Συντήρηση εργαλείων και σκευών της κουζίνας


Καλημέρα!!!!!! Άλλη μια Κυριακή... άλλο ένα χαλαρό και, σχεδόν, καλοκαιρινό, κυριακάτικο πρωινό! Όμορφη μέρα, ζεστή ακόμη και για μπάνιο αλλά όπως και να έχει είναι φθινόπωρο... ο Σεπτέμβριος φεύγει και σιγά σιγά αρχίζουν να μας απασχολούν λίγο πιο σπιτικά θέματα. Και όσο προχωράμε προς τον Οκτώβριο, ο κόσμος αρχίζει και μαζεύεται στα σπίτια... οι πρώτες δουλειές για την χειμερινή προετοιμασία τους ...σκάνε μύτη, έστω και στο μυαλό μας. Χθες σκεφτόμουν να πλύνω τις κουρτίνες πριν μπουν τα χαλιά, να τακτοποιήσω, για μια ακόμα φορά τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας γιατί επικρατεί ...καλοκαιρινή άτακτη ατμόσφαιρα... μάλλον τα εργαλεία μου ξέχασαν τις θέσεις τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπτές...χαχαχαχα και πάει λέγοντας.
Μια από τις δουλειές που κάνω συχνά είναι να τακτοποιώ και να ξανατακτοποιώ τα εργαλεία της κουζίνας μου (τα κουζινικά μου, όπως τα λέω συνήθως). Βέβαια, η τακτοποίηση από μόνη της δεν φτάνει για να αντέξουν για πολύ καιρό τις σκληρές συνθήκες εργασίας τους και θέλουν επιπλέον περιποίηση και φροντίδα.
Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους συντήρησής τους;;;;; 
Το καφεδάκι μας ...δίπλα και ελάτε να τον πιούμε παρέα...εσείς από 'κει κι εγώ από 'δω...προσπαθώντας να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητά μας.
1- Ανοξείδωτες κατσαρόλες, πιατέλες, μαχαιροπήρουνα
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε μιαν ανοξείδωτη κατσαρόλα για πρώτη φορά, μετά το πλύσιμό της βράζουμε μέσα 1 φλ.τσ. γάλα.
  • Όταν θέλουμε να βράσουμε κάτι μέσα σε νερό με αλάτι, πρώτα ζεσταίνουμε το νερό και μετά ρίχνουμε το αλάτι.
  • Για να φύγουν τα άλατα από τις κατσαρόλες ή τα μπρίκια, βράζουμε μέσα 2 μέρη νερό με 1/2 μέρος ξίδι.
  • Για να αφαιρέσουμε καμμένα λίπη αλλά και καμένο φαγητό, που έχουν κολλήσει στον πάτο σε ανοξείδωτα τηγάνια και κατσαρόλες, βάζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα 3-4 αναβράζοντα δισκία για τον πονοκέφαλο. Αφήνουμε για 1 ώρα και μετά πλένουμε το σκεύος κανονικά.
  • Κι αν, όπως είναι φυσικό, η παραπάνω λύση μας φαίνεται αρκετά ακριβή, δεν έχουμε παρά να βάλουμε 2 μέρη νερό, 1/2  μέρος ξίδι και λίγο απορρυπαντικό πιάτων και να αφήσουμε το νερό να βράσει για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Τα λίπη σιγά σιγά ξεκολλούν και η κατσαρόλα με το πλύσιμο ξαναγίνεται σαν καινούρια. 
  • Όλα τα ανοξείδωτα σκεύη θέλουν αμέσως σκούπισμα γιατί διαφορετικά θαμπώνουν και κάνουν λεκέδες που δύσκολα φεύγουν.
  • Ποτέ δεν κόβουμε μέσα σε ανοξείδωτη πιατέλα γιατί όλα τα ανοξείδωτα χαράζουν.
  • Για να φύγουν οι λεκέδες και οι θαμπάδες που επιμένουν στα ανοξείδωτα τα τρίβουμε με λεμόνι.
2- Μπλέντερ - Μulti
  • Για να ακονίσουμε τις λεπίδες του μπλέντερ ή του multi, όταν αυτές έχουν αμβλυνθεί, βάζουμε 7-8 παγάκια και το λειτουργούμε επί 2 λεπτά.
3- Φούρνος Μικροκυμμάτων
  • Για να τον καθαρίσουμε από υπολείμματα φαγητών αλλά και μυρωδιές, βάζουμε σε ένα ειδικό σκεύος 2 μέρη νερό και 1 μέρος ξίδι ή λεμόνι. Ανάβουμε το φούρνο στην δυνατή σκάλα για 1 λεπτό και μετά τον σκουπίζουμε με ένα σφουγγάρι.
4- Πλαστικά σκεύη - μπολ
  • Για να μην λεκιάζουν τα μπολ, όταν βάζουμε μέσα κόκκινη σάλτσα τα αλείφουμε πρώτα με λάδι και μετά τα γεμίζουμε με τη σάλτσα.
  • Δεν βάζουμε στα πλαστικά σκεύη και μπολ τρόφιμα που είναι ιδιαιτέρως ζεστά.
  • Εάν το πλαστικό μπολ "πήρε" τη μυρωδιά από το φαγητό που περιέχει και δεν θέλει να την "αποχωριστεί" το βάζουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη και μετά το πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων ή το βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων.
  • Εάν αυτό αποδειχθεί αναποτελεσματικό, τότε διαλύουμε 1 κ.σ. σόδα φαγητού σε 4 λίτρα νερό και βυθίζουμε μέσα τα πλαστικά σκεύη για 30 λεπτά πριν τα πλύνουμε.
  • Δεν πλένουμε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων πλαστικά σκεύη που δεν έχουν την αντίστοιχη ένδειξη αλλιώς θα καταστραφούν.
5- Ξύλινα σκεύη
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά ξύλινα σκεύη (κουτάλες, πιατέλες, πλαστήρια κ.λ.π.) τα περνάμε με ένα σφουγγαράκι που το έχουμε βουτήξει σε λίγο λάδι κι αυτό για να μην φουσκώνουν από το πλύσιμό τους και καταστραφούν γρήγορα.
  • Μετά το πλύσιμο, τα ξύλινα σκεύη τα σκουπίζουμε και τα αφήνουμε σε μέρος χωρίς υγρασία για 24 ώρες για να στεγνώσουν.
  • Αποφεύγουμε να τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων γιατί η υψηλή θερμοκρασία κάνει το ξύλο να "ραγίζει" πολύ πιο γρήγορα.
6- Σχάρες
  • Πλένουμε και τρίβουμε με ένα βουρτσάκι ή ένα συρματάκι τις σχάρες όσο ακόμα είναι ζεστές. Ύστερα τις πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Οι σχάρες μας είναι έτοιμες.
7- Πιάτα
  • Πριν βάλουμε τα πιάτα στο πλυντήριο ή πριν τα πλύνουμε στο χέρι, τα μουλιάζουμε, για λίγο, σε ζεστό νερό με ξίδι και αλάτι για να μην τα τρίβουμε και ξεθωριάζει το χρώμα τους.
Αυτά τα "ολίγα" μυστικά για σήμερα. Για να μην μας ταλαιπωρούν πια καλό είναι να γνωρίζουμε έξυπνους τρόπους που θα μας απαλλάξουν απ' αυτούς!
ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!!! Κι αύριο με ...συνταγούλα!

Πηγές: - Μικρά και χρήσιμα, Πρακτική Βιβλιοθήκη, ΤΑ ΝΕΑ
           - http://www.noikokyra.gr
           - http://www.zago.gr
Tante Kiki
33 Comments

Σιρόπι και λικέρ πραουστιού από το ...πουθενά !!!


Καλημέρα και πάλι!!! Πριν μερικές μέρες προβληματίστηκα πολύ...να γράψω τη σημερινή ανάρτηση ή όχι;;; Αλλά μετά σκέφτηκα ...γιατί όχι;;; Κυριολεκτικά από το τίποτε... μου προέκυψε ένα σιρόπι με υπέροχο άρωμα πράουστου και, σχεδόν αμέσως μετά, ένα λικέρ που όταν το δοκίμασα, μόνον 10 μέρες, αφότου το "σκαρφίστηκα" ήταν απλά υπέροχο, σε άρωμα αλλά και σε γεύση
Ακούστε, λοιπόν, τί συνέβη... Εχθές σας είπα πώς βρέθηκαν στην κουζίνα μου τα πραούστια ή πράουστα!!! Μ' έναν μαγικό τρόπο ...σαν να τα οδήγησαν ...νεράιδες (εντάξει είμαι επηρεασμένη από τις ιστορίες που διαβάζουμε με τις μικρούλες ανιψιές μου χαχαχα) στην πόρτα μου κι εκεί ...θυσιάστηκαν στο βωμό της γλυκιάς γεύσης που θα τέρπει για καιρό τον ουρανίσκο μας αλλά και θα ταλαιπωρεί γλυκά τους γευστικούς μας κάλυκες! -:)) Εκείνο που δεν σας ανέφερα, εχθές, είναι ότι τα φρούτα, τα ξεφλούδισα νωρίς το βράδυ και, επειδή όπως πάντα, αν και ήμουν σίγουρη ότι θα αντέξω να τα φτιάξω την ίδια μέρα ...φυσικά και δεν άντεξα... τα έβαλα μέσα σε μια λεκανίτσα με 1 1/2 λίτρο νερό και το χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, για να μην "μαυρίσουν" και τα άφησα μέχρι το επόμενο πρωί πού έφτασε η ώρα της ...θυσίας. (χεχεχεχε)
Την άλλη μέρα, λοιπόν, τα μεν πράουστα πήραν τον δρόμο για την κατσαρόλα με το σιρόπι (στο οποίο το 1 ποτήρι ήταν από το νερό που έμειναν και έκαναν "ολονυκτία") και το υπόλοιπο νερό, γύρω στα 900 γρ.  κατευθυνόταν προς τον νεροχύτη όταν ξαφνικά... μια ιδέα σταμάτησε το χέρι μου που σήκωνε την λεκανίτσα για να την αδειάσει!!!! Κι αν το έκανα σιρόπι;;;;; Μα είχε τέτοια μοσχοβολιά αυτό το νερό! Τόσο άρωμα από τα πράουστα που φοβήθηκα μήπως θα έχω ένα άνοστο γλυκό του κουταλιού (ευτυχώς αυτά τα φρούτα είναι ...υπερκορεσμένα σε άρωμα και γεύση)! 
Το πείραμα, λοιπόν, άρχισε και το αποτέλεσμα ήταν ένα εκπληκτικό σιρόπι με άρωμα και νοστιμιά πράουστου αλλά και ένα λικέρ που προέκυψε όπως αυτό που σας έδειξα με τη βυσσινάδα, από σιρόπι και κονιάκ αυτή τη φορά και όχι βότκα!!
Εεεεεε, λοιπόν, και τα δύο έγιναν απίστευτα ωραία και ήταν κάτι που δεν το περίμενα γιατί έγιναν από ένα προϊόν που θα το πετούσα... 
Όποιος το δοκίμασε... έμεινε ενθουσιασμένος, τόσο που το μεν σιρόπι κοντεύει να τελειώσει μιας και συνόδευσε κρέμες, γιαούρτια αλλά και ρυζόγαλο, το δε λικέρ συνόδευσε  μικρά σοκολατάκια, που τα ανέδειξε όσο τίποτε άλλο!!!Το αστείο είναι ότι κανείς δεν με πίστευε όταν του έλεγα από τί έγινε...
'Ενα σας λέω, και απευθύνομαι κυρίως στις νέες νοικοκυρές, γιατί είμαι σίγουρη ότι οι παλιές έχουν κάνει τέτοια επιτυχημένα πειράματα αρκετές φορές... μην πετάτε εύκολα τίποτε από την κουζίνα σας... βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει, πειραματιστείτε, δοκιμάστε και τολμήστε γιατί ...όπου δεν υπάρχει τόλμη, πείραμα ακόμη και αποτυχία, δεν υπάρχει ούτε επιτυχία, δημιουργικότητα, χαρά! Και, πιστέψτε με, δεν έχει καμία σχέση με την εποχή που ζούμε... αυτή είναι μια διαχρονική ικανοποίηση!
Δοκιμάστε να φτιάξετε κάτι ανάλογο με το ίδιο φρούτο αλλά και με ένα φρούτο που αγαπάτε και είμαι σίγουρη ότι κάτι καλό θα προκύψει!!!! 
Ας δούμε όμως τη συνέχεια...
ΣΙΡΟΠΙ  ΠΡΑΟΥΣΤΟΥ
ΥΛΙΚΑ
900 γρ. νερό με γεύση πράουστου (γίνεται όταν αφήνουμε τα πράουστα κομμένα στη μέση για μια νυχτα στο νερό)
500 γρ. ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10-12 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
Γεμίζουμε με το σιρόπι ένα ή περισσότερα αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια.
ΛΙΚΕΡ ΠΡΑΟΥΣΤΟΥ
600 ml σιρόπι πράουστου
750-800 ml κονιάκ
1 ξυλάκι κανέλας μικρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε 2 γυάλινα μπουκάλια, το σιρόπι, το κονιάκ, το ξυλάκι κανέλας και, αφού τα ανακινήσουμε καλά, τα αφήνουμε για 15 μέρες να "μεστώσει" η γεύση τους. 
Μετά, το σουρώνουμε σε άλλο μπουκάλι, χρησιμοποιώντας 2-3 φίλτρα καφέ για να γίνει λίγο πιο διαφανές αν και γενικά είναι ημιδιαφανές.
Tante Kiki
17 Comments

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο


Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονίτσα! Ελπίζω όλοι εκεί έξω να είστε καλά, αλλά επειδή κάτι "πήρε το αυτί μου" για νέα μέτρα (τί πρωτότυπο!!!) είπα να σας γλυκάνω λίγο, πριν "δούμε και πάλι τον κόσμο αλλιώς".
Πρωί είναι, στο γραφείο ή στο σπίτι... όλο κι έχουμε λίγο χρόνο για   κουβεντούλα... 
Που λέτε, το σημερινό γλυκό του κουταλιού είχα να το φτιάξω χρόνια... πάνω από δέκα χρόνια κι αυτό γιατί δεν έβρισκα το συγκεκριμένο δαμάσκηνο, το πραούστι όπως το ονομάζουν στη Σαμοθράκη (πανέμορφο νησί, πληροφορία άσχετη με το γλυκό, αλλά έτσι είναι).-:)) Το πραούστι είναι διασταύρωση δαμάσκηνου και κορόμηλου. Λέγεται ότι την ονομασία του την πήρε γιατί ωριμάζει πριν από τον Αύγουστο και είναι το παραδοσιακό γλυκό της Σαμοθράκης. Θα μου πείτε ...γιατί ήθελες το κίτρινο αυτό φρούτο; 
Καλά, με ξέρετε τώρα... αν και δεν γέρασα ακόμη, οι αναμνήσεις από τα "μικράτα" μου είναι πολύ έντονες και όμορφες κι από ΄κει ξεκινάει η "σχέση" μου με το πραούστι.
Στην αυλή της γιαγιάς μου, στο χωριό είχαμε μια "πραουστιά" δηλαδή μια δαμασκηνιά με ολοστρόγγυλα, κίτρινα δαμάσκηνοκορόμηλα (Μιραράκεια λέξη χαχαχα)! Είναι πραγματικά μοναδικά σε γεύση και άρωμα... αφού ακόμα και τώρα θυμάμαι τη νοστιμιά και τη μοσχοβολιά τους. Όταν, ήταν ώριμα, κατακίτρινες μπαλίτσες που κρέμονταν από τα κλαδιά δεν ...ξεκολλούσα από το δέντρο. Έχω την εντύπωση ότι έχω φάει τόσα πραούστια που ... η γεύση τους χαράχθηκε ανεξίτηλα στο νου μου.


Κι επειδή η γευστική μνήμη είναι πολύ δυνατή, τόσα χρόνια είχα ένα μικρό "κολληματάκι" και δεν έκανα γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο με καμμιά άλλη ποικιλία δαμάσκηνου... αφού δεν έβρισκα πραούστια, αν και ήξερα ότι η Σαμοθράκη είναι γεμάτη μ' αυτά. Είναι περίεργο, αλλά στη Θεσσαλονίκη δεν έβρισκα πουθενά (ή τουλάχιστον όπου έψαξα!!) αλλά και στην Πέραμο (το χωριό μου) το ίδιο!
Εφέτος το καλοκαίρι όμως, κάποια μέρα, λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο είχα την ευτυχία να δω έναν παραγωγό που πουλούσε πραούστια. Επειδή ήμουν με το αυτοκίνητο και δεν μπορούσα να σταματήσω για να αγοράσω όμως, έχασα την ευκαιρία... μιας και την άλλη μέρα που πήγα ξανά τα πραούστια ...είχαν τελειώσει!!!!! Για πρώτη φορά στη ζωή μου ...στενοχωρήθηκα για ένα τέτοιο γεγονός!!!!!!!!!! Όμως, έτσι κι αλλιώς η ...μοίρα μας είχε φέρει κοντά!!!!!!! χεχεχεχε 
Όταν, λοιπόν, επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη κι ενώ είχα ξεχάσει τα αγαπημένα μου πραούστια, κάποια μέρα κατέφθασε στο σπίτι μια σακούλα γεμάτη με τον ...πολύτιμο αυτόν καρπό!!!!!!!!!
Η πεθερά της αδερφής μου τα είχε βρει στη λαϊκή και τα είχε αγοράσει!!!!!!!!!!
Τα χάρηκα όσο δεν φαντάζεστε και μετά σκέφτηκα... είδες, κάποιες φορές, μπορούμε να χαρούμε με τόσο απλά και καθημερινά πράγματα!!!!!!!!!! Αυτό είναι το μεγαλείο της ζωής!!!!!!!!!!
Μετά, βέβαια, από τις αμπελοφιλοσοφίες που σκέφτηκα, "έπεσα με τα μούτρα" στα πραούστια για να φτιάξω το γλυκό αλλά κι ένα σιρόπι που μου προέκυψε λόγω συγκυρίας!!!!
Σιγά, σιγά, μην βιάζεστε θα σας τα πω όλα... πρώτα όμως να σας δώσω τη συνταγή...

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΥΛΙΚΑ
  • 2 κιλά πραούστια (κίτρινα δαμάσκηνα)
  • 1700 γρ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 4 ποτήρια νερό
Για το ασβεστόνερο (Σημ. Νο 2)
  • 2 κ.σ. "σβησμένο" ασβέστη 
  • 2 λίτρα νερό
Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα πραούστια.
  2. Βγάζουμε το κουκούτσι με ένα μαχαιράκι ή τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε το κουκούτσι στρίβοντας το κάθε μισό κομμάτι σε αντίθετη κατεύθυνση.
  3. Γεμίζουμε μια λεκανίτσα κουζίνας με νερό και ρίχνουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού.
  4. Βάζουμε μέσα τα πραούστια μέχρι να τα βράσουμε έτσι ώστε να μην αποκτήσουν ένα σκούρο χρώμα.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τον ασβέστη και συμπληρώνουμε με το νερό.
  6. Αφού σουρώσουμε με λεπτή σίτα το ασβεστόνερο βάζουμε τα φρούτα που πρέπει να σκεπάζονται.
  7. Τα αφήνουμε στο ασβεστόνερο για 30-50 λεπτά και μετά τα βγάζουμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
  8. Τα πλένουμε πολύ καλά και αρκετά νερά, κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  9. Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 4 ποτήρια νερό με τη ζάχαρη και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
  10. Ύστερα, βυθίζουμε προσεκτικά τα φρούτα μας και τα αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσουν για 15 λεπτά.
  11. Εάν χρειάζεται αφαιρούμε προσεκτικά και με φειδώ τον αφρό που σχηματίζεται.
  12. Λίγο πριν αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 2 φακελάκια με την αρωματισμένη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού.
  13. Αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση το γλυκό μας και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  14. Το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα, κατά προτίμηση χωρίς να κλείσουμε το καπάκι αλλά με μια σίτα από πάνω (εκείνη που βάζουμε επάνω στο τηγάνι για να μην καιγόμαστε είναι ό,τι πρέπει)για 24 ώρες έτσι ώστε να "βγάλει" τα υγρά του.
  15. Την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε έως ότου δέσει το σιρόπι μας. 
  16. Συνήθως 10 λεπτά είναι αρκετά.
  17. Εάν, όταν στάξουμε λίγο σιρόπι σ' ένα κρύο πιατάκι, η σταγόνα δεν χάσει το σχήμα της τότε το σιρόπι μας είναι πολύ καλά "δεμένο" κι έτσι το γλυκό δεν θα ζαχαρώσει αλλά ούτε και θα μουχλιάσει.
  18. Βάζουμε το ζεστό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα βάζουμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα έως ότου κρυώσουν.
  19. Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
  20. Ελέγχουμε εάν το κέντρο του καπακιού πιέζεται προς τα μέσα και εάν δεν πιέζεται τα βάζα έχουν κλείσει αεροστεγώς.
  21. Εάν το κέντρο του καπακιού πιέζεται προς τα μέσα τότε ή διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο ή αποστειρώνουμε και πάλι το βάζο για να το κλείσουμε αεροστεγώς.

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 

1- Τις φλούδες από τα πράουστα ΔΕΝ τις πετάμε. Τις πολτοποιούμε στο multi, προσθέτουμε το χυμό από 1 πορτοκάλι και τις κάνουμε μαρμελάδα με την αναλογία ζάχαρης που βάζουμε συνήθως στις μαρμελάδες μας. Προσωπικά, βάζω στα 500 γρ. φλούδες - 300 γρ. ζάχαρη, το χυμό από 1 πορτοκάλι και τα αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. ΄Υστερα, προσθέτω το χυμό από 1/2 λεμόνι και 1 φακελάκι βανίλιας (ή 1 κ.γλ. βανίλια υγρή) και τα βράζω άλλα 5-6 λεπτά.

2- Το ασβεστόνερο χρησιμοποιείται στα γλυκά που γίνονται από "μαλακά" κι ευαίσθητα φρούτα που δεν αντέχουν το βράσιμο. Με την παραμονή στο ασβεστόνερο τα φρούτα "σφίγγουν". 
Τον ασβέστη τον αγοράζουμε κανονικά από καταστήματα οικοδομικών υλικών ΑΛΛΑ ζητάμε "σβησμένο" ασβέστη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυτή η διαδικασία για τα γλυκά του κουταλιού έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή ένωση. Αντί για ασβεστόνερο, μπορούμε να βάλουμε τα φρούτα μας σε νερό με στυμμένα λεμόνια ή με χυμό λεμονιού, να τα σκεπάσουμε με μια σίτα και να τα αφήσουμε στον ήλιο για 2-2,5 ώρες. Με αυτή τη διαδικασία τα φρούτα "σφίγγουν".

Γλυκό του κουταλιού πραούστι ή πράουστο, διπλοβρασμένο
Tante Kiki
26 Comments

Γεμιστά κολοκυθάκια της μαμάς


Καλημέρα, καλημέρα! Πόσο καιρό τώρα θέλω να γράψω αυτό το διαχρονικό και κλασσικότατο φαγάκι της μαμάς μου! Ούτε κι εγώ ξέρω πόσα χρόνια απολαμβάνουμε αυτή την  πεντανόστιμη, μαμαδίστικη νοστιμιά! Μεγάλωσαν 3 γενιές μ' αυτό το φαγητό ...μιας και η συνταγή ανήκε στη γιαγιά μας και ποιός ξέρει σε πόσες άλλες νοικοκυρές πιο μπροστά! Ε! λοιπόν, είναι απίστευτο, αλλά τόσα χρόνια, αδέρφια, ξαδέρφια, λοιποί συγγενείς και φίλοι που το έχουν γευθεί ποτέ, μα ποτέ, σας λέω, δεν έχουν εκφραστεί αρνητικά, δεν έχουν διαμαρτυρηθεί, δεν έχουν ζητήσει κάτι άλλο όταν πέσει στο τραπέζι η πιατέλα με τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο (απλό, "δεμένο" ή "πλούσιο" που πάντα είναι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα (τα τελευταία χρόνια στη χύτρα ταχύτητος).
Κολοκυθάκια με "απλό" αυγολέμονο
Για να ακριβολογούμε, βέβαια, είναι ένα πιάτο με μιαν άλφα διαδικασία όσον αφορά στην προετοιμασία του. Γιατί, εδώ που τα λέμε, χωρίς διαδικασία και λίγο κόπο, ένα τόσο πλούσιο και νόστιμο πιάτο, δεν γίνεται!!!! Αλλά, αξίζει τον κόπο και, είμαι σίγουρη, ότι κατανοείτε απολύτως τί ακριβώς εννοώ γιατί τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι ένα κλασσικό πιάτο που κάνει αισθητή την παρουσία του στο ελληνικό τραπέζι!!!! Ανεπανάληπτη νοστιμιά, είτε μαγειρεύεται στον φούρνο είτε μαγειρεύεται στην κατσαρόλα... στη δεύτερη περίπτωση, έχει τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας (ειδικά αν μαγειρευτεί στη χύτρα ταχύτητας), της εξοικονόμησης της ενέργειας αλλά κι εκείνης της ιδιαίτερης νοστιμιάς της "εντράδας" όπως έλεγαν παλιά (όρος που χρησιμοποιούσε συχνά πυκνά η γιαγιά μου) τα φαγητά της κατσαρόλας, τότε που η κατσαρόλα ήταν ο πρωταγωνιστής της κουζίνας και όχι ο φούρνος. 
Προσωπικά, το συγκεκριμένο πιάτο το προτιμώ μαγειρεμένο στην κατσαρόλα και όχι στον φούρνο.
Θέλετε να δείτε την μαμαδίστικη αυτή εκδοχή;;; Εάν ναι, ελάτε... τρυπώστε στην κουζίνα μαζί μου και πάμε να το φτιάξουμε για να υποδεχθούμε τους αγαπημένους μας με ένα σπίτι γεμάτο άρωμα και γεύση Ελλάδας!!! Κι αν δεν έχετε όλα τα υλικά... μην στενοχωριέστε... νωρίς είναι ακόμα...προλαβαίνετε να τρέξετε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς...
Κολοκυθάκια με "δεμένο" αυγολέμονο-κρέμα
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
10-12 κολοκυθάκια μέτρια (κομμένα στη μέση ή ολόκληρα)
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
8-10 κ.σ. ρύζι καρολίνα
2-3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο καρότο ψιλοτριμμένο
2/3 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2 μέτριες ντομάτες ώριμες (μαλακές)
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
1/2 φλ.τσ ελαιόλαδο
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
Τρίχρωμο πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Για το "απλό" αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Για το "δεμένο" αυγολέμονο - κρέμα
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
3 κ.σ. κόρν φλάουρ
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Για το "πλούσιο" αυγολέμονο - κρέμα
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
150 ml κρέμα γάλακτος
1 φλ.τσ. από το ζουμάκι του φαγητού
Άδειασμα - Γέμισμα και Τοποθέτηση των κολοκυθιών στην κατσαρόλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια μας στη μέση.
Παίρνουμε ένα κουταλάκι και αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από τη σάρκα τους, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.
Μόλις, αδειάσουμε τη σάρκα τους, τη βάζουμε στο multi, μαζί και τις ντομάτες και τα ψιλοκόβουμε χωρίς όμως να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά (ωμό όπως είναι), το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την πιπεριά και το καρότο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τη σάρκα από τα κολοκυθάκια που αδειάσαμε.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης και μετά παίρνουμε ένα-ένα τα κολοκυθάκια και τα γεμίζουμε μ' αυτή, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι (όπως βλέπουμε στη φωτογραφία).
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο μιας κατσαρόλας.
Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, σφηνωμένα για να μην μπορούν να "αδειάσουν".
Μετά βάζουμε και δεύτερη στρώση και τρίτη, έως ότου τελειώσουν τα κολοκύθια.
Εάν μας περισσέψει γέμιση, την τοποθετούμε ανάμεσα  στις στρώσεις με τα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπάζονται και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά, όχι περισσότερο για να μην λιώσουν.
Ύστερα αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
** Εάν τα μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος, χρειάζονται μόνον 15 λεπτά, από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Για το απλό αυγολέμονο
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας, ανακατεύουμε ανακινώντας προσεκτικά την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονό μας.
Για το δεμένο αυγολέμονο - κρέμα
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό των 2 λεμονιών και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας, ανακατεύουμε ανακινώντας προσεκτικά την κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονό μας.
Για το πλούσιο αυγολέμονο - κρέμα
Χτυπάμε καλά τα 2 αυγά, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και μέσα σ΄αυτό το μείγμα ρίχνουμε το ζουμάκι του φαγητού.
Ανακατεύουμε καλά και αργά προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας έως ότου ομογενοποιηθεί.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις μέχρι να "δέσει" ελαφρά το αυγολέμονο.
Προαιρετικά, γαρνίρουμε με θρυμματισμένη φέτα ή με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tante Kiki
40 Comments

Πουρές πατάτας... το κλασσικό συνοδευτικό


Καλή σας μέρα! Για σήμερα ένα πασίγνωστο συνοδευτικό κρέατος αλλά και ψαριού. Ένα συνοδευτικό που για τα μικρούλικα πιτσιρίκια μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρες πιάτο, πολύ απολαυστικό που μπορεί να κρύψει πολλές εκπλήξεις και να αλλάξει πολλά πολλά πρόσωπα! Ο αγνός, αγνότατος πουρές πατάτας που μας κάνει παρέα από τα μικράτα μας και που, νομίζω τουλάχιστον, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν τον τιμούν όπως του αξίζει λόγω της διαχρονικής του αξίας. 
Στη ζωή μου έφαγα άπειρες φορές πουρέ κι άλλες τόσες έχω φτιάξει πουρέ, κι όχι μόνον πουρέ πατάτας αλλά αυτός ο τελευταίος είναι πάντα η σταθερή μου αξία... όταν είμαι καλά αλλά κι όταν δεν είμαι καλά. Είναι από τις πρώτες ατζαμίδικες προσπάθειες μαγειρικής, πριν ακόμη μπω στο πανεπιστήμιο και είναι το πιάτο που μίσησα στην Γαλλία, όταν μου τον έφεραν σαν συνοδευτικό σε ένα κάτασπρο, χωριάτικο λουκάνικο και ήταν σαν ...ηφαίστειο που στον κρατήρα του κρατούσε κοντά ένα σφηνάκι βούτυρου και άπειρο σκόρδο!!! Τότε ακόμη αυτά τα γευστικά μονοπάτια όχι μόνον μου ήταν άγνωστα και αφιλόξενα αλλά και άκρως ανεπιθύμητα... ειδικά το σκόρδο στον πουρέ!
Ο άνθρωπος όμως αλλάζει, εξελίσσεται και μαζί εξελίσσεται και η γεύση του αλλά και η ικανότητά του να βαδίζει σε άγνωστα γευστικά μονοπάτια χωρίς να δυσκολεύεται και κάνοντας πια τις επιλογές του με περισσή πείρα και πλήρη συνείδηση. 
Έτσι σήμερα, μπορώ να σας προτείνω έναν πουρέ με μεστή γεύση κι εσείς μπορείτε και πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τα δικά σας γευστικά δεδομένα...
Πάμε να δούμε τον πουρέ της ενηλικίωσής μου; -:)))
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες βρασμένες
200 ml γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
60-70 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου)
3 κ.σ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις πατάτες έως ότου μαλακώσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Όσο ακόμη είναι πολύ ζεστές τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια,
Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και διορθώνουμε τη γεύση του πουρέ μας όσον αφορά στο αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
TIPS
* Για μια διαφορετική επίγευση αλλά και χρώμα μπορούμε να προσθέσουμε στον πουρέ λίγο κουρκουμά που τον κάνει πιο πικάντικο αλλά και λίγο πιο κίτρινο.
** Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουρτσίσουμε τις πατάτες πολύ καλά με το ειδικό βουρτσάκι, να τις βράσουμε με τη φλούδα και μετά να αφαιρέσουμε την περισσότερη φλούδα, αφήνοντας όμως μερικά κομμάτια που θα κάνουν τον πουρέ ακόμη πιο εύγεστο.
Καλή σας μέρα!
Tante Kiki
31 Comments

Ριζότο με πράσινο μήλο και μπλε τυρί


Καλή σας μέρα μπλογκογείτονες... τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά! Νάμαστε και στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη και μαζί με τα κίτρινα φύλλα που εγκαταλείπουν τα δέντρα, άρχισε  και η εποχή των μήλων . Τα μήλα, πράσινα, κόκκινα, κίτρινα, φιρίκια είναι άφθονα στην χώρα μας αλλά και λατρεμένα από τους περισσότερους. Για μένα τα μήλα είναι ένα σκαλί αναμνήσεων γιατί, όταν ήμουν μαθήτρια, ο παππούς και η γιαγιά μου είχαν ένα χωράφι με μηλιές και, περίπου, τέτοια εποχή μαζευόμασταν όλοι, παιδιά κι εγγόνια και τα Σαββατοκύριακα ήταν γιορτή το μάζεμα και η συσκευασία των μήλων. Ήταν κάτι υπέροχα πικ νικ, στο χωράφι, όπου συνδυάζαμε δουλειά, παιχνίδι, νόστιμα καλούδια και απόλαυση της ευρύτερης οικογένειας, μαζεμένης με κοινό σκοπό να μαζευτούν τα μήλα του παππού και της γιαγιάς και να πουληθούν. Από τις πιο γλυκές αναμνήσεις! Έτσι, πάντα τα μήλα ήταν από τα αγαπημένα μου φρούτα και ιδιαίτερα αφότου μεγάλωσα και όλα αυτά έγιναν... αναμνήσεις.
Τώρα, λοιπόν, που έφτασε η εποχή τους, εγκαινιάζω τα μηλομαγειρέματα μ' ένα ριζότο (που μόλις χθες ανακάλυψα πόσο καιρό έχω να μαγειρέψω ριζότο) με πράσινο μήλο και μπλε τυρί. Ένα ριζότο με υπέροχη χυλωμένη υφή και καταπληκτική φρουτοτυρένια γεύση. Απολαυστικό για τον ουρανίσκο, χορταστικό για το στομάχι αλλά ταυτόχρονα τόσο ελαφρύ που θέλεις να φας κι άλλο ακόμα κι όταν νιώθεις ότι έχεις χορτάσει. 
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από μια συνταγή που βρήκα στην ιστοσελίδα του "chef on air" και σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα. Προσωπικά, το συμπλήρωσα και με λίγα άσπρα σταφύλια (η φωτό είναι από το σκέτο)και του πήγαιναν εκπληκτικά... έγινε απόλυτα τέλειο. 
Βέβαια, δεν βρήκα γκοργκοντζόλα στο μάρκετ κι έτσι χρησιμοποίησα μπλε τυρί Δανίας παρά το γεγονός ότι θεωρώ την γκοργκοντζόλα το πιο κατάλληλο από τα μπλε τυριά για τη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή είναι πιο ήπια σαν γεύση.
Θέλετε να δοκιμάσετε το πιάτο;;; Αν ναι, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τη συνταγή, να συγκεντρώσετε τα υλικά και να ...σπεύσετε στην κουζίνα. Μόλις το ετοιμάσετε ...η απόλαυση αρχίζει!-:)
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
130 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 μεγάλο πράσινο μήλο, σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι
100 γρ. μπλε τυρί, σε κύβους
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
60 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου)
2-3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη, (ή πεκορίνο Αμφιλοχίας) 
Αλάτι και λευκό πιπέρι
350 ml ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και βάζουμε το κρεμμύδι και το ρύζι και τα αφήνουμε να σοταριστούν, έως ότου το ρύζι γίνει διάφανο και γυαλίσει.
Προσθέτουμε το αλάτι για να το απορροφήσει καλύτερα το ρύζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το ριζότο να πάρει μια βράση έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε νερό, τόσο όσο να καλύπτει το ριζότο και μόλις το νερό εξατμιστεί προσθέτουμε κι άλλο έως ότου το νερό τελειώσει και το ριζότο είναι έτοιμο.
Λίγο πριν να τελειώσει η τελευταία παρτίδα νερού, προσθέτουμε το μισό μπλε τυρί  και ανακατεύουμε έως ότου αυτό λιώσει.
Προσθέτουμε και τα κυβάκια μήλου και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στη φάση αυτή προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και ρώγες άσπρου σταφυλιού (αν θέλουμε), το υπόλοιπο βούτυρο και τη μισή τριμμένη παρμεζάνα.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα μας με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά και το ριζότο μας είναι έτοιμο.
Σερβίρουμε με μερικές φέτες μήλου, λίγο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και το ριζότο μας είναι έτοιμο να ικανοποιήσει σχεδόν όλες τις αισθήσεις μας... όραση, όσφρηση, γεύση!
Καλή σας συνέχεια και καλή όρεξη!
Tante Kiki
29 Comments

Μεθυσμένα σκαλτσούνια...διαχρονικό γλυκάκι της γιαγιάς


Μεθυσμένα σκαλτσούνια...διαχρονικό γλυκάκι της γιαγιάς
Μεθυσμένα σκαλτσούνια, για να καλωσορίσουμε τη νέα αυτή εβδομάδα, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Δεν μπορώ να πω... εύκολα πέρασε ο μήνας, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και χωρίς ιδιαίτερες χαρές. Γυρνώντας πίσω στον χρόνο, ξαναζώ τις γιορτινές μέρες... παραμονές Χριστουγέννων που η γιαγιά μου έφτιαχνε αυτά τα μικρά χιονισμένα γλυκάκια που δεν χορταίναμε να απολαμβάνουμε. Θυμάμαι κάποια γιορτή που είχαμε μαζευτεί τα εγγόνια όλα και, σκεφτόμασταν πόσα πρέπει να φάμε για να μεθύσουμε!!! χαχαχα  Το μόνο που καταφέραμε στο τέλος της βραδιάς ήταν να μας πονάει το στομάχι και να έχουν μείνει μόνον 4 γλυκά σκαλτσουνάκια. Η γιαγιά, φυσικά, γέλασε με την ψυχή της αλλά οι γονείς μας είχαν θυμώσει τόσο πολύ που μας είχαν απαγορεύσει να ξαναπλησιάσουμε τον μπουφέ της γιαγιάς και πολύ περισσότερο να τον ανοίξουμε!!! 

Μεθυσμένα σκαλτσούνια...διαχρονικό γλυκάκι της γιαγιάς

Μετά από πολλά χρόνια, ξαναβρήκα μια συνταγή και τα έφτιαξα... λίγο αναζητώντας τη νοστιμάδα τους και λίγο αναζητώντας την ξένοιαστη εκείνη εποχή!
Έγιναν σκανδαλιστικά νόστιμα, προκλητικά χιονισμένα και απίστευτα ισορροπημένα ως προς το σιρόπι τους, αυθάδικα γεμάτα με χειροποίητη μαρμελάδα φράουλα και ψιλοσπασμένο καρύδι! 
Αν ξεκινήσετε να γευθείτε ένα... θα θέλετε να παρελάσουν όλα, το καθένα με τη σειρά του και να καταλήξουν στον ουρανίσκο σας για να ευφράνουν την καρδιά σας. Δοκιμάστε τα και δεν θα απογοητευθείτε!!!

Μεθυσμένα σκαλτσούνια...διαχρονικό γλυκάκι της γιαγιάς

ΥΛΙΚΑ
για 15-25 σκαλτσούνια, ανάλογα με το μέγεθος

Για τη ζύμη
  • 230 ml μπύρα
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο
  • 650 -700 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
  • 120 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα 
Για το σιρόπι
  • 220 ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
Για την επικάλυψη
  • 1/2 φλ.τσ. ινδοκάρυδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κάνουμε τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε την μπύρα, το αραβοσιτέλαιο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά έως ότου λιώσει.
  2. Ύστερα, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ζυμώνοντας έως ότου έχουμε μια ζύμη μέτρια (ούτε πολύ μαλακή ούτε σφιχτή) που δεν κολλάει στα χέρια.
Κάνουμε τη γέμιση
  1. Αναμιγνύουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας με την θρυμματισμένη καρυδόψιχα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
  2. Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσουν για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
  3. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Τελική φάση του γλυκού - σιρόπιασμα - γαρνίρισμα
  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και με κάθε μπαλάκι ανοίγουμε ένα μικρό, στρογγυλό πιτάκι.
  2. Με ένα μικρό κουταλάκι, βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα με καρύδια και κλείνουμε το σκαλτσούνι με ένα πηρούνι όπως κάνουμε στα τυροπιτάκια.
  3. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί δύο λαμαρίνες φούρνου και τοποθετούμε επάνω τα σκαλτσούνια μας.
  4. Ψήνουμε για 25-35 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
  5. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, παίρνουμε ένα ένα και τα βουτάμε στο σιρόπι γρήγορα για να μην ρουφήξουν πολύ σιρόπι.
  6. Πασπαλίζουμε με το ινδοκάρυδο και τα βάζουμε σε πιατέλα.

Tante Kiki
34 Comments

Η κουζίνα έχει τα μυστικά της...


Καλημέρα σας και καλή Κυριακή να έχουμε! Υπέροχα τα Κυριακάτικα πρωινά, νωχελικά και ελαφρώς ξένοιαστα... με μερικές ώρες λίγο πιο ελεύθερες για να χαλαρώσουμε κάνοντας ό,τι μας αρέσει περισσότερο! 
Για μένα, ευκαιρία να κάνω την αγαπημένη μου μπλογκότσαρκα και τις επισκέψεις σε όλα τα μπλογκοσπιτάκια της γειτονίτσας μας, μιας και τις υπόλοιπες μέρες ο ελεύθερος χρόνος μου είναι λιγοστός και ό,τι κάνω το κάνω... βιαστικά!!!! 
Ώρα όμως για να γράψω και τις αναρτήσεις της εβδομάδας για να μπορέσω να τις προγραμματίσω να "εμφανιστούν" μόνες τους και να μην αγχώνομαι και μ' αυτό. ΄Ωρα όμως και για να διαβάσω λίγο και μετά το απόγευμα, να ...μαγειρέψω λιγουλάκι, να διορθώσω και να κάνω το πρόγραμμα της εβδομάδας!!! Τόσα κι άλλα τόσα θα μπορούσα να "χωρέσω" σε μιαν ελεύθερη μέρα (τρόπος του λέγειν ...ελεύθερη, δηλαδή) αρκεί να είναι όλα αυτά που αγαπώ και όχι αυτά που πρέπει να κάνω! Τελικά, το αποφάσισα ...εγώ και το πρέπει πάμε μαζί μόνον αναγκαστικά και γι αυτό πάντα εφευρίσκω τρόπους για να το αποφύγω ή αν δεν μπορώ να το ελαφρύνω και να το χρυσώσω!! Ελπίζω να μην είμαι η μόνη που έχω αυτού του είδους τη σχέση με τα πρέπει της καθημερινότητάς μου... 
Τα διάφορα κολπάκια, λοιπόν, μου είναι απαραίτητα για να τελειώνω πιο γρήγορα κάποιες δουλειές που τις θεωρώ αγγαρεία και, σήμερα, σκέφτηκα γιατί να μην τα μοιραστώ μαζί σας;;; Αν και είμαι σίγουρη ότι έχετε και σεις τα δικά σας μυστικά κολπάκια για να κάνετε λιγότερο περίπλοκη τη ζωή σας... πελαγώνοντας με χίλιες δυο καθημερινές αναποδιές ή μικροπροβλήματα. 
Όλες οι ιδέες είναι εύκολες, γρήγορες (πολυαγαπημένες μου λέξεις που υπάρχουν κατά κόρον στο blog μου!!!) και αποτελεσματικές γιατί είναι δοκιμασμένες.
Πού ξέρετε;;; Ίσως, βρείτε κάποια που δεν την γνωρίζετε ανάμεσά τους... Πάρτε, λοιπόν, το καφεδάκι σας και ...αράξτε την μπροστά στον υπολογιστάκο σας για να διαβάσετε... χρήσιμα μυστικά.  
1- Για να μην σαπίζουν γρήγορα τα φρούτα που αγοράζουμε από το μάρκετ, τη λαϊκή ή το μανάβικο, πρέπει να προσέχουμε να μην είναι χτυπημένα και μαλακά, το χρώμα τους να είναι ζωηρό, να μην είναι υπερώριμα, εκτός κι αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε αμέσως και αν γίνεται να έχουν κοτσάνια και φύλλα.
😉
2- Για να έχουμε φρέσκο ψωμί κάθε μέρα, μπορούμε να βάλουμε το ψωμί που αγοράζουμε 1 ή 2 φορές την εβδομάδα μέσα σε πλαστική σακούλα και να το καταψύξουμε. Αποψύχουμε κάθε μέρα όσο ψωμί θα καταναλώσουμε βγάζοντάς το από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ ή 3-4 ώρες πριν το χρειαστούμε. Προσοχή δεν αποψύχουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων παρά μόνον αν πρόκειται να το καταναλώσουμε αμέσως γιατί αλλιώς ξεραίνεται.
- Ένα άλλο μυστικό για το ψωμί είναι ότι το ψωμί με προζύμι διατηρείται καλύτερα και περισσότερο (μένει μαλακό περίπου για 4 μέρες).
😉
3- Εάν θέλουμε να έχουμε λαχανικά που διατηρούνται φρέσκα για περισσότερες μέρες, τα βάζουμε στο ειδικό συρτάρι μέσα στο ψυγείο και βάζουμε μαζί ένα σφουγγαράκι έντονα βρεγμένο που θα τους δίνει την απαραίτητη υγρασία για να μην μαραθούν γρήγορα.
- Όταν τα λαχανικά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα μας έχουν μαραθεί, κόβουμε λίγο το κοτσάνι τους και τα βουτάμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, όπου τα αφήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Αν, βέβαια, πρόκειται να καταναλώσουμε τα λαχανικά που αγοράσαμε εντός του 24ώρου, τα πλένουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο χωρίς να τα σκουπίσουμε για να διατηρήσουν την υγρασία τους.
😉
4- Για να διατηρήσουμε φρέσκα τα μυρωδικά μας (άνιθο, δυόσμο, μαϊντανό)για κάποιες μέρες, τα βάζουμε μέσα σε βάζο με δροσερό νερό και αλλάζουμε το νερό τους καθημερινά αφού πρώτα κόψουμε λίγο από το κοτσάνι τους. Εξάλλου, είναι και πολύ όμορφα σαν διακοσμητικά στην κουζίνα μας, μέσα σε γυάλινα βάζα από γλυκά και μαρμελάδες.
😉
5- Τα μήλα,που είναι και στην αρχή της εποχής τους, διατηρούνται περισσότερο αν δεν ακουμπούν μεταξύ τους και, κυρίως, αν δεν είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο εκεί όπου φυλάγονται, για να μπορούν να "αναπνέουν". Προτιμούμε να τα έχουμε στο ψυγείο γιατί διατηρούνται καλύτερα.
😉
6- Τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, πολλές φορές, δεν είναι πολύ ζουμερά και ειδικά αν δεν είναι στην εποχή τους. Για να βγάλουν περισσότερο χυμό, τα πιέζουμε και τα ρολάρουμε επάνω στον πάγκο της κουζίνας με την παλάμη μας ή τα βυθίζουμε για 2 λεπτά σε καυτό νερό.
😉
7- Πολλές φορές τα λαχανικά που αγοράζουμε έχουν μικρά έντομα που δεν καλοφαίνονται. Για τον λόγο αυτό, τα βάζουμε για μισή ώρα περίπου, μέσα σε μια λεκάνη με νερό που έχουμε προσθέσει ξίδι, αλάτι ή χυμό λεμονιού. Μετά ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό και καταναλώνουμε.😉

8- Συνήθως, ρίχνουμε γάλα στο καυτό τσάι. Εάν, όμως, θέλουμε το τσάι με το γάλα να μην είναι πικρό, τότε πρέπει να βάζουμε στο φλιτζάνι πρώτα το γάλα και μετά το ζεστό τσάι.
😉
9- Για να μην χάσει το άρωμα και τη γεύση του ο καφές τον διατηρούμε σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
😉
10- Πολλές φορές όταν βράζουμε ένα αυγό, αυτό ραγίζει και στο εσωτερικό του μπαίνει νερό. Για να μην συμβαίνει αυτό, προσθέτουμε στο νερό που θα βράσουμε το αβγό λίγο αλάτι ή λίγο ξίδι, έτσι ώστε ακόμη και αν το αβγό ραγίσει να μην μπει νερό μέσα ή να μη χυθεί το ασπράδι στο νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι και το ξίδι επισπεύδουν την πήξη του ασπραδιού.
😉
11- Για να μην "σκάζουν" οι πατάτες κατά το βράσιμο, τις βάζουμε σε κρύο νερό και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά με 1 κ.σ. μηλόξιδο.
- Αν θέλουμε οι πατάτες μας να είναι πολύ νόστιμες αλλά και κάτασπρες, ρίχνουμε στο νερό που βράζουν λίγο γάλα.
- Οι πατάτες που βράζουμε θα πάρουν ξεχωριστό άρωμα και γεύση, αν μέσα στο νερό που βράζουν προσθέσουμε λίγο δυόσμο, μαϊντανό ή ρίγανη.
😉
12- Για να διατηρήσουμε καλά και χωρίς έντομα το ρύζι, το βγάζουμε από τη συσκευασία του και το βάζουμε σε μια πάνινη σακούλα (ή μαξιλαροθήκη) για να μπορεί να "αναπνέει" και ρίχνουμε μέσα μια χούφτα μαύρο πιπέρι σε κόκκους κι αυτό γιατί η μυρωδιά του πιπεριού (αλλά και άλλων μπαχαρικών με έντονη οσμή) τα απομακρύνει.
- Για να καταλάβουμε αν το ρύζι που έχουμε στο σπίτι είναι μπαγιάτικο, παίρνουμε μια χούφτα ρύζι ...αν το χέρι μας αλευρωθεί σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικο και καλό θα είναι να μην το χρησιμοποιήσουμε.
- Αν όμως δεν έχουμε άλλο, καλό είναι να το πλένουμε και να το σκουπίζουμε καλά πριν το μαγειρέψουμε.
😉
13- Αν μας πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό, καθαρίζουμε μια πατάτα και την ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Την βγάζουμε όταν τελειώσουμε το μαγείρεμα.
😉
14- Για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά κατά το βράσιμο, ρίχνουμε 1 κ.σ. λάδι στην κατσαρόλα που βράζουν.
Κατά το σερβίρισμα καλό είναι να τα περιχύνουμε με 1-2 κ.σ. από το νερό στο οποίο έβρασαν.
- Εάν ετοιμάζουμε για τα ζυμαρικά μας, σάλτσα που χρειάζεται να βάλουμε νερό, τότε χρησιμοποιούμε από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν.
😉
15- Για να είναι πιο τρυφερό και ζουμερό το χοιρινό, την γαλοπούλα, το κοτόπουλο ή το μοσχαρίσιο κρέας που κάνουμε ψητό στο φούρνο ή στη σχάρα και για να ψηθεί λίγο πιο γρήγορα, χρησιμοποιούμε το εξής κόλπο:
Γεμίζουμε με το χυμό ενός πορτοκαλιού μια σύριγγα (απ' αυτές για ενέσεις) και κάνουμε "ενέσεις" με το χυμό σε διάφορα σημεία του ωμού κρέατος. Αφήνουμε το κρέας για μια ώρα και μετά το ψήνουμε.
😉
16- Αν σβόλιασε η κουβερτούρα που λιώσαμε, δεν την πετάμε αλλά βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο (2-3 κ.γλ. ανάλογα με την ποσότητα της κουβερτούρας) και ανακατεύουμε σταθερά. Σιγά σιγά η κουβερτούρα θα πάρει ξανά τη λεία μορφή της.
😉
17- Εάν δεν θυμόμαστε από πότε έχουμε το μπέικιν πάουντερ ή τη σόδα φαγητού (σκόνη) στο ντουλάπι μας υπάρχουν δύο τέστ για να καταλάβουμε αν εξακολουθούν να είναι "ζωντανά" άρα και αποτελεσματικά.
- Γεμίζουμε το 1/3 ενός φλιτζανιού με καυτό νερό και ρίχνουμε μέσα 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ. Εάν αφρίσει έντονα, σημαίνει ότι το μπέικιν είναι καλό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
- Βάζουμε σε ένα μπολ 1/2 κ.γλ. σόδα και ρίχνουμε επάνω της 1 κ.γλ. ξίδι ή λεμόνι. Εάν η σόδα αφρίσει σημαίνει ότι είναι εντάξει και δεν έχει "εξασθενίσει", άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
😉
18- Μας είναι εύκολο να βρούμε αμπελόφυλλα ή φύλλα λεμονιάς;;; Τότε, στρώνουμε το ταψί μ' αυτά και τοποθετούμε επάνω το κρέας που θέλουμε να ψήσουμε στο φούρνο.  Δεν κολλάει στο ταψί και γίνεται πολύ αρωματικό και νόστιμο.
😉
19- Η φρέσκια μαγιά της μπύρας είναι ιδιαίτερα ευπαθής. Καταλαβαίνουμε εάν έχει αλλοιωθεί από τις κηλίδες διαφορετικού χρώματος που υπάρχουν στην επιφάνειά της, από τα έντονα και ανομοιόμορφα σκασίματα αλλά και από την οσμή της, γιατί όταν αλλοιώνεται έχει έντονα δυσάρεστη οσμή.
- Για να τονίσουμε τη δράση της, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη στο νερό που θα την διαλύσουμε.
- Προσέχουμε πολύ την ποσότητα του αλατιού που θα προσθέσουμε γιατί αναστέλλει τη δράση της.
- Το νερό στο οποίο θα διαλύσουμε τη μαγιά δεν πρέπει να είναι ούτε κρύο αλλά ούτε και πολύ ζεστό. Πρέπει να είναι χλιαρό, γύρω στους 25-30 βαθμούς Κελσίου δηλαδή να έχει τη θερμοκρασία του χεριού μας.
😉
20- Για να μην μυρίζει η κουζίνα μας από το μαγείρεμα, μπορούμε να βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό, να προσθέσουμε αρωματικά φυτά (δυόσμο, δεντρολίβανο, μέντα κ.λ.π.) και να τα αφήσουμε να βράσουν, με κλειστό το καπάκι, για 10 λεπτά. Μόλις ανοίξουμε το καπάκι ο χώρος θα γεμίσει από το άρωμά τους και θα φύγει οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά.
Αυτά προς το παρόν κι ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα!
Και τώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω το πολύ όμορφο http://parentsland-gr.blogspot.gr/ για την τιμή που μου έκανε να μου χαρίσει τα παρακάτω βραβεία...
Επειδή έχω ήδη παίξει το παιχνίδι, δεν θα το ξαναπαίξω αλλά χαρίζω αυτά τα βραβεία σε όλες τις μπλογκοφίλες και bloggers γιατί τα αξίζουν. Θα χαρώ πολύ να τα δω στολισμένα στα μπλογκοσπιτάκια σας...
Καλή συνέχεια και καλή Κυριακή!
Tante Kiki
28 Comments
No