Μπάρες με βάση shortbread, επικάλυψη βρώμης και μαρμελάδα

Η βάση shortbread λιώνει στο στόμα και η φρουτένια γέμιση  μαρμελάδας γλυκαίνει τον ουρανίσκο... ό,τι καλύτερο για το πρωϊνό ή για ένα γρήγορο σνακ. 12 υγιεινές μπάρες με επικάλυψη βρώμης στρογγυλοκάθονται στην πιατέλα και περιμένουν να τις τιμήσουν, μικροί και μεγάλοι, για να καλύψουν μια ξαφνική λιγούρα ή τις διατροφικές ανάγκες για ενέργεια ενός πλήρους πρωινού μαζί με ένα ποτήρι γάλα, χυμό ή καφέ. Ποιός θα τις παραβλέψει;;;; Νομίζω κανείς!!!! 
Ας δούμε πώς θα τις ετοιμάσουμε για να κάνουν τους γευστικούς μας κάλυκες να αναστενάξουν από ευτυχία και τον οργανισμό μας να γεμίσει υγεία.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. καστανή ζάχαρη
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την φρουτένια γέμιση μαρμελάδας
450 γρ. μήλα τριμμένα στον τρίφτη
175 γρ. ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
25 γρ. καστανή ζάχαρη
Για την επικάλυψη
1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
200 γρ. μέλι
8 κ.σ. νιφάδες βρώμης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα και το βάζουμε σε ένα ταψάκι 23x23 εκατοστά.
Το πιέζουμε με το χέρι μας, το τρυπάμε με ένα πηρούνι και το βάζουμε να ψηθεί για 15 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την φρουτένια γέμιση μαρμελάδας
Βάζουμε τα τριμμένα μήλα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα και βράζουμε το μείγμα των φρούτων για άλλα 15 λεπτά, ανακατεύοντας και προσθέτοντας ελάχιστο ζεστό νερό εάν δούμε το υγρό της μαρμελάδας να μειώνεται επικίνδυνα.
Μόλις είναι έτοιμα, τα πολτοποιούμε είτε με το εργαλείο του πουρέ, είτε με το multi είτε  με το mini pimmer.
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Για την επικάλυψη
Αναμιγνύουμε το μέλι, τις νιφάδες βρώμης, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας καλά.
Σύνθεση της μπάρας
Επάνω στην ήδη ψημένη βάση της μπάρας, απλώνουμε τη φρουτομαρμελάδα και από πάνω τα υλικά της επικάλυψης.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά έως ότου πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πριν να τις κόψουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
TIPS
Εάν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη μαρμελάδα, σε όποια γεύση προτιμούμε,  αντί να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη φρουτομαρμελάδα. 'Ετσι είναι ακόμα πιο απλή η ετοιμασία τους.
Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι μαρμελάδα προτιμούμε.
Πηγή: GoodFood, 101 Cakes & bakes

16 σχόλια:

  1. Είναι λιγωτικές οι φωτογραφίες σου βραδυάτικα. Και πρέπει να κάνω και δίαιτα!! Και η πλάκα είναι ότι δεν μου αρέσουν οι μπάρες......Φαντάσου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πιο νόστιμη χρήση του κουάκερ από το να το κάνεις χυλό με γάλα, porridge όπως το λένε και οι Αγγλοι. Τέλειες οι μπάρες, ότι πρέπει για τα παιδιά αλλά και για το γραφείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πότε θα αρχίσω δίαιτα; Μήπως να μην ξαναέρθω; Μπα, δεν είναι σωστό, μόλις σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Geia sou Kiki mou,poly wraies oi bares sou me ta dyo agapimena mou frouta kai to dimitriako sto opoio ehw adynamia...Pws na paw gia ypno twra vlepontas tis fwtografies...haha..Filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, εντύπωση μου έκανε η επικάλυψη με τη βρώμη που δε βάζεις βούτυρο ή αβγό! Σίγουρα πιο υγιεινά έτσι, αλλά το μέλι στο φούρνο δε λιώνει περισσότερο?
    Είμαι περίεργη να το δοκιμάσω πάντως γιατί από γεύση θα είναι μια χαρά!
    Καλημέρα και πολλές ευχές αν έχεις φίλους - συγγενείς που γιορτάζουν σήμερα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάνια μου εάν δοκιμάσεις αυτές τις μπάρες θα αλλάξεις και θα σου αρέσουν όσο για τη δίαιτα ...εεεεε... δεν ξέρω γιατί κι εγώ πρέπει να κάνω!! χαχαχα

    Σοφία Ζ. η αλήθεια είναι ότι το porridge κι εγώ όταν το φτιάχνω με ...ζορίζει αν και είναι υγιεινό!!! Προτιμώ τις μπάρες!!!

    Αθηνά... άσε μαζί θα αρχίσουμε δίαιτα ή...μήπως να αρχίσεις να βλέπεις μόνον τα φαγητά και τα γλυκά διαίτης;;;;; χαχαχα Φιλιά!!!

    mia xara μου σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσαν οι μπάρες. Σου στέλνω τώρα αμέσως μερικές...χαχαχα Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωψς...
    Καλά μήπως από τις 12, ξεστράτησε καμμία;
    Πολύ ωραίες Κική μου, πολύ ωραίες λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. The Dark Chef καλημέρα και επίσης χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα. Όσο για το μέλι, όχι δεν λιώνει γιατί αναμιγνύεται με τη βρώμη. Δοκίμασέ τες είναι μια χαρά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Penelope λες;;;;; Θα κάνω έρευνα και θα διαπιστώσω αλλά εάν θέλεις σου στέλνω όχι μια αλλά πολλές! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ότι πρέπει για το πρωινό και όχι μόνο!Μπράβο μωρέ φίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πράγματι πρέπει να είναι υπέροχες σαν πρωϊνό και επίσης για όταν χρειαζόμαστε ένα snack ενδιάμεσα.. Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Bράδυ μεν ....αλλά χρειάζομαι ενέργεια...ουπσ....φιλιά κική..... o πατερούλης εντάξει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνονται υπέροχες οι μπάρες σου μπράβο,σίγουρα δεν έχουν 90 θερμίδες όπως αυτές οι βλακείες διαίτης που τρώω.ΜΠΡΑΒΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." χαίρομαι που σου άρεσαν.

    Ευχαριστώ Eva Z.,είναι πράγματι πολύ ωραίες.

    mia μου, αφού χρειάζεσαι ενέργεια ...εμπρός μην καθυστερείς ...σερβιρίσου όσες θέλεις για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου! Ο πατερούλης μου είναι κάθε μέρα και καλύτερα...να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τις ευχές και το ενδιαφέρον σου.

    nadia όλοι τρώμε τις "βλακείες διαίτης" και ναι έχουν παραπάνω θερμίδες αλλά τουλάχιστον είναι νόστιμες και όχι ...πλαστικές.

    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. στους ποσους βαθμους ψηνουμε τη βαση μας Tante Kiki μας;; φιλιαπολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή μου Μαργκώ, το γράφω στους 160 βαθμούς! Καλή επιτυχία! -:))
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!