To κέικ... "Άνευ"...


To κέικ... "Άνευ"...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! :)
Μετά από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο γκρίζα σύννεφα, μπουμπουνητά και πολλή μα πολλή βροχή ξημέρωσε η καινούρια εβδομάδα κι αυτή βροχερή, μουντή, με μια ελαφριά ψύχρα που μας θυμίζει ότι ο Οκτώβρης προχωρά αποφασιστικά! Όχι γκρινιάρα δεν είμαι ...από τη φύση μου αλλά η αλήθεια  είναι αυτή!Ο καιρός του Σαββατοκύριακου ήταν ό,τι καλύτερο για να κάνεις cocooning (θυμάστε αυτό το ...σπορ που ήταν πολύ ...μοδάτο πριν λίγα χρόνια;;;) και ...ορίστε σας το σερβίρω από τη θετική του πλευρά και με θετικές λέξεις.


Cocooning, σερφάρισμα στο δίκτυο, δουλειές που δεν είχες προλάβει να κάνεις όλη την εβδομάδα και μαζεύτηκαν ...απειλητικά αλλά και χαλάρωση στον αγαπημένο καναπέ με ένα βιβλίο στο χέρι (απαραίτητο συστατικό για κάθε αξιοπρεπές Σαββατοκύριακο). Και... μπορεί το τελευταίο να μην το πρόλαβα περισσότερο από λίγη ώρα αλλά μπορώ να πω ότι κατάφερα να κάνω όλα τα άλλα. Αλλά, πώς να τα κάνεις όλα τα προηγούμενα αν δεν υπάρχει κάπου εκεί τριγύρω κι ένα κέικ με ένα τσάι ή καφέ; 
Έτσι, διήμερο μπορεί να μην κατάλαβα αλλά ένα νέο κέικ και μια λιχουδιά μαζί με μια σαλάτα τα πρόλαβα! Μαζί με την ώρα που αφιέρωσα σε μια ομιλία, στην προετοιμασία των μαθημάτων της εβδομάδας και τις διορθώσεις της προηγούμενης, στην κλασσική σπιτοκαθαριότητα και τα παιχνίδια με τις μικρές μας μπορώ να πω ότι κι αυτό το Σαββατοκύριακο ...είχε πολύ τρέξιμο αλλά η βροχή (τί βροχή... καταιγίδα!) μου άρεσε! Εξάλλου, αν δεν βρέξει τώρα πότε θα βρέξει; Κι αν δεν βρέξει Σαββατοκύριακο που δεν είναι ανάγκη να βγω έξω πότε θα βρέξει;

To κέικ... "Άνευ"...

Η βροχή και ο μουντός καιρός, λοιπόν, θέλουν μοσχοβολιές και νοστιμιές στην κουζίνα! Θέλουν μαμαδίστικα γλυκά και φαγητά! Έτσι, σκέφτηκα και ανακάλυψα ότι έχω "κάτι αιώνες" να φτιάξω κέικ! Ως προς την επιλογή του... οι "πελάτες" διαφωνούσαν... άλλοι ή μάλλον άλλες ήθελαν σοκολάτα, άλλοι βανίλια, άλλοι πορτοκάλι και μία (αλλά ...λέων ως προς την επιρροή στη θεία) κέικ ινδοκάρυδου! Η τελική επιλογή υπήρξε άκρως αμερόληπτη!!!!!! Το κέικ ινδοκάρυδου επικράτησε (και μάλιστα χωρίς ...φακελάκι!!) και αυτή η πανεύκολη συνταγή επιλέχθηκε! 

To κέικ... "Άνευ"...

Τώρα για το κέικ αυτό, τί να πω;;; Κέικ πανεύκολο (θα το δείτε με την πρώτη ανάγνωση), χωρίς αυγά, βούτυρο ή γάλα (αν θέλουμε να είναι πιο θρεπτικό για παιδιά μάλλον θα πρέπει να επιλέξουμε κάποια άλλη συνταγή αν και για μια φορά δεν πειράζει), με μια ιδιαίτερη υφή όπου φαίνεται το ινδοκάρυδο γιατί η ποσότητά του υπερέχει αυτή της φαρίνας και με πολύ άρωμα και νοστιμιά... ινδοκαρυδένια νοστιμιά κι αν δεν τρελαίνεστε γι αυτήν ...καλύτερα να το αποφύγετε! Αν όμως είστε "φαν" του είδους... δεν έχετε παρά να μπείτε στην κουζίνα. να το ετοιμάσετε και να το απολαύσετε με ένα καφεδάκι εκεί... παραδίπλα!

Ιδού η πρώτη "πελάτισσα" που ...καταβρόχθισε,στην κυριολεξία, την πρώτη φέτα! 😉😊 

ΥΛΙΚΑ
για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ
  • 200 ml νερό
  • 160 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 βανιλίνες (ή 2 σακουλάκια φυσική βανίλια Vahiné)
  • 230 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο (καρύδα)
  • 1 πρέζα αλάτι
To κέικ... "Άνευ"...
To κέικ... "Άνευ"...

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ινδοκάρυδο, τη φαρίνα, το μπέικιν και τις βανίλιες.
  2. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και την καστανή ζάχαρη.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  4. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  5. Μόλις δούμε ότι η ζάχαρη έλιωσε, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα της φαρίνας και του ινδοκάρυδου ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μακρόστενη φόρμα και τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ.
  7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά και δοκιμάζουμε εάν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο η οποία πρέπει να είναι καθαρή όταν την βγάλουμε.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
  9. Το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσει καλά και μετά σε πιατέλα.
  10. Εάν θέλουμε το στολίζουμε με λίγο γλάσο που φτιάχνουμε με άχνη και νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
To κέικ... "Άνευ"...

Πηγή: Παραλλαγή από το περιοδικό "Νόστιμες & Εύκολες συνταγές"

Tante Kiki
40 Comments
No