Η Λαμπρή θέλει σοκολάτα & φράουλες

Το Πάσχα προ των πυλών... κι εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα τί γλυκό θα φτιάξω για το Πασχαλινό τραπέζι. Έχοντας τη... διαστροφή του food blogger ψάχνω πάντα κάτι νέο ...κάτι που δεν το έχω ξανακάνει.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Αρωματικό κατσικάκι στη γάστρα

Μεγάλη Εβδομάδα, η Εβδομάδα των Παθών και το Πάσχα είναι, πια, προ των Πυλών... μιαν ανάσα! Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια γιορτή καθαρά οικογενειακή, μια γιορτή που μαζεύει γύρω από το Πασχαλινό τραπέζι (με ή χωρίς οβελία) την ευρύτερη οικογένεια, τους αγαπημένους, τους φίλους.
Το τραπέζι στρώνεται, εμείς συναντιόμαστε, τσουγκρίζουμε αυγά, η σούβλα γυρίζει, ο οβελίας ψήνεται και η συζήτηση ανάβει και καταλήγει σε αστεία, γέλια, χαρά... εξάλλου είναι γιορτή χαράς, Ανάσταση Κυρίου!Έφτασε ακόμα ένα Πάσχα λοιπόν! Ένα Πάσχα που το περιμένουμε με λαχτάρα αν και τα τελευταία χρόνια κάθε Πάσχα είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο. Ωστόσο, με την καρδιά γεμάτη αγάπη, το νου γεμάτο οικογενειακές εικόνες κι αναμνήσεις ας γιορτάσουμε και φέτος με την ελπίδα ότι η Ανάσταση του Θεανθρώπου θα φέρει κάποια στιγμή και την Ανάσταση της χώρας μας και μαζί της και τη δική μας.
Τα πιάτα της μέρας είναι πλούσια, πολυποίκιλα, γεμάτα νοστιμιά! Μεζέδες, πίτες, κόκκινα και πολύχρωμα αυγά, κατσικάκι ή αρνάκι ψητό στη σούβλα, στα κάρβουνα, στη γάστρα αλλά παντού ο αέρας γεμάτος ευωδιαστή κνίσα. Εσείς αποφασίσατε λοιπόν; Κατσικάκι ή αρνάκι γι αυτή την Λαμπρή; Κάθε ένα έχει τους οπαδούς του. 
Το αρνάκι έχει περισσότερες θερμίδες από το κατσικάκι αλλά και πιο έντονη μυρωδιά και υψηλές συγκεντρώσεις σε σελήνιο και ψευδάργυρο! Από την άλλη, το κατσικάκι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και καλίου, όχι τόσο έντονη μυρωδιά, λιγότερες θερμίδες γιατί έχει λιγότερο λίπος αλλά χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο. Όπως και να έχει πάντως ένα είναι σίγουρο... θα είναι γεμάτο νοστιμιά!

Προσωπικά προτιμώ το κατσικάκι κι επειδή δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκεσαι εκεί που θα ήθελες... δηλαδή στο χωριό με άλλους συγγενείς και να απολαμβάνεις μεζέδες με φόντο τον οβελία, σήμερα σας προτείνω ένα αρωματικό κατσικάκι που είναι το ίδιο νόστιμο με τον οβελία αν όχι καλύτερο μια και σιγοψήνεται κλεισμένο στη γάστρα! Όσο για το ρύζι που το συνοδεύει... σκέτο λουκούμι!!! Αν, λοιπόν, κι εσείς ψήσετε στον φούρνο το κατσικάκι σας αυτή η συνταγή δεν θα σας απογοητεύσει... αντίθετα θα κάνει τον ουρανίσκο ευτυχισμένο! 
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
2.500 γρ. στήθος από κατσικάκι, κομμένο σε κομμάτια
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
2-3 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό
4-5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
Χυμός από 1/2 λεμόνι
1 φλ.τσ. χλιαρό νερό
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη ή έτοιμη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη ξερή
2 φλ.τσ. ρύζι μακρύκοκκο
1 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε αλάτι, πιπέρι και ξερή ρίγανη.
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε στη γάστρα.
Με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μερικά σημεία και μπήγουμε μέσα λίγο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Πασπαλίζουμε εξωτερικά το κρέας με λίγο ακόμα αλατοπίπερο και ρίγανη.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το νερό, το κρασί, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το κρέας με το μείγμα αυτό και προσθέτουμε τα κλωναράκια από τα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαϊντανό, δυόσμο).
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί τη γάστρα και βάζουμε από πάνω το καπάκι της.
Ψήνουμε για 50-55 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί και προσθέτουμε το ρύζι.
Αφού το σοτάρουμε κι αυτό για δευτερόλεπτα, ανακατεύοντάς το συνεχώς ρίχνουμε 1 φλ.τσ. νερό, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά (αν είναι ρύζι που βράζει σε 10 λεπτά το βράζουμε για 5 λεπτά) έτσι ώστε να έχει μισοβράσει.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη γάστρα και γυρίζουμε το κρέας.
Προσθέτουμε το μισοβρασμένο ρύζι, ξαναβάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας και να κάνει κρούστα το ρύζι.
Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα να έχετε!



Διαβάστε Περισσότερα ...

Cheesecake με γιαούρτι και ανθότυρο... για το Πασχαλινό τραπέζι

Ένα αγαπημένο, ξενόφερτο γλυκό που ντύνεται στα ελληνικά χρώματα και γίνεται εκπληκτικό σε όποια εκδοχή κι αν διαλέξουμε. Cheesecake greek style! Με λίγα λιπαρά, με τη δροσιά του ελληνικού γιαουρτιού, με παραδοσιακό ανθότυρο και μέλι ή γλυκό του κουταλιού... έτσι... για να ταιριάζει στο δικό μας παραδοσιακό Πάσχα!
Ξέρω... εσύ που διαβάζεις τούτες τις γραμμές αυτή τη στιγμή σκέφτεσαι... τί έκανε πάλι; Για να πάρεις την απάντηση διάβασε μόνον λίγες ακόμα γραμμές...
Εδώ και λίγο καιρό δυο μικρές κυρίες έχουν "κολλήσει" στα cheesecake! Με τυρί κρέμα, με σοκολάτα, με βανίλια, με φράουλες. Τρώνε όλο το κομμάτι τους εκτός από τη μπισκοτένια βάση! Αυτή μένει πάντα στο πιάτο... παραπονεμένη, στα αζήτητα! Πότε τους φαίνεται σκληρή, πότε τους φαίνεται άνοστη, πότε έτσι και πότε αλλιώς! 
Από την άλλη το Άγιο Πάσχα καταφθάνει σε λίγες μέρες... ένα Πάσχα ελληνικότατο που, παρά το γεγονός ότι δεν μοιάζει ούτε καν με το προηγούμενο ως προς την καθημερινότητά μας, δεν παύει να είναι μια από τις πιο παραδοσιακές γιορτές της χώρας μας. Οβελίας (αν και όπου υπάρχει, δυστυχώς), κοκορέτσι, κόκκινα αυγά, κουλουράκια (συνήθως με αμμωνία με τη συνταγή της γιαγιάς) και κάπου εκεί προς το τέλος κάποιο γλυκό που θα κλείσει την μέρα με την ευχή του χρόνου να είναι καλύτερη!
Όλα αυτά πού οδηγούν το νου σου; Ειδικά τον δικό σου που διαβάζεις τούτο το ημερολόγιο κουζίνας εδώ και καιρό. Είμαι σίγουρη ότι τον οδηγούν σε επερχόμενες "επεμβάσεις" στο ξενόφερτο αλλά πολυαγαπημένο cheesecake.
Ακριβώς!! Χτύπησες διάνα! Σε τούτο το cheesecake τα χοντροσπασμένα μπισκότα βγήκαν από την βάση και όρμησαν μέσα, το ανθότυρο αντικατέστησε κάθε άλλο τυρί, το γιαούρτι χάρισε δροσιά και το μέλι την υπέροχη γλύκα του! Κάπου εκεί κρύφτηκε και το γλυκό του κουταλιού που δεν ήθελε πια να κάθεται ψηλά στην κορυφή αλλά προτίμησε να προσφέρει με διακριτικό τρόπο την περίσσια νοστιμιά του! Το γλυκό έγινε ακόμα πιο εύκολο γιατί μπήκαν όλα μαζί στο μπολ, ανακατώθηκαν και ...προωθήθηκαν σε ένα απλό ταψάκι ντυμένο με διαφανή μεμβράνη!
Αλήθεια... δεν σου ακούγεται άκρως δελεαστικό; Εθιστικό θα το έλεγα! Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, ελληνικότατο και πολύ ελαφρύ... ό,τι καλύτερο για να κλείσει ένα γεύμα με πολλές λιχουδιές σαν αυτό της Ελληνικής Πασχαλιάς! 
Δοκιμασέ το ...θα ενθουσιαστείς και θα το υιοθετήσεις όχι μόνον για το Πάσχα αλλά και για όλο το καλοκαίρι!!
Καλημέρα! Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα 20-22 εκ.
200 γρ. γιαούρτι Αctivia με γεύση λεμόνι (με 2% λιπαρά)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (με 2% λιπαρά)
200 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο με πιρούνι
1-2 κ.σ. μέλι*
100 ml κρέμα γάλακτος 
1 φακελάκι (10γρ.) σκόνη ζελατίνης (ή 6 φύλλα ζελατίνης)
8 μπισκότα digestive ή petit-beurre χοντροσπασμένα + 2-3 ψιλοθρυμματισμένα για την επικάλυψη
3 κ.σ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο (ή άλλο της αρεσκείας μας) για το εσωτερικό + λίγο ακόμα για την επιφάνεια του γλυκού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, 5 κ.σ. κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα την σκόνη ζελατίνης.
Την αφήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρις ότου πήξει.
Βάζουμε τα 100ml κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε χωρίς να βράσει.
Ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και μετά το χτυπάμε λίγο με το μίξερ μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τα δύο γιαούρτια, το ανθότυρο και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρις ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Προσθέτουμε και το μείγμα της κρέμας γάλακτος με το μέλι και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά στο ψυγείο για να "πήξει" λίγο.
Στο μεταξύ, καλύπτουμε μια φόρμα ή ένα μικρό ταψάκι με διαφανή μεμβράνη.
Μόλις το μείγμα μας πήξει ελαφρά, προσθέτουμε τα χοντροσπασμένα μπισκότα.
Ανακατεύουμε τόσο όσο να είναι ισομοιρασμένα.
Στο τέλος, προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύουμε έτσι ώστε να πάει παντού αλλά χωρίς να ενσωματωθεί εντελώς στο μείγμα το σιρόπι.
Βάζουμε στη φόρμα και πασπαλίζουμε από πάνω με 2-3 ψιλοθρυμματισμένα μπισκότα.
Καλύπτουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Για το σερβίρισμα, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα τη φόρμα και αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα σιρόπι και μερικά βυσσινάκια (ή το γλυκό που έχουμε επιλέξει) και ένα σπασμένο μπισκότο και σερβίρουμε.
TIPS
* Πριν προσθέσουμε τα μπισκότα δοκιμάζουμε το μείγμα μας μήπως το θέλουμε πιο γλυκό ούτως ώστε να προσθέσουμε κι άλλο μέλι.
** Γίνεται εξίσου υπέροχο και πολύ ανοιξιάτικο με γλυκό κουταλιού φράουλα αλλά και χωρίς γλυκό του κουταλιού μόνον με μέλι μέσα στο μείγμα αλλά κι από πάνω μαζί με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
*** Όσον αφορά στα μπισκότα αυξομειώνουμε την ποσότητά τους ανάλογα με την επιθυμία μας.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τα Μεσογειακά scones και ο... οβελίας

Συνοδεύουν τέλεια μια δροσερή, απογευματινή μπυρίτσα αλλά και τσάι ζεστό ή κρύο. Τρώγονται μια χαρά και μόνα τους... έτσι για να κόψουν μια ξαφνική λιγούρα! Είναι όμως και ένα τέλειο μεζεδάκι για να περιμένουμε να ψηθεί ο Πασχαλιάτικος οβελίας γιατί κι αυτός θέλει την υπομονή του αλλά και τα μεζεδάκια του!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Banoffee Cheesecake ...για πάντα!

Άνοιξη για τα καλά και τα κοντομάνικα μπλουζάκια έκαναν για τα καλά την εμφάνισή τους. Ήδη, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από Πασχαλιάτικο άρωμα!!Ωστόσο, εγώ δεν λέω να εγκαταλείψω τις μπανάνες...
Διαβάστε Περισσότερα ...

Γλυκό ψωμί γεμιστό με ταχίνι, καρύδια και κράνα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Ανάμεσα στα υλικά που λατρεύω είναι το ταχίνι, το μαχλέπι, το κάρδαμο (ή κακουλέ). Τί άρωμα, τί γεύση, τί θεϊκή απόλαυση για τον ουρανίσκο! Σου θυμίζουν ανατολή, σου χαρίζουν υγεία και απόλαυση!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μια ιδιαίτερη ζύμη κουρού με γιαούρτι

Καλημέρα!! Mπορεί ακόμα να βρισκόμαστε σε περίοδο νηστείας αλλά το Πάσχα είναι κοντά, το ίδιο και η Πρωτομαγιά. 'Ωρα να σκεφτούμε μικρά πιτάκια γεμάτα με τα υλικά που αγαπάμε που γίνονται ωραιότατα ορεκτικά ή παρεούλα στο πρωτομαγιάτικο πικ νικ και όχι μόνον!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σοκολάτα και νηστεία συνομωτούν κι ετοιμάζουν... τρουφάκια

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Ένας πανέμορφος ήλιος έχει έρθει μετά από μέρες εδώ στη Θεσσαλονίκη και παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας εμείς ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τη διάθεσή μας ή καλύτερα  να την ανεβάσουμε κι άλλο! Τί κι αν έρχεται το Πάσχα και διανύουμε εποχή νηστείας;;
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σούπα λαχανικών με μαυρομάτικα φασόλια και τορτελίνια

Καλή σας μέρα! Μπορεί ο καιρός να έφερε την άνοιξη, να ζέστανε, να σταμάτησε η βροχή και το κρύο αλλά, προσωπικά, εγώ δύσκολα μπορώ να αντισταθώ σε κάποιους πειρασμούς!
Διαβάστε Περισσότερα ...