Αφράτα ταχινοπιτάκια


Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!
Ελπίζω αυτός ο μήνας να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο και η άνοιξη να αποφασίσει να μας επισκεφθεί επιτέλους γιατί, νισάφι πια, μας μούλιασε από τη βροχή και την υγρασία!!! Εν τω μεταξύ, οι μέρες κυλούν, το Πάσχα πλησιάζει κι εγώ αρχίζω να σκέφτομαι πασχαλιάτικα πιάτα και πασχαλινές διακοσμήσεις!
Σήμερα το πρωί, ένας ολόλαμπρος ήλιος μας καλημέρησε και... ακόμα κι αν η υγρασία έχει παντού τα ίχνη της, νομίζω ότι θα μας φτιάξει το κέφι! 'Ισως, τελικά, η άνοιξη ήρθε για να μείνει!!! Βέβαια, δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει αυτή η εποχή με τις εναλλαγές της! Είναι σαν άνθρωπος της σύγχρονης εποχής με τα "πάνω του και τα κάτω του"!!!
Ας ξεκινήσουμε, για μια ακόμη φορά γλυκά αλλά υγιεινά την εβδομάδα μας με ένα γλυκοσνάκ που είναι μια βόμβα ενέργειας αλλά και νοστιμιάς. Υπέροχο σνακ για μικρούς και μεγάλους, με δύο όψεις ...νηστίσιμη αλλά και αρτύσιμη με μια πολλή απλή αλλαγή, με την απλή χρήση ζωϊκού γάλακτος αντί για γάλα καρύδας. 
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και το γάλα καρύδας είναι πολύ θρεπτικό, έχει καλά λιπαρά και μεγάλη διατροφική αξία μιας και μειώνει την κακή χοληστερίνη, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τον μεταβολισμό και καταπολεμά τη γήρανση (έτσι λένε τουλάχιστον και δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο!!!).
Για το ταχίνι δεν θα μιλήσω σήμερα γιατί είναι τόσο αξιόλογο σαν τροφή που του αξίζει μια ολόκληρη ξεχωριστή ανάρτηση!
Το θέμα είναι υπέροχα τα ταχινοπιτάκια και αξίζει να τα δοκιμάσετε!
ΥΛΙΚΑ για 14 ταχινοπιτάκια
Για τη ζύμη
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη 
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαργαρίνη
1/2 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. ζάχαρη (άσπρη, καστανή ή καρύδας)
180 ml χλιαρό γάλα καρύδας (χυμό πορτοκαλιού ή νερό)
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα τζίντζερ
Για τη γέμιση
120 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης (κατά προτίμηση)
4-5 κ.σ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
4-5 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. κανέλα
Για το ζύμωμα και την επικάλυψη
30 γρ. μαργαρίνη (ή αραβοσιτέλαιο)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το λάδι, το ξύσμα, την κανέλα, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το μισό γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια (ίσως ελάχιστα).
Εάν η ζύμη μας κολλάει, ζυμώνουμε βρέχοντας τα χέρια μας με λίγη από τη λιωμένη μαργαρίνη (ή το αραβοσιτέλαιο).
Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο το μπολ και αφήνουμε εκεί τη ζύμη, σκεπασμένη με βρεγμένη πετσέτα μέχρι να φουσκώσει τόσο ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και το αραιώνουμε αλλά όχι πολύ.
Αρχίζουμε την προετοιμασία του γεμίσματος
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε με το χέρι μας, τη ζυμώνουμε ελάχιστα και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο.

Απλώνουμε επάνω τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
Κόβουμε σε 14 φέτες,με πάχος 2.5-3 εκατοστών, και αφού καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα στρογγυλό ταψί τοποθετούμε τις φέτες.
Τις αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις δούμε το ταψί να γεμίζει και οι φέτες να ακουμπούν η μία στην άλλη, 
αλείφουμε τα ταχινοπιτάκια με λίγη μαργαρίνη λιωμένη και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή έως ότου ροδοψηθούν και πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Ελέγχουμε εάν τα ταχινοπιτάκια έχουν ψηθεί και από κάτω και τα βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσουν καλά και μετά τα ξεχωρίζουμε γιατί είναι τόσο αφράτα που σπάζουν, αν προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε από το ταψί ζεστά.
Τα απολαμβάνουμε χλιαρά ή κρύα, σκέτα ή με καφέ, γάλα ή τσάι!
TIPS
* Eάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο.
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονικό γάλα και βούτυρο εάν δεν μας ενδιαφέρει τα ταχινοπιτάκια μας να είναι νηστίσιμα. 
Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να τα αλείψουμε από πάνω με λίγο αβγό που το έχουμε χτυπήσει ελαφρά με 2 κ.σ. νερό.
Tante Kiki
26 Comments
No