Τα πολύ εύκολα και αφράτα μίνι τσουρεκάκια της αδερφής μου

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Ποιός είπε ότι τα τσουρεκάκια είναι μόνον για το Πάσχα;;; Στο σπίτι μας τα τσουρεκάκια κάνουν παρέλαση σχεδόν όλο το χρόνο για να συνοδεύουν το γάλα ή τον καφέ, για παιδικό κολατσιό στο σπίτι ή στο ταπεράκι του σχολείου.
Τα συγκεκριμένα έγιναν πολύ ωραία, αφράτα αλλά και ιδιαίτερα εύκολα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί παλιότερα είχα την εντύπωση ότι τα τσουρέκια είναι τόσο δύσκολο να πετύχουν. Απλά χρειάζεται όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το γάλα με το βούτυρο χλιαρά. Αυτό είναι το πρώτο μυστικό τους. Το δεύτερο; Η υπομονή της νοικοκυράς να τα αφήσει να φουσκώσουν αρκετά, μέσα ή έξω από το φούρνο. 
Κυριακή πρωί, λοιπόν, η αδερφή μου, μαζί με όλα τα υπόλοιπα καλούδια ετοίμασε τα τσουρεκάκια που ζήτησαν οι μικρές μας κουκλίτσες για το σχολικό κολατσιό τους. Επειδή όμως αυτό το κορίτσι έχει την καινοτομία και τον αυτοσχεδιασμό στο αίμα της... (δεν μπορεί ποτέ να κάνει μια συνταγή... πάντα ξεκινάει με τα υλικά και καταλήγει σε δικό της συνδυασμό!!!!) η συνταγή που δοκίμασε είναι μια συνταγή που βρήκε σε ένα φακελάκι ξηρή μαγιά ΓΙΩΤΗΣ!! Βέβαια, η "καημένη" η συνταγή ήταν πιστή στην κλασσική διαδικασία της παρασκευής των τσουρεκιών αλλά η αδερφούλα μου... την αγνόησε επιδεικτικά και ζύμωσε όλα τα υλικά μαζί!!!!!!!!!! 
Το αποτέλεσμα την δικαίωσε... τα τσουρεκάκια έγιναν υπέροχα, αφράτα, νόστιμα και τα μικρά τους "επιτέθηκαν" ενώ ακόμη ήταν ζεστά!!!!!!!! Αφού φαγώθηκαν μερικά, κάποια σκέτα, κάποια με γάλα και άλλα με καφεδάκι από τα μεγαλύτερα παιδιά του τριωρόφου κι αφού κάποια "τρύπωσαν" γρήγορα στα σχολικά ταπεράκια, τα υπόλοιπα μπήκαν σε σακούλες τροφίμων και πήγαν να συναντήσουν το περιβάλλον Αλάσκας της κατάψυξης έτσι ώστε να διατηρηθούν φρέσκα ως το τελευταίο! -:))
Πάμε να σας δώσω τη συνταγή;;; Αξίζει σας λέω... -:))
ΥΛΙΚΑ για 30-35 τσουρεκάκια των 60-70 γρ.
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
200 γρ. ζάχαρη
150 γρ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
120 γρ γάλα χλιαρό
6 αυγά + 1 αυγό για την επάλειψη πριν το ψήσιμο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαχλέπι
1/2 φακελάκι κακουλέ
1 φακελάκι βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί μέχρι να γίνει χλιαρό.
Λιώνουμε το βούτυρο και το διατηρούμε χλιαρό.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε 
Βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη σφιχτή που δεν κολλάει στα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 35-40 βαθμούς.
Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο για να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζονται περίπου 2-3 ώρες) ή εάν είναι εκτός φούρνου 4-5 ώρες.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και τη ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. 
Πλάθουμε μικρά τσουρεκάκια των 60-70 γρ. περίπου και αφού τα τοποθετήσουμε σε ταψιά που τα έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια τα ξαναβάζουμε στο φούρνο να φουσκώσουν για 1.5 - 2 ώρες.
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρεκάκια.
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, γκρανέλα ζάχαρης ή τα αφήνουμε σκέτα.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα τσουρεκάκια για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καστανό χρώμα.
Ελάτε... η αδερφούλα μου κι εγώ σας κερνάμε μοσχοβολιστό τσουρεκάκι για να γλυκάνουμε την εβδομάδα σας!!! -:)))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Εβδομαδιαίο μενού 15

Καλή σας μέρα και καλή Κυριακή να έχετε!!! Το καλοκαίρι έφυγε, το μυαλό μου ήρθε στη θέση του και επιτέλους προσγειώθηκα για τα καλά μέσα στο φθινόπωρο! Τα μαθήματα που άρχισαν με βοήθησαν σ' αυτό!!! Έτσι αρχίζω και πάλι (εκτός απροόπτου!!) τα Κυριακάτικα εβδομαδιαία μενού που μου λέτε ότι σας βοηθούν στην ευκολότερη, εβδομαδιαία οργάνωση του φαγητού.
Μερικές προτάσεις, λοιπόν, σήμερα που ελπίζω να σας αρέσουν!! Αν πάλι όχι... τότε μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε κάτι άλλο για να μαγειρέψετε! Το σημαντικό είναι η καθημερινότητά μας να είναι εύκολη, νόστιμη και, όσο γίνεται, όμορφη!!
Ας πάμε τώρα στις προτάσεις...
ΔΕΥΤΕΡΑ:               Παστίτσιο με σπανάκι, καρύδια και τυριά
ΤΡΙΤΗ:                   Μεσογειακή φριτάτα με πράσινη σαλάτα
ΤΕΤΑΡΤΗ:               Γίγαντες φούρνου
ΠΕΜΠΤΗ:             Ρολό με κιμά ή μπιφτέκι γεμιστό με λαχανικά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:        Λαχανικά ψητά με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού
ΣΑΒΒΑΤΟ:                       Χορτόπιτα με σφολιάτα

ΚΥΡΙΑΚΗ:              Κότσι γεμιστό με καπνιστό τυρί Μετσόβου

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ:   Σιροπιαστό κέικ με ινδοκάρυδο
Κι ένα σνακ :                 Εύκολα μίνι κρουασάν βουτύρου 
Να έχετε μιαν όμορφη και νόστιμη εβδομάδα! 
:))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τοστ με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και μέλι

Κυριακή αύριο και, όπως είναι γνωστόν, θεωρείται ιδανική για οικογενειακό πρωινό γεμάτο νοστιμιά και θρεπτικά συστατικά. 
Το φυστικοβούτυρο είναι από τα προϊόντα που πλέον κυκλοφορούν αρκετά στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και έχει πια περάσει στην ...κουζίνα μας. Άλλοι το λατρεύουν κι άλλοι όχι αλλά ένα είναι σίγουρο ότι είναι πολύ υγιεινό αρκεί να προσέχουμε τί μάρκα είναι κι αυτό γιατί κάποια φυστικοβούτυρα είναι πιο υγιεινά από τα άλλα. Αφήστε που πλέον, τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει και ένα ελληνικότατο που είναι εντελώς αγνό.
Το φυστικοβούτυρο, με τη μπανάνα και το υπέροχα θρεπτικό μέλι μας δίνουν ένα νοστιμότατο σάντουιτς που αν προσθέσουμε και ψωμί πολύσπορο (αν κι εγώ χρησιμοποίησα απλό, σταρένιο ψωμί του τοστ) γίνεται ένα μοναδικό Κυριακάτικο πρωινό, γεμάτο θρεπτικά συστατικά που χαρίζει ενέργεια και νοστιμιά.
Φυσικά, μπορεί να μετατραπεί σε ένα υπέροχο δεκατιανό για κάθε μέρα που θα συνοδεύσει μικρούς και μεγάλους στο σχολείο ή στο γραφείο.
Είναι απλά υπέροχο, απίστευτα απλό και δεν έχει πρόβλημα να διατηρηθεί εκτός ψυγείου!!
ΥΛΙΚΑ για ένα τοστ
2 φέτες ψωμιού για τοστ (της αρεσκείας μας)
1 κ.σ. φυστικοβούτυρο για επάλειψη
1 μπανάνα σε φέτες 
1 κ.γλ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με φυστικοβούτυρο.
Κόβουμε σε φέτες την μπανάνα και την τοποθετούμε επάνω στη μία φέτα.
Περιχύνουμε με το μέλι.
Ψήνουμε το τοστ σε τοστιέρα (όχι ότι δεν είναι εξίσου νόστιμο και ωμό!!!) και το κόβουμε στη μέση.
Να περάσετε ένα πανέμορφο Σαββατοκύριακο!!! -:)))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κοτόπουλο με κρεμμύδια και ελιές

Καλή σας μέρα!! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να περάσατε μια καλή εβδομάδα και να χαίρεστε γιατί έφτασε μια ακόμα Παρασκευή!!! Σαββατοκύριακο μπροστά μας... άντε υπομονή σήμερα!!! 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Γρήγορη μπουγάτσα με γάλα


Μπουγάτσα... ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα του μπαμπά μου! Δεν θυμάμαι να υπάρχει ούτε μια φορά που να πήγαμε στις Σέρρες και να μην καθήσαμε να φάμε μπουγάτσα!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Πικάντικα τσιπς ρίγανης κι ένας δίσκος από ίνες μπαμπού

Τί κάνει κάποιος που δεν έχει διάθεση ή καλύτερα τί κάνει μια γυναίκα που δεν έχει διάθεση στην προσπάθειά της να νιώσει καλύτερα;;
1- Μακιγιάρεται, ντύνεται και βγαίνει έξω με τις κολλητές της.
2- Κάνει cocooning (πού το θυμήθηκα τώρα!!!) παρέα μ' ένα ωραίο και γεμάτο αισιοδοξία βιβλίο ή μιλάει στο τηλέφωνο για ώρες.
3- Κάνει κηπουρική ή ασχολείται με το πιο αγαπημένο της χόμπυ για να ξεχαστεί και να νιώσει δημιουργική.
4- Ντύνεται και βγαίνει για να χαζέψει στις βιτρίνες.
5- Κάνει ασύστολο shopping.
Εντάξει, το παρατραβάω γιατί σε τέτοιες εποχές το ασύστολο shopping έχει πια γίνει ανέκδοτο... αφήστε που θεωρείται άνευ ουσίας και ντεμοντέ!!! 
Ασύστολο shopping σίγουρα δεν θα το χαρακτήριζα! Μετριοπαθές θα το χαρακτήριζα όμως άνετα!! 
Όταν με "ζορίζει" η πραγματικότητα ...ξεσπάω!!! Δεν γίνεται αλλιώς ...πρέπει να βρω διέξοδο... κι αυτή η διέξοδος είναι σ' ένα βιβλιοπωλείο (πόσα πια να ξοδέψεις σ' ένα βιβλιοπωλείο!!!) ή σε καταστήματα με είδη κουζίνας!! Ναι, μπορεί να φαίνεται κάπως αλλά είναι δύο μέρη που μπορείς να εκτονωθείς χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία και ακόμα περισσότερο ...χωρίς να λυπηθείς τα χρήματα που έδωσες και να μετανιώσεις εκ των υστέρων!! Και το καλύτερο (για μένα τουλάχιστον) ότι μπορείς να ψωνίσεις χωρίς να βγείς από το σπίτι σου... απλά ...από την οθόνη σου!!
Τί θησαυρούς μπορείς να ανακαλύψεις σ' αυτά τα δύο μέρη το γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά... θησαυρούς που μπορεί να μην σου αλλάξουν τη ζωή αλλά σίγουρα σου αλλάζουν τη διάθεση... έστω και για λίγο!!! Κι εγώ ανακάλυψα... έσω και διαδικτυακά που είναι και το καλύτερό μου!!!!
Ανακάλυψα 4 ωραία βιβλία για τα οποία θα σας μιλήσω μόλις τα διαβάσω αλλά και κάποια πολύ όμορφα πράγματα για την κουζίνα.
Το πρώτο απ' αυτά σας θα σας το δείξω σήμερα και είναι ένας οικολογικός δίσκος από ...μπαμπού!!! Δεν είχα ξαναδεί και πολύ περισσότερο δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει κάτι ανάλογο!! 
Ψάχνοντας διάβασα ότι το μπαμπού (είχα κάποτε κάποια φυτά σε γλάστρες που μου έλεγαν ότι ήταν είδος μπαμπού ...πολύ όμορφα φυτά) είναι ένα, από τα γρηγορότερα αναπτυσσόμενα φυτά της γης και ότι τα προϊόντα που γίνονται απ' αυτό είναι βιοδιασπώμενα άρα φιλικά προς τον πλανήτη και ιδιαιτέρως οικολογικά!!! Είναι το υλικό που θα αντικαταστήσει το πλαστικό!!
Δίσκος από ίνες μπαμπού -  Κατάστημα Ζούλοβιτς
Όταν τον πήρα στα χέρια μου, το πρώτο που διαπίστωσα ήταν ότι μου έμοιαζε ...χάρτινος... ελαφρύς, με απαλή υφή σαν να έπιανα ένα αντικείμενο από σκληρό χαρτόνι. Επιφυλακτική τον έβαλα κάτω από τη βρύση και τότε ήρθε η ευχάριστη έκπληξη... τα νερά εξαφανίζονταν ταχύτατα και στέγνωσε χωρίς να τον σκουπίσω!! Υπέροχα αδιάβροχος, ανθεκτικός (μου έπεσε ήδη στο γρανιτένιο πάτωμα και δεν έσπασε, ούτε ράγισε), μεγάλος και ελαφρύς!!! Αφήστε που δεν έκανε ούτε "λαδιά" όταν η μικρή μας Βασιλικούλα έριξε μια φέτα με λάδι ανάποδα επάνω του (crash test είναι αυτό!!! χαχαχα) και επιπλέον πλένεται στο πλυντήριο πιάτων!!! Τί καλύτερο για καθημερινό δίσκο!!! Εγώ τον βρήκα στο κατάστημα Ζούλοβιτς και μάλιστα σε καλή τιμή!!!
Και μια πού τον βρήκα... είπα να τον χρησιμοποιήσω για να βάλω τα αλμυρά τσιπς ρίγανης που έφτιαξα για απογευματινό σνακ και είναι τα δίδυμα αδερφάκια των γλυκών τσιπς που σας έδειξα πριν μερικές μέρες.
ΥΛΙΚΑ
4 αραβικές πίτες κομμένες σε κομμάτια 3x3 εκ.
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγη ρίγανη (θυμάρι ή πάπρικα)
Λίγο αλάτι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ουσιαστικά δεν υπάρχει!!! :)))
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε εκεί τις κομμένες πίτες.
Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε τα κομμάτια για να "λαδωθούν" καλά, απ' όλες τις πλευρές.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη ή όποιο άλλο αρωματικό θέλουμε και τα βάζουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και να σκληρύνουν.
Αφού σβήσουμε το φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα του και αφήνουμε το ταψί για άλλα 5-10 λεπτά τα τσίπς στο φούρνο για να γίνουν τραγανά.
Τα βάζουμε σε μπολ, παίρνουμε και μια μπύρα και τα τοποθετούμε στον δίσκο για να τα απολαύσουμε είτε διαβάζοντας το βιβλίο μας είτε βλέποντας μια ωραία ταινία! -:)))
Καλή σας μέρα!!! -:))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Αρωματικά φασολάκια με ...zwan

Γεύση των φοιτητικών μου χρόνων!!! Γεύση που τότε μου φαινόταν υπέροχη... ίσως γιατί ήταν από τις απαγορευμένες στο πατρικό μου σπίτι και ήταν η πρώτη μου "επανάσταση" μόλις έμεινα μόνη στο φοιτητικό μου σπίτι... στην πρώτη δικιά μου, ολοδικιά μου κουζίνα!! -:))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μπισκότα σαβαγιάρ με γέμιση κρέμας καφέ και γλάσο σοκολάτας

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα εύχομαι σε όλους!!! 
Δεν ξέρω αν το καταλάβατε αλλά ενώ η διάθεσή μου είναι σχεδόν στα ύψη... η έμπνευσή μου είναι στα... βάθη!!! Δεν ...μα δεν... όσες φορές προσπάθησα να γράψω ένα κείμενο της προκοπής μετά από λίγο κατέληξα να πιέζω με ...μανία το delete για να το εξαφανίσω!! Λίγο η περιπέτεια που, πρόσφατα, πέρασα... λίγο η εποχή που ταυτίζεται με την έναρξη των μαθημάτων, λίγο τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας... με έχουν αποσυντονίσει!!! Και δεν είναι μόνον η έμπνευση για το κείμενο αλλά και η μαγειρική έμπνευση ή η επιλογή συνταγών για μαγειρικές δημιουργίες!!! 
Και τώρα που σας εξήγησα το τί συμβαίνει και γιατί όταν μπαίνετε στο μπλογκοσπιτάκι μου δεν ..."σκοντάφτετε" πάνω στη γνωστή φλυαρία μου ...άντε ...ελάτε να σας κεράσω ένα καφεδάκι έστω και διαδικτυακό. Κι επειδή καφεδάκι χωρίς ...μπισκοτάκι ...γίνεται;;; Δεν γίνεται!!! Ελάτε να σας κεράσω κι ένα γεμιστό μπισκοτάκι που γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς κόπο και που θα σας βγάλει απροπρόσωπους όταν έχετε ξαφνικές επισκέψεις ή όταν... η μαγειρική και ζαχαροπλαστική σας έμπνευση τολμά να σας... εγκαταλείπει!!! 
Κι εξάλλου, άνθρωποι είμαστε... αποκλείεται να βαριόμαστε και να θέλουμε κάτι εύκολο και γρήγορο αλλά εξίσου νόστιμο ή μήπως αποκλείεται να μην έχουμε χρόνο και να θέλουμε ένα γεμιστό μπισκοτάκι με το καφεδάκι μας ...έτσι για να ξεκουραστούμε το απογευματάκι μετά τη δουλειά!!!
Ελάτε, να πιούμε το καφεδάκι μας και να σας κεράσω αυτό το πανεύκολο γεμιστό σαβαγιάρ που θα σας ...πλανέψει!!! -:))
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο έτοιμα σαβαγιάρ (24 σαβαγιάρ)
Για τη γέμιση
400 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά*
5 κ.σ. κούσταρ πάουντερ (ή άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια ή κορν φλάουρ)**
5 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ
20 γρ. κουβερτούρα 
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το μισό γάλα σε ένα μπολ και διαλύουμε σ' αυτό το κούσταρ πάουντερ (το άνθος αραβοσίτου ή το κόρν φλάουρ).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τον καφέ, την κουβερτούρα και το αλάτι και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ζεσταθούν καλά.
Λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός προσθέτουμε και το γάλα με το λιωμένο κούσταρ πάουντερ ανακατεύοντας καλά.
Μόλις η κρέμα πήξει την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε (είτε έξω από το ψυγεία είτε μέσα σ' αυτό) να κρυώσει καλύπτοντάς την με διαφανή μεμβράνη η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
Όταν η κρέμα κρυώσει καλά, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (εάν θέλουμε) και την χτυπάμε για 1-2 λεπτά με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα ώστε να αφρατέψει.
Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ και με ένα κορνέ ή με ένα μαχαίρι βάζουμε μια ποσότητα κρέμας στην ίσια πλευρά του.
Καλύπτουμε με ένα άλλο σαβαγιάρ και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα μπισκότα.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη
Σε μια μικρή κατσαρόλα που την βάζουμε επάνω σε άλλη που έχουμε γεμίσει μέχρι τη μέση με νερό για να κάνουμε ένα μπαιν μαρί αυτοσχέδιο, λιώνουμε την κουβερτούρα.
Όταν λιώσει την ανακατεύουμε και περιχύνουμε μ' αυτή τα γεμιστά σαβαγιάρ.
Εάν θέλουμε τα πασπαλίζουμε για να τα στολίσουμε με λίγη χρωματιστή τρούφα και τα αφήνουμε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα εάν τα τυλίξουμε σε σελοφάν σαν καραμέλες είναι ένα ωραίο και φθηνό κέρασμα για τους συμμαθητές των παιδιών όταν έχουν γιορτή ή γενέθλια ή ακόμα και σε μια ωραία πιατέλα ένα υπέροχο δωράκι όταν μας καλούν για φαγητό.
TIPS
*Εάν θέλουμε την κρέμα της γέμισης με λιγότερες θερμίδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 200ml γάλα με λίγα λιπαρά και 200ml νερό και να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με 2-3 κ.σ. φρουκτόζη που έχει μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα.
*Και για ένα ακόμα πιο χειροποίητο αποτέλεσμα μπορούμε να κάνουμε μόνες μας, σπιτικά μπισκότα σαβαγιάρ, με συνταγή που θα βρούμε ΕΔΩ.
Εάν χρησιμοποιήσουμε κορν φλάουρ προσθέτουμε και 1 κ.γλ. βανίλια ή 1 καψουλάκι βανιλίνης.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Ψητά τσιπς μπουγατσάκια... σπιτικά

Σάββατο σήμερα!!! Μια ακόμα εβδομάδα έφτασε στο τέλος της. Μια εβδομάδα που τα είχε όλα... απεργίες, διαδηλώσεις με ακραίες καταστάσεις, αίμα, συζητήσεις επί συζητήσεων, σχολεία κλειστά, σχολεία ανοιχτά, παιδιά χαρούμενα που δεν είχαν τον βραχνά του πρωινού ξυπνήματος ...έστω και για δυό μέρες, παιδιά μεγαλύτερα, προβληματισμένα για το μέλλον τους, αλλά και τάξεις χωρίς εκπαιδευτικούς και γονείς που αναρωτιούνται τί θα γίνει!!!! Μια εβδομάδα ...δραματική που μας κάνει όλους ανήσυχους για το αύριο στη χώρα μας!!
Όμως, Σάββατο είναι!!! Έχουμε ανάγκη να πάρουμε μιαν ανάσα... έστω κι αν αυτό δεν είναι το πιο σωστό!!! Έχουμε ανάγκη να ...ξεσφίξουμε το στομάχι μας ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να αφήσουμε για λίγο έξω από το σπίτι μας (αν γίνεται) όλα αυτά. Να δούμε την οικογένεια, τους φίλους, να δούμε μια ταινία ή να ακούσουμε μουσική και να προσπαθήσουμε να βρούμε την ενέργεια που μας χρειάζεται για την εβδομάδα που θα έρθει.
Σάββατο απόγευμα, λοιπόν και ...αλλάζοντας το σκηνικό, μπαίνω αποφασιστικά στην κουζίνα για να ετοιμάσω κάτι πολύ απλό που όμως θα κάνει γλυκιά παρέα σε μικρούς και μεγάλους με απόλυτα υγιεινό τρόπο. Κόβω, λιώνω, πασπαλίζω, ξαναπασπαλίζω και ψήνω... άρωμα μπουγάτσας γεμίζει το χώρο... επιτέλους, σβήνω το φούρνο και ξεφουρνίζω... πωπωωω, τί έπαθα!!!! Εξαφανίζονται!!!! Μόλις που πρόλαβα να φωτογραφήσω!!!!! 
"Θέλουμε κι άλλαααααα!!! Θέλουμε και για το σχολείοοο!!!" ακούγονται δυο μικρές, λατρεμένες φωνούλες... "Αύριο πάλι... είναι τόσο εύκολα και γρήγορα!!! Θα σας φτιάξω την Κυριακή και για το σχολείο!!" στέλνω την απάντηση χαμογελώντας με χαρά... γιατί... ποιά δεν χαίρεται όταν ετοιμάζει νοστιμιές που αρέσουν στους αγαπημένους;;;;; -:)))
Πάμε να δούμε το γλυκό τσιμπολόγημα;;;
Και νά... ο πρώτος "κλέφτης" ...χαχαχαχα
ΥΛΙΚΑ
6 αραβικές πίτες (370 γρ.)
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κ.σ. άχνη
1 κ.σ. κανέλα
Ζάχαρη κρυσταλλική (άσπρη ή καστανή) για το τελικό πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όχι περισσότερο).
Κόβουμε με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας τις πίτες σε λωρίδες και μετά σε τετράγωνα κομμάτια.
Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε τα κομμάτια της αραβικής πίτας, ανακατεύοντάς τα με τα χέρια ή με δύο κουτάλια.
Ανακατεύουμε την άχνη με την κανέλα και πασπαλίζουμε τα βουτυρωμένα κομμάτια.
Τέλος, τα πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη και τα απλώνουμε σε λαμαρίνα φούρνου που την έχουμε καλύψει με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ώστε να γίνουν τραγανά.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγουμε το φούρνο 2-3 φορές και ανακατεύουμε τα τσιπς.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε!!
Πηγή: Περιοδικό "Ζάχαρη & Αλεύρι", Τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2013


Διαβάστε Περισσότερα ...

Οι τρούφες της ανακύκλωσης

Ανακύκλωση... η κυρία Ανακύκλωση, της κουζίνας αυτή τη φορά, χτύπησε και πάλι ευγενικά την πόρτα μου κι εγώ την καλωσόρισα!!!
'Ενα κομμάτι από το σοκολατένιο κέικ μπανάνας (θα το βρείτε ΕΔΩ) είχε περισσέψει και με αντιμετώπιζε θλιμμένα κάθε φορά που άνοιγα το μπολ. Την πρώτη φορά το ...αγνόησα! Τη δεύτερη φορά ... το αγνόησα! Εεεεε, πόσο ακόμη;;; Κάποια στιγμή το μάτι μου έπεσε σε μερικά petit beurres και δύο κουβερτούρες που ήταν παραδίπλα και τότε... ένα σοκολατένιο συννεφάκι σχηματίσθηκε στον αέρα της κουζίνας! -:)) Ε, ναι λοιπόν!!! Μικρές ή μεγαλύτερες σοκολατένιες μπαλίτσες, σκεπασμένες με κείνα τα σοκολατένια "σκουληκάκια" και ίσως, ίσως λίγη άχνη πριν το σερβίρισμα! 
Αξιοποίηση, λοιπόν, των υλικών με αποτέλεσμα την υπέρτατη γευστική απόλαυση κρυμμένη σε μικρές μπουκιές.
ΥΛΙΚΑ για 20 περίπου τρούφες (ανάλογα με το μέγεθος)
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 ml νερό 
100 ml κρέμα γάλακτος
150 γρ. ζάχαρη
250 γρ. σοκολατένιο κέικ μπανάνας (ΕΔΩ), θρυμματισμένο
250 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
120 γρ. χοντροσπασμένα καρύδια
4-5 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
12 μπισκότα petit beurres ή digestive, θρυμματισμένα
160 γρ. τρούφα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το νερό, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε και την κουβερτούρα σε κομμάτια και μόλις λιώσει, ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά.
Θρυμματίζουμε το κέικ (όποιο είδος κέικ έχουμε) και το ανακατεύουμε με τα καρύδια και τα θρυμματισμένα μπισκότα.
Αφού κρυώσει το σοκολατένιο μίγμα προσθέτουμε το μίγμα του κέικ με τα καρύδια και τα μπισκότα.
Αφήνουμε το μίγμα μέσα ή έξω από το ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί τόσο όσο να μπορέσουμε να το πλάσουμε σε μπάλες ή μπαστουνάκια.
Τυλίγουμε με τη σοκολατένια τρούφα, βάζουμε σε χάρτινες θηκούλες και μετά αφήνουμε να σφίξουν εντελώς οι τρούφες.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!!!! 
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μίνι γαριδούλες σαγανάκι σε φωλιά σπαγγέτι

Μεζεδάκι ή γεύμα;;;;
Μίνι γαριδούλες για σήμερα, οικονομικές και νόστιμες... μίνι γαριδούλες παρέα με λαχταριστές ντομάτες και μεσογειακά αρωματικά. Η θρυμματισμένη φέτα που τις στολίζει δίνει μια μοναδική νοστιμιά στο σαγανάκι αυτό αλλά και στα σπαγγέτι που το συνοδεύουν.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Σπιτική κέτσαπ Νο 2

Κέτσαπ... μια σάλτσα θρύλος!! Μια σάλτσα που ασκεί άπειρη γοητεία σχεδόν σε όλους αλλά κυρίως στους εφήβους. Πόσοι όμως γνωρίζουμε την ιστορία της και ... μήπως είναι ευκαιρία να τη μάθουμε;; Ας δούμε λίγες πληροφορίες...
Οι Κινέζοι τον 17ο αιώνα, συνόδευαν τα ψάρια τους με μια σάλτσα που έφτιαχναν από καρύδια, μανιτάρι, φασόλια και αντζούγες και η οποία ονομάζονταν ketsiap ή kecap. Η συγκεκριμένη σάλτσα αγαπήθηκε στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία κι από κει μεταφέρθηκε στην γγλία από κάπους ναυτικούς. Στην Αγγλία, ξαναβαφτίστηκε ketchup!
H σημερινή μορφή όμως της σάλτσας με τις ντομάτες πρωτοεμφανιστηκε στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ κάπου στο 1790 ενώ το 1876,ο H.Heinz την παρήγαγε για πρώτη φορά μαζικά. 
Οι Αμερικανίδες νοικοκυρές την αποδέχουνται σαν ...ευλογία μιας και έχουν πια έτοιμη σάλτσα για τα φαγητά τους. Από τότε η ketchup έχει, κυριολεκτικά, κατακυριεύσει τον κόσμο και ειδικότερα τον κόσμο τους γρήγορουτ φαγητού σε κάθε της μορφή. Απαλή, καυτερή, πικάντικη ή όχι συνοδεύει ένα πλήθος από πιάτα που τους χαρίζει όχι μόνον γεύση αλλά και θρεπτικά συστατικά. Δυστυχώς, όμως, περιέχει και περιττές θερμίδες!
Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξουμε μια δική μας κέτσαπ;;; Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερες πρώτες ύλες αλλά και να ρυθμίσουμε τη γεύση και τις θερμίδες της. 
Η σημερινή μου πρόταση είναι η δεύτερη για κέτσαπ και είναι εξίσου νόστιμη και αρωματική με την πρώτη που σας είχα προτείνει ΕΔΩ αν και χωρίς τα αρωματικά και τις πιπεριές ... μόνον με μπαχαρικά που υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας μας!!!
Η συνταγή ανήκει στον Αλ. Παπανδρέου, είναι απλή κι εύκολη με εξαιρετικό αποτέλεσμα!!!
Ένα είναι το μειονέκτημά της... όταν αρχίσεις να τη γεύεσαι δεν μπορείς να σταματήσεις... προσοχή λοιπόν!!!!! -:))
ΥΛΙΚΑ
12 ώριμες ντομάτες*
3 μ ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου (χωρίς τη φύτρα) πολτοποιημένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 1/2 κ.σ. αλάτι
4-5 κόκκοι από μαύρο πιπέρι
100 ml μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
3 κ.σ. ζάχαρη μαύρη (ή καστανή)
1/4 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες όπως μάθαμε ΕΔΩ.
Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις πολτοποιούμε στο multi.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα κρεμμύδια και τα πολτοποιούμε κι αυτά μαζί με τις σκελίδες σκόρδου στο multi.
Βάζουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα που έχουμε πολτοποιήσει σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μηλόξιδο, τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα, την μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να πήξει.
Αδειάζουμε τη ζεστή σάλτσα σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Διατηρείται μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες ή δεν έχουμε χρόνο να τις ξεφλουδίσουμε μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με 6-7 συσκευασίες των 250 γρ. από ντοματάκια κονκασέ.
Πηγή: Βιβλιοθήκη Γεύσης της Καθημερινής, "Ντομάτα", Αλ. Παπανδρέου
Διαβάστε Περισσότερα ...