Παγωτό μερέντα με μπισκότα Oreo


Κρέμα κούσταρ, σαντιγύ, Μερέντα με μπισκότα Oreo και ακόμα μπισκότα Oreo! Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο!! Αλλά και η νοστιμιά βρίσκεται στο απώγειο!!! Ένα παγωτό με πολύ ωραία, κρεμώδη υφή κι απογειωτική γεύση δεν θα μπορούσε παρά να είναι πλούσιο σε θερμίδες! Οκ! Το παραβλέπουμε γιατί και με μια μικρότερη ποσότητα μπορούμε να έχουμε όλη την απόλαυση αν και είναι... άκρως εθιστικό!
Σαν παιδί, ήμουν λιγόφαγη!! Τα παγωτά συγκαταλέγονταν στα όσα δεν έτρωγα!! Παγωτό για πρώτη φορά έφαγα κάπου εκεί στην...εφηβεία!!! Ήταν τότε που άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η στείρα τακτική του "δεν δοκιμάζω" μου στερούσε αυτά που οι συνομήλικοί μου διάνθιζαν με πολλά "μμμμμμμμ!!!". Κάποια στιγμή, λοιπόν, σε κάποια έξοδο είχαν όλοι από ένα χωνάκι με παγωτό στο χέρι!!! Ήταν μια στιγμή! Μια μοναδική στιγμή που σκέφτηκα "μα όλοι οι άλλοι τρώνε παγωτό ...πρέπει να δοκιμάσω!!". Καθοριστική στιγμή για την πορεία της σχέσης με το παγωτό! Από τη διστακτική δοκιμή (το γάλα δεν ήταν και από τα αγαπημένα μου τότε) πέρασα στην αποδοχή και μετά στην επιλογή των γεύσεων. Για ένα μεγάλο διάστημα έτρωγα παγωτό φράουλα και σοκολάτα! Μετά, ήρθαν και τα υπόλοιπα! 
Δεν είχε όμως τότε το παγωτό Μερέντα ή τουλάχιστον όχι στα ζαχαροπλαστεία της Καβάλα (όπου ζούσα) γιατί αν υπήρχε και το είχα δοκιμάσει, νομίζω ότι θα ήμουν εθισμένη!!! :)
Με την πρώτη κουταλιά... σου έρχεται στο νου η εικόνα των Αμερικανίδων σοκολατομανών από τις σειρές της δεκαετίας 80-90... όπου όταν ήταν στενοχωρημένες ή χαρούμενες, όταν βαριόντουσαν ή όταν είχαν άγχος έβγαζαν το χάρτινο ή πλαστικό "κουβαδάκι" από την κατάψυξη και το καταβρόχθιζαν με μανία με κουτάλι της ...σούπας!! Εεεεε, λοιπόν, σ' αυτή την κατηγορία ανήκει το συγκεκριμένο παγωτό... σ' αυτά που τρώγονται με το κουτάλι της σούπας και η μια κουταλιά να ακολουθεί την άλλη χωρίς ανάσα!!!
Προσοχή λοιπόν: ακολουθεί εθιστική συνταγή και ειδικά για τους σοκολατομανείς!!!!
ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο γάλα πλήρες
12 κ.σ. άνθος αραβοσίτου με γεύση σοκολάτα
3 κ.σ. κακάο
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. κονιάκ
190 γρ. ζάχαρη
350 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σφιχτή σαντιγύ
250 γρ. Μερέντα με μπισκότα Oreo
8 μπισκότα Oreo 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Αφαιρούμε την κρέμα από τα μπισκότα Oreo και τα θρυμματίζουμε.
Βάζουμε τα 2/3 από το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κονιάκ σε μια κατσαρόλα για να ζεσταθούν σε σιγανή φωτιά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και διαλύουμε σ' αυτό το άνθος αραβοσίτου και το κακάο.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου και την κρέμα από τα μπισκότα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου να σφίξει η κρέμα και να διαλυθεί η κρέμα των μπισκότων.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και καλύπτουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη που την τοποθετούμε έτσι ώστε να ακουμπά στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα.
Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα, περίπου, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Αναμιγνύουμε τη σαντιγύ με τη μερέντα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, προσθέτουμε τη  σαντιγύ με τη μερέντα, ανακατεύοντας με το μίξερ χειρός ή με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Μόλις έχουμε ομογενοποιημένο το τελικό μείγμα του παγωτού, βάζουμε σε μεταλλικό ή πλαστικό μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ξαναχτυπάμε για λίγο το μείγμα με το μίξερ και βάζουμε στην παγωτομηχανή όπου ετοιμάζουμε το παγωτό ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσεως ή βάζουμε σε μπολ στην κατάψυξη για 50-60 λεπτά.
Βγάζουμε το παγωτό και το χτυπάμε με το μίξερ χειρός, για να έχει τέλεια υφή χωρίς κρυστάλλους.
Το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
Δέκα λεπτά πριν σερβίρουμε βάζουμε το παγωτό στη συντήρηση του ψυγείου για να μην είναι πολύ παγωμένο.
Σερβίρουμε με ένα μπισκότο Oreo.
Tante Kiki
31 Comments
No