Πανακότα λεμονιού χωρίς ζελατίνη


Η ιδανική panna cotta για τα παιδιά

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Η απλότητα κρύβει, πάντα ή σχεδόν πάντα, ένα μεγαλείο. Απλότητα στην εμφάνιση, στην συμπεριφορά, στον τρόπο ζωής αλλά και στη γεύση. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πριν την κρίση η λέξη απλότητα όχι μόνον είχε ξεχαστεί, παραμεληθεί, περιφρονηθεί αλλά είχε αποκτήσει ένα πρόσωπο ...παρακατιανό... θαρρείς και ήταν κακό!
Η νοοτροπία φαινόταν παντού... από τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα ρούχα μέχρι τα γλυκά και τις τούρτες που, συνήθως, ήταν ...υπερπαραγωγές! Όχι αυτό δεν είναι κακό... καθόλου μάλιστα! Το θέμα όμως είναι να μην υποτιμούμε και την απλότητα σε σχέση με την πολυπλοκότητα! Κάθε μια έχει την θέση της στη ζωή του ανθρώπου! Θα μου πεις, δευτεριάτικα διαβάζω ένα κείμενο για την απλότητα και δεν καταλαβαίνω πώς "κολλάει" με την πανακότα. Κάνε λίγη υπομονή και σε λίγο θα καταλάβεις! 


Σπάνια βλέπω τηλεόραση το πρωί! Συνήθως δεν έχω χρόνο γιατί έχω κάτι άλλο να κάνω, δουλειές, μαγείρεμα, διορθώσεις, προετοιμασία για τα απογευματινά μαθήματα. Προχθές, όμως, την ώρα που ετοιμαζόμουν να βάλω το φαγητό στον φούρνο και ενώ η γιαγιά έβλεπε την Αργυρώ, ακούω μια φράση, μια φράση που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και με έκανε να σταθώ μπροστά στην οθόνη. "Πανακότα χωρίς καθόλου ζελατίνη"...εντάξει η πρώτη μου (άχρηστα απαξιωτική... οφείλω να ομολογήσω) σκέψη... με άγαρ-άγαρ ή με ζελέ φρούτου! Στέκομαι κι ακούω... πανακότα από έναν Ιταλό σεφ ...με χυμό λεμονιού και λίγη ζάχαρη! Τί πιο φυσικό και αναμενόμενο από το να ... σημειώσω την συνταγή. 


Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν... μια πανακότα ιδανική για παιδιά! Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα της ζελατίνης αλλά.. όσον αφορά στα παιδιά, η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να μην την καταναλώνουν συχνά! Έτσι, συνήθως όταν κάνω κρεμώδες γλυκό για τα κορίτσια συνήθως το "δένω" με κόρν φλάουρ, αλεύρι ή αυγά! Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι ...εντυπωσιακά απλά!


Κάτι, λοιπόν, η περιέργεια, κάτι η αγάπη για την πανακότα, κάτι οι μικροί και μεγάλοι στο τριώροφο που ποτέ δεν λένε όχι σε ένα τόσο ελαφρύ και νόστιμο, κρεμώδες γλυκάκι και σίγουρα το γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι παρά υλικά που, πάντα, υπάρχουν στην κουζίνα έκαναν την κρέμα γάλακτος και τα λεμόνια να βγουν από το ψυγείο και μαζί με τη ζάχαρη που ήταν στο διπλανό ντουλάπι να ορμήσουν στην κατσαρόλα. Η κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη έβρασε και η φλούδα μαζί με τον χυμό των λεμονιών έπαιξε τον ρόλο της ζελατίνης.
Η πανακότα γέμισε μικρά ποτηράκια που μπήκαν στο ψυγείο-ησυχαστήριό τους προκειμένου να γίνουν ...μια σωστή πανακότα απαλλαγμένη από κάθε ίχνος ζελατίνης.


Εεεε, λοιπόν τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Μια κρέμα ...σχεδόν κανονική πανακότα, με μόνες διαφορές το ότι δεν στέκεται σε πιάτο αν θελήσεις να την βγάλεις με φόρμα και το ότι λίγο μετά την ...έξοδό της από το ψυγείο μαλακώνει αρκετά. 
Συμπέρασμα; Υπέροχα δροσερή και λεμονάτη για να γεμίσει ποτηράκια που θα καταναλωθούν αμέσως μόλις βγούν από το ψυγείο. "Σφιχτή" σαν κανονική πανακότα και, σίγουρα, ιδανική για παιδιά αλλά και για μεγάλους που δεν θέλουν ζελατίνη.


ΥΛΙΚΑ για 6-8 ποτηράκια
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. ζάχαρη*
  • χυμό από 2 λεμόνια 
  • άσπρη φλούδα από το ένα λεμόνι
Για το κουλί με χυμό από πορτοκάλι, μήλο, βερίκοκο
  • 500 γρ. χυμό 
  • 4 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 4 κ.σ. ζάχαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη.
  2. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια και τα στύβουμε.
  3. Κρατάμε την άσπρη φλούδα από το ένα λεμόνι.
  4. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε την φλούδα από το ένα λεμόνι και τον χυμό από τα δύο λεμόνια.
  5. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ισομοιράζουμε σε ποτηράκια.
  7. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή καλύτερα για 1 νύχτα έτσι ώστε να σφίξει. 
  8. Βγάζουμε από το ψυγείο, γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα ή γλυκό του κουταλιού ή σιρόπι σοκολάτας.
Ετοιμάζουμε το κουλί 
  1. Γεμίζουμε ένα μικρό ποτήρι με 150 γρ. από τον χυμό που έχουμε.
  2. Βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα με την ζάχαρη και τον αφήνουμε να ζεσταθεί τόσο όσο χρειάζεται χωρίς να βράσει.
  3. Ρίχνουμε μέσα τον χυμό που έχουμε διαλύσει το κόρν φλάουρ και αφήνουμε το κουλί να πάρει να βράσει για 1-2 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν γαρνίρουμε μ' αυτό την πανακότα μας.
TIPS
* Εάν θέλουμε την πανακότα πιο γλυκιά μπορούμε είτε να προσθέσουμε ζάχαρη είτε αφού βράσει να προσθέσουμε 2-3 κ.σ. μέλι, να το ανακατέψουμε και μετά να την μοιράσουμε στα ποτηράκια.

Πηγή: ΕΔΩ (Video)
Tante Kiki
32 Comments
No