Σούπα με λαχανικά και μπέικον... Νοστιμιά και ενέργεια...

Παρασκευή σήμερα κι η Θεσσαλονίκη, μια πόλη μουντή, χωρίς ίχνος ήλιου, με ψιλόβροχο και την υγρασία να σου τρυπάει το κόκκαλο. Κρύο αρκετό, τζάκι αναμμένο και τί άλλο καλύτερο να υποδεχτεί όσους, το μεσημέρι, θα γυρίσουν από τη δουλειά ή το σχολείο, παρά μια σούπα με τα λαχανικά της εποχής που γεμίζουν τους πάγκους της λαϊκής και τα ράφια των σούπερ-μάρκετ, περιμένοντας να πάρουν μια τιμητική θέση στο πιάτο μας...
Μεσογειακή διατροφή, γεμάτη ενέργεια και ζεστασιά για μικρούς και μεγάλους που αποζητούν ξεκούραση, ζεστασιά, αλλά και την ευχαρίστηση μιας μεστής γεύσης, πριν την μεσημεριανή τους ανάπαυλα.
Μια σούπα ελαφριά, γεμάτη θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους εξοντωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, και με όλη τη γεύση της ευλογημένης ελληνικής γης.
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλη ντομάτα
2 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κολοκύθι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πράσα
1 μικρό κουτάκι μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο σέλινο
1-1,5 λίτρο νερό
120 γρ. βούτυρο + 1κ.σ. για τα κρουτόν
Χυμό από μισό λεμόνι
10 γρ. κόρν φλάουρ
80 ml κρέμα γάλακτος light
φέτες ψωμί τόστ ψίχα για τα κρουτόν
5 φέτες καπνιστό μπέικον για το γαρνίρισμα
Κεφαλοτύρι τριμμένο για το γαρνίρισμα
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά (ντομάτα, πατάτες, πράσα, κρεμμύδι, κολοκύθι, σέλινο, και  μανιτάρια) σε κομμάτια. 
Τα βράζουμε σε 1 - 1,5 λίτρο νερό για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις βράσουν, σουρώνουμε τη σούπα και βγάζουμε τα λαχανικά.
Τα πολτοποιούμε.  
Ξαναβάζουμε τον πολτό τους, στο νερό της σούπας.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλατοπίπερο, ελάχιστο θυμάρι και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 10, περίπου, λεπτά.
Στο μεταξύ, σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο, το ψωμί του τόστ κομμένο σε κυβάκια και τη σκελίδα του σκόρδου και τηγανίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει το ψωμί.
Μόλις τα κρουτόν ετοιμαστούν, στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το μπέικον κομμένο σε κομματάκια (χωρίς βούτυρο ή λάδι φυσικά) και το αφήνουμε να σωταριστεί για λίγο.
Αφήνουμε το μπέικον και τα κρουτόν, στην άκρη, για το γαρνίρισμα του πιάτου.
Διαλύουμε το κόρν φλάουρ στο χυμό του μισού λεμονιού και το προσθέτουμε στη σούπα που σιγοβράζει.
Μετά από 5 περίπου λεπτά, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να σιγοβράσει για μερικά ακόμη λεπτά, έως ότου "δέσει" δηλαδή μέχρι να γίνει παχύρρευστη.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, με κεφαλοτύρι τριμμένο, τα κρουτόν σκόρδου και το μπέικον.
TIPS
* Η σούπα γίνεται πολύ ωραία αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι και αντικαταστήσουμε ένα μέρος από το νερό που θα βράσουν τα λαχανικά, με το νερό, που θα "μουλιάσουν" τα πορτσίνι. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, η σούπα θα έχει πιο έντονη τη γεύση των μανιταριών.
Επίσης, μπορούμε να βάλουμε στη σούπα και σπαράγγια.
Ποιός μπορεί, άραγε, να αντισταθεί σε μια τέτοια σούπα; 
ΚΑΛΟ ΣΑΣ ΒΡΑΔΥ !!!!

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα από Αθήνα! Χαίρομαι που βρήκα το blog σου. Είμαι η Κατερίνα και οι παππούδες μου ήταν Μικρασιάτες από τη Νέα Καρβάλη. Η σούπα σου είναι πολύ νόστιμη και ιδανική γι'αυτό τον παλιόκαιρο. Να είσαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος αλήθεια μπορεί να αντισταθεί??
    Εγώ πάντως όχι!
    Καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Πολύ ωραία η συνταγή σου, θα την φτιάξω οπωσδήποτε. Μια απορία, τα λαχανικά τα λιώνεις με πηρούνι ή στο μπλέντερ? Μπορεί να γίνει κρεμώδης η σούπα ακόμη και αν τα λιώσω με πηρούνι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!