Kρέμα λεμονιού αλά "Tante Kiki"

Καλημέρα! Τί λες...είσαι να φτιάξουμε μια εύκολη και ελαφριά λεμονόκρεμα που θα γίνει η βάση μας για ένα σωρό γλυκά;; Εξάλλου, μια συνταγή βάσης είναι πάντα απαραίτητη στο ντουλάπι ή το ψυγείο σου!
Εγώ, βέβαια, δεν την χρησιμοποιώ μόνον για γλυκά αλλά και για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες! Μια μικρή κουταλίτσα είναι ό,τι καλύτερο! Αρωματική, φρουτένια και άκρως εθιστική!
Το άρωμα και η υπέροχη γεύση του λεμονιού αιχμαλωτίζεται μέσα στην κρέμα που, όποια ώρα, κι αν την γευτείς σου ...κλέβει την καρδιά ακόμα κι αν είσαι απ' αυτούς που θεωρούν τους Αγγλοσάξωνες άσχετους με το φαγητό και ίσως λίγο σχετικούς με τα γλυκά (τουλάχιστον κάποια). Ωστόσο αυτή η αγγλίδα λεμονόκρεμα είναι μια κρέμα - συνταγή βάσης που καταδικάστηκες να αγαπάς. Έλα, λοιπόν, να δεις πώς φτιάχνω την δική μου λεμονόκρεμα με, μόνον, δύο κρόκους.
ΥΛΙΚΑ για 300 γρ.
250 ml νερό
120 ml χυμό λεμονιού
180 γρ. ζάχαρη
2 1/2 κ.σ. κούσταρ πάουντερ με γεύση βανίλια (ή κορν φλάουρ)
2 κρόκους από μεσαία αυγά
50 γρ. βούτυρο
1 φακελάκι βανίλια (ή τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε 100 ml από το νερό διαλύουμε το κούσταρ πάουντερ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τον χυμό λεμονιού και την ζάχαρη.
Χτυπάμε τους κρόκους με την βανίλια καλά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα (όσο καλύτερα χτυπάμε τους κρόκους τόσο λιγότερη μυρωδιά έχουν).
Μόλις το μείγμα πάρει ζεσταθεί και λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε το διαλυμένο κούσταρ πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την κρέμα και προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους.
Ανακατεύουμε καλά και ξαναβάζουμε στην φωτιά για άλλα 5 λεπτά έως ότου η κρέμα πήξει καλά.
Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
Περνάμε από σίτα την κρέμα και βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Διατηρούμε στο ψυγείο.
Πού θα την χρησιμοποιήσεις
1- Σε κρέμες ή mousse λεμονιού. Πρόσθεσέ την σε σαντιγύ και θα έχεις στην στιγμή μια πεντανόστιμη mousse-κρέμα λεμονιού για τάρτες, για να γεμίσεις ποτηράκια που θα γαρνίρεις με λίγο σπασμένο μπισκότο ή μαρέγκα, για τούρτες.
2- Σαν γέμιση σε μπισκότα, κρουασάν ή φέτες κέικ.
3- Αλειμμένη επάνω σε μπισκότα, φέτες κέικ ή ακόμη και ψωμιού, πασπαλισμένη με λίγη ζάχαρη (προαιρετικά) ή αυγόφετες.
4- Σε cheesecakes αλλά και σε παγωτά σαν... κρέμα γαρνιρίσματος.
5- Ανακατεμένη με γιαούρτι θα σου χαρίσει ένα απολαυστικά δροσιστικό γλυκό.

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική των γεύσεων
    Πολύ λαχταριστή η σημερινή σου συνταγή

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν καταφερνεις να μεινεις στα δυο κουταλακια...μπραβο!εγω αν πιασω το βαζο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν είναι να θεραπεύσω αυτές τις υπογλυκαιμίες που με έχουν περικυκλώσει τώρα τελευταία Κική μου, θα τρέξω να τα βρω όλα τα υλικά να τη φτιάξω επιτόπου! Μεταξύ μας, το αγαπώ το λεμόνι οπότε αυτό και μόνο αρκεί για να με πείσεις! Ηδη την ονειρεύομαι την κρέμα σε τάρτα, γλυκιά κι ανάλαφρη για τις ζέστες που έρχονται! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημερα!! λατρεμενη η λεμονοκρεμα με δυσκολιααντιστεκομαι να φαω ολο το βαζο!! υπεροχη η δικη σου και ωραιες οι φωτογραφιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!