Παντεσπάνι Σαβοϊας με άρωμα εσπεριδοειδών, η πιο εύκολη βάση για τούρτα

Σάββατο πρωί κι ο αγαπημένος μου εξάδερφος θα έρθει σε λίγο. Θέλω κάτι που να έχει γίνει τώρα γιατί ξέρω πολύ καλά ότι του αρέσει να γεύεται κέικς και μπισκότα. Τί να κάνω... τί να κάνω;; αναρωτιέμαι.
"Παντεσπάνι Σαβοϊας" ξεπηδά η ιδέα. Ένα κλασσικό γλυκό της περιοχής της Σαβοϊας, εξαιρετικά ελαφρύ, γευστικό και με πολλές δυνατότητες. Γιατί όχι; Αφράτο και νόστιμο, γρήγορο και πολύ οικονομικό, δεν διαφέρει πολύ από ένα καταπληκτικό κέικ.
Τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια ήδη πήδηξαν στο μπολ του μίξερ που βάζει τα δυνατά του για να τελειώσει γρήγορα θαρρείς και καταλαβαίνει τη βιασύνη μου. Η φαρίνα, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το μπέικιν φιγουράρουν κιόλας μέσα στο μπολ και περιμένουν να ασπρίσουν τα αυγά και να προσθέσουν στο μίγμα τη γοητεία τους!! Μια πρέζα αλάτι και να... το παντεσπάνι, έτοιμο να δεχθεί γέμιση μαρμελάδας, κρέμας σοκολάτας, βανίλιας ή άλλη της αρεσκείας μας είναι η σημερινή πρόταση. Μέρες που είναι, τόσες γιορτές που έρχονται ένα γλυκό πάντα χρειάζεται στο σπίτι. Το σημερινό παντεσπάνι μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη βάση γι αυτό το γλυκό.
Γρήγορο, εύκολο κι απλό, ολόχρυσο κι απίστευτα αφράτο, με μια ελαφριά υγρασία κρυμμένη στη σάρκα του μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε κι όχι μόνον σε τούρτα αλλά και σαν κέικ με επικάλυψη μια απλή μαρμελάδα ή ένα σιρόπι σοκολάτας ή ακόμη και καραμελωμένα κυδώνια ή μήλα.
ΥΛΙΚΑ για φόρμα με διάμετρο 24 εκ.
6 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
55 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
55 γρ. κορν φλάουρ ή νισεστέ
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1/2 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στη θέση αέρα-αντιστάσεις.
Καλύπτουμε μια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. 
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη φαρίνα, το κόρν φλάουρ, το μπέικιν, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Ύστερα, με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το αλάτι και το μίγμα του άλευρου και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μίγμα.
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο καθόλου πριν περάσουν 45 με 50 λεπτά.
Πριν βγάλουμε από το φούρνο δοκιμάζουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού εάν είναι καθαρή όταν το βγάλουμε από το παντεσπάνι.
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!! -:))

28 σχόλια:

  1. Φαίνεται αφράτο κ λαχταριστό,Κικίτσα!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Λένια μου!!! Είναι τέλειο!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα! Τι ωραίο παντεσπάνι είναι αυτό? Πράγματι δεν διαφέρει από κέικ και με το ξύσμα μέσα και την άχνη από πάνω, ό,τι πρέπει για κέρασμα μαζί με απογευματινό τσάι ή καφεδάκι!
    Το κόκκινο σκουφάκι στην πρώτη φωτο, απλά έγραψε! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι στο μόνο που διαφέρει από κέικ είναι ότι δεν έχει γάλα και βούτυρο! Είναι όμως νοστιμότατο και κατάλληλο για χρήση σαν κέικ ή σαν βάση για τούρτα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται τόσο, μα τόσο αφράτο!
    (Καλά, η χριστουγεννιάτικη παρέμβαση στις φωτογραφίες... άπαιχτη!!!)
    ;-)
    Φιλάκια, κούκλα μου!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι αφράτο και χαίρομαι που σου άρεσε η παρέμβαση...χαχαχαχα
      ΦΙλάκια πολλά Ιωάννα μου!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετικό το παντεσπάνι σου Κική μου!!!!Ιδανικό για τις πολυόροφες τούρτες μας ,αλλά και για το κέρασμα όπως σωστά μας προτείνεις!!!!Θα το σερβίριζα με μπόλικη χλιαρή σάλτσα σοκολάτας και τριμμένα καρύδια,ή με κτυπημένη κρέμα γάλακτος και φρέσκα φρούτα!Γίνονται άπειροι γευστικού συνδυασμοί...βοηθά η υπέροχη όψη και η αναμφισβήτητη νοστιμιά του αφράτου παντεσπανιού!
    Καλή εβδομάδα Κική μου!!Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φωτεινή μου, είναι ένα παντεσπάνι καταπληκτικά αφράτο και καθόλου στεγνό!!! Αξίζει και με σάλτσα σοκολάτας και με καρύδια αλλά και με μαρμελάδα και κρέμα γάλακτος με φρούτα! Πολύ ωραίες προτάσεις!!
      Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  5. Τι αφράτο που δείχνει Κική μου!
    Και σκέτο ακόμα, θα είναι μια νοστιμιά!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι πολύ αφράτο Έλενά μου... αξίζει!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. poly oraio kikh tha dokimastei stis goitres gia tourta.eyxaristoume.fotini t

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμάσεις Φωτεινή μου και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  7. Έξοχα!
    Θα κάνω αυτό το κέικ για τα Χριστούγεννα...;))
    B7s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από την περιγραφή και μόνο Κική μου κατάλαβα πόσο εύκολο και ιδιαίτερο παντεσπάνι είναι αυτό που μας παρουσίασες!!!!! Επιδέχεται δε πολλές παρεμβάσεις ανάλογα τη διάθεση!!!!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατο και ιδιαίτερο Σιλένα μου!!! Ναι επιδέχεται πολλές παρεμβάσεις! Αξίζει τη δοκιμή!

      Διαγραφή
  9. Tό παντεσπάνι σου,Κική μου,θεσπέσιο!!!Νόστιμο καί πολύ αφράτο!!!Θά τό δοκιμάσω μέσα στίς γιορτές!!!Μού άρεσαν πολύ οι εορταστικές,φωτογραφίες σου!!!ΤΕΛΕΙΕς!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου ...είναι πράγματι πολύ αφράτο και αξίζει να το δοκιμάσεις. Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό ...ακόμη όμως τη μαθαίνω τη μηχανή ειδικά το macro σε σχέση με το φωτισμό!!!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Καλή βδομάδα Κικίτσα μου..τι μου κάνει το κορίτσι μου??σας ήρθε είδα το μπρρρρρ κρύο απο εκεί που απο αύριο έρχεται κι από μάς..το παντεσπάνι σου εδώ της Σαβοίας βγάζει μάτι απο μαγευτική θέα και απο νοστιμιά μία απο τα ίδια απ'ότι κατάλαβα!το φαντάζομαι και σε χριστουγεννιάτικους κορμούς!πρέπει να είναι μοναδικός!!σαν βάση και σαν κέικ με το άρωμα εσπεριδοειδών φαντάζομαι ή μάλλον οσφρίζομαι αρώματα.ευχαριστούμε πολύ κοριτσάκι μου..πάντα σκέφτεσαι το καλύτερο για τις φίλες σου..σου στέλνω την αγάπη μου και άπειρα φιλάκια..καληνύχτα γλυκιά σαν καραμέλα!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά είμαι Καίτη (ας το λέμε για να το πιστέψουμε) ... το παντεσπάνι είναι υπέροχο και αξίζει να το δοκιμάσεις. Για να το βάλεις σε κορμό πρέπει να το βάλεις σε μεγάλο ταψί.
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Δεν γνώριζα το συγκεκριμένο παντεσπάνι Κική!
    Φαίνεται πολύ αφράτο και μου αρέσει που όπως λες έχει μια ελαφριά υγρασία.
    Μπορούμε να το κόψουμε οριζόντια σε 2 δίσκους και να το γεμίζουμε;;
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το γνωρίσεις Ερμιόνη μου!!! Είναι πολύ αφράτο και ελαφρώς υγρό και ναι μόλις κρυώσει καλά κόβεται άνετα...σκέψου ότι εγώ το έκοψα ζεστό το κομμάτι της φωτό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Αυτό είναι παντεπάνι!!Καταπληκτικό Κική,ωραία συντγούλα μας έδωσες!καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Νίκη, ναι είναι ωραιότατο!!!
      Καλημέρα!!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα Κική , ωραίο αφράτο παντεσπάνι...να είχα λίγο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!!! Να σου στείλω;;;

      Διαγραφή
  14. Εδώ και δέκα ημέρες χωρίς ίντερνετ, έχω χάσει επισόδεια, Κική μου!! Ένα από τα ωραιότερα παντεσπάνια, είναι το σημερινό! Και μου αρέσει όπως το παρουσιάζεις σαν κέικ, με άχνη και μαρμελάδα. Ένα παντεσπάνι, που το κάνεις ότι θέλεις!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ Ειρήνη μου κι εγώ που έχω Ίντερνετ έχω ένα σωρό προβλήματα με τον blogger!!! Γίνεται πολύ ωραίο και σαν βάση τούρτας και με άχνη ή μαρμελάδα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!