Κρέμα σοκολάτα με καραμελωμένα πορτοκάλια και φιστίκια Αιγίνης

...με καραμελωμένο πορτοκάλι και φιστίκι Αιγίνης
Καλημέρα αγαπημένη μου μπλογκογειτονιά. Τί θα λέγατε για μια μικρή περιήγηση στον κόσμο των χρωμάτων σήμερα;;; 
Καφέ και πορτοκαλί! Δύο χρώματα, καθένα με τη σημασία του! Το καφέ γήινο, πρακτικό, δείχνει σταθερότητα, ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας. Το πορτοκαλί, εμπνέει, ισορροπεί, απελευθερώνει. Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας, ενώ χαρίζει ζεστασιά και δημιουργεί ευχάριστη διάθεση γιατί διώχνει τη θλίψη. Δύο χρώματα, καθένα με τον χαρακτήρα του που όμως μαζί κάνουν το τέλειο δίδυμο! Και τώρα στον κόσμο των γεύσεων και των αρωμάτων...
Σοκολάτα και πορτοκάλι... συνδυασμός εκπληκτικός, με μοναδική γεύση και άρωμα. Ιδιαίτερα χειμωνιάτικο συνταίριασμα που θυμίζει και... λίγο ...Χριστούγεννα ενώ χρωματικά είναι απόλυτα ταιριαστός και φινετσάτος. Πώς να το κάνουμε... η σοκολάτα με το πορτοκάλι είναι σικ!!! Το ένα άρωμα αποζητά το άλλο, η μια γεύση βρίσκει το άλλο της μισό στην άλλη ... κι όταν έρχεται και το φιστίκι Αιγίνης να προσθέσει την πρασινοφουξέ πινελιά του, τότε το αποτέλεσμα είναι ένα κρεμώδες επιδόρπιο, ελαφρύ, που γεμίζει στόμα και νου με μοσχοβολιά και νοστιμιά. Με κάθε κουταλιά, σε επισκέπτεται πρώτα το φιστίκι σκάζοντας στο δόντι και χαρίζοντας εκείνη τη ιδιαίτερη νότα του! Ακολουθεί το πορτοκάλι και μετά η απίστευτη σοκολατένια γεύση, ελαφρά πικρή και το πάντρεμά της με τα άλλα δύο στην τελική επίγευση της απαλής κρέμας!
Το έφτιαξα την προηγούμενη Κυριακή και το απολαύσαμε μικροί και μεγάλοι έως την τελευταία του κουταλιά!! Περίμενα (χωρίς να γνωρίζω το γιατί) ότι κάτι θα περίσσευε αλλά ...τίποτε... απολύτως τίποτε!!!! Μετά το γεύμα, μόνον άδεια ποτήρια, εκεί στον πάγκο της κουζίνας, με εμφανή τα σημάδια της ...λεηλασίας... περίμεναν, υπομονετικά, τη σειρά τους για να μπουν στο πλυντήριο πιάτων.
Σας λέω... μην αμελήσετε... δοκιμάστε αυτό το επιδόρπιο και θα καταλάβετε τί εννοώ!! :-)))
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
Για την κρέμα σοκολάτας
120 ml γάλα με 1,5% λιπαρά
300 ml κρέμα γάλακτος με 3% λιπαρά
3 κ.σ. κακάο
160 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, σε κομμάτια
3 κ.σ. κορν φλάουρ
90 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους 
3 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα πορτοκαλιού
700 γρ. χυμό πορτοκαλιού (περασμένο από σουρωτήρι)
4 κ.σ. κόρν φλάουρ
5-6 κ.σ. ζάχαρη (κανονίζουμε εμείς πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα)
Για τη διακόσμηση
3 φέτες πορτοκαλιού κομμένες στη μέση
2/3 φλ.τσ. ζάχαρη
1/2 φλ.τσ. νερό ζεστό
2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο χοντροσπασμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την κρέμα σοκολάτας
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα και ρίχνουμε σ'αυτό το κόρν φλάουρ και το κακάο.
Χτυπάμε σε άλλο μπολ τους κρόκους έως ότου αφρίσουν και τα προσθέτουμε στο γάλα με τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (ή σχεδόν).
Το ρίχνουμε κι αυτό στην κατσαρόλα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα, σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να πάρει μια βράση η κρέμα, χωρίς όμως να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε σ' αυτό το μείγμα και την κομμένη κουβερτούρα.
Την αφήνουμε για λίγο να λιώσει, ανακατεύουμε με το σύρμα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη, την οποία βάζουμε να εφάπτεται με την επιφάνεια της κρέμας για να μην σχηματιστεί κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς πριν την βάλουμε στο ποτήρι.
Για την κρέμα πορτοκαλιού
Στύβουμε τα πορτοκάλια και περνάμε το χυμό πορτοκαλιού από σουρωτήρι. 
Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο, φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
Παίρνουμε 1 φλ.τσ. από το χυμό και διαλύουμε μέσα σ'αυτόν το κόρν φλάουρ.
Βάζουμε το χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Ελέγχουμε εάν μας αρέσει στη γλύκα και αν θέλουμε την κρέμα πιο γλυκιά προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη.
Ανάβουμε την εστία της κουζίνας και ανακατεύουμε το χυμό μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ύστερα, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε, σε σιγανή φωτιά, έως ότου η κρέμα πήξει.
Αποσύρουμε από την εστία και καλύπτουμε πάλι με διαφανή μεμβράνη (σε επαφή με την κρέμα για να μην κάνει κρούστα) μέχρι να κρυώσει κι αυτή η κρέμα.
Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα πορτοκάλια
Βάζουμε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι και την αφήνουμε μέχρις ότου αρχίσει να λιώνει και να γίνεται σαν καραμέλα.
Ύστερα, προσεκτικά ρίχνουμε το ζεστό νερό και μόλις γίνει ένα καστανό σιρόπι βάζουμε μέσα τις φέτες του πορτοκαλιού, τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό και να πάρουνε ένα πιο σκούρο χρώμα που σημαίνει ότι έχουν καραμελώσει ελαφρά.
Τις βγάζουμε από το τηγανάκι και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο για να τις χρησιμοποιήσουμε για το σερβίρισμα.
Σύνθεση του γλυκού
Μοιράζουμε σε ποτήρια πρώτα την κρέμα σοκολάτα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά, περίπου.
Έπειτα, μοιράζουμε από πάνω την κρέμα πορτοκαλιού και ξαναβάζουμε άλλη τόση ώρα στο ψυγείο.
Τέλος, την ώρα που θα σερβίρουμε το επιδόρπιο, διακοσμούμε κάθε ποτήρι με 1/2 φέτα πορτοκαλιού και λίγο φιστίκι Αιγίνης.
Καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

33 σχόλια:

  1. Εξαιρετική συνταγή. Όντως ιδανικός συνδυασμός γεύσεων. Και από εμφάνιση σκίζει!!! Μπράβο Κική!!
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι και γλυκό σαν τις κρέμες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσαυγή μου είναι πράγματι νοστιμότατο!
      Επίσης καλό ΣΚ και φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Είναι δυνατόν να μην το απολαύσετε βρε Κική μου!!!
    Υπέροχο, απλά.
    Φιλάκια και καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμο και ελαφρύ σαν γλυκό!
      Φιλάκια και επίσης καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη και πολύ αρωματική κρεμούλα! Το φυστίκι Αιγίνης και το καραμελωμένο πορτοκαλάκι που κοσμούν την κορυφή είναι η τελική πινελιά που κάνει τη διαφορά! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το φιστίκι της ταιριάζει απόλυτα και το καραμελωμένο πορτοκάλι είναι πεντανόστιμο! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά! -:))

      Διαγραφή
  4. Δεν θα αμελήσω. Θα την κάνω σίγουρα την συνταγή.
    Είναι όλα αγαπημένα μου!
    Κρέμα, σοκολάτα, πορτοκάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Νοτούλα μου και πες μου εντυπώσεις! Είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψεις!
      Καλό βράδυ και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  5. Αγαπώ και τα δύο χρώματα!Η θαλπωρή του καστανού χρώματος ζεσταίνει την καρδιά μου και μου δημιουργεί το συναίσθημα της ασφάλειας.
    Από την άλλη,το πορτοκαλί μου δημιουργεί ξεσηκωμό,μου θυμίζει άνοιξη,λουλούδια και αρώματα έρχονται να ενοχλήσουν ευχάριστα τα ρουθούνια μου.Ο συνδυασμός τους είναι απόλυτα αρμονικός και είναι αποδεκτός από φωτογράφους,μόδιστρους,ζωγράφους και ποιητές.Γιατί όχι λοιπόν, η αρμονική τους συνύπαρξη, να ξεσηκώνει οπτικά αλλά και γευστικά έναν ζαχαροπλάστη ή ακόμα καλύτερα έναν υποψήφιο δοκιμαστή μιας κρέμας που διαθέτει αυτά τα δύο καταπληκτικά χρώματα?
    Και όταν το όμορφο κοντράστ δύο χρωμάτων συναγωνίζεται με την απόλυτα συνταιριασμένη αντίθεση γεύσεων ,τότε το αποτέλεσμα είναι θεϊκό!
    Κική μου, το μπέρδεμα της γευστικής απόλαυσης της σοκολάτας με την απόλυτα κυριαρχική αρωματική δύναμη του πορτοκαλιού,δένουν σε ένα επιδόρπιο που δεν αμφισβητείται.
    Το πολύτιμο περιεχόμενο του ποτηριού είναι ανιχνεύσιμο μόνο με τον ουρανίσκο.Αρχικά προϊδεάζει η δίχρωμης ομορφιάς εικόνα,η οποία μεταγγίζει πολύ επιτυχημένα την απόλαυση και στο στόμα.Ακριβό δώρο με πολλούς αποδέκτες.Φίνα παρουσίαση με σκοπό την αποπλάνηση.
    Καλό απόγευμα.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Φωτεινή μου κι έχεις δίκιο η συνύπαρξη των δύο αυτών χρωμάτων αλλά και των γεύσεων είναι άκρως αρμονική και καταλήγει σε ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα!
      Χαίρομαι που σου άρεσε και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Τα χρώματα σαφώς και έκαναν θελκτικό τον συνδυασμό. Κέρδισαν με το πρώτο τις εντυπώσεις.

    Η γεύση σαφώς και θα είναι εξαιρετική, μιας και το πορτοκάλι δένει υπέροχα με την πλούσια σε άρωμα και γεύση σοκολάτα, οπότε απορώ μαζί σου βρε Κική μου, που περίμενες να έχει μείνει και "κάτι" έτσι για περίσσευμα :-)))) στο τέλος.
    Πραγματικά απορώ!

    Καλό ΣΚ σας εύχομαι και τόσο γλυκό όσο τούτο το γλυκάκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου καλή, η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα ακριβώς αλλά λίγο το έλπιζα γιατί, ας πούμε ο μπαμπάς μου δεν είναι φανατικός οπαδός της σοκολάτας, το ίδιο και η Ιωάννα αλλά αυτό το γλυκό το τίμησαν δεόντως!! -:)))
      Φιλιά και επίσης καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  7. Τι γλυκό και αρωματικό συνταίριασμα Κική μου!
    Και πόσο όμορφα το παρουσίασες!
    Εξαιρετική πρόταση!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου γιατί αξίζει σαν γεύση... είναι νόστιμο και εύκολο αλλά και πολύ ελαφρύ!
      Φιλιά! Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  8. Το σημερινό σου γλυκό είναι προς τέρψη των ματιών αλλά και του ουρανίσκου μας.
    Δυό χρώματα αλλά και δυό γεύσεις που "δένουν".
    Απόλαυση γεύσης και όρασης.
    Καλό ΣΚ να έχεις.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ Σωσώ μου, αν ήσουν εδώ θα σε κερνούσα... είμαι σίγουρη ότι θα το λάτρευες γιατί είναι πεντανόστιμος συνδυασμός!
      Φιλάκια πολλά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  9. Κική μου πράγματι ο συγκεκριμένος συνδυασμός γεύσεων είναι φανταστικός!! Πολύ πολύ αγαπημένος μου!
    Μ' αρέσει πολύ η πρότασή σου, είναι ένα εύκολο και αρκετά ελαφρύ επιδόρπιο, ότι πρέπει για να κλείσουμε κομψά ένα ωραίο γεύμα!
    Ωραίο και το σερβίρισμα του στα ποτήρια!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει ο συνδυασμός αυτό Ερμιόνη μου γιατί κι εγώ είμαι φανατική οπαδός του. Εύκολο, νόστιμο και πολύ ελαφρύ επιδόρπιο που παρουσιάζεται και πολύ ωραία σε οποιοδήποτε τραπέζι!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  10. Υπέροχο Κική μου, εγώ κάνω κάτι παρόμοιο σε τάρτα κ είναι πολύ ωραία!
    Φιλάκια πολλά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι υπέροχο Έρη μου και το καταλαβαίνεις αφού κάνεις κάτι ανάλογο!
      Φιλάκια και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  11. Η απόλυτη γευστική κόλαση!!!
    Εξαιρετικός συνδυασμός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γευστική κόλαση ναι αλλά με λίγες, σχετικά,θερμίδες και πολύ ελαφρύ...οπότε αξίζει να τον δοκιμάσεις!!!
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  12. Ο συνδυασμός σοκολάτας και πορτοκαλιού μ`αρέσει πάάάρα πολύ!
    Να είσαι καλά Κική μου!..και να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Χρυσούλα που συμφωνούμε... αξίζει πράγματι αυτός ο συνδυασμός.
      Φιλιά και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε το γλυκό αυτό κορδονέτο μου και θα με θυμηθείς...θα γίνει το αγαπημένο σου!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  14. Υπέροχο dessert!! Κική μου,εάν δεν βάλω κρέμα γάλακτος και αυξήσω το γάλα, θα γίνει καλή η κρέμα σοκολάτας? και πόσο γάλα παραπάνω πρέπει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Marie-Anne. Φυσικά και μπορείς να αντικαταστήσεις την κρέμα γάλακτος με γάλα στην ίδια ποσότητα αυξάνοντας κατά 1 κ.σ. το κόρν φλάουρ.
      Θα γίνει το ίδιο καλή, αν και η κρέμα γάλακτος έχει μια ιδιαίτερη επίγευση αλλά έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί η σοκολάτα... οπότε κανένα πρόβλημα!
      Φιλιά και καλή Κυριακή! -:))

      Διαγραφή
  15. Ευχαρίστως θα κατανάλωνα ένα ποτήρι από αυτό πανέμορφο και νόστιμο γλυκό με τις εξαίσιες γεύσεις που συνδύασες Βασιλική μου!

    Καλό Σ/Κ
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω ένα ποτήρι καλή μου Ζαμπία;;;; Είναι πολύ νόστιμος ο συνδυασμός και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκια και καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  16. Σοκολάτα με πορτοκάλι αγαπώ!!!! Και η παρουσίαση στα κολονάτα ποτήρια είναι σαγηνευτική!!! Αχ Κική, αχ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Δήμητρά μου κι έχεις δίκιο να τον αγαπάς αυτόν το συνδυασμό γιατί είναι υπέροχος! Εύκολο γλυκό, νόστιμο αλλά και ελαφρύ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Τι κόλαση να την πιεις στο ποτήρι, είναι αυτή, Κική!!! Μούρλια φαίνεται!!!! Και ο συνδυασμός πορτοκάλι σοκολάτα είναι από τους αγαπημένους μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!