Παγωτό κρέμ καραμελέ


Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2013
Αγαπημένο μου μπλογκοημερολόγιο,
σήμερα πραγματοποίησα το καλοκαιρινό πείραμα Νο 2... παγωτό κρεμ καραμελέ. Ναι, όπως ακριώς το λέω... παγωτό με γεύση κρέμ καραμελέ και μάλιστα πολύ, πολύ γρήγορα! 
Το όλο θέμα ή μάλλον...  το πείραμα ξεκίνησε όταν Παρασκευή πρωί ήθελα να φτιάξω παγωτό και στο χωριατοσπιτάκι μου δεν είχα ακόμη τις σχετικές προμήθειες!! Κατέβηκα, λοιπόν, στο κοντινότερο Μίνι Μάρκετ όπου βρήκα ελάχιστα πράγματα (οι τουρίστες δεν ήρθαν ακόμα και η κρίση δεν αφήνει το μικρό μάρκετ να έχει γεμάτα τα ράφια του!!!) και πάντως όχι όλα όσα χρειαζόμουν για κάποιο γλυκό. Κι έτσι, χαζεύοντας τα ράφια... μου ήρθε η ιδέα!! Παγωτό κρέμ καραμελέ και να δούμε το αποτέλεσμα...
Σαν καλή νοικοκυρά (εγώ  η δούλα και κυρά), το πρώτο που έκανα μόλις επέστρεψα στο σπίτι ήταν να ξεκινήσω τη διαδικασία παρασκευής του!! -:)) Η ώρα ήταν ήδη 11 όταν ξεκίνησα το πρώτο στάδιο της παρασκευής του. Τελειώνοντας, όταν αποφάσισα να το αφήσω... ήσυχο πια... στην κατάψυξη ήταν 3 το μεσημέρι ή μάλλον το απόγευμα!!   
Εν τω μεταξύ, ο καιρός με "εκδικήθηκε" που πήγα τόσο νωρίς στην Πέραμο και, ενώ είχε ήλιο είχε και ψύχρα, μετά από λίγο έπιασε ψιλόβροχο, ύστερα ξαναβγήκε ήλιος και ύστερα πάλι ψιλόβροχο με ήλιο αυτή τη φορά!!!!!!!!!!! Θα τρελλαθώ εντελώς!!! Για μπάνιο ...ούτε συζήτηση!!! Για βόλτα... με το ζόρι!!! Φασίνα και πάλι φασίνα!!! Ωραίο Παρασκευοσαββατοκύριακο, δεν συμφωνείτε;;;
Το απόγευμα, λοιπόν,  ενώ τα καϊκάκια ξεκινούσαν τη νυχτερινή τους ψαρεματοαποστολή, ο ουρανός ήταν γεμάτος απειλητικά, γκρίζα σύννεφα κι ο κόσμος κυκλοφορούσε αρματωμένος με μπουφάν κάθε είδους και χρώματος, έβγαλα το μπολ από την κατάψυξη για να δω τί είχε γίνει με το παγωτό!! Είχε παγώσει μεν αλλά ήθελε κι άλλο. Οκ... το Σάββατο θα είχαμε έτοιμο το πολυπόθητο παγωτό μας!
Σάββατο... επιτέλους, το παγωτό κρεμ καραμελέ, αν και άργησε να παγώσει, έγινε ωραιότατο και, φυσικά, νοστιμότατο. Δεν έχει κρυστάλλους άρα σαν υφή είναι ωραιότατο. Αυτό, πιθανά, οφείλεται στη ζελατίνη που άδικα τόσο καιρό περιφρονούσα και δεν χρησιμοποιούσα για παγωτό! Μεταξύ μας, αγαπημένο μου ημερολόγιο, θα υιοθετήσω κι εγώ το mea culpa όπως λένε και "οι ισχυροί της γης" που ταλαιπωρούν τη χώρα μας!!!!!!!!! (Άσχετο πλην όμως επίκαιρο!!).
Πάντως, καλό μου ημερολόγιο, νομίζω ότι πρέπει να ενημερώσω όσους ενδιαφέρονται ότι αξίζει να φτιάξουν αυτό το παγωτό για τους εξής λόγους...
- Είναι νοστιμότατο και θα το λατρέψουν, ειδικά αυτοί που λατρεύουν την κρέμα καραμελέ.
- Είναι γρήγορο κι εύκολο γιατί βασίζεται σε 2 σακουλάκια με σκόνη για έτοιμο μίγμα.
- Μπορούμε να έχουμε τα υλικά του στα ντουλάπια μας (και το γάλα σε μορφή εβαπορέ) κι έτσι είμαστε έτοιμοι να το φτιάξουμε για ξαφνικές επισκέψεις.
- Έχει καταπληκτική υφή, χωρίς κρυστάλλους και είναι και σπιτικό.
ΥΛΙΚΑ
3 φύλλα ζελατίνης (5 γρ.)
1 φακελάκι κρέμα καραμελέ + 640 ml γάλα (φρέσκο ή εβαπορέ)
2 φακελάκια σαντιγύ σε σκόνη + 400 ml γάλα φρέσκο (ή μια φυτική κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά)
4 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 640 ml γάλα με τη ζάχαρη και τα φύλλα ζελατίνης (όταν αυτά μπαίνουν σε ζεστό νερό (ή γάλα) λιώνουν χωρίς να χρειάζεται να τα βάλουμε πρώτα σε κρύο νερό) και το αφήνουμε να ζεσταθεί. 
Προσθέτουμε το μίγμα της κρέμας καραμελέ (τη σκόνη), αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει σε σιγανή φωτιά για 1-2 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε ένα μπολ τη σαντιγύ σε σκόνη και το φρέσκο γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3 λεπτά ή έως ότου η σαντιγύ γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι (αλλά να μην πήξει εντελώς).
Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, αναμιγνύουμε τα δύο μίγματα και χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το μίγμα σε μεταλλικό, κατά προτίμηση (όχι οπωσδήποτε), μπολ και αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο (στη συντήρηση).
Ύστερα, το βγάζουμε από το ψυγείο, το χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 2-3 λεπτά και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Το αφήνουμε για 1 ώρα και το χτυπάμε ακόμη μια φορά.
Ύστερα, το αφήνουμε να παγώσει κανονικά κι επειδή οι καταψύξεις των κανονικών ψυγείων δεν είναι ρυθμισμένες στη θερμοκρασία που χρειάζονται τα παγωτά, όταν πρόκειται να σερβίρουμε το αφήνουμε για 6-7 λεπτά εκτός ψυγείου.
Γαρνίρουμε με σιρόπι καραμέλας κι αν είμαστε αμετανόητα σοκολατομανείς, με σιρόπι ...σοκολατοκαραμέλας (επόμενη ανάρτηση).
Καλή σας μέρα!!! 
Καλό Σαββατοκύριακο!!! 
Tante Kiki
20 Comments
No