Φωλιές από μαλλιά αγγέλου με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και σταφύλια

Κυριακή σήμερα και σας έχω μια γλυκιά έκπληξη!  Έτσι, για αλλαγή, ας γνωρίσουμε μια συνταγή για γλυκό... λίγο ασυνήθιστη, που φέρνει στο νου Αραβικές νύχτες, μια και ο συνδυασμός ζυμαρικών με ξηρούς καρπούς, φρούτα και μέλι, εκεί μας ταξιδεύει και ίσως μας χαλαρώσει!!!
Ένα γλυκό διαφορετικό από τα άλλα, οικονομικό, εύκολο, πρωτότυπο και πάρα πολύ νόστιμο αρκεί να ...μας αρέσουν τα ζυμαρικά. Προσωπικά, λάτρεψα το πιάτο αυτό κι όχι μόνον γιατί...λατρεύω τα ζυμαρικά αλλά και γιατί είναι ένα γλυκό μη... αναμενόμενο που αποπλανεί τους γευστικούς κάλυκες και τους κάνει να θέλουν να βουλιάξουν στη γλύκα του ξανά και ξανά. 
Αλλά και για έναν άλλο λόγο...μου θυμίζει τα γλυκά μακαρόνια που έτρωγα στη γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή, τότε που οι πάστες και τα περίπλοκα γλυκά με σοκολάτα δεν ήταν και πολύ συνηθισμένα στο καθημερινό τραπέζι. Τί ήταν τα γλυκά μακαρόνια; Τίποτε περισσότερο από μακαρόνια που η γιαγιά μας τα πασπάλιζε με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα και το ίδιο έκανε και με το ρύζι. Ε λοιπόν, ήταν πεντανόστιμα!!! Τώρα, μεγάλη πια, χορτάτη από τη πληθώρα γλυκών πολύπλοκων ή μη, με υλικάπερίεργα ή όχι σκέφτηκα να ξαναδοκιμάσω την απλότητα εκείνων των υπέροχων, ξένοιαστων ημερών. Και νομίζω ότι έπραξα σωστά...
Το συγκεκριμένο γλυκό "καθόταν" εκεί, μπροστά μου, πάνω στο τραπέζι και ταξίδευα στη γεύση του, στη νοστιμιά των μελωμένων σταφυλιών και καβουρδισμένων ξηρών καρπών που συνόδευαν τα μαλλιά αγγέλου, που εγώ, από τα μικράτα μου είχα συνηθίσει σαν το φαγητό της ανάρρωσης από κάποια στομαχική διαταραχή ή σαν τον ενδιάμεσο σταθμό των μωρών στον κόσμο της γεύσης των ενηλίκων.
Κι όμως, η μετάλλαξή του σε ένα υπέροχο, μέσα στην απλότητά και την πρωτοτυπία του, γλυκό έδεσμα με εντυπωσίασε και με άφησε με μια μοναδική περίσσεια γλύκας! Όχι, δεν χρειαζόμουν κανένα πιο πολύπλοκο γλυκό για να κλείσω το γεύμα... το συγκεκριμένο ήταν υπέρ-αρκετό!!!!!
ΥΛΙΚΑ για 5-6 άτομα
6 φωλιές μαλλιά αγγέλου (φιδές όχι σπασμένος)
1 φλ.τσ. αμύγδαλα ολόκληρα
1 φλ.τσ. καρύδια ολόκληρα
1/2 φλ.τσ. φουντούκια ολόκληρα
1 φλ.τσ. ρόγες σταφυλιού σουλτανίνα (αλλιώς σταφίδα και χωρίς κουκούτσι)
4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
4-5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. άχνη για το πασπάλισμα
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα του φιδέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό με ελάχιστο αραβοσιτέλαιο και βράζουμε τις φωλιές αγγέλου 1-2 λεπτό λιγότερο απ' ότι αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
Προσοχή πρέπει να βάλουμε τις φωλιές στο νερό προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα, να μην κουνήσουμε την κατσαρόλα όση ώρα βράζουν και να τις βγάλουμε από το νερό όταν θα έχουν μαλακώσει πάλι με τρυπητή κουτάλα πολύ προσεκτικά για να μην ανοίξουν.
Σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε αραβοσιτέλαιο και μόλις ζεσταθεί τηγανίζουμε τις φωλιές μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές ώστε να είναι τραγανές και χρυσόξανθες.
Τις τοποθετούμε αμέσως στο σκεύος (πιατέλα ή πιάτα) που θα σερβιριστούν και με τη μύτη από ένα μικρό κουταλάκι ανοίγουμε στο κέντρο μια μικρή "λακούβα" ώστε να τοποθετήσουμε λίγους ξηρούς καρπούς και μια ρώγα σταφύλι.
Πετούμε το αραβοσιτέλαιο και στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) να ζεσταθεί.
Βάζουμε στο τηγάνι τους ολόκληρους ξηρούς καρπούς και τα σταφύλια και τα ανακατεύουμε ώστε να σοταριστούν καλά.
Μόλις ροδίσουν, ρίχνουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά έως ότου καραμελώσουν.
Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα, βάζουμε στη "λακούβα" κάθε φωλιάς, λίγους ξηρούς καρπούς και μια ρώγα σταφύλι και περιχύνουμε με τον καραμελωμένο ζωμό.
Την ώρα που θα το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη!!!!
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στους ξηρούς καρπούς και φιστίκια Αιγίνης.
Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε μια σάλτσα με χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη και λίγο κόρν φλάουρ (για να είναι παχύρρευστη) και να το γαρνίρουμε αντί για τον καραμελωμένο χυμό πορτοκαλιού.

14 σχόλια:

  1. Δεν το έχω ξαναδεί!!! Πόσο ακόμα να το φάω!!! Στην αρχή το πέρασα για καταϊφι!!!! Πάντως με εξιτάρει σαν ιδέα!!! Καλή εβδομάδα Κικίτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kiki μου, είναι πράγματι πρωτότυπο αλλά είναι πολύ νόστιμο. Δοκίμασέ το ...αξίζει τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω φαίνονται πολυ τέλεια σίγουρα θα τα φτιάξω,αν και αποφεύγω τα γλυκά στην κουζίνα λόγο κεραμικής εστίας(για την ζάχαρη)αυτό θα το κάνω,φιλιά Ροδάνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κiki καλησπέρα...τι πρωτότυπο γλυκάκι σήμερα...δεν έχω ξαναδεί τέτοιο συνδιασμό....αλλά αφού προτείνεις εσύ δοκιμάζουμε εμείς...έχουμε εμπιστοσύνη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ιδιαίτερο, ευχαριστούμε για την πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΙΚΙΤΣΑ ΜΟΥ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΣ!!!!!!!!!!!
    ΗΔΗ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΦΙΔΕΣ!!!!!!!
    ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!!!!!!!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου φαινεται ιδιαίτερο και πρωτότυπο γλυκό....θα πειραματιστώ..και θα το τιμήσω δεόντως...
    γλυκατσού...γαρ..ευχαριστούμε για την πρόταση Κικί μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι μας κάνεις Κική τι μας κάνεις; Μου τρέξαν τα σάλια στην κυριολεξία. Σχεδόν το οσφραίνομαι.. φοβερή ιδέα φρουτένιο και από τα γλυκά που τρώγονται χωρίς ιδιαίτερες τύψεις, χωρίς λιπαρά.
    Μπράβο Κική την κρατάω την συνταγούλα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ πρωτότυπο γλυκακι και παρα πολύ ενδιαφερον!
    Καλημερα και καλη εβδομαδα να χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξάπτεις την φαντασία μας και μας βάζεις σε ωραίες αναζητήσεις Κική μου με κάτι τέτοια!
    Τι να σου πω; Ο συνδυασμός έτσι όπως τον διαβάζω μοιάζει υπέροχος.
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάλι με βάζεις σε πειρασμό! Μου φαίνεται ξέρω από τώρα ποια θα κατηγορώ όταν επισκέπτομαι το διαιτολόγο μου!χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κικίτσα μου σήμερα κερνάς πραγματικά ιδιαίτερο γλυκάκι, το οποίο μου φαίνεται υπέροχο!
    Πολλά φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι υπέροχο ετοίμασες πάλι Κική μου;;!!! Αν δεν το φτειάξω θα τρελαθώ!!! Μπράβο σου! φιλάκια , είμαι χαρούμενη που σε γνώρισα από κοντά, είσαι πολύ αγαπητό πλάσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σας!!!

    Ροδάνθη, μην ανησυχείς για την κουζίνα σου. Εγώ όλα τα φτιάχνω στις κεραμικές εστίες (φαίνεται εξάλλου σε κάποιες φωτό)... απλά έχε πάντα δίπλα σου ένα σφουγγάρι βρεγμένο με νερό και εάν πέσει ζάχαρη ή καραμέλα σκούπισέ το αμέσως. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!!!

    mia ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη...είναι τιμή για μένα. Δοκίμασέ το και στείλε μου εντυπώσεις!

    Ξανθή, Ρένα, Ρούλα δοκιμάστε το, εφόσον σας αρέσουν τα απλά γλυκά αλλά και οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί.

    Margo, Eλπινίκη, Penelope χαίρομαι που εξάπτω τη φαντασία σας και που σας άρεσε η διαφορετική πρόταση για γλυκό. Ο συνδυασμός είναι πολύ ωραίος για κάποιον που λατρεύει τα ζυμαρικά!

    Anastazzzia ωωωωωχχχχχ!!! Από τώρα και στο εξής θα βάζω μόνον συνταγές διαίτης!!! χαχαχαχα

    ΕΛΕΝΑ είναι πράγματι απλό και ιδιαίτερο!! Γιατί όχι είναι μιαν άλλη πρόταση και σε κερνάω!!!!

    ΦΙΛΙΑ και ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!