Καραμελωμένα φρούτα στο φούρνο παρέα με γιαουρτοσαντιγύ


Μμμμμ! νοστιμιά και υγεία!!!
Και μετά απ' όλα όσα συνέβησαν σήμερα είπα να σας γλυκάνω λίγο με ένα γλυκό απλό... αρκεί να έχουμε φρούτα στο σπίτι μιας και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, οικονομικό επειδή μπορούμε να βγάλουμε περισσότερες ή λιγότερες  μερίδες ανάλογα με το πώς θα  κόψουμε τα φρούτα αλλά και υγιεινό. Μήλα, δαμάσκηνα και αχλάδια καραμελωμένα στο φούρνο γαρνιρισμένα με γιαουρτοσαντιγύ.
Τα μήλα είναι ήδη εδώ... στο πιάτο μας, στη κουζίνα μας (ευτυχώς όχι πολύ ακριβά) να μας θυμίζουν ότι το φθινόπωρο ήρθε και εγκαταστάθηκε για τα καλά. Η εποχή των μηλογλυκών, λοιπόν, έφτασε κι εγώ, αν και άργησα λίγο, την εγκαινιάζω με ψητά μήλα φούρνου που έχουν μια πολύ ταιριαστή παρέα... αχλάδια και δαμάσκηνα. Τί καλύτερο από ένα φρουτογλυκό; 
ΥΛΙΚΑ
3-4 μήλα
3-4 αχλάδια
3-4 δαμάσκηνα
1/2 φλ. κονιάκ *
2 φλ. ζάχαρη άσπρη (ή καστανή)
1 φλ. νερό
Λίγη κανέλα
Για τη γιαουρτοσαντιγύ
250-300 γρ γάλα ζαχαρούχο
2 γιαούρτια με 2% λιπαρά
1 φάκελο σαντιγύ σε σκόνη Garni 
Για το πασπάλισμα
Λίγα καρύδια ψιλοκομμένα ή αμύγδαλα φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.
Ξεφλουδίζουμε τα φρούτα (είναι προτιμότερο να είναι ξεφλουδισμένα γιατί πολλές φορές η φλούδα παραμένει σκληρή και μετά το ψήσιμο) και τα κόβουμε σε φέτες.
Τα βάζουμε στο ταψί, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ελάχιστη κανέλα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το νερό.
Τα βάζουμε να σιγοψηθούν για 1.5 - 2 ώρες έως ότου μαλακώσουν, ξεροψηθούν, ροδοκοκκινήσουν και καραμελώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε σε πιάτα, κανονίζοντας τις μερίδες όσο μεγάλες θέλουμε.
Για τη γιαουρτοσαντιγύ
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το ζαχαρούχο γάλα και τα 2 γιαούρτια  και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τη σαντιγύ σε σκόνη και χτυπάμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Μόλις η σαντιγύ σφίξει τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γαρνίρουμε μ' αυτή τα καραμελωμένα φρούτα.
Σύνθεση του γλυκού
Βάζουμε μερικές φέτες από τα καραμελωμένα φρούτα, στη μέση με ένα κορνέ ή σύριγγα ζαχαροπλαστικής λίγη σαντιγύ και πασπαλίζουμε με λίγη καρυδόψιχα ή με αμυγδαλάκια φιλέ.
* Αντί για κονιάκ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ημίγλυκο κρασί, μαυροδάφνη, vinsanto ή γλυκό κρασί Σάμου ή Λήμνου. Αν και με διαφορετική τελική γεύση είναι εξίσου νόστιμα. Επίσης, εάν δεν θέλουμε να έχει αλκοόλ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκάλι.
Ελπίζω να σας γλύκανα λίγο και να έχετε ένα καλό βράδυ! -:)))
Tante Kiki
7 Comments
No