Χοιρινό κότσι μπραιζέ στη γάστρα με αρωματικά

Χοιρινό κότσι... ένα κρέας που δοκίμασα σαν foodblogger και που κατέληξα να το λατρεύω! Το καλύτερο "κλείσιμο" της Κρεατινής Εβδομάδας αλλά και ένα γιορτινό ή, απλά, κυριακάτικο πιάτο. Ένα πιάτο με ιδιαίτερη νοστιμιά, που αν και έχει μια σχετική διαδικασία μέχρι να μπει στο φούρνο και να ξαναβγεί απ' αυτόν φτάνοντας στο πιάτο μας αξίζει με Α κεφαλαίο! Δεν είναι δύσκολη η παρασκευή του... είναι απλά χρονοβόρα!! Σε ανταμοίβει όμως η πλούσια νοστιμιά του και η τρυφερότητα του κρέατος. Εάν και το ίδιο το κότσι είναι καλό σαν κρέας, δηλαδή αν προέρχεται από γουρουνάκι γάλακτος (που το ψαχνό είναι πιο τρυφερό) και είναι μεγαλωμένο με σωστή τροφή τότε το κρέας έχει απαράμιλλη γεύση.
Το ψήσιμο μπρεζέ δεν είναι τίποτε άλλο παρά αργό ψήσιμο σε μεγάλη ποσότητα υγρού και σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όσο για την κρασάτη σάλτσα είναι μια σάλτσα καταπληκτική και με λίγο κόρν φλάουρ γίνεται μια σάλτσα τύπου gravy που συνοδεύει επάξια το ψητό!!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
1.600 γρ. (3) κότσια χοιρινά
1 μεγάλο κρεμμύδι (ή 2 μέτρια), σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, σε χοντρές ροδέλες
2 καρότα, σε χοντρές ροδέλες
4 μεγάλες πατάτες, σε κομμάτια
300 ml  Μαυροδάφνη (κόκκινο γλυκό κρασί)
Χυμό από 1 μέτριο πορτοκάλι
100 γρ. καπνιστό τυρί σε κύβους (προαιρετικά)
3 κλαδάκια ρίγανη (προαιρετικά)
3 κλαδάκια θυμάρι (προαιρετικά)
2 κλαδάκια δεντρολίβανο (προαιρετικά)
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
Για την άλμη
1 λίτρο νερό
1 1/2 κ.σ. χοντρό αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
4-5 κόκκους μπαχάρι
4-5 κόκκους μαύρο πιπέρι
10-12 κόκκους κόλιανδρο
2-3 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
Ελάχιστη μαργαρίνη ή βούτυρο
Λίγο ελαιόλαδο
Σάλτσα
2 κ.γλ. κόρν φλουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε τα κότσια και τα βάζουμε σε άλμη ή το ίδιο πρωί για 2-3 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ (πάντα μέσα στο ψυγείο)για να "φύγει" η μυρωδιά του χοιρινού και να γίνει ζουμερό.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας μαργαρίνη ή βούτυρο και βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και αφού τα αφήσουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά τα σβήνουμε με το μισό κρασί.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τα ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και τις πασπαλίζουμε με λίγο από το μίγμα που μόλις φτιάξαμε.
Πετάμε την άλμη και βγάζουμε τα κότσια από τη γάστρα. 
Ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις πατάτες, τα μισά καρότα και τις μισές πιπεριές μέσα στη γάστρα.
Ύστερα, τοποθετούμε επάνω στα λαχανικά τα κότσια.
Κάνουμε με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία σχισμές και ρίχνουμε λίγο από το μίγμα με το αλατοπίπερο και τη ρίγανη.
Βάζουμε επάνω και τα κλαδάκια από τα φρέσκα αρωματικά.
Σε ένα βάζο με καπάκι βιδωτό (ή σε ένα μπολ) αναμιγνύουμε το υπόλοιπο κρασί, τη μουστάρδα, το χυμό του πορτοκαλιού και 1 1/2 ποτήρι νερό.
Περιχύνουμε μ' αυτό τα κότσια και μετά τα πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη από το μίγμα του αλατοπίπερου με τη ρίγανη.
Καλύπτουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και κλείνουμε με το καπάκι.
Βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ελέγχουμε το κρέας και τις πατάτες και ξαναβάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα ακόμη.
Τέλος, ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό μας να ξεροψηθεί και να ροδοκοκκινήσει για άλλα 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει να αναδειχθεί η γεύση και τα αρώματα του φαγητού.
Δένουμε την κρασάτη σάλτσα
Παίρνουμε 2 φλ.τσ. από το ζωμό του κρέατος.
Σε ένα μπολ, μέσα σε λίγο νερό διαλύουμε 2 κουταλιές του γλυκού κόρν φλάουρ.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ζωμό του κρέατος (εάν θέλουμε τον περνάμε  από σουρωτήρι πριν τον ρίξουμε στην κατσαρόλα) και το διαλυμένο κόρν φλάουρ και αφήνουμε να τη σάλτσα να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να γίνει ημίρρευστη.
Σερβίρουμε με τις πατάτες, τα λαχανικά, προαιρετικά, λίγο ρύζι και περιχύνουμε το κρέας με λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Καλή σας μέρα!!!

34 σχόλια:

  1. Φαίνεται τέλειο και τόσο νόστιμο το φαγάκι σου σήμερα!! Δεν το έχω δοκιμάσει και είναι ευκαιρία να το φτιάξω άμεσα. Ελπίζω να μου πετύχει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! Αξίζει να το δοκιμάσεις, να το ξέρεις θα ξετρελλαθείς από τη νοστιμιά του!! Είναι σίγουρο ότι θα σου πετύχει!!! -:))

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλά έκανες ...είναι νοστιμότατο και δεν θα το μετανιώσεις!!
      Φιλιά και καλές Απόκριες!

      Διαγραφή
  3. Φοβερό φαγάκι Κική μου, καλοψημένο και πεντανόστιμο!!!
    Γεια στα χεράκια σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου!! Είναι πολύ νόστιμο!!!
      Φιλάκια και καλές Απόκριες!

      Διαγραφή
  4. Κικίτσα μου φαίνεται πεντανόστιμο !!!!!!! θα δοκιμάσω να το φτιάξω έτσι όπως προτείνεις γιατί μας αρέσει το ψητό κότσι !!!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Μαρία μου και δεν θα το μετανιώσεις!!
      Φιλάκια και καλή Αποκριά!

      Διαγραφή
  5. Τι ωραιο φαγακι Κικη μου!
    Κι εγω δεν το ειχα σε μεγαλη υποληψη το κοτσι, το γνωρισα απο το osso buco και τελικα ειναι οντως πολυ νοστιμο το κρεας του!
    Καλο μεσημερι!
    Με ξελιγωσες μιλαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο Μαρίνα μου αλλά γίνεται υπέροχο!!! Νοστιμότατο!!!
      Καλό βράδυ, φιλιά και καλή Αποκριά! -:))

      Διαγραφή
  6. Να 'χα ένα πιατάκι!!!
    Φαίνεται τόόόσο νόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω;;;; Ναι είναι νόστιμο!!
      Φιλάκια!!!
      Καλές Απόκριες!

      Διαγραφή
  7. Ο πατέρας μου έφτιαχνε κάτι παρόμοιο, όχι τόσο περιποιημένο βέβαια! Θεωρώ ότι ό,τι φτιάχνεται στη γάστρα είναι όλα τα λεφτά! Ωραία συνταγή Κική μου! Νιώθω ήδη μια λιγούρα... (τί πρωτότυπο!) :)
    Πολλά φιλιά και καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες σύμπτωση Sel μου;;; Πράγματι η γάστρα κάνει θαύματα κι εγώ τη χρησιμοποιώ πάρα πολύ, ειδικά τις Κυριακές!! Έγινε νόστιμο και αξίζει να το φτιάξεις!!!
      Φιλάκια και καλή Αποκριά!!

      Διαγραφή
  8. Όλα σου τα φαγητά διακρίνονται τόσο από πρωτοτυπία,όσο και από ανεπανάληπτη γεύση.Γιατί το συγκεκριμένο, μου φαντάζει ακαταμάχητο?
    Ανάγλυφη ομορφιά από ποικίλα χρώματα ,γνήσια νοστιμιά από φρέσκα λαχανικά,εγωϊστική εισβολή ενός φίνου καπνιστού τυριού,κομψή παρουσία της γλυκιάς μαυροδάφνης σε ένα παρεξηγημένο κομμάτι κρέατος που το αποθεώνει.
    Ένα συγκεντρωμένο πλήθος γευστικών πειρασμών σε ένα μόνο πιάτο με μοναδική εμφάνιση!
    Καλό βράδυ Κική μου.Ελπίζω να είστε όλοι καλά,σας στέλνω πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου και χαίρομαι που σου αρέσουν! Το συγκεκριμένο πιθανά σου φαίνεται ακαταμάχητο λόγω της ποικιλίας των υλικών μάλλον! Πάντως είναι νόστιμο και το καπνιστό τυρί είναι μια ιδιαίτερη πινελιά!!
      Επίσης καλό βράδυ και φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  9. Πόσο συμφωνώ με την Φωτεινή ποιο πάνω!!
    Γιατί το σημερινό σου φαγητό φαντάζει ακαταμάχητο!!!
    Το πόσο το ζήλεψα δεν λέγεται! Είναι αυτό ακριβώς που θα ήθελα να φάω τούτη εδώ τη στιγμή και για τις επόμενες μέρες χωρίς να το βαρεθώ!!

    Μπράβο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσαυγή μου γιατί αξίζει... είναι πολύ νόστιμο! Να σου στείλω αν και τελείωσε αμέσως!!
      -:)) Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Λαχταριστό!!!!!Πόσο θέλω να το κάνω!!!!!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι δύσκολο μόνον λίγο χρονοβόρο Δέσποινά μου αλλά, πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Κική, το κότσι έχει γίνει πολύ αγαπητό στο ευρύτερο κοινό αν κρίνω από την αναζήτηση στη δική μου σελίδα με προβολές απίστευτες.
    Το κάνω κι εγώ στη γάστρα μόνο τελευταία λόγω μείωσης των ατόμων που τρώνε στο σπίτι θα πρέπει να προμηθευτώ και μικρότερη γάστρα ώστε να το ξαναφτιάξω.
    Καλές Αποκριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι θα έλεγα ότι πρόσφατα ο κόσμος ανακάλυψε την αξία του (το ίδιο κι εγώ βέβαια!!!) αν κι εγώ δεν πρόσεξα τη σελίδα με τις αναζητήσεις Ξανθή.
      Μπορείς να το βάλεις και σε ταψί καλυμμένο με αλουμινόχαρτο αν και δεν είναι το ίδιο!
      Καλή Αποκριά και σε σας!

      Διαγραφή
  12. Δεν μπορώ να σου περιγράψω, πόσο πολύ μου αρέσει το κότσι! Είναι μια ταβέρνα στην οποία το πετυχαίνουν και όταν πηγαίνω τρώω αποκλειστικά αυτό! Καλοδεχούμενη η συνταγή σου Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Αθηνά μου... δοκίμασε και αυτή και την άλλη συνταγή που έχω για κότσι... είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελλαθείς γιατί είναι πεντανόστιμα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Να δω πότε θα αξιωθώ να το δοκιμάσω! Κάτι μου λέει ότι θα το λατρέψω κι εγώ!
    Με τόσο ωραία υλικά θα είναι άπαιχτο σε γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Ερμιόνη μου γιατί αξίζει η γεύση του! Είναι νοστιμότατο!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Κική μου τι νόστιμο που φαίνεται;Πολύ ωραίοι συνδυασμοί και το αποτέλεσμα άψογο!Μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου γιατί είναι πεντανόστιμο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Όσο χρονοβόρα και να είναι η διαδικασία δεν με νοιάζει καθόλου, αν πρόκειται να φάω κάτι τόσο νόστιμο! Φαίνεται τέλειο και με το αργό ψήσιμο φαντάζομαι πώς θα λιώνει στο στόμα... Γεια σου, Κική, με τα ωραία σου!!! :-)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι με το αργό ψήσιμο γίνεται μαλακό και εκπληκτικά νόστιμο! Χαίρομαι που σου άρεσε Αναστασία μου κι αν ήσουν κοντά θα σου έλεγα να έρθεις να σε φιλέψω!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  16. κορυφαίο πιάτο....να σαι καλά......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πρωτη φορα εκανα κοτσι τα χριστουγεννα και αρεσε σε ολους μας!θα το δοκιμασω σιγουρα με την συνταγη σου, φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το πόσο μου αρέσει αυτό το κομμάτι κρέατος, κι όταν είναι τέλεια μαγειρεμένο, όπως το δικό σου Βασιλική, μπορώ να υποκύψω σε μια τεράστια μερίδα αδιαμαρτύρητα!:)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!