Γλυκά τυρογιαλάκια στο πι και φί!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Χρόνια τώρα στο βιβλίο συνταγών της αγαπημένης γιαγιάς που καταγόταν από την Ήπειρο υπήρχε παραμελημένη τούτη η συνταγή.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κιμάς μανιταριών με πέννες ή ομελέτα

Καλή εβδομάδα!! :)
Ο κιμάς είναι εδώ και χρόνια το δεύτερο αγαπημένο μου κρέας (με πρώτο το κοτόπουλο)! Τα ζυμαρικά με τον κιμά ένα φαγητό που ποτέ δεν το αρνούμαι!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πατάτες με αυγά σε αγγλική εκδοχή

Πατάτες με αυγά! Ψιλοκομμένες φέτες πατάτας που χρύσιζαν μέσα στο ελαιόλαδο που υπήρχε στο τηγάνι κι ύστερα, αφού αποσύρονταν σε ένα πιάτο, συνήθως εμαγιέ, κι αφού το περισσότερο ελαιόλαδο αποχωρούσε από το ...παιχνίδι της γεύσης, επανέρχονταν δριμύτερες στο τηγάνι και περίμεναν τον νέο τους σύντροφο... ένα ή δύο αυγά, χτυπημένα με το πηρούνι μαζί με λίγη θρυμματισμένη φέτα.
Κι όταν αυτός ο σύντροφος κατέφθανε... το άρωμα και η νοστιμιά περίσσευαν. Στα παιδικά μου μάτια αλλά και στον παιδικό μου, δύστροπο, κατά τα άλλα, ουρανίσκο φάνταζαν ένα ονειρεμένο πιάτο που δεν σταματούσα ποτέ να το λαχταρώ! Μπροστά τους κάθε είδους κρέας ήταν το απόλυτο τίποτα! Μόνον οι γεμιστές πιπεριές (κι εκείνες χωρίς κιμά και με μπόλικο δυόσμο) μπορούσαν να ανταγωνιστούν το συγκεκριμένο πιάτο! 
Χρόνια μετά, γιαγιά και μαμά συνήθιζαν να λένε ..."αυτό το παιδί μεγάλωσε με πατάτες αλλά από κιλά ...αδύνατον να βάλει!!" (η συνέχεια, ως προς τα κιλά, ουδόλως τις δικαίωσε... χαχαχαχα).
Ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, πριν λίγες μέρες, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό του Jamie Oliver το βλέμμα μου έπεσε σε μια ιδιαίτερα λαχταριστή φωτογραφία... μια τηγανίτα κι από πάνω ένα αυγό με εντελώς πορτοκαλί, προκλητικά δελεαστικό κρόκο. Πάνω τους χίλια δυο αρωματικά πρασίνιζαν το γαστρονομικό "τοπίο" και η όλη σύνθεση αιχμαλώτισε νου και βλέμμα. Μύρισε καλοκαίρι... γρήγορα πιάτα, καταπράσινα αρωματικά, ελαφρά γεύματα, παραλία, θάλασσα! Πολύ θέλει ο νους να ...ταξιδέψει; Έμεινα να κοιτάζω το περιοδικό με το νου να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τα πίσω!
Ωστόσο, με την θάλασσα και το μπάνιο σε αρκετή απόσταση εκείνο που μου έμεινε προς το παρόν είναι η... κουζίνα και το πιάτο που με γύρισε αρκετά χρόνια πίσω... τότε που τα τηγανιτά ήταν ακόμα απενοχοποιημένα τουλάχιστον για τις μικρές ηλικίες.
Ένα πιάτο που χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί, μια και οι πατάτες έβρασαν πρώτα, κρύωσαν λίγο, θρυμματίστηκαν και ενώθηκαν με χαρά με τα κρεμμυδάκια, την καταπράσινη μυρωδάτη ρίγανη και την φέτα πριν μπουν στο τηγάνι όπου χρύσισαν από την μια πλευρά.
Ένα πιάτο, σκέτη λιχουδιά, που όμως χρειάστηκε η υπομονή να ξεπεράσει την ανυπομονησία αλλά και το σπάσιμο της τηγανίτας όταν από το τηγάνι μπήκε στο πιάτο για να χρυσίσει και από την άλλη πλευρά. Μια τηγανίτα που, ίσως γιατί είχε το μέγεθός της (16 εκ.) βγήκε, τελικά, από το τηγάνι σε 3 κομμάτια που ενώθηκαν κάτω από το "βάρος" των αυγών ποσέ.
Το αποτέλεσμα όμως είναι μαγικό ή ακόμα καλύτερα θεϊκό... μοναδική νοστιμιά, παρά την ταπεινότητα του πιάτου. Όσο για την πατατοτηγανίτα, η εκπληκτική κρούστα σε συνδυασμό με την αφράτη καρδιά της σε κάνει να την ξαναλαχταράς αμέσως μόλις την δεις να ...εξαφανίζεται από το πιάτο σου!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
800 γρ. πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
120 γρ. φέτα θρυμματισμένη
4 αυγά
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
3 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι & Πιπέρι
1 κ.σ. ξίδι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά.
Αφού βράσουν οι πατάτες, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Τις θρυμματίζουμε με το πηρούνι.
Τις ανακατεύουμε με τα κρεμμυδάκια, την φρέσκια ρίγανη και την θρυμματισμένη φέτα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα το μείγμα που φτιάξαμε.
Το αφήνουμε να τηγανιστεί καλά από την μία πλευρά και μετά, με ένα πιάτο, το γυρίζουμε από την άλλη.
Μόλις οι πατατοτηγανίτες ετοιμαστούν, τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε ένα πιάτο.
Στο μεταξύ, σε άλλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε νερό,  αλάτι, πιπέρι και το ξίδι και μόλις το νερό ζεσταθεί καλά ρίχνουμε προσεκτικά τα αυγά.
Μόλις το ασπράδι τους σφίξει και ο κρόκος γίνει όσο μελάτος τον θέλουμε, με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι.
Τα τοποθετούμε επάνω στις τηγανίτες πατάτας. 
Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό, αν θέλουμε, και σερβίρουμε το φαγητό.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Mousse πραλίνας η ...βελούδινη απόλαυση!!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μια ακόμα εβδομάδα καλοκαιρινή με τον ήλιο να παίζει κρυφτούλι εδώ στη Θεσσαλονίκη. Δεν πειράζει όμως... ας είναι... το καλοκαίρι είναι εδώ, όπως και να έχει! 
Υπάρχουν άτομα, ανάμεσά τους κι εγώ, που συνδέουν κάθε εποχή με συγκεκριμένα τρόφιμα! Όχι δεν εννοώ τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα γιατί αυτό είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό... εννοώ τρόφιμα που, αν και υπάρχουν και τις τέσσερις εποχές, για κάποιον μυστήριο λόγο, προτιμώ να τα απολαμβάνω μόνον κάποια απ' αυτές! 
Αυτή τη σχέση έχω εγώ με το γιαούρτι! Από το φθινόπωρο μέχρι αργά την άνοιξη εγώ και το γιαούρτι ξεχνάμε κάθε επαφή! Μυστήριο!!! Ο μπαμπάς μου κάθε μέρα όλον τον χρόνο απολαμβάνει το γιαουρτάκι του, που όσο κι αν μου κλείνει τσαχπίνικα το μάτι... εμένα δεν με "ρίχνει" αν δεν είναι...σχεδόν καλοκαίρι!
Η σοκολάτα, από την άλλη, αποτελεί για μένα μια διαχρονική απόλαυση. Μια mousse σοκολάτας δεν με αφήνει ποτέ ασυγκίνητη... είτε έξω έχει απίστευτο κρύο είτε έχει αφόρητη ζέστη!  Η σοκολατομανία σε όλο της το μεγαλείο! Η μόνη διαφορά είναι ότι μια mousse όπως αυτή η βελούδινη, που θα δείς σε λίγο, έχει γιαούρτι... άρα, για μένα, είναι καλοκαιρινή με μια ελαφριά νότα πιο διαχρονική που είναι η μερέντα! 
Δεν θα ξαναπώ τα πλεονεκτήματα που την κάνουν ακαταμάχητη (εκτός από την θεϊκή της νοστιμιά) γιατί με ξέρεις καλά πια... λατρεύω τις εύκολες, καθημερινές, απλές και νόστιμες συνταγές που είναι απαραίτητες στην κάθε σύγχρονη γυναίκα που τρέχει... πανικόβλητη να προλάβει τα πάντα! Γιατί, υπέροχα τα πολύπλοκα και καταπληκτικά γλυκά αλλά πρέπει να έχεις και τον χρόνο να τα φτιάξεις. Η καθημερινότητά μας όμως χρειάζεται κι αυτή τα γλυκάκια της... δεν συμφωνείς;;
Πάμε να δούμε όμως τί εννοώ;;;
ΥΛΙΚΑ
1 κουβερτούρα πραλίνας (200 γρ.) 
1 κουβερτούρα με 50% - 55% κακάο (200 γρ.)
4 κ.σ. μερέντα (ή νουτέλα)
500 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
180 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
2 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι και την μερέντα.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό επάνω στις κομμένες κουβερτούρες.
Αφήνουμε για 2 λεπτά.
Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρις ότου ομογενοποιηθεί και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Ισομοιράζουμε σε ποτηράκια ή μπολάκια και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μια νύχτα.
Γαρνίρουμε με φράουλες ή κεράσια και απολαμβάνουμε.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Γιαούρτι με λαχανικά και ανθότυρο... ελαφρύ δείπνο ή dip?

Καλημέρα! Μια μικρή, σύντομη, εύκολη συνταγή σήμερα. Μια συνταγή που μοιάζει παραλλαγή του γνωστού και αγαπημένου τζατζικιού σε μια πιο πλούσια μορφή αλλά είναι τόσο δροσερό, εύπεπτο και ελαφρύ που δεν μπορείς να του αντισταθείς ειδικά εκείνα τα καλοκαιρινά βράδια που θέλεις κάτι να φας χωρίς να σκεφτείς καθόλου τις θερμίδες, που τώρα το καλοκαίρι σε... στοιχειώνουν ακόμα περισσότερο.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Η καλοκαιρινή όψη του σιμιγδαλένιου χαλβά

Η Μεσόγειος! Μια θάλασσα τόσο υπέροχη όσο και πονεμένη! Μια θάλασσα που χάρισε το όνομά της σε μια διάσημη, πια, διατροφή... τόσο για τα υγιεινά και νόστιμα πιάτα της όσο και για τα μοναδικά γλυκά της.
Γλυκά που αποπνέουν ήλιο και θυμίζουν την γλύκα από το νέκταρ των χιλίων λουλουδιών που ανθίζουν σε όλες τις χώρες που βρέχονται απ' αυτήν, που φέρνουν στο νου σερμπέτια, παλάτια, χίλιες και μια νύχτες ενώ ταυτόχρονα έχουν σαν χαρακτηριστικό τους τα ταπεινά υλικά τους! Μα, δεν είναι εντυπωσιακό;  Μια θάλασσα και γύρω χώρες με τόσο διαφορετική ζωή, κουλτούρα, πολιτισμό και με μόνο κοινό στοιχείο τις γευστικές απολαύσεις!
Κυριακή πρωί... ο ήλιος λάμπει, τα κλαδιά των δέντρων λικνίζονται στο πρωινό αγεράκι χαιρετίζοντας το καλοκαίρι. Στην κατάψυξη το παγωτό από το προηγούμενο βράδυ περίμενε υπομονετικά την ώρα που θα αναγνωριστεί η νοστιμιά και η δροσιά του. Η βόλτα απαραίτητη, τούτη την Κυριακή, την πρώτη Κυριακή ενός αγαπημένου μήνα, του Ιούνη! Κι έπειτα; Έπειτα, επιστροφή στο σπίτι για το μεσημεριανό αλλά το γλυκό; Απαραίτητο το γλυκό στο Κυριακάτικο τραπέζι... εκεί, όπου όλη η οικογένεια γεύεται, συζητά, γελά και δένεται με τα δεσμά της αγάπης ακόμα περισσότερο.
Τότε ήταν που μια ιδέα έπεσε στο τραπέζι... χαλβάς με παγωτό! Γρήγορα, νόστιμα, οικονομικά και πολύ μαμαδίστικα αλλά και άκρως Μεσογειακά! Εμπρός λοιπόν... πρώτα η βόλτα και μετά... ένα γρήγορο γλύκισμα! Ένα γλύκισμα με τόσες παραλλαγές σχεδόν όσες και οι νοικοκυρές αλλά και οι χώρες που το φτιάχνουν. Αγαπημένο γλυκό στην χώρα μας αλλά και στην Τουρκία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Περσία, την Ινδία! Νηστίσιμος, με γάλα, με πορτοκάλι, με βούτυρο ή λάδι, περισσότερο ή λιγότερο σπυρωτός ο χαλβάς ποτέ δεν παύει να μας δελεάζει.
Η σημερινή εκδοχή είναι αυτοσχέδια, προϊόν έμπνευσης της τελευταίας στιγμής. Σιμιγδαλένιος, απλός, καλωσορίζει την κουβερτούρα και παίρνει τη μορφή μια σοκολατολιχουδιάς ...άνευ προηγουμένου. Τον γαρνίρουμε με παγωτό ή τον γεμίζουμε με παγωτό, ό,τι παγωτό θέλουμε αλλά η βανίλια του πάει τρελά όπως κι ένα παγωτό φράουλα ή λεμόνι! Απλός και ταυτόχρονα εντυπωσιακός αλλά και απολαυστικός!
ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (φυτικό βούτυρο)
900 - 1000 ml γάλα αμυγδάλου (ή νερό)*, ανάλογα με το πόσο σπυρωτό θέλουμε τον χαλβά 
1 κουβερτούρα των 125 γρ. σε κομμάτια
400 γρ. ζάχαρη καστανή  (για πιο γλυκό προσθέστε άλλα 100 γρ.)
Παγωτό βανίλια
Κανέλα σκόνη
Καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς η τελευταία.
Ύστερα, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο σε σιγανή φωτιά.
Μόλις λιώσει και ζεσταθεί το βούτυρο, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί καλά και να βγούν τα αρώματά του.
Προσθέτουμε σταδιακά (σε τρείς δόσεις) και πολύ προσεκτικά (πιτσιλάει αρκετά) το μείγμα του γάλακτος με τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε και βράζουμε, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, τον σοκολατένιο χαλβά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του και να βλέπουμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από την εστία, καλύπτουμε με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τον χαλβά για 8-10 λεπτά.
Ύστερα...
1- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη μια φόρμα με σούστα και βάζουμε μέσα τον χαλβά. 
Τον αφήνουμε στο ψυγείο και τον βγάζουμε από την φόρμα λίγο πριν τον σερβίρουμε.
Μόλις τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, τον περιχύνουμε (προαιρετικά) με γλάσο σοκολάτας και τον πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ, ελαφρώς καβουρδισμένο.
2- Εάν θέλουμε τον χαλβά σε ατομικές μερίδες μπορούμε να γεμίσουμε μικρά μπολάκια (εάν είναι πυρίμαχα τα βρέχουμε πριν βάλουμε τον χαλβά για να μπορούμε να τον ξεφορμάρουμε εύκολα περνώντας περιμετρικά ένα μαχαίρι με στρογγυλή μύτη) που τα βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο έτσι ώστε ο χαλβάς να κρυώσει.
Ύστερα, αφαιρούμε από το κέντρο τους λίγο χαλβά και γεμίζουμε το κενό με παγωτό. 
Καλύπτουμε το παγωτό με τον χαλβά που αφαιρέσαμε και βάζουμε το μπολάκι στην κατάψυξη έτσι ώστε να παγώσει και πάλι το παγωτό.
Αναποδογυρίζουμε στο πιατάκι και γαρνίρουμε με γλάσο (εάν θέλουμε), αμυγδαλάκι φιλέ ή απλά κανέλα.
TIPS
* Αυξομειώνουμε το φυτικό γάλα ή το νερό ανάλογα με το πόσο σπυρωτό θέλουμε τον χαλβά. Λιγότερο υγρό μας δίνει πιο σπυρωτό χαλβά
* Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα καρύδας, γάλα ρυζιού αλλά και κανονικό γάλα ή χυμό πορτοκαλιού.
* Φυσικά υπάρχουν πολλές παραλλαγές για χαλβά με παγωτό όπως...
Σοκολατένιος χαλβάς με παγωτό καϊμάκι, καραμέλα, σοκολάτα, λεμόνι,  φράουλα.
Απλός χαλβάς (όχι με σοκολάτα) με παγωτό σοκολάτα, καϊμάκι & γλυκό βύσσινο, λεμόνι.
Εμείς, απλά, διαλέγουμε και απολαμβάνουμε! :)
Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!! :))

Διαβάστε Περισσότερα ...

Τα καλοκαιρινά... φασολάκια με παραδοσιακό σουτζούκι

Καλημέρα και καλό μήνα!!!
Τα φασολάκια στα καλύτερά τους. Τα βρίσκεις σε κάθε πάγκο λαϊκής, μανάβη της γειτονιάς ακόμα και σε μερικά μάρκετ. Φρέσκα, φρεσκότατα, περισσότερο ή λιγότερο πράσινα αλλά πάντα πολύ δελεαστικά καθώς περιμένουν να τα αγοράσεις και να γευθείς τη νοστιμιά τους.
Διαβάστε Περισσότερα ...