Βασιλόπιτα - κέικ


Χρόνια τώρα (πάνω από 8-9) κάθε χρόνο φτιάχνουμε την ίδια βασιλόπιτα. Έτσι είμαστε εμείς... σταθεροί στις συνταγές που ξέρουμε ότι δεν μας ...προδίδουν και γι αυτό τις τιμάμε με την πίστη μας!! χαχαχα 
Μέχρι εδώ, όμως!!! Είπαμε σταθερότητα, είπαμε είναι υπέροχες, είπαμε είμαστε παραδοσιακοί και προτιμάμε τη βασιλόπιτα-τσουρέκι (θα τη βρείτε ΕΔΩ) αλλά κοντεύουμε να πάθουμε εξάρτηση και οι εξαρτήσεις (κάθε είδους) δεν μου αρέσουν. Γι αυτό εφέτος πήρα μια πρωτοβουλία... αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη του πόση γκρίνια θα εισπράξω αν δεν γίνει καλή... έφτιαξα μια βασιλόπιτα-κέικ. Και πριν πείτε ..."Μπράβο καλά έκανες! Αυτό θα έκανε κάθε αποφασιστικός, τολμηρός και καθόλου κολλημένος άνθρωπος" θα σας πω ότι ... έφτιαξα και μια παραδοσιακή!! χαχαχα ...Για να είναι όλοι ευχαριστημένοι (μια ωραία δικαιολογία για να μην παραπονιέται κανείς είναι και το foodblogging... όταν λες ή μάλλον λέω ...χρειάζομαι κάτι καινούριο για να κάνω ανάρτηση... κανείς δεν διαμαρτύρεται!!!! Αν το κάνουν θα το κάνουν όταν δοκιμάσουν και μετά!!! χαχαχα).
Βέβαια, η δοκιμή ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έφτιαξα διάφορες βασιλόπιτες για δώρα σε φίλους και συγγενείς.
Για να μην σας τα πολυλογώ... έψαξα, ξαναέψαξα, σύγκρινα, ξαναματασύγκρινα (...ούτε αεροπλάνο να έφτιαχνα) με σημείο-κλειδί... τα φιστίκια Αιγίνης που ήθελα να έχει μέσα!! Τελικά, κατέληξα σε μια συνταγή του Γιάννη Λουκάκου, που την βρήκα στην ιστοσελίδα του (κάντε κλικ ΕΔΩ) και δεν το μετάνιωσα!!
Θα μου πείτε..."Και γιατί δεν το μετάνιωσες;;; Αφού βασιλόπιτα δεν κόψαμε ακόμα;; Εκτός κι αν σε σένα έφτασε η Πρωτοχρονιά!!!!" Όχι, δεν έφτασε ούτε η Πρωτοχρονιά, ούτε ο Άγιος Βασίλης (λέτε να του έκοψαν τα δώρα εφέτος;;;) ήρθε κι έπρεπε να τον "τρατάρω"! Πολύ απλά, από το μείγμα της βασιλόπιτας ...έκλεψα λίγο (κι ελπίζω ο καλός μας Άγιος Βασίλης να το παραβλέψει και να μου φέρει κανένα δώρο γιατί με τους τωρινούς μισθούς ούτε για καφέ μας βλέπω σε λίγο! -:((() κι έφτιαξα ένα μικρούλι κεκάκι για να τη δοκιμάσουμε!!!
Εεεε, λοιπόν, αν δεν είστε φανατικοί της πολίτικης βασιλόπιτας ...σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να την προτιμήσετε!!! Αν πάλι, είστε οπαδοί της πολίτικης (δηλαδή της βασιλόπιτας που είναι ουσιαστικά τσουρέκι) και δεν την αλλάζετε... τότε φτιάξτε τη συνταγή αυτή σαν κέικ... είναι φανταστική!!
Δεν θα περιγράψω και δεν θα πω τίποτε άλλο...θα σας δώσω αμέσως τη συνταγή και διαβάστε προσεκτικά τον πλούτο των αρωμάτων και των γεύσεων.
Η δική μου συνταγή είναι προσαρμοσμένη στο εξωτερικό στολισμό της με ζαχαρόπαστα κι έτσι μείωσα λίγο τη ζάχαρη για να μην είναι υπερβολικά γλυκιά, αντί για καρύδι έβαλα φιστίκι Αιγίνης και αντί για λικέρ αμαρέτο έβαλα κονιάκ.
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο πρόβειο, σε θερμοκρασία δωματίου (έβαλα 150 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου και 150 γρ. βούτυρο πρόβειο)
400 γρ. ζάχαρη (έβαλα 350 γρ.)
3 αβγά μεγάλα
150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. γάλα
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (έβαλα 360-370 γρ.), κοσκινισμένο
100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο
50 γρ. καρύδι τριμμένο (έβαλα 80 γρ. φιστίκι Αιγίνης)
20 γρ. ξύσμα λεμονιού
20 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
20 γρ. baking powder
2 γρ. αλάτι
25 γρ. λικέρ αμαρέτο (έβαλα κονιάκ)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αμύγδαλο, το καρύδι (ή το φιστίκι), το baking powder και το αλεύρι.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα αφράτο.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το καθένα προτού προσθέσουμε το επόμενο.
Ύστερα, προσθέτουμε το χυμό, το γάλα και το λικέρ (ή το κονιάκ).
Τέλος, με το μίξερ να ανακατεύει το μείγμα στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού (με το baking και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς).
Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα που έχουμε καλύψει αντικολλητικό χαρτί ή σε φόρμα χάρτινη μια χρήσεως (οι τρεις από τις  δικές μου είχαν σχήμα αστεριού, δύο είχαν σχήμα δέντρου που όμως δεν μου βγήκε καλό γιατί παραμορφώθηκε ελαφρά και άλλες τέσσερις είχαν το κλασσικό στρογγυλό σχήμα).
Ψήνουμε για 1 ώρα, περίπου και δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκια εάν είναι ψημένη στο εσωτερικό της η βασιλόπιτά μας (το μαχαίρι ή το ξυλάκι πρέπει να είναι καθαρό όταν το βγάλουμε από τη βασιλόπιτα που το βυθίσαμε).
Αφήνουμε το κέικ-βασιλόπιτα να κρυώσει για 15-20 λεπτά μέσα στη φόρμα του και μετά το τοποθετούμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με άχνη ή καλύπτουμε με γλάσο ή με ζαχαρόπαστα και στολίζουμε όπως θέλουμε.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!!
Tante Kiki
38 Comments
No