Αμυγδαλοσουσαμόπιτα σιροπιαστή με σπιτικό φύλλο

Μάρτιος... η  φύση άνθισε σε πείσμα των δυσκολιών της εποχής, ο ήλιος μας καλοπιάνει συχνά πυκνά αν και ο απρόβλεπτος Μάρτιος μας φοβερίζει με τις ξαφνικές συνεφιές και τις μπόρες του. Η φορσίθια και η αμυγδαλίτσα στον κήπο μας φόρεσαν πάλι τα καλά τους και μας χαρίζουν την ομορφιά τους μαζί με τη καμέλια, την έρρικα και τα μικρούλικα, αγαπημένα μου ζουμπουλάκια που μου θυμίζουν τον κήπο της γιαγιάκας μου! Όχι δεν με λυπούν αυτές οι αναμνήσεις γιατί πέρασαν! Το αντίθετο θα έλεγα... με κάνουν να νιώθω χαρά και ευτυχία γιατί τις απέκτησα, τις έζησα, τις ένιωσα... είναι η δική μου ζωή!
Βέβαια, από τη μια η ομορφιά της φύσης που την προτιμώ από μια βόλτα στο κέντρο γνωστής συνοικίας της πόλης που έκανα πριν μερικές μέρες ( και τελικά το μετάνιωσα γιατί είδα έναν πεζόδρομο όπου τα περισσότερα από τα καταστήματά του έχουν κλείσει και πόνεσε η ψυχή μου) από την άλλη η καθημερινότητα με τα "πάνω και τα κάτω της" κατέληξα να... διαβάστε πού...
Έχετε ξεκινήσει ποτέ να κάνετε μπακλαβά και αφού έχετε μπει στη διαδικασία να φτιάξετε τη ζύμη για το φύλλο να ανακαλύψετε ότι δεν έχετε καρύδια;;;; Φαντάζομαι πως όχι!!! Αυτή τη πρωτιά και την πρωτοτυπία την έχω κερδίσει μόνον εγώ...χαχαχαχα. Νομίζω ότι πιο ξεχασμένη δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου!!!!! Αφήστε που είχα την εντύπωση ή μάλλον ήμουν σίγουρη ότι είχα αγοράσει καρύδια! Χαρούμενη, λοιπόν, βρέθηκα με τη ζύμη και για γέμιση αμύγδαλα και σουσάμι!! Σοκ και δέος, στην κουζίνα μου, Σάββατο βράδυ!!! χαχαχα! Επειδή όμως ο άνθρωπος είναι ον εφευρετικό κι εγώ δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά... πήρα το πολυαγαπημένο μου σουσαμάκι ("δώρο" του καλού μου γι αυτό είναι ...πεντάκιλο λες κι έχω βιοτεχνία για παστέλια!!!χαχα), πήρα και τ' αμυγδαλάκια μου που τα ψιλοέκοψα στο multi, τα έβαλα να ...κάνουν παρέα μέσα σε ένα μπολ, τα αρωμάτισα με μπόλικο κανελογαρύφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού και μοσχοκάρυδο και ...έφτιαξα μια γέμιση!!!! Εδώ και δύο χρόνια θέλεις να κάνεις σουσαμόπιτα, σκέφτηκα... δεν χαίρεσαι που παρουσιάστηκε η ευκαιρία;;; χαχαχα
Γι αυτό λέω καμιά φορά... ας μη σταματάμε μπροστά σε τίποτε όταν πρόκειται για μαγειρικές αλχημίες... κάτι θα βρούμε στο ψυγείο, κάτι στο ντουλάπι και ...να ο αυτοσχεδιασμός και μάλιστα επιτυχημένος... φαντασία να υπάρχει!!! Μην ξεχνάμε ότι πολλές διάσημες συνταγές που τις ακολουθούμε ευλαβικά οφείλουν την ύπαρξή τους σε τυχαίους αυτοσχεδιασμούς ή λάθη άλλων συνταγών!!! -:))
'Ετσι προέκυψε το συγκεκριμένο σιροπιαστό γλυκό. 
Αν, λοιπόν, κι εσείς λατρεύετε τα σιροπιαστά γλυκά με φύλλο κρούστας δεν έχετε παρά να φτιάξετε το φύλλο (ΕΔΩ) ή να πάρετε φύλλα κρούστας έτοιμα και την παρακάτω συνταγούλα ανά χείρας και να μπείτε στην κουζίνα σας ανυπομονώντας για τη στιγμή που θα γλυκαθείτε με το δημιούργημά σας. Προϋπόθεση... να σας αρέσουν τα αμύγδαλα και το σουσάμι αλλιώς ...αυτοσχεδιάστε, όχι μόνον δεν είναι κακό αλλά είναι χαλαρωτικό και δημιουργικό!!! 
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25X35 εκ.
Για τη γέμιση
10 λεπτά, σπιτικά φύλλα (Διαβάστε ΕΔΩ)
120 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα 
80-90 γρ. σουσάμι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3 κ.γλ. κανέλα
2/3 κ.γλ. γαρίφαλο
1/2 κ.γλ. 
Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα από ακέρωτο πορτοκάλι
Για τα φύλλα
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μίγμα των δύο 
Για το γαρνίρισμα
Καρφάκια γαρίφαλου (μοσχοκάρφια)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το σουσάμι, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε όλα τα φύλλα και τα αφήνουμε στην άκρη αλλά όχι το ένα επάνω στο άλλο ή ανοίγουμε ένα ένα φύλλο και στρώνουμε το ταψί μας.
Αλείφουμε το ταψί με λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο.
Με ένα πινέλο, το αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη.
Ύστερα, πασπαλίζουμε με το μίγμα της γέμισης και τοποθετούμε επάνω το δεύτερο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε τα εννέα φύλλα και αφού απλώσουμε γέμιση για τελευταία φορά, καλύπτουμε με το δέκατο φύλλο.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι από ένα μοσχοκάρφι (καρφάκι γαρίφαλο).
Βάζουμε τη λιωμένη μαργαρίνη να ζεσταθεί καλά και όπως είναι καυτή περιχύνουμε μ' αυτή τη σουσαμόπιτά μας.
Βάζουμε στο φούρνο για 2-2.5 ώρες ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η πίτα μας και να ψηθούν καλά τα φύλλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και περιχύνουμε τη ζεστή αμυγδαλοσουσαμόπιτα με το ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να το απορροφήσει όλο.
Μαζί με το γλυκό ή μάλλον δίπλα στο πιάτο με το γλυκό κι ένα εκπληκτικό βιβλίο που ταιριάζει στην εποχή μας από όποια άποψη κι αν το δούμε. Ένα βιβλίο που δείχνει τα γυρίσματα της ζωής, τη γενναιοδωρία και το θάρρος μιας μαχητικής γυναίκας που καταφέρνει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες και να ξαναγεννηθεί από το μηδέν πάντα με το κεφάλι ψηλά! 'Ενα από τα βιβλία που αγάπησα! Αξίζει να διαβαστεί!! -:)))
Καλή σας μέρα!!

23 σχόλια:

  1. Το βιβλίο συμφωνώ Κική μου, ότι είναι ότι πρέπει τόσο για την εποχή (την Άνοιξη εννοώ) αλλά και την άσχημη καταθλιπτική περίοδο που περνάμε, συνιστώ κι' εγώ το διάβασμά του, γιατί αξίζει τον κόπο.

    Τώρα για την Αμυγδαλοσουσαμόπιτα, άμα δεν την γευτώ, τι σχόλια να κάτσω να σου κάνω;;;;;
    Την βλέπω απλώς και την λιμπίζομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω φιλενάδα;;; Έτσι, για να μην τη λιμπίζεσαι απλώς... -:))
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ,ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΤΕΛΕΙΟ!!!! ΝΕΦΕΛΗ
    (ΑΚΟΥΩ http://www.e-radio.gr/player/player.asp?sid=809 ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Θα ακούσω κι εγώ... Ευχαριστώ για την ενημέρωση!-:))

      Διαγραφή
  3. Κική μου ξειλιγώθηκα η Χριστιανή....είναι και της νηστείας....καταγράφεται και στο μενού του sin radio!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να λοιπόν και η αμυγδαλοσουσαμόπιτα και επίσημως πια στα μαγειρικά μας τετράδια.Και της αξίζει μία περίοπτη θέση!
    Με την συντροφιά του ανθισμένου αμυγδαλόκλαδου,τούτο το φίνο γλύκισμα με τα τραγανά σπιτικά φύλλα,-μεράκι και τέχνη της νοικοκυράς-,τα πολυαρωματισμένα στρώματα του αμύγδαλου και την καβουρντισμένη νοστιμιά του σουσαμιού,θα πραγματοποιηθεί ,θα δώσει χαρά και θα αποτελέσει την αγαπημένη γλυκιά αναφορά για όλους.
    Και ίσως αργότερα να δώσει το έναυσμα για νοσταλγικές επιστροφές στο παρελθόν για τους νεώτερους,χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις Κική μου..Ακριβώς γιατί όπως πολύ σωστά είπες, οι αναμνήσεις που πέρασαν, δεν είναι απαραίτητο να πονούν.Σημασία έχει τι αφήνουν μέσα μας!
    Φιλάκια πολλά Κική μου!Και στις μικρές νεραϊδούλες του σπιτιού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να σου αρέσει αν και όταν την δοκιμάσεις Φωτεινή μου γλυκιά. Νομίζω ότι συντόμως θα την ξαναφτιάξω οπότε είσαι καλεσμένη κι ελπίζω να σου αρέσει ή μάλλον είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!!
      Φιλάκια Φωτεινή μου και σένα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία η αμυγδαλοσουσαμόπιτα πόσο θα θελα να 'χα ένα κομματάκι Κική μου!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Ελένη μου;;;; -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Κική μου, ευτυχώς που δεν είχες καρύδια, γιατί κατέληξες να φτιάξεις αυτό το υπέροχο γλυκό, που όσο το βλέπω τόσο πιο πολύ το λιμπίζομαι! Σου έχει ψηθεί καταπληκτικά και φαντάζομαι πόσο ωραία θα μυρίζει!
    Το βιβλίο δεν το γνώριζα, αλλά θα το ψάξω. Όλοι έχουμε ανάγκη μια νότα αισιοδοξίας αυτό τον καιρό...
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω Aναστασία μου αν είναι ευτυχώς ή δυστυχώς το συγκεκριμένο σιροπιαστό πάντως έγινε καταπληκτικό!!!
      Όσο για το βιβλίο ...αξίζει να διαβαστεί!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Κικίτσα μου αφού θαυμάσω το υπέροχο γλυκάκι σου και σερβιριστώ βεβαίως βεβαίως, θέλω να σου πω ότι τον τελευταίο καιρό αν έχεις παρατηρήσει ο blogger έχει αρχίσει πάλι τα τρελά του!
    Σήμερα δεν μου ήρθε καθόλου ενημέρωση για την ανάρτησή σου, όπως και για τις αναρτήσεις κάποιων άλλων φίλων.
    Βλέπω κάποιες φίλες να μου γράφουν στα σχόλια στο blog μας πως κι αυτές αντιμετωπίζουν ίδιο πρόβλημα είτε με την ενημέρωση των αναρτήσεων είτε με την δημοσίευση των σχολίων (πολλές φορές αναγκάζονται να γράψουν ένα σχόλιο 2 και 3 φορές μέχρι να δημοσιευτεί).
    Δεν ξέρω τι γίνεται πάλι, υπομονή!!
    Ας ελπίσουμε να φτιάξει σύντομα!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η σιροπιαστή σουσαμόπιτα Έλενά μου κι όσο για τον blogger... ναι το έχω προσέξει ότι κάνει διάφορα χαζά τον τελευταίο καιρό. Για την ανάρτηση των σχολίων το παθαίνω κι εγώ αλλά σε μένα δεν λειτουργεί και η εσωτερική αναζήτηση του blog και ο σύνδεσμος με το facebook γιατί όταν πατάω κάτω από την ανάρτηση το F μου δείχνει ό,τι θέλει για φωτό της ανάρτησης!!! Σκέφτομαι την άλλη εβδομάδα να το ψάξω λίγο γιατί με έχει τσατίσει!!!! Τί να πώ!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. μερακλίδικη και απολαυστικη συνταγη!γεια στα χερια σου και χαρα στην υπομονη σου!φαινεται πραγματικα υπεροχα σιροπιασμενο, τραγανο και το σουσαμακι το κανει προκλητικο!μπραβο σου!φιλια, καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραία συνταγή έστω και αυτοσχέδια Λίλα μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Κική μου, πολύ δελεαστικό το γλυκάκι σου σήμερα!!Το σπιτικό φύλλο δείχνει πολύ ωραία ψημένο και τα μπαχαρικά ότι πρέπει για να μοσχοβολήσει το σπίτι!Ζηλεύω!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Χαρά μου ναι είναι πολύ νόστιμο και εξαφανίστηκε ταχύτατα!! -:))
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. ευτυχώς που δεν είχες καρύδια και έβγαλες ένα αριστούργημα.έμαθα και ποιά είναι η φορσύθια
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου άρεσε περισσότερο έτσι;;;; Η αλήθεια είναι ότι έγινε νόστιμη!!! -:))
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Κικίτσα μου τέλειο το γλυκάκι σου και μου θύμισε τη μαμά μου! Είχαμε αμυγδαλιές στο σπίτι στο χωριό και πάντα σε γιορτές έφτιαχνε αυτό το τύπου μπακλαβά γλυκάκι με σουσάμι....αχ!! αχ!! αχ!!
    Γειά στα χέρια σου! Μου αρέσει που δεν μασάς και σκαρώνεις άλλα θαύματα!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να είσαι καλά Εφούλα μου! Ετσι κι αλλιως το φύλλο δεν θα το άφηνα !! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου θύμησα τη μαμάκα σου!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χα χα Κική!
    Πόσες φορες έχω ξεκινήσει να φτιάξω μια συνταγή, σίγουρη ότι έχω όλα τα υλικά και στην πορεία ανακαλύπτω ότι μου λείπουν βασικά!
    Συνήθως κάτι καλό βγαίνει από μια τέτοια υπόθεση! Αν φυσικά ο άνθρωπος είναι εφευρετικός και αισιόδοξος όπως εσύ!
    Το γλυκό σου λοιπόν και μέσα στο κλίμα της άνοιξης είναι, αλλά και δείχνει πραγματικά πολύ νόστιμο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!