Ρολό με κιμά γεμιστό με μανιτάρια και πιπεριές


...λουσμένο με σάλτσα μουστάρδας
Ένα καταπληκτικό ρολό κιμά, γεμάτο τρυφερά μανιτάρια και αρωματικές πιπεριές, λουσμένο στη σάλτσα μουστάρδας και πασπαλισμένο με μιαν υπέροχη καπνιστή πάπρικα, είναι το σημερινό πιάτο...ό,τι πρέπει για Κυριακάτικο γεύμα!
Πιάτο καθημερινό, οικονομικό, απλό, με λίγη παραπάνω διαδικασία αλλά που αξίζει τον κόπο γιατί είναι γεμάτο αρώματα και γεύση.
Η καπνιστή πάπρικα... το απόλυτο φινίρισμα, αφήνει μια μοναδική επίγευση κάτι ανάμεσα σε πιπεριά και μπέικον που οφείλεται στο κάπνισμα της πιπεριάς.
Μοιάζει τόσο ίδιο με όλα τα υπόλοιπα του είδους του κι όμως όταν το δοκιμάσεις ...αμέσως συνειδητοποιείς ότι έχει μια μοναδικότητα που το ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα ρολά με κιμά.
Πριν το δοκιμάσω, προβληματιζόμουν τί συνοδευτικό του ταιριάζει... όταν το δοκίμασα συνειδητοποίησα ότι επισκιάζει οποιοδήποτε συνοδευτικό, και η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά μου συνέβη κάτι παρόμοιο!!! Είναι πλήρες γεύσης από μόνο του... εγώ, τουλάχιστον, δεν βρήκα κάτι που να τονίζει τη γεύση του!!! 
Το γεύτηκα με πουρέ πατάτας, με πατάτες τηγανιτές, με κους κους αλλά και με ρυζότο... το τελευταίο το συνόδευε αξιοπρεπώς μια και δεν αντιστεκόταν στην έντονη παρουσία του, τα υπόλοιπα φανερά υποδεέστερα δίπλα του!
Θα μου πείτε... είναι πρόβλημα κι αυτό; Φυσικά και όχι... απλώς σας δίνω μια πρώτη άποψη για το τί έχετε να περιμένετε όταν το μαγειρέψετε!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για το ρολό
700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 φλ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολτοποιημένο
1/2 φλ. τσ. φρυγανιά τριμμένη
4 κ.σ. αριάνι
1 αβγό
1/3 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.σ. μέλι ανθέων
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κοφτή κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση
200 γρ. άσπρα μανιτάρια ψιλοκομμένα (ή μανιτάρια κονσέρβας)
1 κ.γλ. ξερός δυόσμος τριμμένος
2 πιπεριές πράσινες κέρατα σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδου
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μουστάρδας
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
4-5 κ.σ. ζωμό από το ταψί που ψήνουμε το ρολό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 κ.σ. μουστάρδα 
1 κ.γλ. ρίγανη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
Καπνιστή πάπρικα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το ρολό
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για 5-10 λεπτά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο το σκόρδο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. 
Προσθέτουμε το δυόσμο και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 15-20 λεπτά.
Μετά, απλώνουμε τον κιμά, βάζουμε τη γέμιση και την τυλίγουμε προσεκτικά έτσι ώστε να κάνουμε το ρολό.
Βάζουμε στο ταψί το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 ποτήρι νερό και το ρολό του κιμά.
Ψήνουμε για 35 λεπτά και μόλις το ρολό ψηθεί από την μια πλευρά, το γυρίζουμε από την άλλη και ψήνουμε άλλα 35 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν δούμε ότι το νερό τελειώνει (συνήθως είναι αρκετό) τότε προσθέτουμε λίγο ακόμη ώστε να έχουμε για την σάλτσα.
Για τη σάλτσα μουστάρδας
Βάζουμε σε ένα βαζάκι με βιδωτό καπάκι για να κλείνει καλά (όπως αυτάπου αγοράζουμε με μαρμελάδα, μέλι  ή κάτι παρόμοιο) όλα τα υλικά και τα χτυπούμε για λίγο μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Μόλις ψηθεί το ρολό, το περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας, το πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα και το γαρνίρουμε είτε με πατάτες τηγανιτές είτε με ρύζι.
 Απλά  π ε ν τ α ν ό σ τ ι μ ο, μικροί και μεγάλοι θα ξετρελλαθούν !!!
Tante Kiki
10 Comments
No