Σπιτικές τηγανόπιτες
Διαβάζουμε τη συνταγή και τη διαδικασία ΕΔΩ.

Η προετοιμασία και το ψήσιμο
Πώς κόβουμε το σουβλάκι σε γύρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα ταψάκι βάζουμε το νερό, το κρασί, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
  3. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τα μπαχαρικά και τα αρωματικά δηλαδή τη ρίγανη, το θυμάρι, το κόλιανδρο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Ακουμπάμε μέσα προσεκτικά τα σουβλάκια του κοτόπουλου και τα πασπαλίζουμε από τη μία πλευρά με το μισό από το μείγμα μπαρχαρικών και αρωματικών που ετοιμάσαμε.
  5. Καλύπτουμε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο.
  6. Αφήνουμε τα σουβλάκια να ψηθούν σκεπασμένα για 30 λεπτά.
  7. Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και γυρίζουμε τα σουβλάκια από την άλλη πλευρά.
  8. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε και απ' αυτή την πλευρά με το υπόλοιπο μείγμα αρωματικών και μπαχαρικών. 
  9. Τα βάζουμε και πάλι στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθούν έως ότου ροδοκοκκινήσουν. 
  10. Εάν τα σουβλάκια είναι μικρά, σχετικά, κομμάτια χρειάζονται άλλα 20-25 λεπτά. Εάν είναι μεγαλύτερα χρειάζονται περισσότερο χρόνο... οπότε ελέγχουμε συχνά για να δούμε πόσο ακριβώς χρόνο χρειάζονται έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
  11. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το ζουμάκι που υπάρχει στο ταψί κι έχουν γλασαριστεί.
  12. Κόβουμε τα σουβλάκια σε γύρο...
  13. Τοποθετούμε το κάθε σουβλάκι σε μια επιφάνεια κοπής και κρατώντας το με το ένα χέρι από το ξυλάκι, κόβουμε με το άλλο σε μικρά κομμάτια, χρησιμοποιώντας ένα καλό μαχαίρι.
  14. Εάν, ο τρόπος αυτός μας δυσκολεύει, τότε βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από το ξυλάκι και τα κόβουμε με μαχαίρι και πηρούνι σε μικρά κομμάτια.
  15. Βάζουμε τον γύρο σε βαθιά πιατέλα ή πιάτο αν θέλουμε να τον σερβίρουμε σε πιτούλες και τον περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά του ταψιού.
  16. Αυτό το ζουμάκι τον κάνει ακόμα πιο υπέροχο.
  17. Αφού κόψουμε τον γύρο τον αφήνουμε στον φούρνο για να μην κρυώσει και ετοιμάζουμε τις σπιτικές τηγανόπιτες όπως θα δούμε ΕΔΩ.
  18. Ύστερα τηγανίζουμε και μερικές πατατούλες, κόβουμε ντομάτα και κρεμμύδι σε φέτες και σερβίρουμε το γύρο στις πιτούλες τυλιγμένες με αντικολλητικό χαρτί ή πολύ απλά σε πιατέλα με όλα τα υπόλοιπα να τον "περιτριγυρίζουν".
TIPS
Εάν φτιάξουμε σουβλάκια από μπούτι κοτόπουλου βάζουμε ανάμεσα και μερικά κομμάτια πράσινης πιπεριάς για περισσότερη γεύση.

Tante Kiki
34 Comments
No