Πέννες με σπανάκι, τυριά και καρύδια... ένα παστίτσιο καθόλου κλασσικό

Καλή σας μέρα! Η ερχόμενη Κυριακή είναι η Κυριακή της Τυρινής. Μια μέρα πριν να απολαύσουμε τις λιχουδιές της Καθαρής Δευτέρας... ας απολαύσουμε ένα πιάτο επίκαιρο, εύκολο αλλά ταυτόχρονα πολύ γευστικό.
Παραλλαγή παστίτσιου ή μήπως σπανακόπιτα χωρίς φύλλο σε μορφή nouvelle cuisine;;
Όπως και αν το χαρακτηρίσουμε είναι μια πολύ ωραία πρόταση για την Κυριακή της Τυρινής... έτσι για να μην ξεχνάμε και τα έθιμά μας που θέλουν την Κυριακή που μας έρχεται να καταναλώνουμε τυριά και γαλακτοκομικά αλλά όχι κρέας... μία ακριβώς μέρα πριν αρχίσει η νηστεία για το Πάσχα!
Ένα πιάτο που επιδέχεται αλλαγές και παραλλαγές για να έρθει στα μέτρα μας συναντώντας τις γευστικές μας επιθυμίες.
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
500 γρ. πέννες 
350 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Για τη μπεσαμέλ
450 γρ. γάλα χλιαρό με 1,5% λιπαρά
200 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
4 κ.σ. αλεύρι
40 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
2 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με λίγα λιπαρά)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
70 γρ.καρύδια ψιλοκομμένα, στο multi
4 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού (φτιαγμένα όπως ΕΔΩ)
70 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού που υπάρχουν στη συσκευασία.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σπανάκι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 6-7 λεπτά.
Ύστερα τα προσθέτουμε μαζί με την κεφαλογραβιέρα στις βρασμένες πέννες και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι που σοτάραμε το σπανάκι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια βάζουμε το βούτυρο.
Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε το μίγμα για 2-3 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα πάντα ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη μουστάρδα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε, σε σιγανή φωτιά, τη μπεσαμέλ να πάρει μια βράση και να γίνει παχύρρευστη και αποσύρουμε από την εστία.
Τέλος, μόλις η μπεσαμέλ κρυώσει λίγο (την αφήνουμε 5-6 λεπτά) προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Αναμιγνύουμε  την μπεσαμέλ με τα ζυμαρικά και τα λαχανικά.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Αναμιγνύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα ψίχουλα ψωμιού και την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και πασπαλίζουμε με το μίγμα αυτό το φαγητό μας.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή έως ότου έχουμε μια ελαφρώς καστανή κρούστα.
Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!! 

14 σχόλια:

  1. Πω πω, βρίσκω πραγματικά υπέροχο το καθόλου κλασικό σου παστίτσιο!!
    Δεν ανακάτεψες τις πένες με βούτυρο, τη μπεσαμέλ την έκανες πιο υγιεινή με γιαούρτι και χωρίς αβγό, το πιάτο είναι 100% του γούστου μου, σαν να το έφτιαχνα εγώ για μένα! :))
    Καλό τριήμερο, καλή ξεκούραση και να περάσεις τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H επικάλυψη...εμένα με ΚΑΛΥΨΕ πλήρως, Κική μου.
    Πανέμορφο και άκρως γευστικό πιάτο.
    Καλό 3ήμερο σας εύχομαι εκεί στα βόρεια, σε όλο το 3όροφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω πως πιάτα όπως το σημερινό που μας παρουσίασες Kiki, καλύπτουν απόλυτα τις θρεπτικές και γευστικές μας αναζητήσεις έτσι ώστε η απουσία του κρέατος να μην γίνεται αντιληπτή!!! Ευχαριστούμε και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο συνδυασμός σπανάκι με τυριά είναι από τους πολύ αγαπημένους μου!
    Τα πράσα δίνουν φανταστική γεύση στο πιάτο, μου αρέσει η μουστάρδα που έβαλες στην πιο υγιεινή και ανάλαφρη μπεσαμέλ, ενώ το καρύδι μου φαίνεται πολύ πρωτότυπη προσθήκη!
    Φιλιά πολλά Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. WOW!!!
    Πείνασα!!!
    Πολλά φιλάκια!!!
    Να περάσεις όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικα καινοτομικο πιατο αγαπητη μου Κικη! Συνδιασες υπεροχα το σπανακι με το καρυδι! Φαινεται πολυ γευστικο! Αν δεν προλαβω να το φτιαξω μεσα στο ΣΚ...ε λιγη υπομονη για μετα το Πασχα!
    Να περασεις πολυ ομορφο κ ξεκουραστο 3ημερο!
    Σε φιλω! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πεντανόστιμη η πρότασή σου Κικίτσα μου για την εβδομάδα της Τυρινής που διανύουμε!
    Και η επικάλυψη φοβερή!!!!
    Φιλάκια, καλό τριήμερο να περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο το παστίτσιο σου Κική μου!!!
    Πολύ γευστικό.
    Φιλιά καλό τριήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα υπέροχο εναλλακτικό χορτοφαγικό παστίτσιο για να αποχαιρετήσουμε τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες και να μπούμε με το καλό στη αυστηρή νηστεία της Σαρακοστής.
    Υπέροχο πιάτο με πρωτότυπα συστατικά που αναμφίβολα θα μας δώσουν κλιμάκωση στη νοστιμιά.
    Ευρηματική η επικάλυψη της καρυδένιας επικάλυψης,μία γευστική πρόταση που οδηγεί σε μοναδικά μονοπάτια απόλαυσης!
    Καλό βράδυ Κική μου!Με τον βοριά που δυνάμωσε απότομα στέλνω θερμά φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολύ καλό και πράγματι για μένα πρωτότυπο...μου άρεσε πολύ να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου, δεν θέλω να σχολιάσω. Θέλω να το φάω! Όλο το ταψί αν γίνεται... Τέλεια υλικά και απολύτως του γούστου μου! Νομίζω ότι η Τυρινή εβδομάδα είναι η αγαπημένη μου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ υγιεινό και γευστικό Κικίτσα μου,
    τόφτιαξα μόλις το διάβασα, τρελλαίνομαι για σπανάκι !!!
    Πολλά φιλάκια
    Καλές Απόκριες
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ πλούσια γεύση!!!
    Πολύ το θελω!!!

    Καλημέρα Κική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κική μου, μπορεί να μην είναι ένα κλασσικό παστίτσιο, αλλά μόνο από τα υλικά, καταλαβαίνει κανείς πόσο νόστιμο και πλούσιο είναι!! Άλλωστε που και που θέλουμε και μια αλλαγή, έτσι δεν είναι;;
    Καλό τριήμερο σε όλο το τριώροφο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!