Κορμός με mousse κάστανο και κρέμα σοκολάτας

Χρόνια πολλά και πάλι! Καλή εβδομάδα και καλή χρονιά! Ο νέος χρονος μακάρι να φέρει κάθε τι καλό και να διώξει κάθε τι που μας στενοχώρησε, μας πίκρανε, μας απογοήτευσε αλλά και μας πλήγωσε! Και μη νοιάζεσαι που το 2016 είναι δίσεκτο... το 2015 δεν ήταν αλλά είδαμε την προκοπή του!!! Ψηλά το ηθικό, θετική διάθεση, χαμόγελο και αισιοδοξία μήπως και...  :)
Ξεκινάω τη νέα χρονιά με απορία... πειράζει που πέρασαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά;;
Όοοχιι!!  Μη βιαστείς να μου απαντήσεις γιατί δεν εννοώ αν πειράζει που πέρασαν οι γιορτές και μαζί τους και οι αργίες! Αυτό το ξέρω... εμένα με ...πειράζει λιγουλάκι, εσένα καθόλου και πάει λέγοντας!! Εννοώ, χρειάζεσαι κάποια από τις δύο γιορτές για να απολαύσεις έναν χειμωνιάτικο κορμό με mousse κάστανου και σοκολάτα;; 

Προσωπικά θα σου απαντήσω πώς όχι... δεν χρειάζομαι δικαιολογίες για ένα τέτοιο γλυκό! Αλλά, αλλά να εσύ χρειάζεσαι θα σου δώσω μια υπέροχη δικαιολογία. Έχουμε μπροστά μας δύο ακόμα γιορτές... τα Θεοφάνεια και του Αγίου Ιωάννου με πάρα πολλούς, συγγενείς, φίλους, αγαπημένους να γιορτάζουν! Καλή η δικαιολογία;;; Είμαι σίγουρη πως λες ...ναι! 
Ένας κορμός είναι το τέλειο γλυκό για να κεράσεις γιατί έχεις κάποιον που γιορτάζει (άσε που ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα κι αυτό είναι ευκολία) και θα μαζευτείτε στο σπίτι σου. Αλλά είναι το τέλειο, χειροποίητο γλυκοδώρο για κάποιον που γιορτάζει κι εσύ θα πας επίσκεψη... άσε που αν τον βάλεις και σε μια ωραία πιατέλα, τυλιγμένη με σελοφάν κι έναν εντυπωσιακό φιόγκο... ανταγωνίζεται άνετα το ζαχαροπλαστείο, έχεις κάνει γλυκό "μουράτο" μια και είναι από τα χεράκια σου και μένει και η πιατέλα για να σε θυμούνται!
Γι αυτό και μια και έμαθες πώς φτιάχνεται το παντεσπάνι για κάθε κορμό (ΕΔΩ) έλα τώρα να το γεμίσεις με μια ωραία και πανεύκολη mousse κάστανου που η γεύση της περισσεύει σε νοστιμιά. Η απογείωση όμως γίνεται με την κρέμα σοκολάτα που θα βάλεις από πάνω και του πάει περίφημα!
Όσο για το στόλισμα... μερικά κερασάκια μαρασκίνο και μερικά φρέσκα φύλλα από το αγαπημένο φυτό ου (γκυ το λέμε οι περισσότεροι) ή από ζαχαρόπαστα και την τελευταία στιγμή λίγη άχνη κατά προτίμηση αδιάβροχη για να μην λιώσει.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25x35
Για το παντεσπάνι
Διαβάστε τη συνταγή και τις λεπτομέρειες ΕΔΩ
Για τη mousse κάστανου
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%  λιπαρά
250 γρ. μαρμελάδα κάστανο
3-4 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
Για την κρέμα σοκολάτας
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
250 γρ. κουβερτούρα με 55% κακάο, σε κομμάτια
50 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. μέλι
Για τη διακόσμηση
Κερασάκια μαρασκίνο + 1-2 φύλλα φρέσκα από ου ή από ζαχαρόπαστα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας
Φτιάχνουμε πρώτα την ganache για να προλάβει να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα και την αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή κρέμα σοκολάτας.
Αφήνουμε σε κρύο περιβάλλον για να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε (όχι να παγώσει και να σφίξει) ή την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (εάν βιαζόμαστε).
Ετοιμάζουμε τη mousse κάστανου
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει μια παχύρρευστη υφή.
Προσθέτουμε την μαρμελάδα κάστανο και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή mousse.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Φτιάχνουμε τον κορμό
Ξετυλίγουμε (ανοίγουμε) προσεκτικά το παντεσπάνι (ΕΔΩ) και το γεμίζουμε με τη mousse κάστανου.
Τυλίγουμε προσεκτικά, στρώνουμε τη γέμιση που περισσεύει και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ύστερα, καλύπτουμε με την κρέμα σοκολάτας και βάζουμε και πάλι στο ψυγείο για να πήξει λίγο, πριν κάνουμε σχήματα με ένα πηρούνι και να διακοσμήσουμε τον κορμό.
Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε στο ψυγείο την κρέμα σοκολάτας και μόλις πήξει να την χτυπήσουμε με το μίξερ για να αφρατέψει έτσι ώστε να την στρώσουμε χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με οδοντωτή μύτη.

30 σχόλια:

  1. Ωωω! Τι υπέροχη κορμοστασιά έχει ο κορμός σου Κική!!
    Μια παχιά φέτα από αυτόν μαζί με τον σκέτο καφέ μου είναι αυτό που δεν θα βαρεθώ ποτέ να τρώω ακόμα και αν την περιοδο των γιορτών έχω καταναλωσει ένα τσουβάλι ζάχαρη μονάχη μου.
    Του έκανες πολύ λιτό και ωραίο στολισμό! Μου αρέσει !!
    Και πραγματικά δεν γνώριζα πως υπάρχει αδιάβροχη ζάχαρη άχνη! Είδες για να ασχολείσαι με τη ζάχαρη και τις ζαχαρόπαστες??

    Σε φιλώ! Καλή βδομάδα να έχουμε και μια ήρεμη χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Χρυσαυγή μου! Με τον καφέ ταιριάζει τέλεια αλλά και για όσους έχουν ακόμη τη γιορτή τους είναι εύκολο και νόστιμο κέρασμα!
      Φέτος είπα να τον κάνω απλό χωρίς πολλή διακόσμηση.
      Ναι, υπάρχει αδιάβροχη άχνη και την αγοράζω από τα είδη ζαχαροπλαστικής γιατί βοηθάει πολύ!
      Αντεύχομαι για καλή κι ευτυχισμένη χρονιά, γεμάτη χαμόγελα!

      Διαγραφή
  2. πω πω πω
    κολαση!!!

    να σε χαιρομαστε και απο εδω αγαπημενη

    καλη χρονια! χρονια πολλα! με υγεια και καθε καλο
    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει θεϊκή γεύση αυτός ο συνδυασμός και το λέω εγώ που το μόνο που θέλω τώρα είναι αποτοξίνωση από τα γλυκά!!!
      Ευχαριστώ πολύ Κική μου... επίσης αντεύχομαι κι από δω για μια χρονιά γεμάτη χαρά, αγάπη, υγεία και τύχη και πολλή έμπνευση!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κική!
    Η συνταγή κατάσχεται ☺ για την αδερφούλα μου που δοκιμάζεται σε νέα πραγματάκια!
    Εγώ κοιτάζω θαυμάζω και φεύγω :)))
    Φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως να την κατάσχεις γλυκιά μου Αριστέα (ελπίζω να βρέθηκε το σκυλάκι σου τώρα που σου γράφω). Είμαι βέβαιη ότι θα της αρέσει!
      Πολλά φιλιά για μια υπέροχη χρονιά!!!

      Διαγραφή
  4. Καλή Χρονιά με υγεία να χαίρεσαι και το όνομά σου Κική μου!!! Πω πω η μους κάστανου κάτι μου κάνει !!! Πολύ όμορφος ο κορμός που μας προτείνεις! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αθηνά μου για τις ευχές και σου στέλνω κι από δω τις δικές μου για καλή χρονιά με υγεία, χαρά, τύχη και δημιουργίες!!!
      Ο κορμός είναι πεντανόστιμος και τόσο εύκολος που αξίζει για οποιαδήποτε γιορτή κι όχι μόνον για τις μέρες αυτές!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραίο και ωραία παρουσίαση! Καλή χρονιά!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά με όλα τα καλά και σε σένα και χαίρομαι που σου άρεσε!!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Κική μου
    Θεσπέσιο ...στα αγαπημένα!!!
    Καλή εβδομάδα

    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει Ελένη μου ...δεν θα το μετανιώσεις!
      Χρόνια πολλά για σήμερα και του χρόνου με υγεία!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Πω πω έτσι όπως τον βλέπω στολισμένο φαίνεται λαχταριστός! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στολισμένος και αστόλιστος είναι το ίδιο νόστιμος και λαχταριστός, πίστεψέ με!!! :)

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσει που μας δίνεις και έτοιμη τη δικαιολογία! Να μην χάσουμε χρόνο στο ψάξιμο βρε αδερφέ!
    Γιατί είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε τέτοιο γλυκό (εγώ με τίποτα!), κι ας έχει φάει όλα τα γλυκά του κόσμου όλες αυτές τις μέρες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεεε, να μην υπάρχει και κάποια δικαιολογία;;;;; Μα είναι τόσο ωραίο χειμωνιάτικο γλυκό που δεν χρειάζεται να τον περιορίσουμε μόνον στα Χριστούγεννα!! Δεν συμφωνείς Χρύσα;;;;
      Αχχχ, πράγματι η υπερβολή ήταν κυρίαρχη τούτες τις μέρες!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Πωπω! Πραγματικά δεν μπορώ να διαβάσω τη συνταγή...
    Κοιτάζω και ξανακοιτάζω τις φωτογραφίες και δεν τις χορταίνω!
    Φαίνεται κό-λα-ση η πρότασή σου, Κική μου!
    Μιαμ! Μιαμ!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και γλυκά, κορίτσι μου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά Ιωαννίτσα μου αν δεν θέλεις να διαβάσεις τη συνταγή μπορώ να σου στείλω έναν έτοιμο αν και μου πέφτεις λίγο μακριά!! :))))
      Είναι κολασμένα νόστιμο γλυκό!!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  10. Για μια φορά ακόμη Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά Κική μου.

    Τέλειο γλυκάκι και νομίζω πως όσες "αντιστάσεις" και να προβάλλει κανείς, καθώς το παρακάναμε με τα γλυκά και φέτος, ένα μικρό κομματάκι θα το γευτεί :-))) σίγουρα.

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντεύχομαι και από δω Πηνελόπη μου για μια χρονιά γεμάτη υγεία, αγάπη, τύχη και χαρά!
      Είναι πράγματι υπέροχο γλυκό για κάθε χειμωνιάτικη περίσταση ή απλά για έναν ενισχυμένο καφέ!!! :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Ποτέ Κική μου δεν χρειάζεται δικαιολογία για να γλυκάνεις με λόγια η έργα τους αγαπημένους σου !! Γιατί εμένα μου αρέσει να φτιάχνω φαγητά και γλυκά για την οικογένεια που μαζευόμαστε στο σπίτι παραδοσιακά κάθε Κυριακή και γιορτές εννοείται !! Οπότε θα είναι στο πρόγραμμα και θα το απολαύσουν !!! Σε φιλώ με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ξαναπές το Νικόλ μου... έχεις απόλυτο δίκιο. Εξάλλου οι λιχουδιές, γλυκές ή αλμυρές, εκτός από το να χορτάσουν έχουν κι αυτή την "κοινωνική" αποστολή ...να κανακέψουν αγαπημένους!!! Συμφωνώ μαζί σου γιατί κι εγώ το πιστεύω αυτό!!
      Πολλά φιλιά!! :)

      Διαγραφή
  12. Το κάστανο είναι λατρεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Καλή χρονια Κική μου, με υγεια και πολλές όμορφες στιγμές!
    Καλό ξημέρωμα
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη μου και σε σένα αντεύχομαι για μια χρονιά καλή κι ευτυχισμένη γεμάτη τύχη, αγάπη, χαμόγελα και υγεία!!
      Φιλιά!! :)

      Διαγραφή
  13. Τι αριστούργημα είναι αυτό!!! Καλή χρονιά φίλη, υγεία και χαρά στο σπιτικό σου! Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!
    Πολλά φιλιά :-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πού να το δοκιμάσεις κιόλας...
      Ευχαριστώ για τις ευχές και σου τις ανταποδίδω ολόψυχα για μια χρονιά γεμάτη υγεία, αισιοδοξία, αγάπη και χαμόγελα!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Πολύ ωραίος κορμός, η κρέμα κάστανου με την μαρμελάδα δελεαστική και η τελική εμφάνιση αφοπλιστική!!
    Χρόνια πολλά για την γιορτή σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η mousse κάστανου Μάχη μου είναι η αγαπημένη μου χειμωνιάτικη γλυκολιχουδιά! Όσο για το σύνολο με την σοκολάτα είναι εθιστικά νόστιμο!!
      Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω κι από δω ευχές για μια υπέροχη κι ευτυχισμένη χρονιά!

      Διαγραφή
  15. πάντα υπάρχει λόγος (και χώρος) για ένα γλυκάκι ακόμα! Δεν χρειαζόμαστε καμία δικαιολογία!
    Ειδικά αν μιλάμε για τέτοιο γλυκό. Σοκολάτα με κάστανο είναι πολύ αγαπημένος συνδυασμός! Μ' αρέσει που δε το λυπάσαι το ρούμι.. του πάει άλλωστε φοβερά. Εγώ θα τις ανεβάσω τις κουταλιές σε 4-5! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι παρόλο που γεμίσαμε ζάχαρη... άλλη μια γλυκιά μπουκιά είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Σοκολάτα και κάστανο είναι υπέροχος συνδυασμός και με το αφράτο παντεσπάνι γίνεται μοναδική νοστιμιά.
      Το ρούμι αλλά και το κονιάκ του ταιριάζει όσο σε λίγα γλυκά!! Προσωπικά θα έβαζα περισσότερο αλλά τρώνε και οι μικρές κι έτσι περιορίζομαι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!