Falafel ή ελληνικότερα ρεβιθοκεφτέδες

Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Παρασκευή βράδυ, μετά το "μάθημα"-σεμινάριο... ένα "πάρτυ", αυτό των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας. Τί πάρτυ!!! Καιρό είχα να απολαύσω τόσο μια εκδήλωση, μια δική μας εκδήλωση!
Διδάσκοντες και διδασκόμενοι καθώς και μαθητές της σχολής απολαύσαμε χίλια δυο καλούδια άλλα φτιαγμένα από τα χέρια μας άλλα προσφορά της σχολής. Επιφωνήματα θαυμασμού γέμιζαν τον χώρο και τα μπράβο ακολουθούσαν το ένα το άλλο!! Γέλια, αστεία, ανέκδοτα και φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες. Μπράβο για τα προϊόντα που ο καθένας φτιάχνει με τον κόπο του, τα χεράκια του, το κέφι και το μεράκι του.
Εκεί, πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους τα φαλάφελ που ποζάρουν καμαρωτά καμαρωτά στις φωτογραφίες. Εκεί εμφανίστηκαν κι εκεί ...εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ... δίνοντας τη θέση τους σε ...υποσχέσεις για την εμφάνιση των επόμενων λίαν συντόμως...
Επιτυχημένη συνταγή με περισσή νοστιμιά και μικρές προσαρμογές που πηγή της ήταν το ΑΒ magazine της άνοιξης 2011. Αξίζει να την δοκιμάσετε, ειδικά αν σας αρέσει το κύμινο και το κόλιανδρο.

ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
500 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα, βρασμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, πολτοποιημένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
1/2 κ.γλ. κύμινο
1 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά 
Αλάτι και λευκό πιπέρι
1/2 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4-5 κ.σ. σουσάμι, για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Το πρωί της ημέρας που θα τα φτιάξουμε, βάζουμε τα ρεβίθια σε πολύ ζεστό νερό με λίγο αλάτι για 2-3 ώρες.
Ύστερα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν για 1 ώρα ή έως ότου μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε από το νερό τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μετά, τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε καλά (έως ότου γίνουν έναν πολτός).
Βάζουμε τον πολτό των ρεβιθιών σε ένα μεγάλο μπολ.
Βάζουμε στο multi το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πολτοποιούμε κι αυτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα αυτό, στον πολτό των ρεβιθιών και ανακατεύοντας προσθέτουμε το κύμινο, το κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι.
Το μείγμα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ αραιό ούτε πολύ πηχτό.
Το αφήνουμε να σταθεί, εκτός ψυγείου, για 20 λεπτά.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Ύστερα, αλευρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τα φαλάφελ, πιέζοντάς τα λίγο μέχρι να γίνουν σαν κεφτεδάκια.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Είναι έτοιμα, μόλις ροδοκοκκινήσουν οπότε τα τοποθετούμε προσεκτικά σε πιάτο που το έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν και να αφήσουν το περίσσειο λάδι τους.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ επάνω σε φύλλο μαρουλιού γαρνιρισμένα με λίγο γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.
Καλή Κυριακή εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους!

33 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική! Υπέροχα φαλάφελ έφτιαξες! Έχω φάει μια φορά μόνο στην Αγγλία και δεν ήξερα πώς να τα φτιάχνω, οπότε η συνταγή σου είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενη :) Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα Ελεάννα είναι υπέροχα.
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα!!! Τέλεια φαίνονται!!! Να περνάτε πάντα τόσο όμορφα!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά και χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφο είναι να μοιράζεσαι τον ελεύθερο χρόνο σου με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα!Πόσο πιο γεμάτη και δημιουργική γίνεται η μέρα!Εύχομαι να είσαι γερή και να γεμίζεις τον χρόνο σου με δραστηριότητες που σου δίνουν χαρά και αισιοδοξία!
    όσο για τα φαλάφελ..τα είχα κάνει πριν χρόνια στην περίοδο της νηστείας του Πάσχα.Η γεύση τους μάλλον αδιάφορη μου φάνηκε.Ωστόσο ενθυμούμενη τα υλικά που είχα χρησιμοποιήσει, θα πω ειλικρινά ,ότι σίγουρα έλειπαν αρκετά, από αυτά που εσύ μας δίνεις σήμερα!Λατρεύω το κύμινο και τον κόλιανδρο και φαντάζομαι ένα στοιχείο της νοστιμιάς των ρεβυθοκεφτέδων ,οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στα μυρωδικά αυτά!Έτσι,αναπροσαρμόζοντας -κυρίως στο μυαλό μου-τη συνταγή με τα νέα στοιχεία,θα την επιχειρήσω πάλι,μιας που αγαπούμε τα όσπρια αλλά και όλα τα εδέσματα που είναι σε μορφή ..κεφτέδων!Το μόνο που με χαλάει λίγο είναι η σόδα φαγητού..φαντάζομαι ενεργεί σαν διογκωτικό ..για να φουσκώσουν τα φαλάφελ.Θα μπορούσα να την παραλείψω,αφού δεν μ΄αρέσει η επίγευσή της??Ή να την αντικαταστήσω ίσως με κάτι άλλο??
    Κική μου να περάσεις και εσύ μία όσο το δυνατόν ξεκούραστη και όμορφη Κυριακή με αγαπημένα πρόσωπα!!!Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραίο Φωτεινή μου... έχεις απόλυτο δίκιο.
      Όσο για τα φαλάφελ, χωρίς αρωματικά δεν αξίζουν γιατί το ρεβίθι από μόνο του είναι ήπιων τόνων ως προς τη γεύση. Τα αρωματικά είναι αυτά που του χαρίζουν άρωμα και γεύση μοναδική.
      Αντί για σόδα φαγητού μπορείς να βάλεις λίγο μπέικιν στο αλεύρι που θα χρησιμοποιήσεις ή και να μην προσθέσεις τίποτε γιατί έτσι κι αλλιώς το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του είναι οκ.
      Από την άλλη μπορείς να δοκιμάσεις και τους ελληνικούς ρεβιθοκεφτέδες που διαφέρουν ως προς τον τρόπο παρασκευής και τα αρωματικά!
      Φιλιά
      Αξίζει να τα δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  4. Ξέχασα να σου γράψω ότι έκανα τη ζεστή κομπόστα και έγινε καταπληκτική!!!Όπως σου είχα γράψει και στα σχόλια μου ,πρόσθεσα και λίγο κόκκινο κρασί στο τέλος..δεν περιγράφεται η νοστιμιά της!!!Κάποιος φίλος την δοκίμασε πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι και ενθουσιάστηκε!Ξανά φιλάκια και ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που την απολαύσατε και γενικά χαίρομαι που σου αρέσουν οι συνταγές μου!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραία είναι Κική μου, να είχα μερικά που τελευταία δεν με φτάνουν οι ώρες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ωραία Λίλα μου...να σου στείλω;;;

      Διαγραφή
    2. Να σου στείλω Λίλα μου;;;; -:))

      Διαγραφή
  6. Κική μου, αν και μου αρέσουν πολύ τα ρεβύθια, δεν έχω φάει ποτέ ρεβυθοκεφτέδες!!!!Φαίνονται πολύ νόστιμοι!Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να που ήρθε η ώρα Πινελιά μου.. δοκίμασέ τους αν σου αρέσουν τα μπαχαρικά που έχουν αλλιώς δοκίμασε τους ελληνικούς ρεβιθοκεφτέδες με τα μεσογειακά αρωματικά που έχω... Αφού σου αρέσουν τα ρεβίθια θα σου αρέσουν κι αυτά.

      Διαγραφή
  7. Φαίνονται πάρα πολύ νόστιμα Κική μου, μμμ!!!Να περνάς πάντα όμορφα!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία Ελένη μου! Όταν μπορέσεις φτιάξτα ...πιστεύω ότι θα αρέσουν και στη μικρή σου! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Έχω μέρες να περάσω, αλλά τα κατάφερα και έπεσα πάνω στους ρεβιθοκεφτέδες σου. Ομολογώ ότι δεν τους έχω δοκιμάσει, αλλά τους έχω ακούσει από την πεθερά μου. Τους έφτιαχνε μια φίλη της και έλεγε πόσο νόστιμοι είναι. Θα την κρατήσω την συνταγή σου και ίσως το επιχειρήσω. Καλή Κυριακή να έχεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες και πάλι! Νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε πρόβλημα χρόνου αυτές τις μέρες... τί να γίνει;;;;
      Χαίρομαι που σου άρεσαν και αξίζει να τους δοκιμάσεις. Εξ άλλου είναι εύκολοι στην παρασκευή και για μπουφέ ή για ορεκτικό είναι ό,τι πρέπει.
      Καλή σου εβδομάδα :))

      Διαγραφή
  9. Αααα, είναι αγαπημένο φαγητό παρά το γεγονός
    ότι δεν το κάνω συχνά. Η δική σου εκδοχή με την
    πάπρικα και το κόλιαντρο φαίνεται πολύ ωραία.
    Καλό βράδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νόστιμη εκδοχή και πολύ αρωματική Σοφία μου...αξίζουν τη δοκιμή τους!
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Εγώ τρελαίνομαι για τους ρεβιθοκεφτέδες έτσι κ αλλιώς και οι δικοί σου φαίνονται υπέροχοι Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Έρη μου... είναι μια πιο έθνικ εκδοχή των ελληνικών ρεβιθοκεφτέδων.
      Καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  11. Τα ρεβίθια δεν τα τρώω με τίποτα! Τους ρεβιθοκεφτέδες όμως τους τσακίζω! Δεν είμαι στα καλά μου, το ξέρω...!!!
    Πολύ ωραίοι φαίνονται Κική μου!
    Πολλές καλημέρες και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες δεν είναι παράξενο γιατί μπορεί τα ρεβίθια να μη σου αρέσουν σούπα ή λόγω των μπαχαρικών που έχει ή δεν έχει η σούπα... Εφόσον όμως σου αρέσουν οι ρεβιθοκεφτέδες τότε σίγουρα θα λατρέψεις κι αυτούς... Αξίζουν την δοκιμή τους.
      Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!-:))

      Διαγραφή
  12. Οι συγκεκριμένοι κεφτέδες μού αρέσουν πάρα πολύ όχι μόνο γιατί είναι τέλειοι σε γεύση αλλά και επειδή με αυτό τον τρόπο μπορείς να δώσεις ρεβύθια ακόμη και σ' αυτούς που δεν τους πολυαρέσουν! Σούπερ μεζεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο σ' αυτό... είναι μια πολύ ωραία λύση για μικρους και μεγάλους που δεν τους αρέσουν τα ρεβίθια κι ένα ωραίο μεζεδάκι για μπουφέ ή τραπέζι!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  13. Αγαπώ και τους ρεβυθοκεφτέδες και τα φάλαφελ!!
    Κικίτσα μου δείχνουν πολύ νόστιμα, τι καλά να είχαμε μερικά τώρα, ζεστά ζεστά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Έλενάκι μου;;;; Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  14. Τι ωραία που μου τους θύμισες, Κική μου! Κι έχω καιρό να τους φτιάξω! Μπράβο, σου έγινανα πολύ αφράτοι!
    Παίρνω και μερικούς για μεζεδάκι.
    Καλό βράδυ, φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσους θέλεις Ελένη μου... χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Είναι ωραίο μεζεδάκι!
      Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  15. Αχ, μου θυμίζεις τον άντρα της κουνιάδας μου (από Αίγυπτο) που του άρεσαν και τα έφτιαχνε συχνά!
    Σε φιλώ και σου εύχομαι μια υπέροχη βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ανατολίτικο μεζεδάκι Φιλία μου... και είναι πεντανόστιμο!!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα! -:))

      Διαγραφή
  16. Τι γευστικοι που φαινονται οι ρεβιθοκεφτεδες!!! Με κερδισαν οι ατιμοι και δελεαζομαι να τους φτιαξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν έχω φάει ποτέ αλλά πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω! Κρατώ τη συνταγή Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!