Μαρμελάδα μήλο-καρότο-πορτοκάλι


Δύο αποχρώσεις πορτοκαλί και μία κόκκινομπεζ...τί μας δίνουν;;; Φυσικά, μια πεντανόστιμη μαρμελάδα!
'Οχι, δεν αστειεύομαι ...απλά αυτό μου έδωσαν αυτά τα χρώματα! Αλλά ας πάρουμε "τα πράγματα" από την αρχή!!! 
Το γλυκό καρότο (το τριφτό ειδικότερα) είναι από τα αγαπημένα μου! Η πρώτη μου επαφή με το καρότο σαν λαχανικό που "τρυπώνει" σε γλυκά έγινε πριν αρκετά χρόνια όταν κάποια φίλη της γιαγιάς μου που επέστρεψε από Αμερική της έδωσε μια συνταγή για κέικ με καρότο! Στην αρχή το περιφρόνησα... μετά το αγνόησα επιδεικτικά και ύστερα... το έψαξα και πέρασα στην εφαρμογή. Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα ...κενό μνήμης!!! Κάπου εκεί βαθιά στα άδυτα της γευστικής μου μνήμης κρύβεται η εντύπωση ότι το είχα πρωτοδοκιμάσει γιατί το έφτιαξε η γιαγιά μου αλλά μάλλον είναι αποφασισμένη να μη μου χαριστεί και να μην το θυμηθώ, ως γεγονός, ποτέ πραγματικά. Άλλοτε πάλι σκέφτομαι ότι ακόμα κι αν το δοκίμασα προφανώς δεν με εντυπωσίασε γιατί πέρασαν αρκετά χρόνια, υπήρξε ο καταιγισμός των συνταγών με περιοδικά και Ίντερνετ κι έτσι κατέληξα να δεχθώ ότι το καρότο γίνεται ωραίο γλυκό!!! Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!!! λέμε και δεν έχουμε άδικο!!! Η δεύτερη επαφή μου με το καρότο ως γλυκό είναι σ' ένα πανέμορφο πορτοκαλί γλυκό με μέλι από μια βιοτεχνία της περιοχής της Καβάλας, τη "Δόνα Αναστασία". Τρίτη επαφή δεν χρειάστηκα... το λάτρεψα και το υιοθέτησα. Καρότο λοιπόν κι αυτή τη φορά καρότο μαρμελάδα αλλά όχι μόνη της!!! Καρότο μαρμελάδα παρέα με 2-3 μήλα στάρκιν που καθόταν παραμελημένα και περίμεναν το άδοξο τέλος τους αλλά και 2 πορτοκάλια που, αν και ήξεραν ότι πάντα είναι σημαντική η παρουσία τους στην κουζίνα μου... "πήδηξαν" από τη χαρά τους γιατί θα πρόσφεραν λίγο από τα άρωμα αλλά και το ολόχρυσο χρώμα τους.
Μια εκπληκτική μαρμελάδα που αξίζει να τη δοκιμάσετε αν και είναι ελαφρώς πιο χειμωνιάτικη σε σχέση με τη μαρμελάδα φράουλα που είναι στα καλύτερά της αυτή την εποχή αλλά που όμως ταιριάζει απίστευτα με γιαούρτι, μους γιαουρτιού ή παγωτό βανίλια και που είναι της εποχής ...ολόδροσα και ελαφρά, καλοκαιρινά γλυκάκια. Έτσι, φροντίζω πάντα να έχω 2-3 είδη μαρμελάδας για να τα συνοδεύω και όχι μόνον φράουλα.
Πάμε, όμως, να δούμε τη συνταγούλα;;;
ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό καρότα (καθαρισμένα δηλαδή το καθαρό βάρος) σε κομμάτια
3 μέτρια μήλα στάρκιν 
2 μέτρια πορτοκάλια
Ζάχαρη ίση ή λίγο λιγότερη από το βάρος των φρούτων.
Χυμό από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα καρότα σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο όσο να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και μετά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι για να φύγει όλο το νερό.
Ύστερα, τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα πολτοποιούμε κι αυτά στο multi.
Τέλος, τρίβουμε στον τρίφτη τα πορτοκάλια για να φύγει ελαφρώς η φλούδα τους.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 8 λεπτά για να τα ξεπικρίσουμε.
Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για δεύτερη φορά, βράζοντάς τα για 6 λεπτά.
Ξαναρίχνουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε για άλλα 6 λεπτά.
Ύστερα, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε σε φέτες και με ένα ψαλιδάκι αφαιρούμε τις ίνες, τις άκρες της φλούδας τους και τα κουκούτσια (αν υπάρχουν).
Τα βάζουμε κι αυτά στο multi και τα πολτοποιούμε καλά.
Αναμιγνύουμε τον πολτό από τα τρία φρούτα και τον ζυγίζουμε.
Ύστερα,βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον πολτό και τη ζάχαρη.
Σε μένα, ο πολτός αυτό ήταν 1.750 γραμμάρια και η ζάχαρη που έβαλα ήταν 1.500 γραμμάρια.
Βάζουμε ένα πιατάκι μικρό στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 20-30 λεπτά (ανάλογα με το πόσο υγρό έχει απομείνει).
Στα 25 λεπτά, βγάζουμε το πιατάκι από το ψυγείο  και ρίχνουμε λίγη μαρμελάδα. Κάνουμε μια γραμμή με το κουτάλι στη μαρμελάδα.
Εάν η γραμμή παραμείνει τότε η μαρμελάδα έχει "δέσει" σωστά.
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα και τα τοποθετούμε επάνω σε μια πετσέτα κουζίνας ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Ύστερα, τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι να τα ανοίξουμε και μετά στο ψυγείο.
Tante Kiki
16 Comments
No