Σούπα αρωματική με γλυκοκολοκύθα

Καλησπέρα σας!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! 
Έφτασε λοιπόν και η 28η Οκτωβρίου, τα ψέμματα τελείωσαν και ο χειμώνας είναι προ των πυλών ευτυχώς μέχρι στιγμής όχι πολύ απειλητικός και κρύος! Παρόλα αυτά, το τραπέζι μας "αποζητάει" τα χειμωνιάτικα προϊόντα και τα χειμωνιάτικα πιάτα. Έτσι, πριν λίγο καιρό αγόρασα 2 κολοκύθες από τις μακρόστενες, μιας και δεν βρήκα από τις στρογγυλές (μέχρι στιγμής βέβαια γιατί, αυτές τις ημέρες, θα ξανακάνω εξόρμηση και ...πού θα πάει θα βρώ!). Στο σπίτι μου με τις κολοκύθες φτιάχναμε κυρίως γλυκιές πίτες ή γλυκό κουταλιού ή τις βάζαμε μαζί με κυδώνια σε φαγητά με κρέας. Κολοκυθόσουπα ...δεν είχα φάει ποτέ ...μέχρι που έγινα foodblogger!!!!  Ξέρετε τί σημαίνει τώρα αυτό που σας εξομολογούμαι... παίρνω τα προϊόντα κι όλοι ανησυχούν για το τί θα ...εμφανιστεί στο τραπέζι και στο πιάτο τους!!! Πάντως το πρώτο σοκ είναι, μετά το συνηθίζουν!! χαχαχα.
 Έτσι, όταν ένα πρωί, κατευθύνθηκα απειλητικά προς τη μία κολοκύθα ..."είναι σκληρή δεν μπορείς εύκολα να την καθαρίσεις... άσε θα την καθαρίσω εγώ" πετάχτηκε η μαμά μου! 
Ναι αλλά πού πάει η αξιοπρέπεια του foodblogger εεεεεε;;;;; Δεν είπα τίποτε αλλά το είχα ήδη προαποφασίσει το "έγκλημα". χαχαχα Την επόμενη μέρα πήρα αποφασιστικά την κολοκύθα κι ένα τραπεζομάχαιρο και την καθάρισα! Θα μου πείτε ...σιγά το σπουδαίο που έκανες ναι αλλά τελικά, ίσως εάν δεν είχα το Tante Kiki να μην το έκανα!!!!! 
Το αποτέλεσμα; Καθάρισα την κολοκύθα πολύ εύκολα και το πρώτο που έφτιαξα ήταν μια αρωματική κολοκυθόσουπα που οι γυναίκες του σπιτιού, μικρές και μεγάλες, την λάτρεψαν και οι άντρες απλά ...αδιαφόρησαν!!!! 
Και να η συνταγή...
ΥΛΙΚΑ
1.200 γρ, κολοκύθα σε κύβους
2 μέτρια πράσα (μόνον το άσπρο) σε ροδέλες 
1 μέτριο κρεμμύδι σε κομμάτια
2 καρότα σε ροδέλες
2 μέτριες πατάτες σε κομμάτια
500 ml γάλα φρέσκο
2 φλ. τσ. ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
1/2 φλ. ελαιόλαδο
50 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. κρέμα γάλακτος
2 ποτήρια νερό
1 πρέζα τζίντζερ σε σκόνη
1 πρέζα κόλιανδρο σε σκόνη
1 πρέζα λευκό πιπέρι
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά (κολοκύθα - καρότο - κρεμμύδι - πράσα - πατάτες) και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά να σοταριστούν.
Έπειτα, προσθέτουμε τα 2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τα λαχανικά.
Τα βάζουμε στο multi με το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει στην κατσαρόλα και τα πολτοποιούμε καλά.
Ξαναρίχνουμε τον πολτό των λαχανικών στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το γάλα, το τζίντζερ, το κόλιανδρο, το πιπέρι και όσο αλάτι θέλουμε.
Αφήνουμε τη βελουτέ σούπα να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς (για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα) μέχρι να γίνει παχύρρευστη. 
Τέλος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σούπα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Προσωπικά λάτρεψα τόσο τη γεύση της που δεν τη συνόδεψα ούτε με σαλάτα που στο τραπέζι μας έχει σταθερή και καθημερινή παρουσία.
Είναι απλά ΤΕΛΕΙΑ!!!
TIPS
Εάν επιθυμούμε μια απολύτως βελουτέ σούπα χωρίς το παραμικρό κομματάκι μέσα, τότε πρέπει να σουρώσουμε τον πολτό των λαχανικών πριν τον βάλουμε στην κατσαρόλα.
Επίσης, προσοχή στην κρέμα γάλακτος που θα πρέπει να προστεθεί στο τέλος και να μην παραβράσει για να μην κόψει.

10 σχόλια:

  1. Δεν πιστεύω Κική μου να περίμενες οι άντρες να ενθουσιαστούν .... Λαχταριστή η σουπίτσα, αλλά εγώ στέκομαι σε εκείνο το "πρώτο". Καλά κάνω και φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και συνέχεια;
    Καληνύχτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κική όλα καλά;Για να πω την αλήθεια δεν έχω φάει κολοκυθόσουπα αν και απ οτι είδα θα πρέπει να είναι πολύ ωραία.Φιλιά Ροδάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!
    ΣΟΦΙΑ Ζ. η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα αλλά έλεγα ότι θα αλλάξουν γνώμη! Ναι, καλά κατάλαβες θα υπάρξει και συνέχεια!!!-:)))

    Ροδάνθη όλα καλά -:)) δοκίμασέ την κι εγώ πρώτη φορά έφαγα κι ενθουσιάστηκα!! Είναι μια πολύ ωραία και ήπια γεύση!!!

    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την έκανες τελικά τη κολοκυθόσουπαααααα; Έχω τώρα μια κολοκύθα πιο μεγάλη απο τη προηγούμενη..Ξαναέκανα καυτερή και την κατεβρόχθησαν σε μισή μέρα..Πότε θα ξαναέρθεις για καφεδάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κικίτσα εμένα την λατρεύουν και οι άντρες του σπιτιού μου πάντως την κολοκυθόσουπα, νομίζω είναι μια από τις ωραιότερες χειμωνιάτικες σουπίτσες!
    Τι νόστιμη που την έκανες!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα!!! Φαίνεται υπέροχη η σούπα, είναι ότι πρέπει τώρα που αρχίζει και κάνει κρύο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχτιδούλα μου γλυκιά την καθάρισα και την έφτιαξα την κολοκυθόσουπα! Εγώ θα ψάξω να βρω στρογγυλή κι όχι μακρόστενη!!! Η καυτερή σου είναι ΤΕΛΕΙΑΑΑΑ! Όσο για το καφεδάκι θα μιλήσουμε να το κανονίσουμε!

    ΕΛΕΝΑ έχεις δίκιο είναι από τις ωραιότερες αλλά να σου πω δεν με πειράζει που δεν την άγγιξαν οι άντρες του σπιτιού...καλύτερα χαχαχα!

    Νατάσα πράγματι με το κρύο είναι ό,τι πρέπει (όχι ότι έχει κρύο αλλά λέμε τώρα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμμμμ!!!! φαίνεται ωραία δεν έχω χρησιμοποιήσει..ποτέ μου κολοκύθα για να ξέρω να την μαγειρεύω...μου φαίνεται οτι είναι σκληρή στο καθαρισμά της και τα χέρια πιά δεν μπορούν...όμως αν είμασταν κοντά σίγουρα θα ερχόμουν να την δοκίμαζα!!!!φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. xaxaa! και μεις το ίδιο έχουμε πάθει από τότε που γράφουμε στο μπλογκ και θέλουμε να κάνουμε τα πάντα μόνες! Νοστιμότατη φαίνεται η σουπίτσα σου!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρούλα Σμαραγδένια είναι ωραία η σούπα και αν και η κολοκύθα είναι σκληρή καθαρίζεται εύκολα εάν την στηρίζεις σε επιφάνεια κοπής!

    Pela Sofi άρα καταλαβαίνετε τί εννοώ!! Η τιμή του foodblogger!!!! xaxaxa

    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!