Πιπεριές σκαφάκια με κινόα & κιμά μανιταριών


Καλημέρα σας! Έφτασε και πάλι Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο είναι κοντά! 
Στον απολογισμό της εβδομάδας κατέληξα ότι η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν επικοδομητική!
Τέλειωσα κάποιες δουλειές, έκανα μια τούρτα, διάβασα, έκανα τα μαθήματά μου και το κυριότερο... δοκίμασα, επιτέλους(!!!) την περίφημη κινόα (κάλλιο αργά παρά ποτέ!).
Τώρα μπορώ, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, να πω ότι σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!! 
Η γεύση της είναι ραφινάτη, παντρεύεται ταιριαστά κι αρμονικά με τα υπόλοιπα λαχανικά. Δεν είναι καθόλου δύσκολη στον "χειρισμό" της και, παρά το γεγονός ότι έψαξα μάταια να βρω την φημισμένη ξηροκαρπένια επίγευσή της (ευτυχώς και την ελαφρά πικρίλα που λένε κάποιοι ότι μπορεί να έχει λόγω της σαπωνίνης), το τελικό γευστικό αποτέλεσμα μου άρεσε και δεν με "ζόρισε" καθόλου. Όχι, δεν είναι από τις τροφές που ή θα τις λατρέψεις ή θα τις μισήσεις... είναι μια τροφή που χωράει εύκολα, γευστικά τουλάχιστον, στο διατροφικό πρόγραμμα του καθενός (ακόμη και των μικρών) μια που δεν έχει κάποια έντονη προσωπικότητα. Η γεύση της προέρχεται από τα υπόλοιπα υλικά 
Το όλο "σύνολο" μου θύμισε τα κανονικά γεμιστά με ρύζι αλλά χωρίς να μου χαρίσει εκείνο το γνωστό φούσκωμα που αρχίζει και τελειώνει με την πέψη κι επιπλέον η γνώση ότι καταναλώνω ένα σούπερ food με έκανε να νιώθω καλύτερα.
Αν, μάλιστα, πασπαλίσουμε τις γεμάτες με κινόα πιπεριές, όπως έκανα εγώ, με λίγο πεκορίνο Αμφιλοχίας τότε γίνεται ένα ακόμα πιο νόστιμο πιάτο, χορταστικό και σούπερ υγιεινό. Εντυπωσιάστηκα με την προσαρμοστικότητα της γεύσης της και πρέπει να το ομολογήσω!!! Μια σούπερ τροφή με νοστιμιά και θρεπτική αξία.
Έτσι, τα σκαφάκια από τις πιπεριές Φλωρίνης έγιναν το μέσο για να γραφεί η κινόα, από την πρώτη της κιόλας δοκιμή, στη γευστική μου μνήμη.
Αν, λοιπόν δεν την έχετε δοκιμάσει ακόμα... πολύ απλά αγοράστε την και δοκιμάστε την... ένα είναι σίγουρο ...αυτό το  Περουβιανό φυτικό προϊόν  θα σας αρέσει και θα σας εντυπωσιάσει με την ικανότητά του να ταιριάζει με πολλά υλικά και σε πολλά πιάτα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά χωρίς όμως ξεχνάτε ό,τι διαβάσατε στην προηγούμενη ανάρτηση για το πόσο συχνά μπορούμε να την καταναλώσουμε!! 
Αν εξαιρέσουμε την, ελαφρώς, τσιμπημένη τιμή της, που δικαιολογείται αν σκεφτούμε ότι είναι ένα super food και μάλιστα εισαγωγής τότε είναι ένα τρόφιμο που μπορούμε να το φιλοξενήσουμε στο τραπέζι μας.
ΥΛΙΚΑ για 4-5 άτομα
5 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
1  φλ.τσ. κινόα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα σαν κιμά στο multi
1/2 φλ.τσ. καλαμπόκι βρασμένο
5 φέτες λιαστής ντομάτας, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες & 1 ντομάτα μεγάλη τριμμένη στον τρίφτη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμου ψιλοκομμένα
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
2/3 κ.γλ. αλάτι - 1/3 κ.γλ. πιπέρι μαύρο
1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά - 1 πρέζα ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε την κινόα σε μπολ με ζεστό νερό για 5 λεπτά και αφού ανακατέψουμε ζωηρά (δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ) θα δούμε ότι το νερό γίνεται θολό.
Ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλο και την πλένουμε ανακινόντας την και πάλι.
Επαναλαμβάνουμε για άλλες 2-3 φορές μέχρις ότου το νερό μένει καθαρό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί.
Προσθέτουμε τον κιμά των μανιταριών και τον αφήνουμε για 1 λεπτό.
Ύστερα, ρίχνουμε μέσα το καλαμπόκι, την κινόα και μετά από λίγο τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. ζεστό νερό και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί.
Μόλις δούμε ότι η κινόα έχει "ανοίξει" κι έχει μαλακώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, την ρίγανη και αφού ανακατέψουμε αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Κόβουμε στη μέση τις πιπεριές, αφαιρούμε τον σπόρο και τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε προσθέσει ελαιόλαδο.
Μοιράζουμε τη γέμιση στις πιπεριές-σκαφάκια, περιχύνουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, την τριμμένη ντομάτα και 1 φλ.τσ. νερό.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για 45-50 λεπτά ή μέχρις ότου ψηθούν οι πιπεριές γιατί η γέμιση είναι, ήδη, σχεδόν μαγειρεμένη.
Βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με λίγο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο.
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα και ένα ήρεμο, νόστιμο και χαρούμενο Σαββατοκύριακο!
Tante Kiki
24 Comments
No