Κότσι χοιρινό γεμιστό με καπνιστό τυρί μετσόβου

...μελωμένο στο φούρνο με πατάτες
Ένα πολύ ωραίο πιάτο που δεν είχα ξαναμαγειρέψει, πριν από τα γενέθλιά μου, είναι το χοιρινό κότσι που με ενθουσίασε με τις ...αρετές του. Νόστιμο, όχι ακριβό σαν κρέας, μαλακό και εύκολο στο κόψιμο... με δυο λόγια, ιδανικό για να "κάνει κάποιος τραπέζι". Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι μια μικρή διαδικασία την έχει αλλά ...αξίζει τον λίγο παραπάνω κόπο.
Η ιστορία ξεκίνησε από μια συνάδελφο, η οποία είχε ετοιμάσει ένα παρόμοιο πιάτο πριν μερικές εβδομάδες και μου μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος. Σκέφτηκα, λοιπόν, μιας και είχα γενέθλια να το ετοιμάσω για το μεσημεριανό τραπέζι και ψάχνοντας στο δίκτυο βρήκα μια συνταγή που μου άρεσε στην ιστοσελίδα www.radicio.com, αλλά ...βέβαια, την άλλαξα λίγο... ξέρετε εσείς, έτσι, για να γίνει το κότσι όπως το φανταζόμουν γευστικά! -:)) Δείτε πώς το έφτιαξα...
ΥΛΙΚΑ για 5-6 άτομα 
1 χοιρινό κότσι (γύρω στο 1.200 γρ.)
60 γρ. μετσοβόνε χοντροτριμμένο
1 1/2 κιλό πατάτες
2-3 καρότα σε ροδέλες ή μικρά καροτάκια
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
Για τη μαρινάδα
2 μπουκάλια μπύρα
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1/2 κ.σ. πιπέρι
1/2 κ.γλ. αλάτι 
1/2 κ.σ. ρίγανη
1/2 κ.σ. θυμάρι
1/2 κ.σ. δενδρολίβανο
1/2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 1/5 κ.σ. μουστάρδα σκόνη ή κανονική
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Όταν αγόρασα το κότσι, ζήτησα από τον κρεοπώλη να μου αφαιρέσει το κόκκαλο για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί ήθελα να το γεμίσω με μετσοβόνε και δεύτερον, γιατί χωρίς κόκκαλο ψήνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (απ' αυτή που θα το μαγειρέψουμε) πλένουμε το κρέας και ετοιμάζουμε τη μαρινάδα.
Μαρινάδα
Βάζουμε σε βαθύ μπολ που χωράει το κρέας όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά.
Εάν δεν χωρούν στο μπολ και οι δύο μπύρες δεν πειράζει, μπορούμε να βάλουμε τη μία μπύρα και να συμπληρώσουμε με νέρο και την άλλη να την βάλουμε την επόμενη μέρα στη γάστρα για το ψήσιμο.
Βάζουμε το κρέας μέσα στη μαρινάδα, προσέχοντας να σκεπάζεται εντελώς, κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα μέχρι να το μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα.
Η μαρινάδα, πώς αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το ψήσιμο στη γάστρα
Το πρωί της επόμενης μέρας προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το κότσι από τη μαρινάδα και αφού του κάνουμε "σχισμές" με το μαχαίρι βάζουμε μέσα λίγο αλατοπίπερο.
Ύστερα, γεμίζουμε το κενό που έχει από το κόκκαλο που αφαιρέθηκε με τριμμένο καπνιστό τυρί Μετσόβου.
Πώς γεμίζουμε το κότσι με καπνιστό τυρί Μετσόβου
Βάζουμε το κότσι με τη μαρινάδα στη γάστρα (προσθέτουμε και την δεύτερη μπύρα εάν δεν την έχουμε βάλει στη μαρινάδα) και βάζουμε τη γάστρα κλειστή στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου, πάντα με κλειστή τη γάστρα.
Ανοίγουμε πότε πότε τη γάστρα κι ελέγχουμε το νερό του φαγητού.
Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τα καρότα σε ροδέλες.
Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, ρίγανη και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά τα λαχανικά μας και μετά τις 2.5 ώρες τα προσθέτουμε στο ήδη μισοψημένο κότσι.
Ψήνουμε με κλειστή τη γάστρα για 1,5 περίπου ώρα ακόμα.
Μόλις ροδοκοκκινήσουν οι πατάτες και το κρέας ...το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Εάν θέλουμε να ξεροψηθούν οι πατάτες ανοίγουμε τη γάστρα στην τελευταία μισή ώρα, εάν όχι τελειώνουμε το ψήσιμο του φαγητού με κλειστή τη γάστρα.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!
Καλή όρεξη!!!
Κι ένα δωράκι για την κουκλίτσα της αγαπημένης μπλογκοφίλης Νάσιας από το lacasitadeamistad.blogspot.com με τις καλύτερες ευχές.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ , πάντα γερή και τυχερή να είναι η κορούλα σου Νάσια μου! 
Και του χρόνου!!

11 σχόλια:

  1. Κική καλησπέρα:-) Καταπληκτική συνταγή αυτή εδώ!! Κότσι χοιρινό έχω μαγειρέψει αλλά ποτέ γεμιστό! Να ρωτήσω κάτι, όταν ο χασάπης αφαίρεσε το κόκκαλο το κρέας έμεινε άθικτο; Εννοώ στρογγυλό με την τρύπα στη μέση ή έπρεπε να το κόψει στο πλάι; Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε, μου αρέσει πάρα πολύ!! Έχει την ετοιμασία της αλλά αξίζει τον κόπο! Φιλιά και καλή Κυριακή:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Άννα μου...αλλά φαντάζομαι αυτό είναι θέμα δεξιοτεχνίας του κρεοπώλη. Δεν ξέρω! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γλυκιά και αγαπημένη μου Κικίτσα δεν φαντάζεσαι πόσο με συγκίνησες.ευχαριστώ πολύ κι εγώ και η πελίνα μου για τις ευχές και το όμορφο δωράκι σου.Ελπίζω να πάρεις κι εσύ το δικό μου και να στολίσεις το σπιτάκι σου.Το φαγάκι σου υπέροχο και μου έδωσες και ιδέα για το άλλο Σάββατο που θα έρθουν οι κουμπάροι μας.Κικίτσα μου να είσαι καλά και να χαίρεσαι τις ανηψούλες σου.Σε φιλώ γλυκά γλυκά καλό βράδυ να έχεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πωπω Κική μου τι έφτιαξες πάλι! Λάτρεψα την μαρινάδα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kikitsa mas xeligwses!!!Loukoumi deihnei i Miss Piggy!!Tha to ftiaxw to syntomotero!Filia,kalo weekend!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας!
    *Νάσια μου ελπίζω το δωράκι να άρεσε στην πελίνα σου!!! Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και καλή Κυριακή!

    * Eri μου χαίρομαι που σου άρεσε!

    * mia xara μου είναι ωραίο και όταν το φτιάξεις στείλε μου εντυπώσεις!
    ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φτιάχνω και εγώ το κότσι αλλά το δικό σου είναι τέλειο Καλό υπόλοιπο Κυριακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου ευχαριστώ:-) Ναι, σίγουρα έχει να κάνει με τη δεξιοτεχνία του χασάπη. Ευτυχώς εδώ πέρα οι χασάπηδες και οι ψαράδες είναι εύκολοι στο να κάνουν ότι του ζητήσεις ώστε να διευκολυνθείς αργότερα με το μαγείρεμα. Φιλιά:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κικίτσα μου το μετσοβόνε φαντάζομαι ήταν η πινελιά που έκανε ένα νόστιμο φαγάκι ακόμα πιο νόστιμο!!!
    Τέλειο!!!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου καλημέρα(τι καλή δηλαδή εδω έχουμε φοβερό αέρα σίγουρα 9-10 μπωφόρ).Πολύ μου άρεσε το κότσι έτσι στο φούρνο συνήθως το κάνω με το κλασικό τρόπο,η επόμενη φορά θα είναι έτσι.Να είσαι καλά φιλιά.Ροδάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι ζουμερο και μελωμενο φαγακι ειναι αυτο?
    Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!