Βασιλόπιτα - Φωτίτσα ή Τσουρέκι με γάλα καρύδας


Καλημέρα!! Καλή Χρονιά!! Σας εύχομαι ο νιογέννητος χρόνος 2015 να είναι πολύ καλύτερος απ' αυτόν που έφυγε! Να φέρνει μαζί του υγεία, αγάπη, χαμόγελα, ευημερία, δημιουργικότητα και νοστιμιές! Να φέρνει ειρήνη και γαλήνη για όλο τον κόσμο!
Έτσι... για το καλό του νέου χρόνου η πρώτη ανάρτηση, η ανάρτηση καλωσορίσματός του θέλω να είναι γλυκιά, αρωματική, με τη νοστιμιά να περισσεύει.
Στο σπίτι μας, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου κόβαμε πάντα τρεις βασιλόπιτες... μια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μια ανήμερα... το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς και μια το μεσημέρι των Θεοφανείων! Το έθιμο αυτό ζητούσε... αλλά και πάλι... υπήρχαν φορές, καθώς μεγάλωνα κι όλα περνούσαν από τη σφαίρα του συναισθήματος στη σφαίρα της λογικής, που σκεφτόμουν ..."μήπως κόβουμε τόσες φορές βασιλόπιτα για να ικανοποιούνται όλα τα ξαδέρφια με την ελπίδα να κερδίσουν το φλουρί;" ...μια και αυτό γινόταν σταθερά ένα σημείο αναφοράς κάθε φορά που μια βασιλόπιτα στρογγυλοκαθόταν στο τραπέζι. Τώρα πια, τόσα χρόνια μετά, ξέρω ότι αυτό ήταν ένας συνδυασμός κάποιων εθίμων... της "Βασιλόπιτας" αλλά και της "φωτίτσας", της πίτας, δηλαδή, που σε πολλά μέρη της Ελλάδας κόβουν ανήμερα των Φώτων!
Σήμερα, λοιπόν, ξεκινώντας γλυκά και καλοπιάνοντας τον νέο χρόνο θα σας δείξω μια νέα συνταγή βασιλόπιτας που γίνεται με ζύμη τσουρεκιού (άρα μπορεί να γίνει και τσουρέκι για το Πάσχα), είναι απίστευτα αφράτη με πλούσια γεύση που της χαρίζουν οι σταφίδες και οι κύβοι πορτοκαλιού. Αυτή την βασιλόπιτα την λάτρεψα!!! Δεν είναι δύσκολη αν και έχει λίγο διαφορετική διαδικασία γιατί δεν αφήνουμε τη μαγιά με το γάλα και τη ζάχαρη να φουσκώσει αλλά βάζουμε και το μισό αλεύρι. Κάνουμε δηλαδή ένα είδος γρήγορου προζυμιού και το αφήνουμε να φουσκώσει πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Το τονίζω ...δεν είναι καθόλου δύσκολη απλά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο που, όμως, τον "ροκανίζουμε" βάζοντάς την να φουσκώσει στο φούρνο της κουζίνας! 
Και κάτι τελευταίο... δεν χρειάζεται να χρειαζόμαστε βασιλόπιτα, φωτίτσα ή τσουρέκι για να τη φτιάξουμε... καφεδάκι και τσαγάκι πίνουμε, τα παιδιά γάλα πίνουν αλλά παίρνουν και κολατσιό στο σχολείο... οπότε έχουμε πολλούς λόγους για να την ..."σκαρώσουμε"!! 
Πάμε να δούμε τα υλικά;

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με 32 εκατοστά διάμετρο (περίπου 1.700 γρ.)
  • 820-830 γρ. αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
  • 160 γρ. Flora με βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 260 γρ. γάλα καρύδας (ή κανονικό γάλα) χλιαρό
  • 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού χλιαρό
  • 3 αυγά μεγάλα (L)
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 φακελάκι κακουλέ
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
  • 1 φλ.τσ. σταφίδες ανάμικτες, ξανθές και μαύρες 
  • 2/3 φλ.τσ. ζαχαρωμένους κύβους πορτοκαλιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 φακελάκια βανίλιας
Για την επικάλυψη
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • Λίγα αμύγδαλα φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε το χλιαρό γάλα καρύδας και τον χυμό πορτοκαλιού σε μια λεκάνη κουζίνας και προσθέτουμε τη μαγιά, 1 κ.σ. ζάχαρη και το μισό αλεύρι.
  2. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια βρεγμένη πετσέτα κουζίνας και τη βάζουμε στο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου (όχι περισσότερο).
  4. Την αφήνουμε μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 40 λεπτά).
  5. Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη που ετοιμάσαμε, βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, τις βανίλιες, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το μισό βούτυρο και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ανοιχτόχρωμο, αφράτο μείγμα σαν κρέμα.
  6. Μόλις δούμε ότι το μείγμα έχει φουσκώσει αρκετά, σταματάμε το χτύπημα. 
  7. Σε μια άκρη στη λεκανίτσα με το αλεύρι προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
  8. Στο μεταξύ, η αρχική ζύμη έχει ήδη φουσκώσει και σ' αυτήν προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, τις σταφίδες, τους κύβους πορτοκαλιού και τη μισή ποσότητα από το αλεύρι.
  9. Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αλεύρι.
  10. Συνεχίζουμε το ζύμωμα, σηκώνοντας τη ζύμη από κάτω προς τα πάνω πριν την "ρίξουμε" προς το κέντρο του μείγματος. 
  11. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται οι λεγόμενες "κλωστές".
  12. Ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει και την βάζουμε και πάλι στον φούρνο, στους 35 βαθμούς, για να φουσκώσει (άλλα 50-60 λεπτά).
  13. Ετοιμάζουμε το ταψί μας καλύπτοντας τον πάτο του με αντικολλητικό χαρτί. Τα τοιχώματά του τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο.
  14. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την "ξεφουσκώνουμε" ζυμώνοντάς την για 1-2 λεπτά.
  15. Την τοποθετούμε στο ταψί και την βάζουμε για τελευταία φορά στο φούρνο μέχρι να φουσκώσει (πάλι στους 35 βαθμούς Κελσίου). 
  16. Χρειάζεται περίπου 40 λεπτά.
  17. Ύστερα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος.
  18. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  19. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον κρόκο με το νερό και τη ζάχαρη και μόλις ο φούρνος ετοιμαστεί, αλείφουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της βασιλόπιτας.
  20. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
  21. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι απέκτησε ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  22. Δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί, βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της που πρέπει να είναι στεγνό και καθαρό όταν το βγάλουμε.
  23. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά πριν την βγάλουμε από το ταψί.
TIPS
* Εάν θέλουμε να καλύψουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με ζαχαρόπαστα ή γλάσο δεν χρειάζεται να την αλείψουμε με αυγό πριν το ψήσιμο. Για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα αλείφουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με λίγη μαρμελάδα αραιωμένη με χλιαρό νερό ή απλά με ελάχιστο νερό για να μην υπάρχει άλλη γεύση.
Επίσης, εάν υπάρχουν στην οικογένεια άτομα που δεν τους αρέσει η ζαχαρόπαστα (όπως στη δική μας οικογένεια) κάνουμε το εξής κόλπο (το έκανα για πρώτη φόρα εφέτος και "δούλεψε" μια χαρά). Τοποθετούμε τη ζαχαρόπαστα επάνω στη βασιλόπιτα χωρίς να βρέξουμε πρώτα την επιφάνειά της παρά μόνον 2-3 σημεία στις άκρες για να "κολλήσει" και την πιέζουμε ελαφρά με το χέρι σαν να την στρώνουμε. Διακοσμούμε και όταν κόψουμε τη βασιλόπιτα, η ζαχαρόπαστα αφαιρείται πάρα πολύ εύκολα. Έτσι έχουμε μια στολισμένη βασιλόπιτα και όλους ευχαριστημένους. :)
Και η βασιλόπιτα με τα ξερά φρούτα για το μεσημέρι της πρώτης μέρας του χρόνου... που κι αυτή μπορεί να γίνει ένα υπέροχο κέρασμα για καφέ ή τσάι.
Σας εύχομαι και πάλι να έχετε μιαν υπέροχη χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη και χαρά!!
Tante Kiki
43 Comments
No